Καρκίνος

Καρκίνος του κινδύνου: τι σημαίνουν οι αριθμοί

Πάρτε το χρόνο για να κατανοήσουν τι κίνδυνο καρκίνου είναι και πώς μετριέται. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε το δικό σας κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε μια προοπτική.

Ίσως αναρωτιέστε τι πιθανότητές σας είναι να αναπτύξουν καρκίνο. Αλλά στατιστικά στοιχεία ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Οι εκθέσεις ειδήσεων να ακούγεται σαν σχεδόν κάθε μέρα κάτι βρίσκεται για να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο. Ταξινόμηση με όλες τις πληροφορίες και υπολογίζει τι ισχύει και τι δεν μπορεί να είναι δύσκολη.

Τι είναι ο κίνδυνος;

Όταν οι επιστήμονες μιλούν για τον κίνδυνο, από όπου και αν αναφέρονται σε πιθανότητα - την πιθανότητα ότι κάτι μπορεί να συμβεί, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα το κάνει. Για παράδειγμα, αν ρίξουμε ένα νόμισμα, υπάρχει μία στις δύο πιθανότητες, ή μια πιθανότητα 50 τοις εκατό, ότι το νόμισμα θα προσγειωθεί heads up.

Οι εκτιμήσεις κινδύνου για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες που καθορίζεται από τη μελέτη μεγάλες ομάδες ανθρώπων να ανακαλύψουν την πιθανότητα ότι οποιοδήποτε πρόσωπο ή την κατηγορία των ατόμων που θα αναπτύξουν τη νόσο πάνω από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, και να δούμε τι χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές που συνδέονται με αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο.

Πώς εκφράζεται κίνδυνο;

Κίνδυνος είναι γενικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Απόλυτος κίνδυνος
Απόλυτος κίνδυνος αναφέρεται στην πραγματική αριθμητική πιθανότητα ή την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου κατά τη διάρκεια μιας καθορισμένης χρονικής περιόδου - για παράδειγμα, εντός του έτους, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, από την ηλικία των 50 ετών, από την ηλικία των 70 ετών, ή κατά τη διάρκεια της ζωής.

Ένας τύπος του απόλυτου κινδύνου είναι ο κίνδυνος ζωής, η οποία είναι η πιθανότητα ότι ένα άτομο θα αναπτύξει καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής. Για παράδειγμα, απόλυτου κινδύνου ενός Ευρωπαϊκού ανθρώπου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του είναι περίπου 16 τοις εκατό. Με άλλα λόγια, περίπου 16 από κάθε 100 άνδρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Και 84 από κάθε 100 άντρες δεν θα αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.

Καρκίνος. Ποιος είναι που παρατηρείται;
Καρκίνος. Ποιος είναι που παρατηρείται;

Λάβετε υπόψη ότι ο κίνδυνος της ζωής δεν είναι ο κίνδυνος ότι ένα πρόσωπο θα αναπτύξει καρκίνο στο επόμενο έτος ή τα επόμενα πέντε χρόνια. Κίνδυνο καρκίνου ενός ατόμου έχει πολλά να κάνει με άλλους παράγοντες, όπως την ηλικία του. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος της ζωής μιας γυναίκας για την ανάπτυξη του παχέος εντέρου και του ορθού είναι μόλις πάνω από 5 τοις εκατό, ή περίπου 503 περιπτώσεις ανά 10.000 γυναίκες. Αλλά τον κίνδυνο της ανάπτυξης του παχέος εντέρου και του ορθού, πριν από την ηλικία των 40 είναι 0,08 τοις εκατό, ή περίπου οκτώ περιπτώσεις ανά 10.000 γυναίκες.

Σχετικός κίνδυνος
Σχετικός κίνδυνος σας δίνει μια σύγκριση ή λόγου αντί της απόλυτης αξίας. Δείχνει τη δύναμη της σχέσης μεταξύ ενός παράγοντα κινδύνου και ένα συγκεκριμένο τύπο καρκίνου με σύγκριση του αριθμού των καρκίνων σε μία ομάδα ανθρώπων που έχουν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έκθεσης με τον αριθμό των καρκίνων σε μία ομάδα ανθρώπων που δεν έχουν αυτό γνώρισμα.

Για παράδειγμα, σχετικός κίνδυνος θα μπορούσε να συγκρίνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα για τους ανθρώπους που καπνίζουν με τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε μια παρόμοια ομάδα ανθρώπων που δεν καπνίζουν. Μπορείτε να ακούσετε το σχετικό κίνδυνο που εκφράζεται σαν αυτό: Ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύμονα για τους άνδρες που καπνίζουν είναι 23 φορές υψηλότερος από τον κίνδυνο για τους άνδρες που δεν καπνίζουν. Έτσι, ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες που καπνίζουν είναι 23.

Σχετικός κίνδυνος είναι, επίσης, δίνεται ως ποσοστό. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύμονα για τους άνδρες που καπνίζουν είναι 2.300 τοις εκατό υψηλότερο από ό, τι για τους άνδρες που δεν καπνίζουν. Λάβετε υπόψη ότι όταν ακούτε για σχετικός κίνδυνος, δεν υπάρχει ανώτατο όριο στο ποσοστό αύξησης του κινδύνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το 100 τοις εκατό είναι το υψηλότερο δυνατό κίνδυνο, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, όταν μιλάμε για το σχετικό κίνδυνο.

Ο σχετικός κίνδυνος των 100 τοις εκατό σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι διπλάσια από εκείνη του κάποιον χωρίς παράγοντα κινδύνου. A 200 τοις εκατό σε σχέση με τον κίνδυνο που σημαίνει ότι θα είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν την εν λόγω προϋπόθεση.

Κίνδυνος φαίνεται μεγαλύτερη όταν τεθεί σε όρους σχετικού κινδύνου. A 100 τοις εκατό αύξηση του κινδύνου μπορεί να φαίνεται τεράστια, αλλά αν ο κίνδυνος που ξεκίνησε ως 1 στα 100 άτομα, ο κίνδυνος αυξάνεται σε 2 σε 100.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος του κινδύνου: τι σημαίνουν οι αριθμοί

Σε περίπτωση που τα στατιστικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου προέρχονται από;

Οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου και τους παράγοντες κινδύνου προέρχεται από επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες είναι οι μελέτες που επικεντρώνονται στις μεγάλες, καλά καθορισμένες ομάδες ανθρώπων. Ερευνητές του καρκίνου έχουν εντοπιστεί πολλά από τα σημαντικά περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στον καρκίνο, όπως το κάπνισμα για τον καρκίνο του πνεύμονα και το ηλιακό φως για τον καρκίνο του δέρματος. Αλλά αποκάλυψη πιο λεπτές τους κινδύνους του καρκίνου έχει αποδειχθεί πιο δύσκολη.

Πολλές μελέτες των παραγόντων κινδύνου καρκίνου βασίζονται σε παρατήρησης προσεγγίσεις. Σε αυτές τις μελέτες, οι ερευνητές παρακολουθείτε μια ομάδα ανθρώπων για πολλά χρόνια, χωρίς να προσπαθούν να αλλάξουν τη ζωή τους ή να παρέχουν ειδική μεταχείριση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθετε ποιος αναπτύσσει μια ασθένεια, αυτό που οι άνθρωποι έχουν από κοινού, και πώς διαφέρουν από εκείνους που δεν αρρωσταίνουν.

Πώς στατιστικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σχετίζονται με σας;

Στατιστικά κινδύνου μπορεί να είναι απογοητευτικό, επειδή δεν μπορεί να σας πει τις δικές του συγκεκριμένες κίνδυνο του καρκίνου. Ακριβώς επειδή οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες έχουν σχεδόν 50 τοις εκατό πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους, δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος σας, εάν είστε ένας άνθρωπος, είναι 50 τοις εκατό. Ατομικού κινδύνου σας βασίζεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως η ηλικία και τις συνήθειές σας, οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο, και το περιβάλλον στο οποίο ζείτε.

Ακόμη και τότε, ο συνδυασμός των παραγόντων κινδύνου μπορεί να μην εφαρμόζεται απευθείας σε εσάς. Ο καρκίνος είναι άκρως ατομικιστική. Μπορείτε να έχετε δύο άτομα με την ίδια ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τη συγκριτική τρόπο ζωής και εξακολουθούν να έχουν τελείως διαφορετικές εμπειρίες της νόσου. Στατιστικά κινδύνου είναι χρήσιμη σε γενικές δηλώσεις όπως «τακτική άσκηση τείνει να συμπέσει με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος." Αλλά τακτική άσκηση δεν θα εγγυηθεί ότι δεν θα προσβληθεί από καρκίνο.

Συζητήστε με το γιατρό σας για τον κίνδυνο του καρκίνου. Αυτός ή αυτή μπορεί να ελέγξει ποια στοιχεία στη ζωή σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Στη συνέχεια μπορείτε να συζητήσετε ό, τι μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο αυτό.

Κρατήστε στατιστικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην προοπτική

Μπορείτε να ακούσετε μια έκθεση ειδήσεων για μια μελέτη που φαίνεται να δείχνει μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ενός συγκεκριμένου τύπου καρκίνου. Μην βγάλουμε συμπεράσματα με βάση την έκθεση αυτή ένα. Πάρτε ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε τι ο κίνδυνος πραγματικά σημαίνει.

Οι μελέτες παρατήρησης δεν είναι αλάνθαστη. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι μια μελέτη από μόνη της δεν είναι έγκυρες. Αυτός είναι ο λόγος που μερικές φορές βλέπετε μελέτες με φαινομενικά αντιφατικά αποτελέσματα. Οι επιστήμονες έχουν την τάση να ζυγίζουν τα στοιχεία της πολλές έρευνες την πάροδο του χρόνου για να προσδιοριστεί καλύτερα αν η διαπίστωση είναι αλήθεια. Οι εκθέσεις ειδήσεων, όμως, συχνά επικεντρώνονται σε κάθε νέα μελέτη σε απομόνωση, και όχι ως μέρος μιας εξελισσόμενης εικόνας. Αυτό μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει περιττή ανησυχία ή σύγχυση.

Όταν διαβάσουν ή να δουν μια έκθεση σχετικά με τις στατιστικές κίνδυνο καρκίνου, να δώσουν προσοχή σε αυτές τις λεπτομέρειες:

  • Ποιος είναι που παρατηρείται; Μια νέα έκθεση μπορεί να πει κάποια δραστηριότητα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου για μια ομάδα ανθρώπων. Αλλά ποιος ήταν που παρατηρήθηκε στη μελέτη; Δώστε προσοχή στις ηλικίες των ανθρώπων και τα χαρακτηριστικά τους. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για ορισμένους τύπους καρκίνου.
  • Πόσοι άνθρωποι μελετήθηκαν; Σε γενικές γραμμές, οι μελέτες που αφορούν χιλιάδες άνθρωποι είναι πιο ακριβή από ό, τι εκείνες που εξετάζουν μια μικρή ομάδα ανθρώπων.
  • Παρόμοιες μελέτες έχουν γίνει; Τα ευρήματα μίας μελέτης είναι πιο αξιόπιστα αν είναι παρόμοια με τα ευρήματα από άλλες μελέτες.

Οι εκθέσεις ειδήσεων που εστιάζουν σε ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία, όπως ένα 300 τοις εκατό αύξηση του κινδύνου, αλλά δεν σας δώσει πολύ το πλαίσιο δεν είναι πολύ χρήσιμη. Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο, να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος