Καρκίνος

Επιζώντες του καρκίνου: την επανασύνδεση με τους αγαπημένους μετά τη θεραπεία

Οι φίλοι και η οικογένεια παρέχουν ένα σημαντικό κύκλο υποστήριξης για τους επιζώντες του καρκίνου. Μάθετε πώς να γαλουχήσει τις σχέσεις, έτσι ώστε να μπορείτε να αποφύγετε συνηθισμένα προβλήματα.

Τους φίλους και την οικογένειά σας αγαπώ και ανησυχούν για σας - αλλά έχουν μερικές φορές παράξενους τρόπους να δείξει αυτό. Μερικοί άνθρωποι αποσύρουν και να αποφεύγουν να μιλάνε για σας. Άλλοι θα πνίξουν και τη θεραπεία σας σαν ένα παιδί.

Πολλοί από τους επιζώντες του καρκίνου διαπιστώσετε ότι ένα εμπόδιο για την ομαλή μετάβαση από τη θεραπεία του καρκίνου είναι η αντίδραση που παίρνουν από τους φίλους και την οικογένεια. Ένας τρόπος για τους επιζώντες του καρκίνου για να προετοιμαστούν για τις δυσκολίες της σχέσης είναι να περιμένουμε αυτά τα προβλήματα και να προγραμματίσουν αναλόγως.

Κοινή θέματα σχέσεων για τους επιζώντες του καρκίνου

Οι πιθανότητες είναι έχετε παρατηρήσει ότι κάποια από τις σχέσεις σας έχουν αισθανθεί τεταμένες από τότε που τελείωσε τη θεραπεία του καρκίνου σας. Πιθανόν να έχετε αισθάνθηκε μόνος και λυπημένος, όπως έχετε δει ανθρώπους να στραφούν μακριά από εσάς ή αλλιώς θεραπεία με διαφορετικό τρόπο από τον τρόπο που είχαν πριν. Πλοήγηση σχέσεις είναι μια πρόκληση για τους επιζώντες του καρκίνου μετάβαση στη ζωή μετά τη θεραπεία.

Καρκίνος. Αλλαγή ευθύνες.
Καρκίνος. Αλλαγή ευθύνες.

Μπορεί να αναγνωρίσει μερικά από αυτά τα κοινά σενάρια:

 • Αλλαγή ευθύνες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορεί να μην ήταν σε θέση να χειριστεί όλα τα οικιακά καθήκοντα που είχε πραγματοποιηθεί πριν από τη διάγνωση του καρκίνου σας. Για παράδειγμα, ίσως να ήταν υπεύθυνος για τα ψώνια και το μαγείρεμα δείπνο. Εάν η θεραπεία του καρκίνου σας κουράζει και θα ήταν σε θέση να συνεχίσει τα καθήκοντα αυτά, το σύντροφό σας ή άλλο μέλος της οικογένειας μπορεί να έχουν συμπληρωθεί για σας. Τώρα ότι η θεραπεία του καρκίνου σας, το πρόσωπο αυτό μπορεί να σας περιμένει για να επαναλάβει αυτές τις ευθύνες - αλλά μπορεί να μην αισθάνονται επάνω σε αυτό ακόμα. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό για μέλος της οικογένειάς σας, και ίσως να νιώθουν ότι πιέζονται να κάνουν περισσότερα από ό, τι μπορείτε να χειριστείτε.
 • Αλλαγή ρόλων. Αν ήσουν αναδοχής είδος του ατόμου πριν από τον καρκίνο, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι κατά τη διάρκεια της θεραπείας σύντροφό σας έπρεπε να αναλάβει αυτό το ρόλο. Η απόφαση για το πότε και πώς να αλλάξετε και πάλι πίσω μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και αμήχανη.
 • Απόσυρση από εσάς. Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι κάποιοι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας σας αποφεύγοντας. Θα μπορούσε να είναι λεπτές ή εμφανή, όπως όταν κάποιος σταματήσει να επιστρέφουν τα τηλεφωνήματα σας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πονάει. Οι άνθρωποι αποσύρουν για μια σειρά από λόγους. Το άτομο μπορεί να μην ξέρω τι να πω ή να ανησυχεί για λέγοντας το λάθος πράγμα. Αυτός ή αυτή μπορεί να μην ξέρει πώς να σας προσφέρουν υποστήριξη. Άλλοι δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν.
 • Δίνοντάς σας πάρα πολύ προσοχή. Αντί να αισθάνονται μοναξιά, μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας να είναι πνιγμένα με καλές προθέσεις. Φίλους ή την οικογένεια μπορεί να σας το μωρό και να επιμείνει στο να κάνουν πράγματα για σας όταν δεν χρειάζεται βοήθεια. Θα σας αγαπούν και θέλουν να βοηθήσουν, αλλά στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ χρήσιμη.
 • Όντας αδιάκριτους Κάποιοι ρωτούν πολλές ερωτήσεις -. Ίσως περισσότερο από ό, τι είστε άνετοι τηλεφωνητή.
 • Μπερδεμένη προσδοκίες. Εάν η ανάρρωσή σας δεν πηγαίνει τόσο καλά όσο ελπίζαμε, ίσως να είναι απογοητευμένοι. Μπορεί να περιμένουμε τα πάντα για να πάει πίσω σε κανονικό αμέσως, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Προσπαθήστε να μην πάρετε τις απογοητεύσεις σας έξω για τους ανθρώπους γύρω σας. Αν το κάνετε, θα μπορούσε να τους ωθήσει μακριά.

Είτε θέλετε να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τις σχέσεις σας συχνά εξαρτάται από την ισχύ των σχέσεων των προτέρων. Οι σχέσεις που έχουν ήδη τεταμένες τείνουν να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο μετά τον καρκίνο, μερικές φορές εντελώς καταρρέει. Ισχυρές σχέσεις μπορεί να γίνει ακόμη ισχυρότερη μέσα από την εμπειρία του καρκίνου.

Βλέπε επίσης

Επιζώντες του καρκίνου: την επανασύνδεση με τους αγαπημένους μετά τη θεραπεία

Τι μπορείτε να κάνετε για να γαλουχήσει τις σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια

Πριν από αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης που πιάσουμε, να θυμάστε ότι μπορείτε να λάβετε μέτρα για να γαλουχήσει τις σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι νοιάζονται για σένα, και το καθένα έχει το δικό τους τρόπο αντιδρούν στον καρκίνο.

Συμβουλές για την επισκευή των σχέσεων περιλαμβάνουν:

 • Ξεκινήστε τη συνομιλία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να ρωτήσω πώς αισθάνεστε, αλλά δεν ξέρω τι να πω. Ή μήπως νομίζουν ότι θα σας ενοχλήσει. Ξεκινήστε τον εαυτό σας στη συζήτηση. Αφήστε τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι έχετε τις ερωτήσεις τους - ή που δεν θέλετε να μιλήσουμε για τον καρκίνο σας εκείνη τη στιγμή.
 • Αποδοχή βοηθήσει. Φίλοι και η οικογένεια πρόκειται να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν. Σχέδιο μπροστά και να καταλήξει σε τρόπους για τους ανθρώπους για να σας δώσει κάποια βοήθεια, αν είναι να βοηθήσει γύρω από το σπίτι ή απλά να είσαι εκεί για σας όταν πρέπει να μιλήσουμε. Οι φίλοι και η οικογένεια να αισθάνονται καλά, όταν μπορούν να βοηθήσουν.
 • Αφήστε τους άλλους να ξέρουν τι να περιμένουν από εσάς. Να είστε ειλικρινείς σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε και τι δεν μπορεί. Εάν δεν είστε έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες που είχε γύρω από το σπίτι πριν από τη διάγνωση του καρκίνου σας, δεν αισθάνονται πίεση για να αναλάβει τα καθήκοντα αυτά πολύ σύντομα. Αλλά πείτε την οικογένειά σας τι να περιμένουμε, έτσι ώστε να μην έχουν μείνει αναρωτιέστε. Όταν είστε έτοιμοι να αναλάβουν εκ των προτέρων τα καθήκοντά σας, να ενημερώσετε την οικογένειά σας γνωρίζουμε ότι τα καθήκοντα αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο φυσιολογική και βοήθεια στην αποκατάσταση σας.
 • Κρατήστε τις φιλίες που έχουν σημασία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αποχωρήσει από εσάς, και θα πρέπει να τους αφήσουμε να πάνε. Προσπαθήστε να μην δαπανήσει πολλή συναισθηματική ενέργεια προσπαθώντας να μπαλώσουν τις σχέσεις που μπορεί να μην έχουν ισχυρή για να αρχίσει με. Επενδύστε το χρόνο και την ενέργειά σας σε φίλους που είναι πιο κοντά σε εσάς.
 • Προγραμματίστε τι θα πω. Θα πάρετε τις ερωτήσεις σας σχετικά με τον καρκίνο και τη θεραπεία σας. Αποφασίστε πώς θα απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα - ιδιαίτερα αν κάποιος κάνει ερωτήσεις που δεν αισθάνεστε άνετα τηλεφωνητή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αφήσει το πρόσωπο που ξέρετε ότι δεν αισθάνεστε άνετα να δοθεί απάντηση στα ερωτήματα. Άλλες φορές μπορεί να αποφύγει την απάντηση μια δυσάρεστη ερώτηση, αλλάζοντας το θέμα ή τον αναπροσανατολισμό της συζήτησης.
 • Να είστε υπομονετικοί με τους άλλους. Αν βρείτε τον εαυτό σας να γίνει απογοητευμένοι, να θυμάστε ότι οι άνθρωποι γύρω σας έχουν καλές προθέσεις. Δεν μπορεί να γνωρίζει τα σωστά πράγματα για να πει ή να κάνει, έτσι ώστε τα λόγια και τις ενέργειές τους μπορεί να φαίνεται ακατάλληλο ή επικίνδυνο. Αυτή η αμηχανία μπορεί να προέρχονται από έλλειψη εξοικείωσης με την κατάσταση. Με το χρόνο και την υπομονή, τα πράγματα μπορεί να βελτιωθεί.
 • Μείνετε εμπλέκονται όταν μπορείτε. Κάποιοι φίλους ή την οικογένεια μπορεί να μην σας προσκαλούν να κάνετε πράγματα επειδή υποθέτουν ότι δεν είναι ακόμα έτοιμες για κοινωνικές δραστηριότητες. Αφήστε αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν πότε θέλετε να συμπεριληφθούν - ή ζητήστε από κάποιον άλλο να αναμεταδώσει το μήνυμά σας.
 • Ζητήστε από τις ομάδες υποστήριξης. Θα έχετε φορές όταν αισθάνεστε ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν καρκίνο δεν μπορούν να καταλάβουν τι περνάτε. Συζητήστε τα συναισθήματά σας με άλλους επιζώντες του καρκίνου, είτε σε μια ομάδα υποστήριξης στην κοινότητα ή σε απευθείας σύνδεση σας. Οι ομάδες υποστήριξης είναι επίσης διαθέσιμα για τους φίλους και την οικογένειά τους επιζώντες του καρκίνου ». Προτείνετε αυτά για τους ανθρώπους πιο κοντά σε εσάς.
 • Πάρτε επαγγελματική βοήθεια. Ρωτήστε το γιατρό σας για μια παραπομπή σε ένα σύμβουλο ή θεραπευτή για περισσότερη βοήθεια. Αυτός ή αυτή μπορεί να έχει τις ιδέες σχετικά με τους τρόπους για την καλύτερη επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Είναι εξ ολοκλήρου δυνατό ότι ο καθένας στην οικογένειά σας και στον κύκλο των φίλων σου θα είναι υποστηρικτική σε όλη την ανάρρωσή σας. Αλλά οι πιθανότητες είναι ότι θα τρέχει σε μερικά εμπόδια σχέσης. Σκεφτείτε μπροστά για το πώς θα ασχοληθεί με πιθανά προβλήματα.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος