Καρκίνος

Επιζώντες του καρκίνου: τη φροντίδα για το σώμα σας μετά τη θεραπεία

Απλά βήματα μπορούν να βελτιώσουν την αίσθηση της ευημερίας και της ποιότητας της ζωής σας μετά τη θεραπεία του καρκίνου. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε.

Μετά τη θεραπεία του καρκίνου σας, ως επιζών του καρκίνου είστε πρόθυμοι να επιστρέψουν στην καλή υγεία. Αλλά πέρα ​​από την αρχική ανάκαμψη σας, υπάρχουν τρόποι για να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη υγεία σας ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τα επόμενα χρόνια, όπως ένας επιζών του καρκίνου.

Οι συστάσεις για τους επιζώντες του καρκίνου δεν είναι διαφορετικά από τις συστάσεις για όποιον θέλει να βελτιώσει του ή της υγείας: Η άσκηση, τρώνε μια ισορροπημένη διατροφή, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αποφυγή καπνού και να περιορίσουν την ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε. Αλλά για τους επιζώντες του καρκίνου, οι στρατηγικές αυτές έχουν πρόσθετα οφέλη. Αυτά τα απλά βήματα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας, εξομαλύνοντας τη μετάβασή σας στην επιβίωση. Εδώ είναι τι μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας μετά τη θεραπεία του καρκίνου.

Άσκηση

Η τακτική άσκηση αυξάνει την αίσθηση της ευημερίας μετά τη θεραπεία του καρκίνου και μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωσή σας. Επιζώντες του καρκίνου που ασκούν μπορεί να εμφανίσουν:

  • Αυξημένη δύναμη και την αντοχή
  • Λιγότερα σημάδια και τα συμπτώματα της κατάθλιψης
  • Λιγότερο άγχος
  • Μειωμένη κόπωση
  • Βελτίωση της διάθεσης
  • Υψηλότερη αυτοεκτίμηση

Η προσθήκη σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ρουτίνα σας δεν παίρνει πολλή επιπλέον εργασία. Εστίαση σε μικρά βήματα για να κάνουν τη ζωή σας πιο ενεργή. Πάρτε τις σκάλες πιο συχνά ή πάρκο πιο μακριά από τον προορισμό σας και να περπατήσετε την υπόλοιπη τρόπο. Ελέγξτε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.

Με την έγκριση του γιατρού σας, ξεκινήστε αργά και απασχοληθείτε στον τρόπο σας επάνω. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρκίνου συνιστά ενηλίκων άσκηση του καρκίνου επιζώντες για τουλάχιστον 30 λεπτά πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα. Όπως μπορείτε να ανακτήσει και να ρυθμίσετε, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι περισσότερη άσκηση θα σας κάνει να νιώσετε ακόμα καλύτερα.

Μερικές φορές δεν θα αισθάνονται σαν άσκηση, και αυτό είναι εντάξει. Μην αισθάνεστε ενοχές αν παρατεταμένη παρενέργειες της θεραπείας, όπως την κούραση, να σας κρατήσει στο περιθώριο. Όταν αισθάνεστε επάνω σε αυτό, να κάνετε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Κάντε ό, τι μπορείτε, και να θυμάστε ότι το υπόλοιπο είναι επίσης σημαντική για την ανάρρωσή σας.

Η άσκηση έχει πολλά οφέλη και ορισμένες από τις πρώτες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Πολλοί από τους επιζώντες του καρκίνου ανησυχούν για υποτροπή του καρκίνου και θέλουν να κάνουν ό, τι μπορούν για να το αποφύγει. Ενώ η απόδειξη ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του είναι προκαταρκτικές, τα στοιχεία για τα οφέλη της άσκησης για την καρδιά, τους πνεύμονες και άλλα συστήματα του σώματος είναι σημαντική. Για το λόγο αυτό, οι επιζώντες καρκίνου καλούνται να ασκήσουν.

Φάτε μια ισορροπημένη διατροφή

Βάρυ διατροφή σας να περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως. Όταν πρόκειται για την επιλογή εισόδους σας, η Ευρωπαϊκή Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει ότι οι επιζώντες του καρκίνου:

  • Τρώτε πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα
  • Επιλέξτε υγιεινά λίπη, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και όχι τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά
  • Επιλέξτε πρωτεΐνες που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, όπως τα ψάρια, άπαχα κρέατα, αυγά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια
  • Επιλέγουν υγιεινές πηγές υδατανθράκων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά

Αυτός ο συνδυασμός των τροφίμων θα εξασφαλίσει ότι τρώτε πολλές από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να κάνετε το σώμα σας ισχυρή.

Δεν είναι γνωστό αν μια συγκεκριμένη δίαιτα ή ορισμένων θρεπτικών ουσιών μπορεί να κρατήσει τον καρκίνο από επαναλαμβανόμενα. Οι μελέτες που εξετάζουν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες ή δίαιτες που περιέχουν συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα. Σε γενικές γραμμές, είναι μια καλή ιδέα να τρώνε μια ποικίλη διατροφή που δίνει έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.

Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να συμπληρώσουν τη διατροφή σας με μια σειρά από βιταμίνες και ανόργανα άλατα συμπληρώματα, να αντισταθούν στην παρόρμηση. Ορισμένοι επιζώντες του καρκίνου πιστεύουν ότι αν μια μικρή ποσότητα βιταμινών είναι καλό, ένα μεγάλο ποσό θα πρέπει να είναι ακόμα καλύτερη. Αλλά αυτό δεν είναι η περίπτωση. Στην πραγματικότητα, οι μεγάλες ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να σας βλάψει. Εάν ανησυχείτε για να πάρει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεστε, ρωτήστε το γιατρό σας εάν παίρνετε μια καθημερινή πολυβιταμίνη είναι κατάλληλο για εσάς.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Μπορεί να έχουν κερδίσει ή να χάσει βάρος κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Προσπαθήστε να πάρετε το βάρος σας σε ένα υγιές επίπεδο. Συζητήστε με το γιατρό σας για το τι ένα υγιές βάρος είναι για σας και ο καλύτερος τρόπος να πάει για την επίτευξη αυτού του στόχου το βάρος.

Για τους επιζώντες του καρκίνου που χρειάζεται για να κερδίσει το βάρος, αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνει έρχονται με τρόπους για να κάνει τα τρόφιμα πιο ελκυστικά και πιο εύκολο να φάει. Συζητήστε με έναν διαιτολόγο ο οποίος θα σας βοηθήσει να επινοήσουν τρόπους για να κερδίσει το βάρος με ασφάλεια. Εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να συνεργάζονται για τον έλεγχο ναυτία, πόνο ή άλλες παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου που μπορεί να σας εμποδίζει από το να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Για τους επιζώντες του καρκίνου που χρειάζονται να χάσουν βάρος, να λάβουν μέτρα για να χάσουν βάρος αργά - όχι περισσότερο από 2 κιλά (περίπου 1 κιλό) την εβδομάδα. Έλεγχος του αριθμού των θερμίδων που τρώτε και την ισορροπία αυτή με την άσκηση. Εάν πρέπει να χάσετε πολύ βάρος, αυτό μπορεί να φαίνεται τρομακτικό. Πάρτε το αργά και να επιμείνουμε σε αυτό.

Βλέπε επίσης

Επιζώντες του καρκίνου: τη φροντίδα για το σώμα σας μετά τη θεραπεία

Σταματήστε τη χρήση καπνού

Καρκίνος. Επιζώντες του καρκίνου: τη φροντίδα για το σώμα σας μετά τη θεραπεία.
Καρκίνος. Επιζώντες του καρκίνου: τη φροντίδα για το σώμα σας μετά τη θεραπεία.

Κόψουν το κάπνισμα μια για πάντα. Το κάπνισμα ή τη χρήση καπνού για μάσημα σας θέτει σε κίνδυνο πολλών μορφών καρκίνου. Διακοπή τώρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου και επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ενός δεύτερου τύπου καρκίνου (δεύτερη πρωτοπαθή καρκίνο).

Εάν έχετε δοκιμάσει να κλείνετε στο παρελθόν, αλλά δεν είχαν μεγάλη επιτυχία, να ζητούν βοήθεια. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους πόρους για να σας βοηθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα.

Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου

Αν πίνετε αλκοόλ, να το κρατήσει στο ελάχιστο. Οι γυναίκες θα πρέπει να μην πίνουν πάνω από ένα ποτό την ημέρα, και οι άνδρες όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα.

Το αλκοόλ έχει τα οφέλη για την υγεία σε μερικούς ανθρώπους - για παράδειγμα, καταναλώνοντας ένα ποτό την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του στόματος και του φάρυγγα. Αν και δεν είναι σαφές αν η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υποτροπή του καρκίνου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός δεύτερου πρωτοπαθούς καρκίνου.

Σταθμίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη της κατανάλωσης οινοπνεύματος και να μιλήσει το πάνω με το γιατρό σας.

Κάντε ό, τι μπορείτε

Ενώ μπορείτε να ανησυχείτε ότι θα λάβει ένα ολόκληρο αναμόρφωση του τρόπου ζωής σας για να επιτύχετε όλους αυτούς τους στόχους, κάνει ό, τι μπορείτε και να κάνετε αλλαγές αργά. Μείωση σε μια υγιεινή διατροφή ή η τακτική άσκηση μπορεί να είναι πιο πιθανό ότι θα κολλήσετε με τις αλλαγές αυτές για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος