Καρκίνος

Ορισμός

Καρκίνο αναφέρεται σε μία οποιαδήποτε από ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών που χαρακτηρίζονται από την ανάπτυξη των ανώμαλα κύτταρα που διαιρούνται ανεξέλεγκτα και έχουν την ικανότητα να διεισδύσει και να καταστρέψει φυσιολογικό ιστό του σώματος. Ο καρκίνος έχει επίσης τη δυνατότητα να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα σας.

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα ποσοστά επιβίωσης βελτιώνονται για πολλούς τύπους καρκίνου, χάρη στις βελτιώσεις στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου και της θεραπείας του καρκίνου.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα που προκαλούνται από καρκίνο θα ποικίλει ανάλογα με το ποιο μέρος του σώματος επηρεάζεται. Ορισμένες γενικές σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με, αλλά δεν είναι ειδικά για, καρκίνου περιλαμβάνουν:

 • Κούραση
 • Κατ 'αποκοπή ή πάχυνση που μπορεί να γίνει αισθητό κάτω από το δέρμα
 • Μεταβολές σωματικού βάρους, συμπεριλαμβανομένων ακούσια απώλεια ή κέρδος
 • Δερματικές αλλοιώσεις, όπως κιτρίνισμα, σκουρόχρωμα ή ερυθρότητα των πληγών του δέρματος, που δεν θα επουλωθούν, ή αλλαγές στα υφιστάμενα κρεατοελιές
 • Αλλαγές στην εντέρου ή της ουροδόχου κύστης συνήθειες
 • Επίμονος βήχας
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Βραχνάδα
 • Επίμονη δυσπεψία ή δυσφορία μετά το φαγητό
 • Επίμονη, ανεξήγητη μυϊκή ή πόνο στις αρθρώσεις
 • Ανεξήγητη και επίμονο πυρετό ή νυχτερινούς ιδρώτες
Καρκίνος. Τι κάνουν οι γονιδιακές μεταλλάξεις;
Καρκίνος. Τι κάνουν οι γονιδιακές μεταλλάξεις;

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε επίμονα σημάδια ή συμπτώματα που σας αφορούν.

Εάν δεν έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα, αλλά ανησυχούν για τον κίνδυνο του καρκίνου, συζητήσετε τις ανησυχίες σας με το γιατρό σας. Ρωτήστε για τις οποίες προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου και των διαδικασιών είναι κατάλληλη για εσάς.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Καρκίνος προκαλείται από τις αλλαγές (μεταλλάξεις) στο DNA εντός των κυττάρων. Το DNA μέσα σε ένα κελί περιέχει μια σειρά από οδηγίες που λέει το κελί πώς να αναπτύσσονται και διαιρούνται. Λάθη στις οδηγίες μπορούν να επιτρέπουν σε ένα κύτταρο να εξελιχθούν σε καρκινικά.

Τι κάνουν οι γονιδιακές μεταλλάξεις;
Μια γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να αναθέσει σε ένα υγιές κύτταρο σε:

 • Αφήστε την ταχεία ανάπτυξη. Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να πει ένα κελί για να αναπτύσσονται και διαιρούνται ταχύτερα. Αυτό δημιουργεί πολλά νέα κύτταρα που όλοι έχουν την ίδια μετάλλαξη.
 • Αποτύχει να σταματήσει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων. Φυσιολογικά κύτταρα περιέχουν γονίδια που ονομάζονται ογκοκατασταλτικών γονιδίων που αναγνωρίζουν out-of-ελέγχου της ανάπτυξης και να ενεργήσουν για να το σταματήσει. Αλλά αν η μετάλλαξη συμβαίνει σε ένα ογκοκατασταλτικό γονίδιο, το γονίδιο μπορεί να καταστεί λιγότερο αποτελεσματική ή μπορεί να απενεργοποιηθεί εντελώς. Αυτό επιτρέπει σε ένα μεταλλαγμένο κύτταρο να συνεχίσει να αναπτύσσεται και τη διαίρεση.
 • Κάνουν λάθη κατά την επιδιόρθωση λαθών του DNA. Γονιδίων επιδιόρθωσης του DNA εντοπίζουν και να διορθώνουν μεταλλάξεις του DNA. Μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο επιδιόρθωσης DNA σημαίνει ότι το γονίδιο μπορεί να χάσει κάποια λάθη DNA. Αυτό επιτρέπει περισσότερες μεταλλάξεις του DNA να συμβεί και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Αυτές οι μεταλλάξεις είναι οι πιο συνηθισμένες που βρέθηκαν στον καρκίνο. Αλλά πολλές άλλες μεταλλάξεις του γονιδίου μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση καρκίνου.

Τι προκαλεί μεταλλάξεις γονιδίων;
Μερικές φορές είστε γεννήθηκε με μια γενετική μετάλλαξη. Ή μια γενετική μετάλλαξη μπορεί να προκληθεί από δυνάμεις μέσα στο σώμα σας, όπως ορμόνες, τους ιούς και χρόνια φλεγμονή. Γενετικές μεταλλάξεις μπορεί επίσης να προκληθεί από δυνάμεις έξω από το σώμα σου, όπως η υπεριώδης (UV) φως από τον ήλιο, καρκινογόνες χημικές ουσίες (καρκινογόνες ουσίες) ή ακτινοβολία.

Πώς μεταλλάξεις γονιδίων αλληλεπιδρούν μεταξύ τους;
Ερευνητές πιστεύουν ότι περισσότερες από μία μετάλλαξη του γονιδίου είναι αναγκαία για να προκαλέσει τους περισσότερους καρκίνους. Ορισμένοι καρκίνοι του αίματος μπορεί να απαιτεί μόνο μία γονιδιακή μετάλλαξη να κατευθύνουν την ανάπτυξη τους. Οι περισσότεροι καρκίνοι που σχηματίζονται στα κύρια όργανα του σώματος, όπως οι πνεύμονες και το παχύ έντερο, έχουν πολλές μεταλλάξεις γονιδίων. Δεν είναι σαφές πόσο πολλές μεταλλάξεις πρέπει να συσσωρεύονται για τον καρκίνο για να σχηματίσουν. Είναι πιθανό ότι αυτό ποικίλλει μεταξύ των τύπων καρκίνου.

Οι μεταλλάξεις του γονιδίου που γεννιόμαστε και με αυτά που αποκτούν σε όλη τη ζωή σας, να συνεργαστούν για να προκαλέσει καρκίνο. Για παράδειγμα, εάν έχετε κληρονομήσει μια γενετική μετάλλαξη που προδιαθέτει σε καρκίνο, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε βέβαιοι να πάρει τον καρκίνο. Αντ 'αυτού, μπορεί να χρειαστεί μία ή περισσότερες άλλες γονιδιακές μεταλλάξεις για να προκαλέσει καρκίνο. Κληρονομική μετάλλαξη του γονιδίου σας θα μπορούσε να σας κάνει πιο πιθανό από ό, τι άλλοι άνθρωποι να αναπτύξουν καρκίνο όταν εκτεθούν σε ορισμένες καρκινογόνες ουσίες. Η γενετική μετάλλαξη ξεκινά τη διαδικασία του καρκίνου, και το καρκινογόνο ουσία θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη του καρκίνου.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Αν και οι γιατροί έχουν μια ιδέα του τι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου, η πλειονότητα των καρκίνων συμβαίνουν σε άτομα που δεν έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου περιλαμβάνουν:

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Αποτύχει να σταματήσει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Αποτύχει να σταματήσει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων.

Η ηλικία σας
Ο καρκίνος μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να αναπτυχθεί. Γι 'αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο είναι 65 ετών ή μεγαλύτερα. Αν και είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ο καρκίνος δεν είναι αποκλειστικά μια ασθένεια των ενηλίκων - ο καρκίνος μπορεί να διαγνωσθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Συνήθειες σας
Ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Κάπνισμα, η κατανάλωση υπερβαίνει το ένα ποτό την ημέρα (για τις γυναίκες) ή δύο ποτά την ημέρα (για τους άνδρες), η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή συχνές ηλιακά εγκαύματα φουσκάλες, και με μη ασφαλή σεξουαλική επαφή μπορεί να συμβάλλουν στον καρκίνο. Μπορείτε να αλλάξετε αυτές τις συνήθειες για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου - αν και μερικές συνήθειες είναι πιο εύκολο να αλλάξει ό, τι άλλες.

Το οικογενειακό ιστορικό σας
Μόνο ένα μικρό μέρος των καρκίνων οφείλονται σε μια κληρονομική πάθηση. Εάν ο καρκίνος είναι κοινή στην οικογένειά σας, είναι πιθανό ότι οι μεταλλάξεις είναι να περάσει από τη μια γενιά στην επόμενη. Ίσως να είναι ένας υποψήφιος για το γενετικό έλεγχο για να δείτε αν έχετε κληρονομήσει μεταλλάξεις που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Λάβετε υπόψη ότι έχουν μια κληρονομική γενετική μετάλλαξη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχετε καρκίνο.

Συνθήκες για την υγεία σας
Μερικά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως η ελκώδης κολίτιδα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Συζητήστε με το γιατρό σας για τον κίνδυνο.

Το περιβάλλον σας
Το περιβάλλον γύρω σας μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Ακόμα κι αν δεν καπνίζετε, μπορείτε να εισπνέουν το παθητικό κάπνισμα αν πας, όπου οι άνθρωποι καπνίζουν ή ζείτε με κάποιον που καπνίζει. Χημικά στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σας, όπως ο αμίαντος και βενζόλιο, επίσης, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Καρκίνο και τη θεραπεία του μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, όπως οι εξής:

 • Πόνου. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί από καρκίνο ή από την θεραπεία του καρκίνου. Φάρμακα και άλλες προσεγγίσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο σχετίζονται με τον πόνο.
 • Κόπωση. Κόπωσης σε άτομα με καρκίνο έχει πολλές αιτίες, αλλά μπορεί συχνά να γίνεται. Κόπωση σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία θεραπείες είναι κοινή, αλλά είναι συνήθως προσωρινή.
 • Δυσκολία στην αναπνοή. Καρκίνου ή της θεραπείας του καρκίνου μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα δυσκολία στην αναπνοή. Θεραπείες μπορεί να φέρει ανακούφιση.
 • Ναυτία. Ορισμένες μορφές καρκίνου και θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να προκαλέσει ναυτία. Ο γιατρός σας μπορεί μερικές φορές να προβλέψει εάν η θεραπεία σας είναι πιθανό να προκαλέσει ναυτία. Φάρμακα και άλλες θεραπευτικές αγωγές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε ή να αντιμετωπίσουν την ναυτία.
 • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Τον καρκίνο και τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να επηρεάσει τα έντερά σας και να προκαλέσει διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
 • Η απώλεια βάρους. Καρκίνο και τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους.
 • Ασυνήθιστες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στον καρκίνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μπορεί να αντιδράσει με την παρουσία του καρκίνου από την επίθεση υγιή κύτταρα. Ονομάζεται παρανεοπλασματικά σύνδρομα, αυτές οι ασυνήθιστες αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία από σημεία και συμπτώματα, όπως δυσκολία στο βάδισμα και επιληπτικές κρίσεις.
 • Καρκίνος που εξαπλώνεται. Όπως προόδους του καρκίνου, μπορεί να εξαπλωθεί (μετάσταση) σε άλλα μέρη του σώματος. Όπου εξαπλώνεται ο καρκίνος εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου.
 • Καρκίνος που επιστρέφει. Επιζώντες του καρκίνου έχουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου. Ορισμένοι καρκίνοι είναι πιο πιθανό να επαναληφθεί από άλλους. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου. Ο γιατρός σας μπορεί να επινοήσει ένα σχέδιο παρακολούθησης φροντίδα για σας μετά τη θεραπεία. Το σχέδιο αυτό μπορεί να περιλαμβάνουν περιοδικές σαρώσεις και εξετάσεις στους επόμενους μήνες και χρόνια μετά τη θεραπεία σας, να ψάξουν για υποτροπή του καρκίνου.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Έναρξη με να δει τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό, εάν έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα που σας ανησυχούν. Εάν ο γιατρός σας καθορίσει ότι έχετε καρκίνο, τότε μάλλον θα πρέπει να αναφέρονται σε έναν ή περισσότερους ειδικούς, όπως:

 • Οι γιατροί που τη θεραπεία του καρκίνου (ογκολόγοι)
 • Οι γιατροί που τη θεραπεία του καρκίνου με ακτινοβολία (ογκολόγους ακτινοβολία)
 • Οι γιατροί που τη θεραπεία ασθενειών του αίματος και των αιμοποιητικών ιστών (Αιματολόγοι)
 • Χειρουργοί

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είναι καλά προετοιμασμένοι. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να πάρετε έτοιμοι, και να ξέρετε τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Καταγράψτε ιστορικό της οικογένειάς σας από τον καρκίνο. Εάν έχουν άλλα μέλη της οικογένειάς σας έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, σημειώστε τις μορφές καρκίνου, πώς κάθε άτομο που σας αφορούν και πόσο χρονών κάθε πρόσωπο που ήταν όταν έγινε η διάγνωση.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Θεωρήστε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση χρόνος τρέχει έξω. Για τον καρκίνο, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι είδους καρκίνο έχω;
 • Σε ποιο στάδιο είναι ο καρκίνος μου;
 • Θα χρειαστεί επιπλέον εξετάσεις;
 • Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας μου;
 • Μπορεί θεραπείες θεραπεύσει τον καρκίνο μου;
 • Εάν ο καρκίνος μου δεν μπορεί να θεραπευτεί, τι μπορώ να περιμένω από τη θεραπεία;
 • Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της κάθε θεραπείας;
 • Είναι μια θεραπεία που αισθάνεστε ότι είναι καλύτερο για μένα;
 • Πόσο σύντομα μπορώ να χρειάζεστε για να ξεκινήσετε τη θεραπεία;
 • Πώς θα επηρεάσει η θεραπεία καθημερινή μου ζωή;
 • Μπορώ να συνεχίσουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας;
 • Υπάρχουν κλινικές δοκιμές ή πειραματικές θεραπείες στη διάθεσή μου εκεί;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να τα διαχειρίζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου μου;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσετε εκεί;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό; Ποια θα είναι το κόστος, και θα ασφαλιστική μου κάλυψη;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση εκεί;
 • Φυλλάδια εκεί ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;
 • Τι θα καθορίσει αν θα πρέπει να προγραμματίσετε για επισκέψεις παρακολούθησης;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να ζητήσετε άλλες ερωτήσεις που συμβαίνουν σε σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να επιτρέψουν χρόνο αργότερα για να καλύψει άλλα σημεία που θέλετε να αντιμετωπίσει. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου
Διάγνωση του καρκίνου σε αρχικά στάδια συχνά προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για μια θεραπεία. Με αυτό κατά νου, μιλήστε με το γιατρό σας για το τι είδη προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς.

Για μερικές μορφές καρκίνου, οι μελέτες δείχνουν δοκιμασίες προσυμπτωματικού ελέγχου μπορεί να σώσει ζωές από τη διάγνωση του καρκίνου. Για άλλες μορφές καρκίνου, οι δοκιμές διαλογής συνιστάται μόνο για τα άτομα με τον υψηλότερο κίνδυνο. Μερικές δοκιμές προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου είναι αμφιλεγόμενη επειδή δεν υπάρχει καμία απόδειξη σώζουν ζωές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει η ανησυχία ότι οι δοκιμές μπορεί να σας βλάψει ή να οδηγήσει σε θεραπεία χωρίς σαφές όφελος ή το κέρδος στο προσδόκιμο ζωής.

Μια ποικιλία από ιατρικές οργανώσεις και τον ασθενή-ομάδες υποστήριξης έχουν συστάσεις και κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. Εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει τις διάφορες κατευθυντήριες γραμμές και να κρίνει τι είναι καλύτερο για σας με βάση τις δικές τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο.

Διάγνωση του καρκίνου
Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μία ή περισσότερες προσεγγίσεις για τη διάγνωση του καρκίνου:

 • Φυσική εξετάσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να αισθάνονται περιοχές του σώματός σας για τα κομμάτια που μπορεί να υποδεικνύει έναν όγκο. Κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης αυτός ή αυτή μπορεί να φανεί για ανωμαλίες, όπως αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή τη διεύρυνση ενός οργάνου, που μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία καρκίνου.
 • Εργαστηριακές δοκιμές. Εργαστηριακές εξετάσεις, όπως τα ούρα και το αίμα δοκιμές, μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να προσδιορίσει ανωμαλίες που μπορεί να προκληθεί από καρκίνο. Για παράδειγμα, σε άτομα που πάσχουν από λευχαιμία, μια κοινή εξέταση αίματος που ονομάζεται γενική εξέταση αίματος (CBC) μπορεί να αποκαλύψει ένα ασυνήθιστο αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων.
 • Οι εξετάσεις απεικόνισης. Οι εξετάσεις απεικόνισης επιτρέπουν στο γιατρό σας για να εξετάσει τα οστά σας και τα εσωτερικά όργανα σε μια μη επεμβατική τρόπο. Απεικόνισης δοκιμές που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να περιλαμβάνουν αξονική τομογραφία (CT), σπινθηρογράφημα οστών, η μαγνητική τομογραφία (MRI), υπερήχων και ακτίνων-Χ, μεταξύ άλλων.
 • Βιοψία. Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας, ο γιατρός σας συλλέγει ένα δείγμα των κυττάρων για τη δοκιμή στο εργαστήριο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την συλλογή ενός δείγματος. Ποια βιοψία διαδικασία είναι σωστή για εσάς εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου και τη θέση του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια βιοψία είναι ο μόνος τρόπος για τη διάγνωση του καρκίνου οριστικά. Στο εργαστήριο, οι γιατροί δούμε δείγματα κυττάρων κάτω από το μικροσκόπιο. Τα φυσιολογικά κύτταρα φαίνονται ομοιόμορφες, με παρόμοια μεγέθη και την ομαλή οργάνωση. Τα καρκινικά κύτταρα φαίνονται λιγότερο ομαλή, με διαφορετικά μεγέθη και χωρίς προφανή οργάνωση.

Στάδια του καρκίνου
Μόλις ο καρκίνος έχει διαγνωστεί, ο γιατρός σας θα εργαστεί για να καθορίσει την έκταση (στάδιο) του καρκίνου σας. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί το στάδιο του καρκίνου σας για να καθορίσει τις επιλογές θεραπείας σας και τις πιθανότητές σας για μια θεραπεία. Σταδιοποίηση δοκιμές και οι διαδικασίες μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις απεικόνισης, όπως σπινθηρογραφήματα οστών ή ακτίνες Χ, για να δείτε εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα στάδια του καρκίνου γενικά υποδεικνύεται με λατινικούς αριθμούς - I έως IV, με τα υψηλότερα νούμερα που υποδεικνύουν πιο προχωρημένο καρκίνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το στάδιο του καρκίνου υποδεικνύεται χρησιμοποιώντας γράμματα ή λέξεις.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Πολλές θεραπείες για τον καρκίνο είναι διαθέσιμες. Επιλογές θεραπείας σας θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος και το στάδιο του καρκίνου σας, τη γενική υγεία σας και τις προτιμήσεις σας. Μαζί εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να σταθμίσει τα οφέλη και τους κινδύνους από κάθε θεραπεία του καρκίνου για να καθορίσει ποια είναι η καλύτερη για εσάς.

Στόχοι της θεραπείας του καρκίνου
Οι θεραπείες του καρκίνου που χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους, όπως:

 • Η θεραπεία για να σκοτώσει ή να αφαιρέσετε τα κύτταρα του καρκίνου (πρωτοβάθμια επεξεργασία). Ο στόχος του πρωτογενούς θεραπείας είναι να καταργήσετε εντελώς τον καρκίνο από το σώμα σας ή να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Οποιαδήποτε θεραπεία του καρκίνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύρια θεραπεία, αλλά η πιο κοινή πρωτογενή θεραπεία του καρκίνου για τις πιο κοινές μορφές καρκίνου είναι η χειρουργική επέμβαση. Εάν ο καρκίνος σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, ενδέχεται να λάβετε ένα από αυτές τις θεραπείες ως βασική θεραπεία σας.
 • Η θεραπεία για να σκοτώσει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα (επικουρική θεραπεία). Ο στόχος της επικουρικής θεραπείας είναι να σκοτώσει όλα τα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να παραμείνουν μετά την πρωτοβάθμια επεξεργασία. Οποιαδήποτε θεραπεία καρκίνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επικουρική θεραπεία. Κοινές θεραπείες περιλαμβάνουν επικουρική χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ορμονοθεραπεία.
 • Η θεραπεία για την αντιμετώπιση των παρενεργειών του καρκίνου και της θεραπείας της (παρηγορητική φροντίδα). Ο στόχος της Παρηγορητικής Αγωγής είναι να μειώσετε τον πόνο ή άλλα συμπτώματα και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ποιότητα της ζωής κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου. Παρηγορητική θεραπείες μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει τις παρενέργειες της θεραπείας ή σημείων και συμπτωμάτων που προκαλούνται από τον καρκίνο η ίδια.

Θεραπείες για τον καρκίνο
Οι γιατροί έχουν πολλά εργαλεία, όταν πρόκειται για τη θεραπεία του καρκίνου. Επιλογές θεραπείας του καρκίνου περιλαμβάνουν:

 • Χειρουργική επέμβαση. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι αφαίρεση του καρκίνου ή όσο του καρκίνου όσο το δυνατόν.
 • Χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.
 • Ακτινοθεραπεία. Ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής ισχύος ακτίνες της ενέργειας, όπως είναι ακτίνες Χ, για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Η ακτινοβολία μπορεί να προέλθει από μια μηχανή έξω από το σώμα σας (εξωτερική ακτινοβολία) ή μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στο σώμα σας (βραχυθεραπεία).
 • Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων είναι επίσης γνωστή ως μεταμόσχευση μυελού των οστών. Μυελό των οστών σας είναι το υλικό μέσα τα οστά σας, που καθιστά τα κύτταρα του αίματος από τα βλαστικά κύτταρα του αίματος. Η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μπορούν να χρησιμοποιούν τα βλαστικά κύτταρα ή αρχέγονα κύτταρα από έναν δότη.
 • Βιολογική θεραπεία. Βιολογική θεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ο καρκίνος μπορεί να επιβιώσει ανεξέλεγκτα στο σώμα σας, επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν το αναγνωρίζει ως εισβολέα. Βιολογική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα «βλέπει» τον καρκίνο και την επίθεση αυτή.
 • Ορμονική θεραπεία. Ορισμένοι τύποι καρκίνου που τροφοδοτείται από τις ορμόνες του σώματός σας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του προστάτη. Η εξάλειψη αυτών των ορμονών από το σώμα ή το κλείδωμα τα αποτελέσματά τους μπορεί να προκαλέσει τα καρκινικά κύτταρα για να σταματήσει να αυξάνεται.
 • Στοχευμένη θεραπεία φαρμάκων. Στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή εστιάζει σε συγκεκριμένες ανωμαλίες στο εσωτερικό των κυττάρων του καρκίνου, που θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν.
 • Κλινικές δοκιμές. Οι κλινικές δοκιμές είναι μελέτες για να διερευνήσει νέους τρόπους για τη θεραπεία του καρκίνου. Χιλιάδες καρκίνου κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Άλλες θεραπείες μπορεί να είναι στη διάθεσή σας, ανάλογα με το είδος του καρκίνου.

Βλέπε επίσης

Εναλλακτική ιατρική

Δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες του καρκίνου έχει αποδειχθεί για να θεραπεύσει τον καρκίνο. Αλλά εναλλακτικές επιλογές φάρμακο μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες του καρκίνου και της θεραπείας του καρκίνου, όπως η κόπωση, ναυτία και πόνος.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι εναλλακτικές επιλογές ιατρική μπορεί να προσφέρει κάποιο όφελος. Αυτός ή αυτή μπορεί επίσης να συζητήσει το κατά πόσον αυτές οι θεραπείες είναι ασφαλείς για εσάς ή αν μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία του καρκίνου σας.

Ορισμένες εναλλακτικές επιλογές ιατρικής βρεθεί να είναι χρήσιμη για τα άτομα με καρκίνο περιλαμβάνουν:

 • Βελονισμός
 • Ύπνωση
 • Μασάζ
 • Στοχασμός
 • Οι τεχνικές χαλάρωσης
 • Γιόγκα

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Η διάγνωση του καρκίνου μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας για πάντα. Κάθε άτομο βρίσκει το δικό του τρόπο να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές που φέρνει ο καρκίνος. Αλλά όταν είσαι πρώτος διαγνωστεί με καρκίνο, μερικές φορές είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια. Εδώ είναι μερικές ιδέες για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσουν:

 • Μάθετε όλων που μπορείτε για τον καρκίνο σας. Καταγράψτε όλες τις ερωτήσεις που έχετε σχετικά με τον καρκίνο σας, ώστε να μπορείτε να τους ρωτήσετε στο επόμενο ραντεβού σας. Ρωτήστε ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας για την αξιοπιστία των πόρων για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάγνωση σας. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τον καρκίνο σας και τις επιλογές θεραπείας σας, τόσο πιο σίγουροι είστε πιθανόν να αισθάνεστε όταν έρχεται η ώρα να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία σας.
 • Βρείτε κάποιον να μιλήσει. Βρείτε ένα αξιόπιστο άτομο μπορείτε να μιλήσετε με για το πώς αισθάνεστε. Ίσως το πρόσωπο αυτό είναι ένας στενός φίλος ή μέλος της οικογένειας που είναι καλός ακροατής. Άλλοι άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν περιλαμβάνουν κληρικών και των συμβούλων. Άλλα άτομα με καρκίνο μπορεί να προσφέρει μοναδική εικόνα. Επικοινωνήστε με την Ευρωπαϊκή Αντικαρκινική Εταιρεία για πληροφορίες σχετικά με τις ομάδες υποστήριξης καρκινοπαθών στην κοινότητά σας. Πίνακες μηνυμάτων Διαδικτύου μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως εικονικές ομάδες υποστήριξης. Ξεκινήστε με τους πίνακες μηνυμάτων στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρκίνου.
 • Μείνετε συνδεδεμένοι με την οικογένεια και τους φίλους. Οικογένεια και τους φίλους σας παρέχουν ένα σημαντικό δίκτυο υποστήριξης για σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Συχνά, την οικογένεια και τους φίλους θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν είναι σίγουροι για το πώς. Σκεφτείτε τρόπους που ίσως σας βοήθεια, ακόμα κι αν είναι απλά να είσαι εκεί για να ακούσουν όταν έχετε μια κακή ημέρα. Προσφορά αυτά ως προτάσεις, όταν την οικογένεια και τους φίλους σας ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν.
 • Φροντίστε τον εαυτό σας. Κάντε ό, τι μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Φάτε μια υγιεινή διατροφή γεμάτη από φρούτα και λαχανικά. Να κοιμάστε αρκετά, ώστε να ξυπνάτε νιώθοντας ξεκούραστος. Βρείτε χρόνο για δραστηριότητες που μπορούν να μειώσουν το άγχος, όπως οι ασκήσεις χαλάρωσης, να ακούτε μουσική και να γράφει τις σκέψεις σας σε ένα περιοδικό.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου. Αλλά οι γιατροί έχουν εντοπίσει διάφορους τρόπους για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου σας, όπως:

 • Σταματήστε το κάπνισμα. Εάν καπνίζετε, εγκαταλείψτε. Αν δεν καπνίζετε, μην το αρχίσετε. Το κάπνισμα συνδέεται με διάφορους τύπους καρκίνου - όχι μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα. Η διακοπή τώρα, θα μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου στο μέλλον.
 • Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Επιβλαβή υπεριώδη (UV) ακτινοβολία από τον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο σας, η παραμονή στη σκιά, φορώντας προστατευτικά ρούχα ή εφαρμογή αντηλιακού.
 • Φάτε μια υγιεινή διατροφή. Επιλέξτε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχο πρωτεΐνες.
 • Άσκηση περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Τακτική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Στόχος για τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Εάν δεν έχουν τακτική άσκηση, ξεκινήστε αργά και απασχοληθείτε στον τρόπο σας μέχρι και 30 λεπτά ή περισσότερο.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Όντας υπέρβαρος ή παχύσαρκος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Οι εργασίες για την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω ενός συνδυασμού του μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.
 • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν επιλέξετε να πιείτε. Εάν επιλέξετε να πιείτε αλκοόλ, να περιοριστείτε σε ένα ποτό την ημέρα αν είστε γυναίκα ή δύο ποτά την ημέρα αν είστε άνδρας.
 • Πρόγραμμα εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου. Συζητήστε με το γιατρό σας για το τι είδη των εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου είναι η καλύτερη για εσάς με βάση τους παράγοντες κινδύνου.
 • Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με εμβολιασμούς. Ορισμένοι ιοί αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Ανοσοποιήσεις μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ιών, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Β, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του ήπατος, και των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), η οποία αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν η ανοσοποίηση έναντι αυτών των ιών είναι κατάλληλη για εσάς.

Βλέπε επίσης