Καρκίνος

Αποφάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου: 5 βήματα για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε

Η συνεργασία με το γιατρό σας για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη θεραπεία του καρκίνου σας μπορεί να σας κάνει να αισθάνονται πιο σίγουροι, όπως μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία του καρκίνου σας. Μάθετε πώς μπορείτε να συμμετάσχετε.

Έχετε μόλις έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο. Το μυαλό σας παραπαίει. Και τώρα ο γιατρός σας θέλει να ταξινομήσετε μέσω των επιλογών θεραπείας του καρκίνου και να βοηθήσει να αποφασίσει σχετικά με ένα σχέδιο.

Αλλά πώς θα αποφασίσει σχετικά με ένα σχέδιο θεραπείας του καρκίνου; Εδώ είναι πέντε βήματα για να σας καθοδηγήσει στο να γίνει ένας εταίρος με το γιατρό σας για τον καθορισμό και την καθοδήγηση της θεραπείας του καρκίνου σας.

Βήμα 1: Ρύθμιση του κανόνες του παιχνιδιού σας

Πριν εξερευνήσετε τις επιλογές θεραπείας, καθοριστούν ορισμένοι βασικοί κανόνες. Θα είναι πιο άνετα με τυχόν αποφάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου κάνετε αν:

 • Αποφασίστε πόσο θέλετε να ξέρετε. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ακριβώς τι θεραπεία τους είναι και οι πιθανότητες επιβίωσής τους, άλλοι δεν το κάνουν. Αν δεν θέλετε να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες, ενημερώστε το γιατρό σας.
 • Αποφασίστε πόσο θέλετε να κάνετε αποφάσεις για τη θεραπεία σας. Μπορεί να θέλετε να πάρει το προβάδισμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ή ίσως θέλετε να ενεργοποιήσετε όλες τις αποφάσεις πάνω στο γιατρό σας. Μπορεί επίσης να είναι κάπου στη μέση, μοιράζονται τη διαδικασία λήψης αποφάσεων με το γιατρό σας.

Μπορεί να βοηθήσει να σκεφτούμε για το πώς έχετε χειριστεί δύσκολες αποφάσεις στο παρελθόν. Και αυτό μπορεί να βοηθήσει να έχουν ένα στενό φίλο ή μέλος της οικογένειας στο ραντεβού σας για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε.

 • Έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει εκτιμήσεις για το τι μπορείτε να περιμένετε να πάρετε από κάθε είδος της θεραπείας. Ακριβώς ό, τι παρενέργειες μπορεί να είναι διατεθειμένοι να ανεχτούμε θα εξαρτηθεί από το ποια είναι τα οφέλη της θεραπείας είναι πιθανό να είναι. Επικοινωνήστε προτιμήσεις σας με το γιατρό σας.
 • Κρατήστε την εστίαση σε σας. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να πιεστεί σε μια συγκεκριμένη θεραπευτική επιλογή. Διαλέξτε αυτό που αισθάνεστε πιο άνετα.
 • Αποδοχή βοηθήσει. Θα χρειαστείτε υποστήριξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας. Υποστήριξη μπορεί να προέλθει από το γιατρό σας, τους φίλους σας και την οικογένειά σας.

  Εάν δεν αισθάνεστε υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων σας, επικοινωνήστε με ομάδες όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου, το οποίο μπορεί να σας φέρει σε επαφή με τους επιζώντες του καρκίνου που μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει μέσω αυτής της διαδικασίας.

Θα μπορούσε να βοηθήσει να γράψει κάτω τις προσδοκίες και τις προτιμήσεις σας, πριν να συναντηθεί με τον γιατρό σας. Αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να εκφράσουν καλύτερα τις ελπίδες σας για και τα συναισθήματα σχετικά με τη θεραπεία του καρκίνου σας.

Βήμα 2: Αποφασίστε σχετικά με ένα γκολ

Η απόφαση για το τι θέλετε από τη θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τις επιλογές θεραπείας σας. Είστε ελπίζοντας για μια θεραπεία, σταθεροποίηση ή μόνο ανακούφιση των συμπτωμάτων;

Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και το στάδιο σας, τους στόχους σας για τη θεραπεία μπορεί να είναι:

 • Cure. Όταν διαγνώσθηκε για πρώτη φορά, είναι πιθανό θα πρέπει να ενδιαφέρονται για θεραπείες που θεραπεύει τον καρκίνο. Όταν η θεραπεία είναι δυνατή, μπορεί να είστε πρόθυμοι να υπομείνουν πιο βραχυπρόθεσμες παρενέργειες σε αντάλλαγμα για την ευκαιρία σε μια θεραπεία.
 • Έλεγχος. Εάν ο καρκίνος σας είναι σε μεταγενέστερο στάδιο ή αν οι προηγούμενες θεραπείες έχουν αποτύχει, μπορείτε να ρυθμίσετε το στόχο σας για τον έλεγχο του καρκίνου σας. Διαφορετικές θεραπείες μπορεί να επιχειρήσει να συρρικνωθεί προσωρινά ή να σταματήσει τον καρκίνο σας από την ανάπτυξη. Εάν αυτό είναι ο στόχος σας, ίσως να μην είναι πρόθυμος να υπομείνει τις παρενέργειες των θεραπειών σκληρότερη.
 • Comfort. Εάν έχετε ένα προχωρημένο στάδιο του καρκίνου ή μια που δεν ανταποκρίθηκε στις θεραπείες, μπορεί να αποφασίσει ότι η άνεση είναι πιο σημαντικό για εσάς. Εσείς και ο γιατρός σας θα εργαστούν από κοινού για να βεβαιωθείτε ότι είστε ελεύθεροι από τον πόνο και άλλα συμπτώματα.

Βήμα 3: ερευνηθούν οι επιλογές θεραπείας σας

Για να κάνει μια λογική απόφαση για τη θεραπεία, να έχετε κατά νου το είδος του καρκίνου που έχετε, το στάδιο του, και ποιες θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες και πόσο πιθανό είναι αυτές οι θεραπείες είναι να εργαστούν υπό αυτές τις συνθήκες. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με αξιόπιστες ιστοσελίδες, βιβλία και ασθενής εκπαιδευτικό υλικό για να συμπληρώσουν τις συζητήσεις σας.

Οι θεραπείες του καρκίνου μερικές φορές χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με το άλλο. Για παράδειγμα, είναι κοινό να χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία ζεύγος με χημειοθεραπεία. Οι γιατροί μερικές φορές αναφέρονται σε μια θεραπεία που χρησιμοποιείται μετά από την αρχική θεραπεία, ως επικουρική θεραπεία.

Βλέπε επίσης

Αποφάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου: 5 βήματα για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε

Βήμα 4: αναλύει τα οφέλη έναντι των κινδύνων

Συγκρίνετε τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους των διαφόρων θεραπειών κατά του καρκίνου για να αποφασίσουν ποιες θεραπείες εμπίπτουν στόχους σας. Βαθμολογήστε τις θεραπείες σκέφτεστε με βάση τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μίας.

Ορισμένες πτυχές που θα θελήσετε να εξετάσει το ενδεχόμενο για κάθε θεραπεία περιλαμβάνει:

 • Παρενέργειες. Πάρτε το χρόνο για να εξετάσει τις παρενέργειες της κάθε θεραπείας και να αποφασίσουν αν θα αξίζει διαρκή ή πάρα πολύ να χειριστούν. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει μια καλή ιδέα για το πώς οι διάφορες κοινές παρενέργειες είναι για κάθε θεραπεία και να εξηγήσει τις επιλογές για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών για να κάνει τη θεραπεία πιο ανεκτό.
 • Πώς η θεραπεία επηρεάζει τη ζωή σας. Σκεφτείτε πώς η θεραπεία θα επηρεάσει την καθημερινή ζωή σας. Θα χρειαστείτε μια ημέρα από την εργασία ή αρκετές εβδομάδες μακριά; Πώς θα είναι ο ρόλος σας στην αλλαγή της οικογένειάς σας; Θα χρειαστεί να ταξιδέψει για τη θεραπεία σας;
 • Το οικονομικό κόστος της θεραπείας. Εξετάστε τι είδους θεραπεία θα πρέπει να καλύπτεται από την ασφάλεια σας. Εάν μια θεραπεία ή μια πτυχή της θεραπείας δεν καλύπτεται, μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά; Καλέστε την ασφαλιστική σας εταιρεία για να είστε σίγουροι.
 • Η υγεία σας σε γενικές γραμμές. Εάν έχετε άλλα προβλήματα υγείας, ρωτήστε το γιατρό σας για το πώς η θεραπεία θα επηρεάσει τις εν λόγω προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται συνήθως σε άτομα με καρκίνο. Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τη θεραπεία του διαβήτη και να επηρεάσει τον κίνδυνο του καταρράκτη, υπέρτασης και της οστεοπόρωσης.

Προσωπικές αξίες και οι στόχοι σας θα κάνει τη διαφορά σε ό, τι θεραπείες είναι καλύτερο για σας. Μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε τι είδους θεραπεία θα ταιριάζει καλύτερα στη ζωή σας. Αλλά εσείς δεν χρειάζεται να κάνει μια επιλογή και να κολλήσει με αυτό. Είναι πολύ πιθανό ότι μπορείτε να αλλάξετε το μυαλό σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας, και αυτό είναι εντάξει.

Βήμα 5: επικοινωνούν με το γιατρό σας

Η αποτελεσματική επικοινωνία με το γιατρό σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση. Για να κάνει την επικοινωνία με το γιατρό σας πιο εύκολη, προσπαθήστε να:

 • Μίλα, όταν δεν καταλαβαίνουν. Εάν χρειάζεστε περαιτέρω εξηγήσεις ή διευκρινίσεις, ενημερώστε το γιατρό σας. Αν δεν μιλήσουν, ο γιατρός σας μπορεί να νομίζετε ότι καταλαβαίνετε.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις σας εκ των προτέρων. Ραντεβού μπορεί να είναι αγχωτική και συναισθηματική. Μην περιμένετε να θυμόμαστε όλες τις ερωτήσεις που θέλετε να ρωτήσετε.
 • Καταγράφει τις συνομιλίες σας. Προσπαθήστε να παρακολουθείτε ό, τι ο γιατρός σας σας λέει κρατώντας σημειώσεις. Μπορεί επίσης να ρωτήσω αν είναι ΟΚ για να καταγράψει τη συνομιλία σε ένα όργανο καταγραφής. Η εγγραφή αυτή θα είναι μια καλή αναφορά, αν έχετε ερωτήσεις αργότερα.
 • Φέρτε κάποιος μαζί σας. Εάν αισθάνεστε άνετα την ανταλλαγή ιατρικών πληροφοριών σας με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας, φέρνουν μαζί τους κάποιον για να κρατήσετε σημειώσεις. Στη συνέχεια, θα έχετε ένα άλλο πρόσωπο που μπορεί να μιλήσει μέσα από αποφάσεις για τη θεραπεία σας με.
 • Κρατήστε αντίγραφα των ιατρικών αρχείων σας. Ζητήστε αντίγραφα του ιατρικού ιστορικού σας και να τους φέρει σε κάθε ραντεβού.

Μην περιμένετε εσείς και ο γιατρός σας να κατανοήσουν πλήρως ο ένας τον άλλον μετά από μία συνεδρίαση - μπορεί να χρειαστούν μερικές συνομιλίες προτού οι δύο αισθάνονται σαν να είστε στην ίδια σελίδα.

Άλλα πράγματα που πρέπει να θυμάστε

Όπως είστε λήψη αποφάσεων θεραπεία σας με το γιατρό σας, να θυμάστε αυτά τα σημεία στο μυαλό:

 • Πάρτε το χρόνο σας. Παρά το γεγονός ότι η διάγνωση του καρκίνου μπορεί να σας κάνει να νιώθετε σαν να έχετε να κάνετε άμεση λήψη αποφάσεων για να αρχίσει η θεραπεία, στις περισσότερες περιπτώσεις έχετε το χρόνο να κάνουν επιλογές. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο χρόνο θα πρέπει να αποφασίσει.
 • Μπορείτε πάντα να αλλάξετε το μυαλό σας. Κάνοντας μια απόφαση για τη θεραπεία τώρα δεν σας δεσμεύει σε αυτήν την επιλογή. Ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε δεύτερες σκέψεις. Σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να σας κάνει να θέλετε να αλλάξετε το σχέδιο θεραπείας σας.
 • Μπορείτε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη. Μην φοβάστε να προσβάλω τον γιατρό σας, εάν θέλετε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη. Οι περισσότεροι γιατροί κατανοούν την ανάγκη για μια δεύτερη γνώμη όταν αντιμετωπίζουν μια σημαντική απόφαση.
 • Δεν χρειάζεται να ασχολούνται με τις αποφάσεις της θεραπείας. Εάν προτιμάτε, μπορείτε να ενημερώσετε το γιατρό σας, μάλλον δεν πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μπορείτε πάντα να εμπλακούν αργότερα, όταν θα αισθάνονται πιο άνετα με την κατάσταση. Ενημερώστε το γιατρό σας γνωρίζουμε ποιος θέλετε να πάρουν αποφάσεις για τη φροντίδα σας.
 • Δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε θεραπεία. Μερικοί άνθρωποι δεν επιλέγουν να έχουν τη θεραπεία σε όλους. Οι άνθρωποι με πολύ προχωρημένο καρκίνο βρίσκουν μερικές φορές ότι θα αντιμετωπίζουν αρκετά τον πόνο και άλλες παρενέργειες του καρκίνου τους, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν το καλύτερο από τη στιγμή που απομένουν.

  Εάν επιλέξετε να μην αντιμετωπίζονται, μπορείτε πάντα να αλλάξετε το μυαλό σας. Παραίτηση θεραπεία δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνει για τη δική σας - πολλοί τρόποι για τον έλεγχο των παρενεργειών υπάρχουν.

Καρκίνος. Αποφασίστε πόσο θέλετε να ξέρετε.
Καρκίνος. Αποφασίστε πόσο θέλετε να ξέρετε.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για σας; Δεν υπάρχει 100 τοις εκατό σωστό ή λάθος απάντηση. Αλλά το να ασχολούνται με το σχέδιο θεραπείας σας μπορεί να σας δώσει μεγαλύτερη σιγουριά και μπορεί να σας αφήσει να εστιάσει την ενέργειά σας για το τι πρέπει να κάνουν οι περισσότεροι - κρατηθείτε υγιής διάρκεια της θεραπείας σας.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος