Καρκίνος

Θεραπεία του καρκίνου για τους άνδρες: πιθανές σεξουαλικές παρενέργειες

Μάθετε αν είστε σε κίνδυνο της σεξουαλικής ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη θεραπεία του καρκίνου και η οποία θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να προκαλέσει αυτές τις παρενέργειες.

Η θεραπεία για ορισμένες μορφές καρκίνου μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλικότητά σας, προκαλώντας μια σειρά από σημεία και συμπτώματα που μπορούν να κάνουν σεξ με το σύντροφό σας πιο δύσκολη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε μια υγιή σεξουαλική ζωή μετά τη θεραπεία του καρκίνου. Γνωρίζοντας περισσότερα για τη θεραπεία του καρκίνου σας και πώς μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια λύση, αν τα προβλήματα ανάπτυξης.

Καρκίνοι της πυέλου: πιο πιθανό να προκαλέσουν σεξουαλική δυσλειτουργία από ό, τι άλλες μορφές καρκίνου

Οι άνδρες με καρκίνο στην περιοχή της πυέλου τους είναι πιο πιθανό από ό, τι οι άνδρες με άλλες μορφές καρκίνου να αναφέρουν δυσκολία να ξαναρχίσουν το σεξ μετά τη θεραπεία του καρκίνου. Σεξουαλική παρενέργειες είναι πιο συχνές μετά τη θεραπεία για:

 • Καρκίνος της ουροδόχου κύστης
 • Καρκίνο του παχέος εντέρου
 • Ο καρκίνος του προστάτη
 • Καρκίνος του ορθού

Παλαιότερα οι άνδρες είναι πιο πιθανό να βιώσουν σεξουαλική δυσλειτουργία μετά τη θεραπεία του καρκίνου. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν είχαν καρκίνο, θα συναντήσουν δυσκολίες με το σεξ κάποια στιγμή. Έτσι, άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας που είχα θεραπεία του καρκίνου μπορεί να βιώσει τη σεξουαλική παρενέργειες που σχετίζονται με τη γήρανση, παρά τη θεραπεία. Ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι η θεραπεία του καρκίνου επιταχύνει τις σεξουαλικές παρενέργειες που σχετίζονται με φυσιολογική γήρανση.

Στυτική δυσλειτουργία: πιο κοινή σεξουαλική παρενέργεια της θεραπείας του καρκίνου για τους άνδρες

Ένας αριθμός των σεξουαλικών παρενέργειες μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της θεραπείας του καρκίνου, όπως οι εξής:

 • Αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης (στυτική δυσλειτουργία)
 • Κορύφωση δυσκολίας
 • Οργασμός χωρίς την απαλλαγή του σπέρματος (ξηρός οργασμός)
 • Ασθενέστερη, λιγότερο ικανοποιητική οργασμούς
 • Απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ
 • Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ
 • Λιγότερη ενέργεια για σεξουαλική δραστηριότητα
 • Αίσθημα λιγότερο ελκυστική

Δεν είναι κάθε άνθρωπος με καρκίνο θα βιώσουν σεξουαλικές παρενέργειες. Ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει το επίπεδο του κινδύνου που μπορεί να συναντήσετε για το συγκεκριμένο τύπο σας και θεραπείας του καρκίνου.

Ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική παρενέργειες εάν ο καρκίνος περιλαμβάνει τα γεννητικά όργανα. Σεξουαλικές δυσκολίες μπορούν επίσης να προκύψουν από τις παρενέργειες του καρκίνου και της θεραπείας της, όπως η κόπωση, πόνο ή το άγχος για τη θεραπεία σας. Επιπλέον, καταθλιπτικά αισθήματα για την κατοχή του καρκίνου θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια της λίμπιντο. Μερικές φορές, συναισθηματική παράγοντες μπορεί να έχουν σεξουαλικές παρενέργειες εκτός από τις φυσικές αλλαγές που υφίστανται κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Βλέπε επίσης

Θεραπεία του καρκίνου για τους άνδρες: πιθανές σεξουαλικές παρενέργειες

Πώς θεραπείες για τον καρκίνο επηρεάζει τη σεξουαλικότητά σας

Χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει όλες τις σεξουαλικές παρενέργειες.

Χειρουργική
Νεύρα στην πυελική τον έλεγχο της ροής του αίματος περιοχή σας για το πέος σας. Εάν έχετε έναν όγκο στην πυελική περιοχή σας που πρέπει να αφαιρεθεί, ο χειρουργός σας πρέπει να εργαστεί με προσοχή για να αποφευχθούν οι επιζήμιες νεύρα. Ένα κομμένο νεύρο μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση στύση ή την ανικανότητα να επιτύχουν μια στύση. Οι ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν:

 • Του παχέος εντέρου και του ορθού χειρουργική επέμβαση. Εάν έχετε παχέος εντέρου ή του καρκίνου του ορθού, που μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται εκτομή κοιλιοπερινεϊκές να αφαιρέσετε χαμηλότερο του παχέος εντέρου και του ορθού σας.
 • Χειρουργική επέμβαση της ουροδόχου κύστης. Μια διαδικασία που ονομάζεται ριζική κυστεκτομή για καρκίνο της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνει την αφαίρεση της κύστης, του προστάτη, της ουρήθρας άνω και σπερματοδόχων κύστεων.
 • Εγχείρηση προστάτη. Εάν έχετε καρκίνο του προστάτη, μπορείτε να εξετάσετε ριζική προστατεκτομή για την αφαίρεση του προστάτη σας και των σπερματοδόχων κύστεων.
 • Πέος χειρουργική επέμβαση. Αν και σπάνια, η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του συνόλου ή μέρους του πέους (penectomy) είναι μια επιλογή για τους άνδρες με καρκίνο του πέους. Εάν η penectomy είναι μερική, μπορείτε ακόμα να είναι σε θέση να επιτύχουν μια στύση.
 • Λεμφικό αφαίρεση κόμβο. Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση πολλών λεμφαδένες στην περιοχή της πυέλου (οπισθοπεριτοναϊκών λεμφαδένων) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άνδρες με καρκίνο των όρχεων ή ορισμένα σαρκώματα.

Νεότερη ριζική προστατεκτομή με διατήρηση πράξεις είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία, αν και αν είστε υποψήφιος για αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του καρκίνου σας. Για ορισμένες μορφές καρκίνου, νευρική βλάβη δεν μπορεί να αποφευχθεί, εάν ο χειρούργος πρέπει να αρθούν όλα του καρκίνου. Οι άνδρες που υποβάλλονται σε ριζική προστατεκτομή με διατήρηση προστατεκτομή μπορεί να εμφανίσουν προσωρινή στυτική δυσλειτουργία, ενώ τα αποτελέσματα είναι μόνιμα σε άνδρες που δεν είναι επιλέξιμες για τη διάσωση των νεύρων χειρουργική επέμβαση.

Νεύρα καταστραφεί κατά τη διάρκεια χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να σας κάνει να ζήσετε ένα στεγνό οργασμό - οργασμό χωρίς εκσπερμάτωση του σπέρματος. Το σπέρμα παράγει το σώμα σας δεν μπορεί να αφήσει τους όρχεις σας, ή μπορεί να ωθούνται σε κύστη σας (οπισθοδρομική εκσπερμάτωση). Μερικοί άνδρες λένε ότι μια ξηρή εκσπερμάτωση δεν αισθάνεται διαφορετικά και, συχνά, τους συνεργάτες τους δεν αντιλαμβάνονται ή δεν με πειράζει η διαφορά. Ωστόσο, άλλοι άνδρες θεωρούν ότι το ξηρό οργασμούς είναι ασθενέστερες ή αισθάνονται λιγότερο ευχάριστη από ό, τι οργασμούς πριν από την επέμβαση.

Ακτινοθεραπεία
Ακτινοβολία με στόχο την πύελο μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία, αν και δεν είναι σαφές για ποιο λόγο. Ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τα νεύρα στην πυελική περιοχή σας, μπλοκάρει τη ροή του αίματος στο πέος σας ή να μειώσετε τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο σώμα σας. Παρενέργειες της ακτινοβολίας αρχίσετε σιγά-σιγά περίπου έξι μήνες έως ένα έτος μετά τη θεραπεία.

Είτε θέλετε να ζήσετε τη στυτική δυσλειτουργία, ως αποτέλεσμα της θεραπείας με ακτινοβολία εξαρτάται από την ποσότητα της ακτινοβολίας που λαμβάνετε και πόσο από πυελική περιοχή σας είναι σε θεραπεία - ένα υψηλότερο επίπεδο της ακτινοβολίας πάνω από ένα μεγαλύτερο ποσό από το σώμα σας είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σεξουαλικές παρενέργειες. Οι άνδρες που καπνίζουν ή που έχουν ιστορικό των καρδιακών παθήσεων, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη, επίσης, μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας μετά την ακτινοθεραπεία. Οι όροι αυτοί μπορεί να έχουν ήδη προκαλέσει κάποια βλάβη αρτηρίας, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί από την ακτινοβολία.

Η ποσότητα του σπέρματος που εκσπερματώνει μπορεί να μειωθεί μετά την ακτινοθεραπεία. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης μετά τη θεραπεία, αν και συνήθως πηγαίνει μακριά την πάροδο του χρόνου.

Ορμονική θεραπεία
Αν έχετε καρκίνο του προστάτη που έχει εξαπλωθεί, ο γιατρός σας μπορεί να προσπαθήσει να μειώσει το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης στο σώμα σας με την αφαίρεση τους όρχεις σας (ορχεκτομή), ή τη θεραπεία σας με φάρμακα. Ορισμένοι καρκίνοι του προστάτη βασίζεται στην τεστοστερόνη για τα καύσιμα. Με την μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης, ο γιατρός σας ελπίζει να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξέλιξη του καρκίνου σας. Οι άνδρες που έχουν μεγάλη καρκίνου του προστάτη θα μπορούσε να λάβει θεραπεία με αυξητική ορμόνη για τη συρρίκνωση του προστάτη πριν από την επέμβαση - ώστε να είναι ευκολότερο να αφαιρέσει.

Ορμονική θεραπεία συνήθως προκαλεί απώλεια της λίμπιντο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε όλους. Κάποιοι άνδρες θεωρούν ότι έχουν μια επιθυμία για σεξ, αλλά δεν είναι σε θέση να πάρετε μια στύση ή δεν είναι σε θέση να φτάσουν σε οργασμό. Οι νεότεροι άνδρες τείνουν να έχουν λιγότερες σεξουαλικές παρενέργειες από την ορμονοθεραπεία. Ορμονική θεραπεία μπορεί επίσης να σας αναγκάσει να παράγουν λιγότερο σπέρμα όταν εκσπερμάτωση.

Χημειοθεραπεία
Μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια απώλεια της λίμπιντο και δυσκολία στην επίτευξη στύσης μετά τη χημειοθεραπεία. Μερικά φάρμακα χημειοθεραπείας μειώνουν την ποσότητα της τεστοστερόνης στο σώμα σας παράγει. Θα ανακτήσει συνήθως τη σεξουαλική σας λειτουργία μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακτήσει τη σεξουαλική λειτουργία

Μερικές σεξουαλικές παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου θα υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Άλλοι μπορεί να διαρκέσει για ένα ή δύο χρόνια μετά τη θεραπεία, και ορισμένες από αυτές θα είναι μόνιμες. Μάθετε τόσο πολύ όπως μπορείτε για το τι εμποδίζει τη σεξουαλική σας λειτουργία. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνονται περισσότερο στον έλεγχο της κατάστασης και να βοηθήσει να σας καθοδηγήσει τις επιλογές θεραπείας. Μπορεί επίσης να θέλετε να:

 • Μήπως κάποια πειραματίζεται. Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι ορισμένες καταστάσεις αναθερμάνει τη σεξουαλική επιθυμία σας ή να σας βοηθήσει να πάρετε μια στύση. Δώστε προσοχή σε αυτό που λειτουργεί - είτε πρόκειται για την τόνωση της τον εαυτό πέος σας ή σκέψη για σεξουαλικές φαντασιώσεις. Μπορείτε να βρείτε τους οργασμούς σας είναι πιο έντονη, αν ξοδεύετε περισσότερο χρόνο για ερωτικά παιχνίδια.
 • Συζητήστε με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία που αντιμετωπίζετε. Από εκεί μπορείτε να συζητήσουν τις επιλογές θεραπείας, όπως τα εμφυτεύματα φάρμακα, ή συσκευές που μπορούν να διευκολύνουν τη στύση. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι ορισμένοι γιατροί μπορεί να είναι εξίσου απρόθυμοι ή αμήχανοι όπως είστε να μιλήσουμε για τις σεξουαλικές παρενέργειες. Αν ναι, ρωτήστε το γιατρό σας για μια παραπομπή σε έναν ειδικό, όπως ουρολόγο ή έναν θεράποντα φύλων.
 • Συζητήστε με το σύντροφό σας. Αφήστε το σύντροφό σας για το τι είναι καλύτερο για σας. Να είστε ειλικρινείς σχετικά με τις ανησυχίες και τα συναισθήματά σας. Εάν είστε σιωπηλοί για αυτό που αντιμετωπίζετε, ο σύντροφός σας μπορεί να αισθάνονται απορριφθεί. Ο συνεργάτης σας μπορεί να προσφέρει ζωτικής σημασίας υποστήριξη, όπως μπορείτε να ανακάμψει από τη θεραπεία του καρκίνου. Αυτός ή αυτή μπορεί επίσης να έχει ιδέες για το πώς να σας βοηθήσει να ανακτήσει τη σεξουαλική σας λειτουργία.
 • Συζητήστε με άλλους επιζώντες του καρκίνου. Ιατρική ομάδα σας να είναι σε θέση να σας κατευθύνουν σε μια ομάδα υποστήριξης στην πόλη σας. Διαφορετικά, συνδεθείτε με άλλους επιζώντες του καρκίνου σε απευθείας σύνδεση. Εάν είστε στενοχωρημένοι για συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο σεξ με αγνώστους, το ηλεκτρονικό περιβάλλον προσφέρει μεγαλύτερη ανωνυμία. Ξεκινήστε με Καρκίνο Δίκτυο Επιζώντων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρκίνου.

Οι άνδρες που είχαν θεραπεία του καρκίνου μπορεί να βρει ότι χρειάζεται απλά χρόνο για να ανακτήσουν τη σεξουαλική λειτουργία. Φάρμακα και άλλες επιλογές για εργασίες επεξεργασίας σε ορισμένους άνδρες και όχι σε άλλα. Μερικές φορές χρειάζεται ένα ή δύο χρόνια για τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή της πυέλου σας για να θεραπεύσει.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος