Ακτινοθεραπεία

Ορισμός

Η θεραπεία ακτινοβολίας είναι ένας τύπος θεραπείας του καρκίνου που χρησιμοποιεί ακτίνες της έντονης ενέργειας για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Ακτινοθεραπεία πιο συχνά παίρνει τη δύναμή του από ακτίνες Χ, αλλά η δύναμη μπορεί επίσης να προέρχεται από τα πρωτόνια ή άλλες μορφές ενέργειας.

Ο όρος "θεραπεία με ακτινοβολία" πιο συχνά αναφέρεται σε θεραπεία με εξωτερική ακτινοβολία. Κατά τη διάρκεια αυτού του είδους της ακτινοβολίας, οι υψηλής ενέργειας ακτίνες προέρχονται από ένα μηχάνημα έξω από το σώμα σας που έχει ως στόχο τα δοκάρια σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο σώμα σας. Κατά τη διάρκεια της ένα διαφορετικό είδος της θεραπείας ακτινοβολίας που ονομάζεται βραχυθεραπεία (πέδησης-e-ΛΛΑ-UH-κατούρημα), ακτινοβολίας τοποθετείται μέσα στο σώμα σας.

Ζημιές ακτινοθεραπεία κύτταρα, καταστρέφοντας το γενετικό υλικό που ελέγχει το πώς τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται. Ενώ και οι δύο υγιή και καρκινικά κύτταρα έχουν καταστραφεί από θεραπεία με ακτινοβολία, ο στόχος της θεραπείας ακτινοβολίας είναι να καταστρέψουν λίγες κανονικές, υγιή κύτταρα όσο το δυνατόν.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Ακτινοθεραπεία. Πώς ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται σε άτομα με καρκίνο.
Ακτινοθεραπεία. Πώς ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται σε άτομα με καρκίνο.

Περίπου το ήμισυ του συνόλου των ατόμων με καρκίνο να λαμβάνουν ακτινοθεραπεία ως μέρος της θεραπείας του καρκίνου τους. Οι γιατροί χρησιμοποιούν θεραπεία με ακτινοβολία για τη θεραπεία ακριβώς για κάθε τύπο του καρκίνου. Η θεραπεία ακτινοβολίας είναι επίσης χρήσιμο στη θεραπεία ορισμένων noncancerous (καλοήθεις) όγκοι.

Πώς η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται σε άτομα με καρκίνο
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία με ακτινοβολία ως επιλογή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου σας και για διάφορους λόγους, όπως οι εξής:

  • Καθώς είναι το μόνο (πρωτογενή) θεραπεία για τον καρκίνο
  • Πριν την επέμβαση, να συρρικνωθεί ένα καρκινικό όγκο (εισαγωγική θεραπεία)
  • Μετά τη χειρουργική επέμβαση, για να σταματήσει την ανάπτυξη των οποιωνδήποτε υπόλοιπων καρκινικών κυττάρων (επικουρική θεραπεία)
  • Σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα
  • Σε προχωρημένο καρκίνο για να ανακουφίσει τα συμπτώματα που προκαλούνται από τον καρκίνο

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από ποιο μέρος του σώματός σας είναι να εκτίθεται σε ακτινοβολία και πόση ακτινοβολία χρησιμοποιείται. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε δεν έχει παρενέργειες, ή ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πολλά. Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι προσωρινή, μπορεί να ελεγχθεί και γενικά εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου όταν έχει τελειώσει η επεξεργασία.

Μέρος του σώματος που αντιμετωπίζεται Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες
Κάθε τμήμα Απώλειας μαλλιών σε θέση θεραπείας (μερικές φορές μόνιμη), ερεθισμός του δέρματος στο σημείο της θεραπείας, κόπωση
Κεφαλής και τραχήλου Ξηροστομία, συμπυκνωμένη σάλιο, δυσκολία στην κατάποση, πόνος στο λαιμό, αλλαγές στον τρόπο γεύσεις των τροφίμων, ωτίτιδες, πόνο στο σαγόνι, ναυτία
Στήθος Δυσκολία στην κατάποση, βήχας, δύσπνοια
Κοιλιά Ναυτία, έμετος, διάρροια
Λεκάνη Διάρροια, ερεθισμός της κύστης, συχνοουρία, σεξουαλική δυσλειτουργία

Πηγή: National Cancer Institute, 2007

Μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να αναπτυχθεί αργότερα. Για παράδειγμα, σε σπάνιες περιπτώσεις ένα νέο καρκίνο (δεύτερη πρωτοπαθή καρκίνο), που είναι διαφορετική από την πρώτη επεξεργασία με ακτινοβολία μπορεί να αναπτύξουν χρόνια αργότερα. Ρωτήστε το γιατρό σας για τις πιθανές παρενέργειες, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, που μπορεί να προκύψει μετά τη θεραπεία σας.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Προτού υποβληθούν σε θεραπεία με εξωτερική ακτινοβολία, ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας σας καθοδηγεί μέσα από μια διαδικασία σχεδιασμού για να εξασφαλιστεί ότι η ακτινοβολία φτάνει το ακριβές σημείο στο σώμα σας, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Σχεδιασμός συνήθως περιλαμβάνει:

  • Προσομοίωσης ακτινοβολίας. Κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης, η ακτινοβολία ομάδα σας η θεραπεία λειτουργεί με εσάς να βρείτε μια άνετη θέση για σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρίσκονται ακόμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ώστε να βρεθεί μια άνετη θέση είναι ζωτικής σημασίας. Για να το κάνετε αυτό, θα βρίσκονται στο ίδιο είδος του πίνακα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ακτινοβολία. Τα μαξιλάρια και τα υποστηρίγματα που χρησιμοποιούνται για να τοποθετήσετε το σωστό τρόπο και να σας βοηθήσει να κρατήσει ακόμα. Ακτινοβολία Η ομάδα σας θεραπείας θα σηματοδοτήσει την περιοχή του σώματός σας που θα λάβουν την ακτινοβολία. Ανάλογα με την κατάστασή σας, μπορεί να λάβει προσωρινή σήμανση με μαρκαδόρο ή ενδέχεται να λάβετε μόνιμο τατουάζ.
  • Σχεδιασμός σαρώσεις. Ακτινοβολία ομάδα σας η θεραπεία μπορεί να σας υπόκειται σε ακτίνες Χ ή αξονική τομογραφία (CT) σαρώνει να καθορίσει την περιοχή του σώματός σας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Μετά τη διαδικασία σχεδιασμού, η ακτινοβολία σας ομάδα θεραπείας αποφασίζει τι είδος της ακτινοβολίας και ποια δόση που θα λάβετε με βάση τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου, τη γενική υγεία σας, και τους στόχους για τη θεραπεία σας. Η ακριβής δόση και η εστίαση των δεσμών ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται στη θεραπεία σας είναι προσεκτικά σχεδιασμένη για να μεγιστοποιήσει την ακτινοβολία στα κύτταρα του καρκίνου σας και να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη στον περιβάλλοντα υγιή ιστό.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Ορισμός. Προσομοίωσης ακτινοβολίας.
Ορισμός. Προσομοίωσης ακτινοβολίας.

Θεραπείας με εξωτερική ακτινοβολία διεξάγεται χρησιμοποιώντας ένα γραμμικό επιταχυντή - ένα μηχάνημα που κατευθύνει την υψηλής ενέργειας ακτίνες της ακτινοβολίας στο σώμα σας. Καθώς βρίσκονται στο τραπέζι, ο γραμμικός επιταχυντής κινείται γύρω σας για να παραδώσει την ακτινοβολία από πολλές οπτικές γωνίες. Ο γραμμικός επιταχυντής μπορεί να ρυθμιστεί για τη συγκεκριμένη κατάσταση, έτσι ώστε να παρέχει την ακριβή δόση ακτινοβολίας γιατρός σας έχει παραγγείλει.

Μπορείτε συνήθως λαμβάνουν ακτινοβολία εξωτερικής δέσμης σε μια βάση εξωτερικών ασθενών πέντε ημέρες την εβδομάδα, για μια περίοδο τουλάχιστον δύο έως 10 εβδομάδες. Οι θεραπείες είναι συνήθως απλώνονται σε διάστημα μερικών εβδομάδων για να επιτρέψει τα υγιή κύτταρα σας για να ανακτήσει μεταξύ των συνόδων ακτινοθεραπεία. Αναμένουν ότι κάθε θεραπευτική συνεδρία να διαρκέσει περίπου 10 με 30 λεπτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ενιαία θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει να ανακουφίσει τον πόνο ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με πιο προχωρημένους καρκίνους.

Κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής συνεδρίας, θα ξαπλώσετε στη θέση που καθορίζεται κατά τη διάρκεια της συνόδου προσομοίωσης ακτινοβολίας σας. Μπορεί να τοποθετηθεί με τα καλούπια για να σας κρατήσει στη θέση του, και ασπίδες μπορεί να τοποθετηθεί για να εμποδίσει την ακτινοβολία από την επίτευξη ορισμένα μέρη του σώματός σας.

Ο γραμμικός επιταχυντής μηχάνημα μπορεί να περιστρέφεται γύρω από το σώμα σας για να επιτευχθεί ο στόχος από διαφορετικές κατευθύνσεις. Το μηχάνημα κάνει ένα βουητό. Θα βρίσκονται ακόμα και να αναπνεύσει κανονικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η οποία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Ακτινοβολία σας ομάδα θεραπείας παραμένει κοντά σε ένα δωμάτιο με βίντεο και ήχου, ώστε να μπορείτε να μιλάτε ο ένας στον άλλο. Πρέπει να μιλήσετε εάν αισθάνεστε άβολα, αλλά δεν πρέπει να αισθάνεται οποιοδήποτε πόνο κατά τη διάρκεια της συνόδου ακτινοθεραπεία σας.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Εάν λαμβάνετε ακτινοβολίας στον όγκο, ο γιατρός σας μπορεί να σας υποβληθεί περιοδικές σαρώσεις μετά τη θεραπεία σας για να δείτε πώς ο καρκίνος σας έχει απαντήσει σε ακτινοθεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο καρκίνος σας μπορεί να ανταποκριθεί στη θεραπεία αμέσως. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για τον καρκίνο σας για να απαντήσει. Μερικοί άνθρωποι δεν βοήθησε από την ακτινοθεραπεία.

Βλέπε επίσης