Καρκίνος

Επιζώντες του καρκίνου: τη διαχείριση των συναισθημάτων σας μετά τη θεραπεία του καρκίνου

Γνωρίστε τα συναισθήματα που είναι κοινά για τους επιζώντες του καρκίνου και πώς να διαχειριστεί τα συναισθήματά σας. Μάθετε τι είναι φυσιολογικό και τι υποδεικνύει ότι θα πρέπει να σκεφτείτε να πάρει βοήθεια.

Όταν άρχισε τη θεραπεία του καρκίνου σας, θα μπορούσατε να περιμένετε τη μέρα που θα τελειώσει. Αλλά τώρα που έχετε ολοκληρώσει τη θεραπεία σας, δεν είστε σίγουροι αν είστε έτοιμοι για τη ζωή μετά τη θεραπεία, όπως ένας επιζών του καρκίνου. Με τη θεραπεία σας ολοκληρωθεί, θα δείτε πιθανόν καρκίνο ομάδα σας φροντίδα λιγότερο συχνά. Αν εσείς, οι φίλοι σας και η οικογένειά σας είναι όλοι πρόθυμοι να επιστρέψουν σε μια πιο φυσιολογική ζωή, μπορεί να είναι τρομακτικό να αφήσει το προστατευτικό κουκούλι των γιατρών και νοσηλευτών που σας στήριξαν με τη θεραπεία.

Ό, τι αισθάνεστε αυτή τη στιγμή είναι φυσιολογικό για τους επιζώντες του καρκίνου. Ανάκαμψη από τη θεραπεία του καρκίνου δεν είναι μόνο για το σώμα σας - είναι επίσης για τη θεραπεία το μυαλό σας. Έτσι, χρειάζονται χρόνο για να αναγνωρίσει το φόβο, τη θλίψη και τη μοναξιά που αισθάνεστε τώρα. Στη συνέχεια, να λάβει μέτρα για να καταλάβετε γιατί αισθάνεστε αυτά τα συναισθήματα και τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτούς.

Ο φόβος της υποτροπής σε επιζώντες του καρκίνου

Ο φόβος της υποτροπής είναι πολύ συχνή σε επιζώντες του καρκίνου. Αν και μπορούν να πάνε χρόνια χωρίς κανένα σημάδι της ασθένειας, επιζώντες του καρκίνου λένε ότι η σκέψη της υποτροπής είναι πάντα μαζί τους. Μπορεί να ανησυχείτε ότι κάθε πόνο ή πόνος είναι ένα σημάδι του καρκίνου σας επαναλαμβανόμενα. Τελικά οι φόβοι αυτοί θα εξασθενίσει, αν και ποτέ δεν μπορεί να πάει μακριά εντελώς.

Cope με το φόβο σας με το να είναι ειλικρινής με τον εαυτό σας για τα συναισθήματά σας. Προσπαθήστε να μην αισθάνονται ένοχοι για τα συναισθήματά σας ή να τις αγνοήσει με την ελπίδα ότι θα πάει μακριά. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την πιθανότητα μιας υποτροπής του καρκίνου. Αφού έχετε κάνει όλα όσα μπορούμε για να μειωθεί ο κίνδυνος, αναγνωρίζουν τους φόβους σας. Πάρτε τον έλεγχο των εν λόγω φόβους και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να επηρεάσουν το μέλλον της υγείας σας. Προσπαθήστε να:

  • Φροντίστε το σώμα σας. Έμφαση στην διατήρηση εαυτό σας υγιή. Φάτε μια υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά. Fit άσκηση στην ημέρα σας. Πηγαίνετε εύκολο στην αρχή, αλλά να προσπαθήσουμε να αυξήσει την ένταση και την ποσότητα της άσκησης που παίρνετε, όπως μπορείτε να ανακτήσετε. Να κοιμάστε αρκετά, ώστε να ξυπνάτε αισθάνεστε ανανεωμένοι. Οι δράσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να ανακτήσει από τη θεραπεία του καρκίνου και επίσης να βοηθήσει να βάλει το μυαλό σας άνετα, δίνοντας σας μια μεγαλύτερη αίσθηση του ελέγχου πάνω στη ζωή σας.
  • Πηγαίνετε σε όλες τις επακόλουθες συναντήσεις σας. Μπορείτε να φοβόμαστε το χειρότερο, όταν ήρθε η ώρα για την επόμενη παρακολούθηση ραντεβού σας. Μην αφήσετε να σας σταματήσει από το να πηγαίνουν. Χρησιμοποιήστε το χρόνο με το γιατρό σας να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα που σας ανησυχούν. Γράψτε κάτω τις ανησυχίες σας και να τα συζητήσουμε στο επόμενο ραντεβού σας. Ρωτήστε σχετικά με τον κίνδυνο της υποτροπής και ποιες είναι οι ενδείξεις και τα συμπτώματα για να παρακολουθήσουν. Γνωρίζοντας περισσότερα μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε περισσότερο έλεγχο.
  • Να είναι ανοικτά για τους φόβους σας. Εκφράστε τις ανησυχίες σας με τους φίλους, την οικογένειά σας, τους άλλους επιζώντες του καρκίνου, και το γιατρό σας ή έναν σύμβουλο. Αν είστε άβολα με την ιδέα της συζήτησης τους φόβους σας, δοκιμάστε να καταγράψετε τις σκέψεις σας σε ένα περιοδικό.
  • Κρατήστε απασχολημένος. Βγες έξω από το σπίτι και να βρει δραστηριότητες που θα λάβουν το μυαλό σας από τους φόβους σας.

Οι περισσότεροι επιζώντες του καρκίνου αναφέρουν ότι ο φόβος της επανάληψης εξασθενίζει με το χρόνο. Όμως, ορισμένα γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν τους φόβους σας. Τα συναισθήματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρή πριν από την παρακολούθηση επισκέψεις στο γιατρό σας ή την επέτειο της διάγνωσης του καρκίνου σας.

Το άγχος σε επιζώντες του καρκίνου

Καρκίνος. Φροντίστε το σώμα σας.
Καρκίνος. Φροντίστε το σώμα σας.

Όταν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο, μπορεί να έχουν επικεντρωθεί πλήρως τη θεραπεία σας και να πάρει υγιής. Τώρα που έχετε ολοκληρώσει τη θεραπεία, όλα αυτά τα έργα γύρω από το σπίτι και τα πράγματα για να κάνουμε λίστα σας ανταγωνίζονται για την προσοχή σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνονται τόνισε και συγκλονισμένοι.

Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα με τη μία. Πάρτε το χρόνο για τον εαυτό σας, όπως έχετε δημιουργήσει μια νέα καθημερινότητα. Δοκιμάστε την άσκηση, μιλώντας με άλλους επιζώντες και τη λήψη του χρόνου για τις δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε.

Η κατάθλιψη και το άγχος σε επιζώντες του καρκίνου

Παρατεταμένη συναισθήματα της θλίψης και θυμού μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σας ζωή. Για πολλούς ανθρώπους αυτά τα συναισθήματα θα διαλυθεί. Αλλά για τους άλλους, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να εξελιχθεί σε κατάθλιψη.

Ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με τα συναισθήματά σας. Αν χρειάζεται, μπορείτε να αναφέρεται σε κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει μέσω λογοθεραπείας, φαρμακευτική αγωγή ή και τα δύο. Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία είναι τα κλειδιά για την επιτυχή αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Βλέπε επίσης

Επιζώντες του καρκίνου: τη διαχείριση των συναισθημάτων σας μετά τη θεραπεία του καρκίνου

Αυτο-συνείδηση ​​σε επιζώντες του καρκίνου

Εάν η χειρουργική επέμβαση ή άλλη επεξεργασία αλλάξει την εμφάνισή σας, μπορεί να αισθάνεστε αμήχανα για το σώμα σας. Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, απώλεια ή αύξηση βάρους, η απώλεια ενός άκρου ή η τοποθέτηση της οστομία μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε όπως σας θα προτιμούσαν να μείνουν σπίτι, μακριά από τους άλλους ανθρώπους. Μπορεί να αποχωρήσει από τους φίλους και την οικογένεια. Και αυτο-συνείδηση ​​μπορεί να στέλεχος τη σχέση σας με το σύντροφό σας αν δεν αισθάνεστε άξιοι της αγάπης ή στοργής.

Πάρτε το χρόνο για να θρηνήσει. Αλλά, επίσης, να μάθουν να επικεντρωθεί στον καρκίνο τρόπους έχει κάνει ένα ισχυρότερο πρόσωπο και να συνειδητοποιήσετε ότι είστε περισσότερο από τα σημάδια ότι ο καρκίνος έχει μείνει πίσω. Όταν είστε πιο σίγουροι για την εμφάνισή σας, άλλοι θα αισθάνονται πιο άνετα γύρω σας.

Μοναξιά σε επιζώντες του καρκίνου

Μπορεί να αισθάνονται σαν αν οι άλλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι έχετε περάσει, γεγονός που καθιστά δύσκολο να σχετίζονται με άλλους ανθρώπους και μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά. Οι φίλοι και η οικογένεια θα μπορούσε να είναι αβέβαιοι για το πώς να σας βοηθήσει, και μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμη και να σας φοβούνται επειδή είχατε καρκίνο.

Μην αντιμετωπίσουμε τη μοναξιά για τη δική σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια ομάδα υποστήριξης με άλλους επιζώντες του καρκίνου που έχουν τα ίδια συναισθήματα και αν βρίσκεστε. Επικοινωνήστε με τον τοπικό σας κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρκίνου για περισσότερες πληροφορίες. Ή δοκιμάστε ένα online μήνυμα του σκάφους για τους επιζώντες του καρκίνου, όπως ο καρκίνος του Δικτύου Επιζώντων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρκίνου.

Πού να πάτε για βοήθεια

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικό, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουν μόνοι τους. Αν διαπιστώσετε ότι τα συναισθήματά σας είναι να συντρίψει ή να παρεμβαίνει με την καθημερινή ζωή σας, είναι μια καλή ιδέα να εξετάσει το ενδεχόμενο να πάρει κάποια βοήθεια.

Μερικές φορές μιλάμε με τους φίλους ή την οικογένεια μπορεί να βοηθήσει. Αλλά μπορείτε να νιώθετε σαν αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορεί πραγματικά να καταλάβει τι περνάει, αν δεν είχαν καρκίνο. Θα μπορούσε να εξετάσει διαβούλευση:

  • Ένας θεραπευτής. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν επαγγελματία που μπορεί να σας βοηθήσει να ταξινομήσετε μέσω των συναισθημάτων σας και να βρουν τρόπους για να ασχοληθεί με τα συναισθήματά σας.
  • Άλλες επιζώντες του καρκίνου. Ομάδες υποστήριξης, είτε σε κοινότητα ή σε απευθείας σύνδεση σας, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και να ακούσετε από άλλους που διέρχεται από αυτό που αντιμετωπίζετε. Μπορείτε να μάθετε νέους τρόπους αντιμετώπισης των φόβων.

Να δημιουργήσουν το δικό σας σχέδιο για την αντιμετώπιση με τα συναισθήματά σας. Ξέρεις τι είναι καλύτερο για σας. Έχετε ανοιχτό μυαλό και να δοκιμάσετε διαφορετικές στρατηγικές για να μάθετε τι είναι καλύτερο για σας.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος