Αξονική τομογραφία

Ορισμός

Αξονική τομογραφία (CT scan) - που ονομάζεται επίσης CT - συνδυάζει μια σειρά από ακτίνες Χ τις απόψεις που λαμβάνονται από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες και η ηλεκτρονική επεξεργασία για τη δημιουργία συγχρονική εικόνες των οστών και των μαλακών ιστών μέσα στο σώμα σας.

Οι εικόνες που προκύπτουν μπορεί να συγκριθεί με κοιτάζοντας προς τα κάτω σε εφάπαξ φέτες ψωμί από καρβέλι. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να εξετάσουμε κάθε ένα από αυτά τα κομμάτια χωριστά ή να εκτελέσει πρόσθετες απεικόνισης για να δείτε το σώμα σας από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, CT εικόνες μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν 3-ϋ εικόνων. Εικόνων CT scan μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερες πληροφορίες από ό, τι απλό ακτινογραφίες.

Μια αξονική τομογραφία έχει πολλές χρήσεις, αλλά είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για να εξετάσουν γρήγορα τους ανθρώπους που μπορεί να έχουν εσωτερικά τραύματα από τροχαία ατυχήματα ή άλλα είδη του τραύματος. Μια αξονική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απεικονίσει σχεδόν όλα τα μέρη του σώματος.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια αξονική τομογραφία για να βοηθήσει:

 • Διάγνωση των μυών και των οστών, όπως είναι οι όγκοι των οστών και κατάγματα
 • Εντοπίστε τη θέση ενός θρόμβου όγκου, λοίμωξη ή αίματος
 • Οδηγός διαδικασιών όπως η χειρουργική επέμβαση, βιοψία και ακτινοθεραπεία
 • Ανίχνευση και την παρακολούθηση ασθενειών και παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, οζίδια πνεύμονα και ήπατος μάζες
 • Εντοπισμός εσωτερικά τραύματα και εσωτερική αιμορραγία

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Η έκθεση σε ακτινοβολία
Κατά τη διάρκεια μιας αξονικής τομογραφίας, είστε λίγο εκτίθενται σε πολύ περισσότερη ακτινοβολία από ό, τι θα ήταν κατά τη διάρκεια μιας απλή ακτινογραφία. Η ακτινοβολία από απεικονιστικές εξετάσεις έχει ένα πολύ μικρό δυναμικό για να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Ακόμα, αξονικές τομογραφίες έχουν πολλά οφέλη που μπορεί να αντισταθμίζουν τους πιθανούς κινδύνους. Οι γιατροί χρησιμοποιούν τη χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας όποτε είναι δυνατόν. Νεότερες μηχανήματα και τεχνικές μπορεί να σας εκθέσει σε λιγότερη ακτινοβολία. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους της αξονική τομογραφία σας.

Βλάβη σε αγέννητα παιδιά
Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είστε έγκυος. Ένας άλλος τύπος των εξετάσεων μπορεί να συνιστάται, όπως το υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία (MRI), να αποφευχθεί ο κίνδυνος της εκθέτοντας το έμβρυο σας στην ακτινοβολία.

Αντιδράσεις στο υλικό αντίθεσης
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να λαμβάνετε μια ειδική χρωστική ουσία που ονομάζεται ένα υλικό αντίθεσης μέσα από μια φλέβα στο χέρι σας πριν από την αξονική τομογραφία σας. Αν και σπάνια, το υλικό αντίθεσης μπορεί να προκαλέσει ιατρικά προβλήματα ή αλλεργικές αντιδράσεις. Οι περισσότερες αντιδράσεις είναι ήπιες και να οδηγήσει σε ένα εξάνθημα ή φαγούρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ μια αντίδραση σε υλικό αντίθεση.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πώς σας προετοιμάσει για μια αξονική τομογραφία εξαρτάται από το ποιο μέρος του σώματός σας είναι να σαρωθεί. Μπορεί να σας ζητηθεί να:

 • Βγάλτε μερικά ή όλα από τα ρούχα σας και να φορέσει ένα φόρεμα νοσοκομείο.
 • Αφαιρέστε τυχόν μεταλλικά αντικείμενα, όπως μια ζώνη ή κοσμήματα, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εικόνας.
 • Σταματήστε να τρώτε για μερικές ώρες πριν από τη σάρωση.

Υλικό αντίθεσης
Μια ειδική χρωστική ουσία που ονομάζεται ένα υλικό αντίθεσης είναι απαραίτητη για ορισμένες αξονικές τομογραφίες, για να τονίσει τις περιοχές του σώματός σας που εξετάζονται. Τα μπλοκ υλικό αντίθεσης ακτίνων Χ και εμφανίζεται λευκό σε εικόνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τονίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, τα έντερα ή άλλες κατασκευές.

Υλικό αντίθεσης μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας με διάφορους τρόπους:

 • Προφορική. Εάν οισοφάγο ή το στομάχι σας είναι να σαρωθεί, μπορεί να χρειαστεί να καταπιεί ένα υγρό που περιέχει υλικό αντίθεση. Αυτό το ποτό μπορούν να γευτούν δυσάρεστη.
 • Injection. Παράγοντες αντίθεσης μπορεί να εγχυθεί μέσω μιας φλέβας στο χέρι σας, για να σας βοηθήσει δείτε χοληδόχο κύστη σας, ουροποιητικού σκάφη σωλήνα, του ήπατος ή αίματος. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μια αίσθηση ζεστασιάς κατά τη διάρκεια της έγχυσης ή μεταλλική γεύση στο στόμα σας.
 • Του ορθού. Ένα υλικό αντίθεσης μπορεί να εισαχθεί στον πρωκτό σας για να απεικονίσει τα έντερα σας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε φουσκωμένοι και άβολα.
Αξονική τομογραφία. Βλάβη σε αγέννητα παιδιά.
Αξονική τομογραφία. Βλάβη σε αγέννητα παιδιά.

Προετοιμασία μικρό παιδί σας για μια σάρωση
Αν βρέφος ή το μικρό παιδί σας έχει την αξονική τομογραφία, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα ηρεμιστικό για να κρατήσετε το παιδί σας ήρεμα και εξακολουθεί. Κίνηση θολώνει τις εικόνες και μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβή αποτελέσματα. Ρωτήστε το γιατρό σας για τον καλύτερο τρόπο για να προετοιμάσετε το παιδί σας.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Μπορείτε να έχετε μια αξονική τομογραφία γίνεται σε ένα νοσοκομείο ή ένας χώρος εξωτερικών ιατρείων. Αξονική τομογραφία είναι ανώδυνη και, με τα νεότερα μηχανήματα, συνήθως διαρκούν μόνο λίγα λεπτά για να ολοκληρωθεί.

Κατά την αξονική τομογραφία
Οι τομογράφοι που διαμορφώνεται όπως ένα μεγάλο στέκεται ντόνατ από την πλευρά του. Θα ξαπλώσετε σε ένα στενό τραπέζι που γλιστρά μέσα στην «τρύπα του ντόνατ», η οποία ονομάζεται εξέδρα. Ιμάντες και μαξιλάρια μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε στη θέση του. Κατά τη διάρκεια μια αξονική τομογραφία του κεφαλιού, το τραπέζι μπορεί να είναι εφοδιασμένο με μια ειδική βάση που κρατά το κεφάλι σας ακόμα.

Ο πίνακας θα κινούνται αργά μέσω της εξέδρας κατά την αξονική τομογραφία, καθώς η εξέδρα περιστρέφεται σε έναν κύκλο γύρω από σας. Κάθε περιστροφή αποδίδει διάφορες εικόνες από λεπτές φέτες του σώματός σας. Μπορείτε να ακούσετε βουητό, κάνοντας κλικ και στρηφογύρισμα θορύβους.

Ένας τεχνολόγος θα είναι γύρω από το ξενοδοχείο, σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Θα είστε σε θέση να επικοινωνήσει με τον τεχνολόγο μέσω ενδοεπικοινωνίας. Ο τεχνολόγος μπορεί να σας ζητήσει να κρατάτε την αναπνοή σας σε ορισμένα σημεία προκειμένου να αποφύγετε θόλωμα των εικόνων.

Μετά την αξονική τομογραφία
Μετά τις εξετάσεις, μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική ρουτίνα σας. Εάν σας έχει δοθεί ένα υλικό Αντίθετα, ενδέχεται να λάβετε ειδικές οδηγίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας ζητηθεί να περιμένετε για ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν από την αναχώρηση για να εξασφαλιστεί ότι αισθάνεστε καλά μετά τις εξετάσεις. Μετά τη σάρωση, τότε μάλλον θα πει να πίνετε πολλά υγρά για να βοηθήσει τα νεφρά σας, αφαιρέστε το υλικό αντίθεσης από το σώμα σας.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Οι CT εικόνες που είναι αποθηκευμένες ως ηλεκτρονικά αρχεία δεδομένων και συνήθως αξιολόγηση στην οθόνη ενός υπολογιστή. Ένας ακτινολόγος ερμηνεύει αυτές τις εικόνες και στέλνει μια έκθεση με το γιατρό σας.

Βλέπε επίσης