Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων

Ορισμός

Μια βλαστικών κυττάρων (αίματος ή μυελού των οστών) μεταμόσχευση είναι η έγχυση ή ένεση, από υγιή βλαστικά κύτταρα στο σώμα σας για να αντικαταστήσουν κατεστραμμένα ή άρρωστα κύτταρα βλαστικά. Η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μπορεί να είναι απαραίτητη αν το μυελό των οστών σας σταματήσει να λειτουργεί και δεν παράγει αρκετή υγιή βλαστικά κύτταρα. Μια μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μπορεί επίσης να πραγματοποιείται εάν υψηλής δόσης χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία δίνεται στη θεραπεία των διαταραχών του αίματος όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα ή πολλαπλό μυέλωμα. Η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να κάνει αρκετά υγιή λευκά αιμοσφαίρια, ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια, και να μειώσει τον κίνδυνο των απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεις, αναιμία και αιμορραγία.

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία για την ανασύσταση της προσφοράς του σώματος σας των υγιών αιμοποιητικά κύτταρα καλείται γενικά μια μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, είναι επίσης γνωστή ως μια μεταμόσχευση μυελού των οστών, περιφερικού μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων αίματος ή ενός ομφάλιου λώρου μεταμόσχευση αίματος, ανάλογα με την πηγή του στελέχους κύτταρα. Μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων μπορούν να χρησιμοποιούν κύτταρα από το σώμα σας (αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων), από ένα δότη (αλλογενής μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων) ή από ένα πανομοιότυπο δίδυμο (συγγενικό μόσχευμα).

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Οι μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ατόμων των οποίων τα βλαστικά κύτταρα έχουν καταστραφεί από ασθένεια ή τη θεραπεία μιας ασθένειας, ή ως ένας τρόπος για να έχουν το ανοσοποιητικό σύστημα αγώνα του δότη μια διαταραχή του αίματος όπως η λευχαιμία. Μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους με μια ποικιλία από δύο καρκινικά (κακοήθη) και noncancerous (καλοήθεις) παθήσεις.

Η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των διαταραχών του αίματος:

 • Θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Σε ένα κελί διαδικασία μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων, θα πρέπει πρώτα να δοθεί ισχυρά φάρμακα (χημειοθεραπεία), με ή χωρίς ακτινοθεραπεία για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Οι γιατροί στη συνέχεια να εμποτίσουν στο σώμα σας υγιή κύτταρα στέλεχος που στο παρελθόν έχουν συλλεχθεί από εσάς ή έναν δότη. Τα νέα βλαστικά κύτταρα μεταναστεύουν στο μυελό των οστών σας και, με την πάροδο του χρόνου, παράγουν νέα υγιή κύτταρα. Επιπλέον, τα κύτταρα του δότη έχουν επίσης την ικανότητα να σκοτώσει κάποια τύπους καρκινικών κυττάρων.
 • Σας βοηθά να ανακάμψει γρηγορότερα από τις υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας. Τα υγιή κύτταρα εγχέονται σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μπορεί επίσης να επιτρέψει σε σας για να ανακτήσει γρηγορότερα από χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, καθώς δεν έχουν αυτά τα κύτταρα έχουν εκτεθεί σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Θανάτωση των καρκινικών κυττάρων.
Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Θανάτωση των καρκινικών κυττάρων.

Η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ενέχει πολλούς κινδύνους επιπλοκών, κάποια δυνητικά θανατηφόρα. Ο κίνδυνος μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τύπου της διαταραχής του αίματος, τον τύπο του μοσχεύματος, και την ηλικία και την υγεία του ατόμου. Αν και μερικοί άνθρωποι βιώνουν λίγα προβλήματα με μεταμόσχευση, άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές που μπορεί να απαιτεί θεραπεία ή νοσηλεία. Μερικές επιπλοκές θα μπορούσε ακόμη και να είναι απειλητική για τη ζωή.

Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων περιλαμβάνουν:

 • Μοσχεύματος έναντι ξενιστή (αλλογενή μεταμόσχευση μόνο)
 • Βλαστικών κυττάρων (μόσχευμα) αποτυχία
 • Ζημία οργάνων
 • Λοιμώξεις
 • Καταρράκτης
 • Υπογονιμότητα
 • Νέες μορφές καρκίνου
 • Θάνατος

Ο γιατρός σας μπορεί να εξηγήσει τον κίνδυνο επιπλοκών από μια μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Μαζί μπορείτε να σταθμίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη για να αποφασίσει αν η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων είναι κατάλληλο για εσάς.

Μοσχεύματος έναντι ξενιστή: Ένας πιθανός κίνδυνος, όταν τα βλαστικά κύτταρα προέρχονται από δότες
Εάν υποβάλλεστε σε μεταμόσχευση που θα χρησιμοποιούν βλαστικά κύτταρα από έναν δότη (αλλογενής μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων), μπορείτε να είστε σε κίνδυνο της νόσου του μοσχεύματος έναντι του ξενιστή. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων του δότη επιτίθενται στο σώμα σας. Μοσχεύματος έναντι ξενιστή μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή. Μπορεί να συμβεί σύντομα μετά τη μεταμόσχευση ή μήνες σας για χρόνια αργότερα.

Μοσχεύματος έναντι ξενιστή ασθένεια μπορεί να επηρεάσει κάθε όργανο, συνήθως το δέρμα (εξάνθημα, συχνά σαν ηλιακό έγκαυμα), το έντερο (έλκη στο στόμα, κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία ή έμετος), του ήπατος (ίκτερος ή κιτρίνισμα του δέρματος), τους πνεύμονες (μπλοκαριστεί αεραγωγών) ή τα μάτια (ερεθισμό και ευαισθησία στο φως). Μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αναπηρία λόγω τραυματισμού οργάνων ή λοιμώξεις και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί στενά για σημεία και συμπτώματα της νόσου του μοσχεύματος έναντι του ξενιστή.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Προμεταμοσχευτικών εξετάσεις και διαδικασίες
Θα υποβληθεί σε μια σειρά από εξετάσεις και διαδικασίες για την αξιολόγηση της υγείας σας και την κατάσταση της κατάστασής σας, και να εξασφαλίσει ότι είστε σωματικά έτοιμοι για τη μεταμόσχευση.

Επιπλέον, ένας χειρουργός ή ακτινολόγος θα εμφυτεύσει ένα μακρύ λεπτό σωλήνα (ενδοφλέβιο καθετήρα) στο στήθος σας κοντά σε λαιμό σας. Ο καθετήρας, που συχνά αποκαλείται μια κεντρική γραμμή, συνήθως παραμένει στη θέση του κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οι γιατροί σας θα χρησιμοποιήσει την κεντρική γραμμή για να εμποτίσουν τα μεταμοσχευμένα βλαστικά κύτταρα και άλλα φάρμακα και προϊόντα αίματος στο σώμα σας.

Η διαδικασία προετοιμασίας
Αφού ολοκληρώσετε προμεταμοσχευτικών δοκιμές και τις διαδικασίες σας, μπορείτε να ξεκινήσετε μια διαδικασία γνωστή ως κλιματισμού. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, θα υποβληθούν σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία ενδεχομένως να:

 • Καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα
 • Καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, έτσι ώστε το σώμα σας δεν απορρίπτει τα μεταμοσχευμένα βλαστικά κύτταρα

Ο τύπος της διαδικασίας προετοιμασίας θα σας δοθεί εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου σας, τη γενική υγεία και τον τύπο του μοσχεύματος προγραμματιστεί. Μπορεί να έχετε τόσο χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία ή μόνο μία από αυτές τις θεραπείες ως μέρος της θεραπείας κλιματισμού σας.

Οι παρενέργειες της διαδικασίας προετοιμασίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία και έμετος
 • Διάρροια
 • Η τριχόπτωση
 • Έλκη στο στόμα ή έλκη
 • Λοιμώξεις, όπως πνευμονία
 • Αιμορραγία
 • Υπογονιμότητα ή στειρότητα
 • Αναιμία
 • Κούραση
 • Καταρράκτης
 • Επιπλοκές οργάνων, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, ήπατος ή πνεύμονα
Βοηθώντας σας να ανακάμψει γρηγορότερα από τις υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας. Μοσχεύματος έναντι ξενιστή: Ένας πιθανός κίνδυνος, όταν τα βλαστικά κύτταρα προέρχονται από δότες.
Βοηθώντας σας να ανακάμψει γρηγορότερα από τις υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας. Μοσχεύματος έναντι ξενιστή: Ένας πιθανός κίνδυνος, όταν τα βλαστικά κύτταρα προέρχονται από δότες.

Μπορεί να είστε σε θέση να πάρουν τα φάρμακά τους ή άλλα μέτρα για τη μείωση τέτοιες παρενέργειες.

«Μίνι» μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων
Ένα μίνι μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, που ονομάζεται επίσης μειωμένη ένταση κλιματισμού ή nonmyeloablative (μη-μου-UH-loh-ab-Lay-γίας) μεταμόσχευση, είναι ένας τύπος της αλλογενούς μεταμόσχευσης που περιλαμβάνει μια λιγότερο έντονη επιλογή κλιματισμού.

Μειωμένης έντασης κλιματισμού, το οποίο περιλαμβάνει χαμηλότερες δόσεις της χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας, σκοτώνει περίπου τα καρκινικά κύτταρα και κάπως καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Στη συνέχεια, τα κύτταρα του δότη εγχυθεί στο σώμα σας. Κύτταρα του δότη αντικατάσταση των κυττάρων στο μυελό των οστών σας την πάροδο του χρόνου. Ανοσολογικοί παράγοντες στα κύτταρα του δότη μπορεί να καταπολεμήσει, στη συνέχεια τα καρκινικά κύτταρα σας.

Μια λιγότερο έντονο σχήμα κλιματισμού μπορεί να φαίνεται ελκυστική επειδή συνεπάγεται λιγότερο έντονη χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Ωστόσο, αυτό το είδος της μεταμόσχευσης δεν είναι κατάλληλη για όλες τις καταστάσεις. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει για το πιο κατάλληλο τύπο του κλιματισμού για την περίπτωσή σας. Αυτό μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η φύση της διαταραχής του αίματος, και την ηλικία και την υγεία του ατόμου.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων σας
Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων περιλαμβάνει την έγχυση ή ένεση, τα βλαστικά κύτταρα του δότη μέσω της κεντρικής γραμμής σας στο σώμα σας μετά την ολοκλήρωση της αρκετές ημέρες χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή και τα δύο. Η έγχυση διαρκεί συνήθως μία έως πέντε ώρες. Τα μεταμοσχευμένα βλαστικά κύτταρα κάνουν τον τρόπο τους στο μυελό των οστών σας, όπου θα ξεκινήσετε τη δημιουργία νέων κυττάρων του αίματος. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για τα νέα κύτταρα του αίματος να παραχθεί και για τις εξετάσεις αίματος για να αρχίσει να ανακάμπτει.

Μυελού των οστών ή βλαστικά κύτταρα του αίματος που έχουν καταψυχθεί και αποψυχθεί περιέχουν ένα συντηρητικό που προστατεύει τα κύτταρα. Λίγο πριν από τη μεταμόσχευση, ενδέχεται να λάβετε φάρμακα για να μειώσει τις παρενέργειες το συντηρητικό μπορεί να προκαλέσει. Θα πρέπει επίσης πιθανό να δοθεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών (ενυδάτωση) πριν και μετά τη μεταμόσχευση για να βοηθήσει να απελευθερώσει το σώμα σας από το συντηρητικό. Οι παρενέργειες του συντηρητικού μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία
 • Πυρετός
 • Διάρροια
 • Ρίγη
 • Κνίδωση
 • Red ούρα

Όχι ο καθένας βιώνει παρενέργειες από το συντηρητικό, και για μερικούς ανθρώπους οι παρενέργειες είναι ελάχιστες.

Μετά τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων σας
Στις ημέρες και εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων σας, θα κάνετε εξετάσεις αίματος και άλλες εξετάσεις για να παρακολουθεί την κατάστασή σας. Μπορεί να χρειαστεί ιατρική για τη διαχείριση των επιπλοκών, όπως ναυτία και διάρροια.

Μετά τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων σας, θα πρέπει να παραμένουν υπό στενή ιατρική φροντίδα. Εάν αντιμετωπίζετε λοιμώξεις ή άλλες επιπλοκές, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες. Ανάλογα με το είδος του μοσχεύματος και του κινδύνου των επιπλοκών, θα πρέπει να παραμείνουν σε κοντινή απόσταση για αρκετές εβδομάδες έως μήνες για να επιτρέψει τη στενή παρακολούθηση.

Μπορεί να χρειαστείτε επίσης περιοδικές μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων μέχρι το μυελό των οστών σας αρχίζει να παράγει αρκετά από αυτά τα κύτταρα για τη δική του.

Θα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων ή άλλων επιπλοκών για μήνες έως χρόνια μετά τη μεταμόσχευση σας.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μπορεί να θεραπεύσει ορισμένες ασθένειες και να θέσει άλλους σε ύφεση. Στόχοι της μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων εξαρτάται από την ατομική σας κατάσταση, αλλά συνήθως περιλαμβάνει έλεγχο ή τη θεραπεία διαταραχή στο αίμα σας, την παράταση της ζωής σας, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας.

Μερικοί άνθρωποι ολοκληρώσει μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων με λίγες παρενέργειες και επιπλοκές. Άλλοι βιώνουν πολλά σημαντικά προβλήματα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η σοβαρότητα των παρενεργειών και η επιτυχία της μεταμόσχευσης ποικίλουν από άτομο σε άτομο και μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί πριν από τη μεταμόσχευση.

Μπορεί να είναι αποθαρρυντικό, αν σημαντικές προκλήσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της μεταμόσχευσης. Ωστόσο, μερικές φορές είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πολλοί από τους επιζώντες που εμφάνισαν επίσης ορισμένες πολύ δύσκολες ημέρες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της μεταμόσχευσης, αλλά τελικά είχε επιτυχείς μεταμοσχεύσεις και έχουν επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες με μια καλή ποιότητα ζωής.

Βλέπε επίσης