Καρκίνος

Καρκίνος ποσοστό επιβίωσης: τι σημαίνει για την πρόγνωση σας

Μάθετε τι ποσοστό επιβίωσης μπορεί να σας πει και τι δεν μπορεί. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε τις στατιστικές επιβίωσης σε μια προοπτική.

Μία από τις ερωτήσεις που πολλοί άνθρωποι ρωτούν όταν διαγνώσθηκε για πρώτη φορά με καρκίνο είναι σχετικά με την πρόγνωση τους. Μπορεί να θέλετε να μάθετε αν ο καρκίνος σας είναι σχετικά εύκολο ή πιο δύσκολο να θεραπευτεί. Ο γιατρός σας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά μια εκτίμηση είναι δυνατή με βάση τις εμπειρίες των άλλων ανθρώπων με τον ίδιο τον καρκίνο.

Είναι στο χέρι σας αν θέλετε να μάθετε τα ποσοστά επιβίωσης σχετίζονται με τον καρκίνο σας. Οι αριθμοί μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και τρομακτικό.

Τι είναι το ποσοστό επιβίωσης του καρκίνου;

Τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου ή των στατιστικών στοιχείων επιβίωσης σας πω το ποσοστό των ανθρώπων που επιβιώνουν από έναν ορισμένο τύπο καρκίνου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στατιστικές καρκίνου χρησιμοποιούν συχνά μια συνολική πενταετές ποσοστό επιβίωσης. Για παράδειγμα, το συνολικό ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι 80 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει ότι όλων των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, 80 από κάθε 100 ζούσαν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Αντίθετα, 20 από κάθε 100 πέθαναν εντός πέντε ετών από τη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου με βάση την έρευνα που προέρχεται από πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν σε εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους με ένα συγκεκριμένο καρκίνο. Ένα συνολικό ποσοστό επιβίωσης περιλαμβάνει ανθρώπους όλων των ηλικιών και τους υγειονομικούς όρους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαγιγνώσκονται πολύ νωρίς και αυτούς που διαγνώστηκαν πολύ αργά.

Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσει πιο συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, με βάση το στάδιο του καρκίνου σας. Για παράδειγμα, το 53 τοις εκατό, ή περίπου το ήμισυ, των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με πρώιμου σταδίου καρκίνο του πνεύμονα ζουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Το πενταετές ποσοστό επιβίωσης για τους ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με τελικού σταδίου καρκίνο του πνεύμονα που έχει εξαπλωθεί (μετάσταση) σε άλλα σημεία του σώματος είναι 4 τοις εκατό.

Τα συνολικά ποσοστά επιβίωσης δεν διευκρινίζεται αν οι επιζώντες του καρκίνου εξακολουθούν να υποβάλλονται σε επεξεργασία σε πέντε έτη ή εάν έχουν γίνει καρκίνος-ελεύθερος (πέτυχαν ύφεση). Άλλοι τύποι των ποσοστών επιβίωσης που δίνουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες περιλαμβάνουν:

  • Η ελεύθερη νόσου επιβίωση. Αυτός είναι ο αριθμός των ατόμων με καρκίνο που επιτυγχάνουν ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν πλέον σημάδια του καρκίνου στο σώμα τους.
  • Χωρίς εξέλιξη ποσοστό επιβίωσης. Αυτός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που εξακολουθούν να έχουν καρκίνο, αλλά η ασθένειά τους δεν προχωρούν. Αυτό περιλαμβάνει ανθρώπους που μπορεί να είχαν κάποια επιτυχία με τη θεραπεία, αλλά ο καρκίνος τους δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου χρησιμοποιούν συχνά ένα πενταετές ποσοστό επιβίωσης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο καρκίνος δεν μπορεί να επαναληφθεί πέραν των πέντε ετών. Ο καρκίνος μπορεί να επανεμφανιστεί πολλά χρόνια μετά από επιτυχή θεραπεία. Συζήτηση για τον κίνδυνο της υποτροπής του καρκίνου με το γιατρό σας.

Πώς τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου που χρησιμοποιείται;

Εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει στατιστικές επιβίωσης για:

  • Κατανοήστε την πρόγνωση σας την εμπειρία των άλλων ανθρώπων στην ίδια κατάσταση σας μπορεί να σας δώσει και ο γιατρός σας μια ιδέα της πρόγνωσης σας -. Την πιθανότητα καρκίνου σας θα θεραπευτεί. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την ηλικία σας και τη γενική υγεία σας. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί όλους αυτούς τους παράγοντες για να σας βοηθήσει να καταλάβετε τη σοβαρότητα της κατάστασής σας.
  • Αναπτύξτε ένα σχέδιο θεραπείας. Στατιστικά στοιχεία μπορεί επίσης να δείξει πώς οι άνθρωποι με το ίδιο είδος του καρκίνου και το στάδιο σας ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες, μαζί με το δικό τους στόχους σας για τη θεραπεία, να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής θεραπείας. Για παράδειγμα, αν δύο αγωγές δώσει παρόμοιες πιθανότητες για ύφεση, αλλά έχει περισσότερες παρενέργειες, μπορείτε να επιλέξετε την επιλογή με λιγότερες παρενέργειες. Σε ένα άλλο παράδειγμα, μια θεραπεία μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για μια θεραπεία, αλλά μόνο για 1 ή 2 άτομα από κάθε 100 που περνούν από τη θεραπεία. Για κάποιους, οι πιθανότητες με την αγωγή αυτή είναι πολλά υποσχόμενη αρκετά για να θέσει με πολλές παρενέργειες. Για άλλους, η πιθανότητα για θεραπεία δεν αξίζει τις παρενέργειες της θεραπείας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσουν τα δυνητικά οφέλη και τους κινδύνους της κάθε θεραπείας σκέφτεστε.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος ποσοστό επιβίωσης: τι σημαίνει για την πρόγνωση σας

Αυτό που δεν μπορεί να τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου σας πω;

Στατιστικές επιβίωσης του καρκίνου μπορεί να είναι απογοητευτικό, επειδή δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για σας. Το ποσοστό επιβίωσης για τα άτομα με ιδιαίτερα του καρκίνου σας θα μπορούσε να βασίζεται σε χιλιάδες ανθρώπους. Έτσι, ενώ τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου ως στόχο να σας δώσει μια γενική ιδέα για τους περισσότερους ανθρώπους στην κατάστασή σας, δεν μπορούν να σας δώσουν μεμονωμένες πιθανότητές σας για τη θεραπεία ή τη διαγραφή. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό, και για το λόγο αυτό, μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να αγνοούν τις στατιστικές ποσοστό καρκίνου επιβίωσης.

Στατιστικές επιβίωσης δεν λαμβάνουν υπόψη άλλες ιατρικές παθήσεις που έχετε. Εάν η υγεία σας κατά τα άλλα είναι τέλεια, είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης από ό, τι δείχνουν οι στατιστικές. Αν έχετε και άλλες πολύ σημαντικές ιατρικές καταστάσεις, μπορεί να μην έχετε την πιθανότητα επιβίωσης προτείνεται από τα στατιστικά στοιχεία. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει την προσαρμογή των στατιστικών στοιχείων για την περίπτωσή σας.

Καρκίνος. Η ελεύθερη νόσου επιβίωση.
Καρκίνος. Η ελεύθερη νόσου επιβίωση.

Τα ποσοστά επιβίωσης έχουν άλλους περιορισμούς. Για παράδειγμα, δεν μπορούν:

  • Να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τις πιο σύγχρονες θεραπείες. Οι άνθρωποι που περιλαμβάνονται στις τελευταίες στατιστικές του καρκίνου διαγνώστηκαν περισσότερα από πέντε χρόνια. Τα αποτελέσματα των τυχόν πρόσφατες ανακαλύψεις θεραπείας δεν θα επηρεάσει τις στατιστικές επιβίωσης για τουλάχιστον πέντε έτη.
  • Να σας πω τι θεραπείες για να διαλέξετε. Αυτό είναι εξ ολοκλήρου μέχρι σας και ο γιατρός σας. Για μερικούς ανθρώπους, η θεραπεία με τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την ύφεση είναι αυτό που θα επιλέξετε. Αλλά πολλοί άνθρωποι καταλάβω άλλους παράγοντες, όπως οι παρενέργειες, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα της θεραπείας, στην απόφασή τους.

Η κατανόηση των αριθμών

Τα ποσοστά επιβίωσης συνήθως σε ποσοστά. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι πιο εύκολο να κατανοήσουμε τους αριθμούς όσον αφορά τους ανθρώπους, όχι ποσοστά. Για παράδειγμα, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για το λέμφωμα μη-Hodgkin λέμφωμα είναι 67 τοις εκατό. Θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο να κατανοήσουμε αν σας πω ότι με αυτόν τον τρόπο: Για κάθε 100 ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με λέμφωμα non-Hodgkin, 67 επιβίωσαν για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Αντίθετα, 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε πέντε χρόνια από τη διάγνωση του λεμφώματος non-Hodgkin.

Αν συνομιλίες γιατρό σας σχετικά στατιστικά στοιχεία και δεν καταλαβαίνετε, να ζητήσει εξηγήσεις που έχει νόημα για σας. Κάντε ερωτήσεις, αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες.

Είναι στο χέρι σας και ο γιατρός σας να ερμηνεύσει τους αριθμούς. Μπορείτε να σκεφτείτε ένα 63 τοις εκατό ποσοστό επιβίωσης είναι θετικό, ή μπορεί να σας τρομάξει, όπως η γνώμη σας για το μέλλον σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε τα στατιστικά στοιχεία σε μια προοπτική και να σας βοηθήσει να καταλάβετε ατομική σας κατάσταση.

Μπορείτε να επιλέξετε να αγνοήσετε τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου

Είναι αποκλειστικά στο χέρι σας αν θέλετε να μάθετε τα ποσοστά επιβίωσης που συνδέονται με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου σας. Επειδή τα ποσοστά επιβίωσης δεν μπορεί να σας πει για την κατάστασή σας συγκεκριμένα, μπορείτε να βρείτε τα στατιστικά στοιχεία είναι απρόσωπη και δεν είναι πολύ χρήσιμη. Αλλά μερικοί άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν ό, τι μπορούν για τον καρκίνο τους. Για το λόγο αυτό μπορείτε να επιλέξετε να γνωρίζουν όλα τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν σε εσάς.

Τα περισσότερα γνωρίζετε για τον τύπο, το βαθμό και το στάδιο του καρκίνου σας, τόσο πιο στενά μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο. Εάν έχετε ένα πολύ εντοπισμένο καρκίνο και χρησιμοποιείτε στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνουν πολλούς ανθρώπους με πιο διαδεδομένη καρκίνο, τότε τα δεδομένα μπορεί να μην ισχύουν για εσάς.

Γνωρίζοντας περισσότερα για τον καρκίνο σας μπορεί να μειώσει το άγχος που νιώθεις σαν να αναλύσει τις επιλογές σας και να ξεκινήσετε τη θεραπεία σας, αλλά οι στατιστικές επιβίωσης μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και τρομακτικό. Ενημερώστε το γιατρό σας αν προτιμάτε να μην δώσουν προσοχή στους αριθμούς. Και αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες ή ανησυχίες σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με τον καρκίνο σας, μιλήστε γι 'αυτό με το γιατρό σας.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος