Καρκίνος

Κόπωση Καρκίνος: γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Τα ακριβή αίτια της κόπωσης του καρκίνου και τον καλύτερο τρόπο για να την αντιμετωπίσουμε δεν είναι πάντα σαφής. Μάθετε τι γιατροί γνωρίζουν για την κόπωση του καρκίνου και τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό.

Κόπωση, συνήθως περιγράφεται ως αίσθημα κόπωσης, αδυναμίας ή εξαντληθεί, επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Κόπωση του καρκίνου μπορεί να προκύψει από τις παρενέργειες της θεραπείας ή του ίδιου του καρκίνου.

Αιτίες της κόπωσης του καρκίνου

Κόπωση του καρκίνου μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, και οι παράγοντες που συμβάλλουν στην κόπωση του καρκίνου σας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα του σε κάποιον φίλο σας. Ωστόσο, πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν:

 • Καρκίνος σας. Καρκίνο σας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο σώμα σας που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση. Για παράδειγμα, ορισμένοι καρκίνοι απελευθερώνουν πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες πιστεύεται ότι προκαλούν κόπωση. Άλλοι καρκίνοι μπορεί να αυξήσει την ανάγκη του σώματός σας για την ενέργεια, να αποδυναμώσει τους μυς σας ή να τροποποιήσουν τις ορμόνες του σώματός σας, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην κόπωση.
 • Θεραπεία του καρκίνου. Χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση, μεταμόσχευση μυελού των οστών και βιολογική θεραπεία, όλοι μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Μπορείτε μπορεί να εμφανίσουν κόπωση όταν χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία καταστρέφει υγιή κύτταρα εκτός από τα στοχευόμενα καρκινικά κύτταρα. Η κόπωση μπορεί να συμβεί καθώς το σώμα σας προσπαθεί να επιδιορθώσει την βλάβη σε υγιή κύτταρα και ιστούς. Μερικές παρενέργειες επεξεργασίας - όπως αναιμία, ναυτία, έμετος, πόνος, αϋπνία και αλλαγές στη διάθεση - μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση.
 • Αναιμία. Μπορείτε να αναπτύξουν αναιμία αν η θεραπεία σας καταστρέφει πάρα πολλά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Μπορείτε επίσης να αναπτύξετε αναιμία αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο μυελό των οστών σας και να παρεμβαίνει με την παραγωγή κυττάρων αίματος ή σας κάνει να χάσετε το αίμα.
 • Πόνος. Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο πόνο, μπορεί να είναι λιγότερο δραστήρια, τρώνε λιγότερο, κοιμούνται λιγότερο και να γίνει κατάθλιψη, τα οποία μπορεί να προσθέσει στην κούραση σας.
 • Συναισθήματα. Άγχος, στρες ή κατάθλιψης που σχετίζονται με τη διάγνωση του καρκίνου σας, επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.
 • Η έλλειψη ύπνου. Εάν κοιμάστε λιγότερο τη νύχτα ή αν ο ύπνος σας διακόπτεται συχνά, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε την κούραση.
 • Η κακή διατροφή. Για να λειτουργεί αποτελεσματικά, θα πρέπει να έχετε την ενέργεια ότι η υγιεινή διατροφή παρέχει. Όταν έχεις καρκίνο, αλλαγές μπορεί να συμβεί σε σας ανάγκη και την ικανότητα να επεξεργάζονται τα θρεπτικά συστατικά. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν στην κακή διατροφή, με αποτέλεσμα την κόπωση. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ 'ότι συνήθως ή μπορεί να μην είναι σε θέση να επεξεργαστεί τα θρεπτικά συστατικά επαρκώς. Μπορείτε επίσης να λάβει λιγότερες θρεπτικές ουσίες, αν την όρεξή σας πέφτει ή αν παρενέργειες της θεραπείας, όπως ναυτία και έμετος, καθιστούν δύσκολο να φάει.
 • Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα, όπως αναλγητικά, μπορεί να προκαλέσει κόπωση.
 • Η έλλειψη άσκησης. Εάν έχετε συνηθίσει να είναι στο δρόμο, επιβράδυνση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε κουρασμένοι. Αν και θα έχετε καλές μέρες και κακές μέρες, προσπαθούν να διατηρήσουν φυσιολογικό επίπεδο δραστηριότητάς σας, αν μπορείτε.
 • Ορμονικές αλλαγές. Πολλές ορμονικές αλλαγές μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Ορμονικές θεραπείες μπορεί να τροποποιήσει τις ορμόνες ως έναν τρόπο για τη θεραπεία του καρκίνου. Ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να συμβούν ως παρενέργειες των θεραπειών, όπως η χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Αλλαγές στο θυρεοειδή αδένα, τα επινεφρίδια, όρχεις ή τις ωοθήκες μπορούν όλοι να προκαλέσει κόπωση.

Όχι ο καθένας που έχει καρκίνο κόπωση εμπειρίες. Και αν το κάνετε, το επίπεδο της κόπωσης του καρκίνου σας εμπειρία μπορεί να ποικίλει - μπορεί να νιώσετε ένα ήπιο έλλειψη ενέργειας, ή μπορεί να νιώσετε εντελώς αφανίστηκαν. Κόπωση του καρκίνου σας μπορεί να συμβεί επεισοδιακά και να διαρκέσει μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα, ή μπορεί να διαρκέσει για αρκετούς μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας

Μερικά κόπωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου θα πρέπει να αναμένεται. Αλλά αν μπορείτε να βρείτε ότι η κόπωση του καρκίνου είναι ανθεκτική, που διαρκεί εβδομάδες, και παρεμβαίνει με την ικανότητά σας να πάει για καθημερινές εργασίες σας, ενημερώστε το γιατρό σας.

Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως αν παρουσιάσετε:

 • Σύγχυση
 • Ζάλη
 • Απώλεια της ισορροπίας
 • Αδυναμία να σηκωθώ από το κρεβάτι για περισσότερο από 24 ώρες
 • Σοβαρή δύσπνοια
 • Επιδείνωση σημεία και συμπτώματα

Βλέπε επίσης

Κόπωση Καρκίνος: γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Τι πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας

Αν είστε κουρασμένοι, ο γιατρός σας μπορεί να σας εξετάσει και να σας κάνει ερωτήσεις για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα και η φύση των συμπτωμάτων σας. Αυτό δίνει ενδείξεις το γιατρό σας σχετικά με το τι είναι αυτό που προκαλεί κόπωση του καρκίνου σας και πώς να την αντιμετωπίσουμε.

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει από τις ερωτήσεις όπως αυτές:

 • Πότε ξεκίνησες να παρουσιάζει κόπωση;
 • Έχει προχωρήσει από τη διάγνωσή σας;
 • Πόσο σοβαρό είναι αυτό;
 • Πόσο καιρό θα κάνει το τελευταίο;
 • Τι ανακουφίζει;
 • Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα;
 • Πώς επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή;
 • Νιώθετε δύσπνοια ή δυσφορία στο στήθος;
 • Πόσο καλά κοιμάστε;
 • Πώς και τι τρως;
 • Πώς αισθάνεσαι συναισθηματικά;

Εκτός από αυτές τις ερωτήσεις, ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει πιθανώς μια φυσική εξέταση και περαιτέρω αξιολόγηση ιατρικό ιστορικό σας, το είδος ή τα είδη της θεραπείας που λαμβάνουν ή έχουν λάβει, καθώς και τυχόν φάρμακα που παίρνετε. Αυτός ή αυτή μπορεί να συστήσει κάποιες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος ή ακτινογραφίες, ειδικά για την κατάστασή σας.

Στρατηγικές αντιμετώπισης: ιατρικές θεραπείες και self-care

Επειδή σχετίζονται με τον καρκίνο κόπωση μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει περισσότερες από μία μέθοδος για τη μείωση και να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά σας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν self-care μεθόδους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φάρμακα ή ιατρικές διαδικασίες.

Καρκίνος. Ιατρικές παρεμβάσεις.
Καρκίνος. Ιατρικές παρεμβάσεις.

Ιατρικές παρεμβάσεις
Τα φάρμακα μπορούν να διατίθενται για τη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας της κόπωσης σας. Για παράδειγμα, εάν κόπωση είναι το αποτέλεσμα της αναιμίας, οι μεταγγίσεις αίματος μπορεί να βοηθήσει. Φάρμακα που διεγείρουν το μυελό των οστών σας να παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορεί να είναι μια άλλη επιλογή, αν και, όπως συμβαίνει με κάθε φάρμακο, τα φάρμακα αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με την ανάλογη προσοχή.

Αν είστε κατάθλιψη, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει φάρμακα που μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την κούραση, αύξηση της όρεξης και να βελτιώσει την αίσθηση της ευημερίας.

Self-care επιλογές
Αντιμέτωποι με την κούραση μπορεί να απαιτήσει πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να:

 • Να 'σαι καλά. Αναιρέσει χρόνο στην ημέρα σας να ξεκουραστούν. Πάρτε σύντομο ΕΣΔ - όχι περισσότερο από μία ώρα - όλη την ημέρα και όχι ανάπαυση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Διατήρηση της ενέργειας σας. Εξοικονομήστε ενέργεια σας για τις πιο σημαντικές δραστηριότητες σας. Παρακολουθείτε τις φορές όταν αισθάνεστε το καλύτερό σας, και το σχέδιο για να κάνουν σημαντικές δραστηριότητες σας κατά τη διάρκεια εκείνων των χρόνων. Ζητήστε βοήθεια όταν χρειάζεται.
 • Διατηρήστε την ενέργειά σας. Πίνοντας άφθονο υγρά και να τρώει καλά μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τα αποθέματα ενέργειας σας επάνω. Περιορίστε ή αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Εάν η ναυτία και ο εμετός να είναι δύσκολο να φάει, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με αυτές τις παρενέργειες.
 • Να κινείται. Όταν αισθάνεστε επάνω σε αυτό, ελαφριά άσκηση όλη την εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσει το επίπεδο ενέργειάς σας. Αλλά να έχετε κατά νου ότι τη στιγμή που θα αρχίσετε να αισθάνεστε κουρασμένοι, μπορεί να είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, επειδή είναι δύσκολο να βρείτε την ενέργεια για να πάρει τη μετάβαση. Αντ 'αυτού, να ασκείστε τακτικά, όπως την έναρξη της θεραπείας. Θα πάρετε στη ρουτίνα της άσκησης, και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να την πρόληψη της κόπωσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Μιλήστε για την κόπωση σας

Μην υποθέσετε ότι η κούραση που αντιμετωπίζετε είναι μόνο μέρος της εμπειρίας του καρκίνου. Αν είναι απογοητευτικό σας ή επηρεάζουν την ικανότητά σας να πηγαίνετε για την ημέρα σας, ήρθε η ώρα να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Αν και η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα όταν έχετε καρκίνο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε ή να αντιμετωπίσουν με την κατάστασή σας. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι, μιλήστε με το γιατρό σας για το τι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κόπωση σας και τι μπορείτε να κάνετε για τη βελτίωσή τους.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος