Καρκίνος

Εξετάσεις αίματος Καρκίνος: εργαστηριακές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση του καρκίνου

Εξετάσεις αίματος καρκίνο και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να κάνει μια διάγνωση του καρκίνου. Μειώστε το άγχος σας με την εκμάθηση για εξετάσεις αίματος του καρκίνου και πώς χρησιμοποιούνται.

Αν είναι ύποπτα ότι έχετε καρκίνο, ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει ορισμένες εξετάσεις αίματος καρκίνο ή άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, όπως είναι η ανάλυση των ούρων σας ή βιοψία της ύποπτης περιοχής, για να βοηθήσουν στην καθοδήγηση της διάγνωσης. Με την εξαίρεση των καρκίνων του αίματος, εξετάσεις αίματος γενικά δεν μπορεί να είναι απολύτως πει εάν έχετε καρκίνο ή κάποια άλλη noncancerous κατάσταση, αλλά μπορεί να δώσει ενδείξεις το γιατρό σας σχετικά με το τι συμβαίνει μέσα στο σώμα σας.

Επειδή ο γιατρός σας έχει παραγγείλει εξετάσεις αίματος καρκίνο ή άλλες εργαστηριακές εξετάσεις για να ψάξουν για σημάδια του καρκίνου, αυτό δεν σημαίνει ότι η διάγνωση του καρκίνου έχει γίνει και έχετε καρκίνο. Μάθετε τι ο γιατρός σας μπορεί να ψάχνει για όταν γίνονται εξετάσεις αίματος του καρκίνου.

Τι ο γιατρός σας ψάχνει για

Τα δείγματα συλλέγονται για εξετάσεις αίματος καρκίνο ή άλλες δοκιμασίες ούρων, υγρού ή ιστού που αναλύθηκαν σε ένα εργαστήριο για σημάδια του καρκίνου. Τα δείγματα μπορεί να παρουσιάζουν τα καρκινικά κύτταρα, πρωτεΐνες ή άλλες ουσίες που γίνονται από τον καρκίνο. Εξετάσεις αίματος και ούρων μπορεί επίσης να δώσει το γιατρό σας μια ιδέα για το πόσο καλά τα όργανά σας λειτουργούν και αν έχετε επηρεαστεί από τον καρκίνο.

Παραδείγματα εξετάσεις αίματος και ούρων για τη διάγνωση του καρκίνου περιλαμβάνουν:

  • Γενική εξέταση αίματος (CBC). Αυτή η κοινή εξέταση αίματος μετρά την ποσότητα των διαφόρων τύπων των κυττάρων του αίματος σε ένα δείγμα του αίματός σας. Καρκίνων του αίματος μπορεί να ανιχνευθεί χρησιμοποιώντας αυτή τη δοκιμή εάν πάρα πολλά ή πολύ λίγα ενός τύπου κυττάρων του αίματος ή ανώμαλα κύτταρα βρίσκονται. Μια βιοψία μυελού των οστών μπορεί να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του καρκίνου του αίματος.
  • Κυτταρολογική εξέταση ούρων. Εξετάζοντας ένα δείγμα ούρων κάτω από το μικροσκόπιο μπορεί να αποκαλύψει τα καρκινικά κύτταρα που θα μπορούσε να προέλθει από τις ουρητήρες ουροδόχο κύστη ή τα νεφρά.
  • Αίμα δοκιμές πρωτεΐνης. Μια δοκιμή για να εξετάσει διάφορες πρωτεΐνες στο αίμα σας (ηλεκτροφόρηση) μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση ορισμένων ανώμαλη πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος (ανοσοσφαιρίνες) που είναι μερικές φορές αυξημένα σε άτομα με πολλαπλό μυέλωμα. Οι άλλες εξετάσεις, όπως μια βιοψία του μυελού των οστών, που χρησιμοποιείται για να επιβεβαιωθεί η υποψία διάγνωσης.
  • Δοκιμές δείκτη όγκου. Όγκων δείκτες είναι χημικές ουσίες που γίνονται από κύτταρα όγκου που μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα σας. Όμως, οι σημειωτές όγκων, επίσης παράγεται από ορισμένα φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα και τα επίπεδα μπορεί να είναι σημαντικά αυξημένα σε noncancerous συνθήκες. Αυτό περιορίζει τις δυνατότητες για δοκιμές δείκτη όγκου για να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου.

    Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε καρκινικών δεικτών στη διάγνωση του καρκίνου δεν έχει καθοριστεί. Και η χρήση ορισμένων δοκιμές δείκτη όγκου είναι αμφιλεγόμενη. Παραδείγματα καρκινικών δεικτών περιλαμβάνουν προστατικό ειδικό αντιγόνο (PSA) για καρκίνο του προστάτη, καρκίνο αντιγόνου 125 (CA 125) για τον καρκίνο των ωοθηκών, η καλσιτονίνη για μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς, αλφα-φετοπρωτεΐνης (AFP) για τον καρκίνο του ήπατος και την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) για όγκους γεννητικών κυττάρων, όπως είναι ο καρκίνος των όρχεων και του καρκίνου των ωοθηκών.

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις αίματος Καρκίνος: εργαστηριακές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση του καρκίνου

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, επειδή πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα δοκιμών, όπως οι διακυμάνσεις στο σώμα σας ή ακόμα και ό, τι τρώτε. Επιπλέον, έχετε κατά νου ότι noncancerous συνθήκες μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές ανώμαλα αποτελέσματα. Και, σε άλλες περιπτώσεις, ο καρκίνος μπορεί να είναι παρούσα ακόμη και αν τα αποτελέσματα της δοκιμής του αίματος είναι φυσιολογικό.

Ο γιατρός σας εξετάζει τα αποτελέσματα των δοκιμών για να διαπιστωθεί αν τα επίπεδα σας εμπίπτουν εντός φυσιολογικών ορίων. Ή ο γιατρός σας μπορεί να συγκρίνουν τα αποτελέσματά σας με εκείνα από τις προηγούμενες δοκιμές.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια

Αν και εξετάσεις αίματος και ούρων μπορεί να βοηθήσει να δώσει ενδείξεις το γιατρό σας, άλλες εξετάσεις είναι συνήθως απαραίτητο να γίνει η διάγνωση. Για τις περισσότερες μορφές καρκίνου, μια βιοψία - μια διαδικασία για να ληφθεί ένα δείγμα των ύποπτων κυττάρων για τον έλεγχο - είναι συνήθως απαραίτητο να γίνει μια οριστική διάγνωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα επίπεδα δείκτη όγκου παρακολουθείται σε βάθος χρόνου. Ο γιατρός σας μπορεί να προγραμματίσει την παρακολούθηση δοκιμές σε λίγους μήνες. Καρκινικών δεικτών είναι πιο συχνά χρήσιμο μετά τη διάγνωση του καρκίνου σας. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις δοκιμές για να διαπιστωθεί αν ο καρκίνος σας ανταποκρίνεται στη θεραπεία ή αν ο καρκίνος σας αυξάνεται.

Καρκίνος. Γενική εξέταση αίματος (CBC).
Καρκίνος. Γενική εξέταση αίματος (CBC).

Συζητήστε τα αποτελέσματα των δοκιμών με το γιατρό σας. Ρωτήστε το γιατρό σας τι σας λένε τα αποτελέσματα για την υγεία σας και ποια είναι τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος