Καρκίνος

Διάρροια: σχετίζονται με τον καρκίνο αιτίες και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Γνωρίζοντας ποια σημάδια διάρροιας και τα συμπτώματα είναι ρουτίνα και τα οποία είναι σοβαρά μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας.

Οι κράμπες στο στομάχι. Τα συχνά ταξίδια στο λουτρό. Η διάρροια είναι μια κοινή παρενέργεια σε άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο. Διάρροια μπορεί επίσης να προκληθεί από τον ίδιο τον καρκίνο. Όμως, η διάρροια μπορεί να είναι περισσότερο από μια ενόχληση για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο - μπορεί να είναι ένα σημάδι για κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Τι προκαλεί διάρροια σε άτομα με καρκίνο;

Ο καθένας παίρνει διάρροια τώρα και στη συνέχεια. Αν έχετε καρκίνο, οι κοινές αιτίες της διάρροιας μπορεί να επηρεάσει ακόμα. Αλλά υπάρχουν πρόσθετες αιτίες της διάρροιας ειδικά για τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων της θεραπείας του καρκίνου, λοιμώξεων, το άγχος και το άγχος, και του καρκίνου η ίδια.

Η θεραπεία του καρκίνου
Διάφοροι τύποι θεραπείας του καρκίνου μπορεί να προκαλέσει διάρροια:

 • Χημειοθεραπεία. Εκτός θανάτωση των καρκινικών κυττάρων, η χημειοθεραπεία τείνει να σκοτώσουν άλλους ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα, όπως αυτές εντερική επένδυση σας. Εάν η χημειοθεραπεία σας προκαλεί αρκετή ζημιά στην επένδυση του εντέρου σας, μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Δεν είναι όλα τα φάρμακα χημειοθεραπείας προκαλούν διάρροια. Ρωτήστε το γιατρό σας για το συγκεκριμένο τύπο της θεραπείας.
 • Ακτινοθεραπεία. Ακτινοθεραπεία που εστιάζει στην κοιλιά ή τη λεκάνη σας, ή που δίνεται σε ολόκληρο το σώμα σας, μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Πόσο σοβαρή διάρροια σας θα πρέπει να εξαρτάται από τη δόση ακτινοβολίας σας. Όμως, η διάρροια μπορεί να παραμείνουν για εβδομάδες ή μήνες μετά τη θεραπεία.
 • Χειρουργική. Εάν ο χειρουργός σας πρέπει να αφαιρέσετε ορισμένα τμήματα του εντέρου σας, προκειμένου να αφαιρέσει τον καρκίνο σας, αυτό μπορεί να μεταβάλει την ικανότητα των εντέρων σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά ή λίπος και μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια.
 • Οστών βλαστικών κυττάρων μυελού μεταμόσχευση. Χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία συνολικού σώματος δίδεται ως μέρος ενός μυελού των οστών μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Η διάρροια μπορεί επίσης να είναι μια επιπλοκή της νόσου μοσχεύματος έναντι ξενιστή, αν λάβει τα βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών από ένα δότη. Στη νόσο του μοσχεύματος έναντι ξενιστή, τα μεταμοσχευμένα βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών να απορρίψει το σώμα σας.

Λοιμώξεις
Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε διάφορες λοιμώξεις, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μιας λοίμωξης μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Το στρες και το άγχος
Το στρες και το άγχος που αισθάνεστε όταν είστε στην καταπολέμηση του καρκίνου μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια.

Ίδιου του καρκίνου
Ορισμένων μορφών καρκίνου μπορεί να προκαλέσει διάρροια, όπως οι εξής:

 • Ορμόνη που παράγουν (νευροενδοκρινικών) όγκων, συμπεριλαμβανομένων καρκινοειδές σύνδρομο και σύνδρομο Zollinger-Ellison
 • Καρκίνο του παχέος εντέρου
 • Λέμφωμα
 • Μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς
 • Ο καρκίνος του παγκρέατος

Η διάρκεια και η σοβαρότητα της διάρροιας σας εξαρτάται από το τι είναι αυτό που προκαλεί τα σημεία και τα συμπτώματα σας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι μπορείτε να περιμένετε και πόσο καιρό διάρροια σας μπορεί να διαρκέσει.

Πότε θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας;

Καρκίνος. Οστών βλαστικών κυττάρων μεταμόσχευση μυελού.
Καρκίνος. Οστών βλαστικών κυττάρων μεταμόσχευση μυελού.

Η διάρροια συνήθως προκαλεί κράμπες στο στομάχι και χαλαρά, υδαρή κόπρανα. Κυρίως είναι μια ενόχληση. Αλλά αν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινωθούν, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Διάρροια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως σοβαρή αφυδάτωση.

Μερικά σημεία και τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά από ό, τι οι άλλοι. Καλέστε το γιατρό σας αμέσως, εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • Έξι ή περισσότερες κινήσεις του εντέρου χαλαρά την ημέρα για περισσότερο από δύο ημέρες
 • Αίμα στα κόπρανα σας
 • Αδυναμία ούρησης για 12 ώρες ή περισσότερο
 • Αδυναμία να πιει υγρά
 • Η απώλεια βάρους οφείλεται σε διάρροια
 • Διάρροια μετά από αρκετές ημέρες της δυσκοιλιότητας
 • Σοβαρό κοιλιακό άλγος
 • Πυρετός των 101 F (38,3 C) ή υψηλότερη
 • Ρίγη

Αν η διάρροια σας δεν φαίνεται σοβαρό, αλλά αρχίζει να παρεμβαίνει με τις καθημερινές δραστηριότητές σας, όπως αν είστε ανησυχούν για την έξοδο από το σπίτι ή να πηγαίνει κάπου χωρίς μπάνιο σε κοντινή απόσταση, μιλήστε με το γιατρό σας. Αν κοιλιακές κράμπες σας κρατά από τις καθημερινές δραστηριότητές σας, συζητήστε το με το γιατρό σας, καθώς και.

Επίσης, καλέστε τον γιατρό σας εάν παίρνετε χημειοθεραπεία σε μορφή χαπιού και έχετε διάρροια. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν είναι ασφαλές για σας να συνεχίσετε να παίρνετε τα χάπια χημειοθεραπείας.

Βλέπε επίσης

Διάρροια: σχετίζονται με τον καρκίνο αιτίες και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Τι μπορείτε να κάνετε;

Όταν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε διάρροια, μπορείτε να αναλάβει δράση, τροποποιώντας ό, τι τρώτε και πίνετε. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να:

 • Πιείτε υγρά. Μόλις διάρροια σας αρχίζει, μεταβείτε σε μια διατροφή καθαρά υγρά, όπως νερό, χυμό μήλου, σαφές ζωμό και πάγο σκάει. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να είναι μέρος της διάρροιας σας.
 • Φάτε χαμηλή σε φυτικές ίνες τρόφιμα. Ως διάρροια σας αρχίζει να βελτιώνεται, να προσθέσετε τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας, όπως οι μπανάνες, ρύζι, μήλου και τοστ.
 • Τρώτε συχνά και μικρά γεύματα.
 • Τρώτε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που μπορείτε να χάσετε με τις διάρροιες. Προσπαθήστε να τρώει μπανάνες, πατάτες και τα βερίκοκα για να ενισχύσει τα επίπεδα καλίου σας. Εάν έχετε προβλήματα με τα νεφρά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια σε κάλιο.
 • Αποφύγετε τα τρόφιμα που μπορεί να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα σας. Αυτά περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πικάντικα τρόφιμα, το αλκοόλ, τα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν καφεΐνη, και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και το λίπος.

Όπως μπορείτε να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα, μπορείτε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας σιγά-σιγά πίσω στο κανονικό ναύλο σας.

Τι θα συμβεί αν οι διατροφικές αλλαγές δεν λειτουργούν;

Εάν οι αλλαγές στη διατροφή σας δεν είναι η μείωση δυσφορία σας από διάρροια, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να σας προσφέρουν ανακούφιση. Κοινά φάρμακα για τον καρκίνο που σχετίζονται διάρροιας περιλαμβάνουν:

 • Τα οπιοειδή. Ίσως να είναι εξοικειωμένος με οπιοειδή για την αντιμετώπιση του πόνου, αλλά αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να μειώσει τη διάρροια σας από την επιβράδυνση της κίνησης μέσω των εντέρων σας. Λοπεραμίδη (Imodium μ.Χ.) προκαλεί λιγότερες παρενέργειες από ό, τι άλλα οπιοειδή, καθιστώντας το μια κοινή επιλογή θεραπείας.
 • Anti-εκκριτικά παράγοντες. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την ποσότητα του υγρού εκκρίνει το σώμα σας, κάνοντας τα κόπρανα πιο σταθερή. Παραδείγματα αντι-εκκριτικών παραγόντων περιλαμβάνουν ασπιρίνη, σαλικυλικό βισμούθιο (Kaopectate, Pepto-Bismol), κορτικοστεροειδή και οκτρεοτίδη (Sandostatin).
 • Fiber. Προσθέτοντας συμπληρώματα φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει να διευκολύνει ορισμένες μορφές της διάρροιας. Συζητήστε τις επιλογές σας με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τα συμπληρώματα φυτικών ινών.

Άλλα φάρμακα είναι διαθέσιμα, αλλά το είδος που θα πάρετε θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της διάρροιας σας και τι είναι αυτό που προκαλεί.

Μιλώντας για τη διάρροια

Αν συζητάμε διάρροιας με το γιατρό σας μπορεί να είναι ενοχλητικό, είναι πολύ σημαντικό να σας αναφέρω τα σημεία και τα συμπτώματα σας με το γιατρό σας. Διάρροια που συνοδεύει την θεραπεία του καρκίνου μπορεί να είναι σοβαρές. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να ενημερώσετε το γιατρό σας, τόσο πιο γρήγορα ο γιατρός σας μπορεί να δράσει για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος