Καρκίνος

Χαμηλές τιμές των κυττάρων του αίματος: παρενέργεια της θεραπείας του καρκίνου

Χαμηλές τιμές των κυττάρων του αίματος μπορεί να είναι μια σοβαρή επιπλοκή κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Ξέρεις γιατί ο γιατρός σας παρακολουθεί στενά αιμοσφαιρίων σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να παρακολουθεί αιμοσφαιρίων σας προσεκτικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου σας. Υπάρχει ένας καλός λόγος που με το αίμα σας που τόσο συχνά - χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίων σας βάλει σε κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Τι μετράται σε αριθμό των κυττάρων του αίματος;

Καρκίνος. Καρκίνους του αίματος και του μυελού των οστών.
Καρκίνος. Καρκίνους του αίματος και του μυελού των οστών.

Αν είστε υποβάλλονται σε ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο που θα μπορούσε να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίων, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί την πιθανή αιμοσφαιρίων σας τακτικά χρησιμοποιώντας ένα τεστ που ονομάζεται μία γενική εξέταση αίματος (CBC). Οι χαμηλές τιμές των κυττάρων του αίματος ανιχνεύεται με εξέταση δείγματος αίματος που λαμβάνεται από μία φλέβα στο μπράτσο σας.

Κατά τον έλεγχο αριθμού των αιμοσφαιρίων σας, ο γιατρός σας κοιτάζοντας τους αριθμούς και τους τύπους:

 • Τα λευκά αιμοσφαίρια. Αυτά τα κύτταρα βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Ένα χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων (λευκοπενία) αφήνει το σώμα σας πιο ευάλωτα στη μόλυνση. Και αν μια λοίμωξη έχει αναπτυχθεί, το σώμα σας μπορεί να είναι σε θέση να το παλέψουν.
 • Τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Ικανότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων σας να μεταφέρει οξυγόνο μετράται από την ποσότητα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα σας. Εάν το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης είναι χαμηλή, είστε αναιμική και το σώμα σας λειτουργεί πολύ πιο δύσκολο για την παροχή οξυγόνου στους ιστούς σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε κουρασμένοι και δυσκολία στην αναπνοή.
 • Αιμοπετάλια. Αιμοπετάλια βοηθούν το αίμα σας να πήξει. Ένα χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων (θρομβοπενία), σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να σταματήσει από την αιμορραγία.
Τι να υπολογίζονται Τι είναι φυσιολογικό Τι αφορούν
Τα λευκά αιμοσφαίρια 3.500 έως 10.500 Κάτω από 1.000
Αιμοσφαιρίνη 13,5 έως 17,5 για τους άνδρες
12 έως 15,5 για τις γυναίκες
Κάτω από 8
Αιμοπετάλια 150.000 έως 450.000 Κάτω από 20.000

Τι προκαλεί χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίων;

Σχετίζονται με τον καρκίνο αιτίες της χαμηλής κυττάρων του αίματος περιλαμβάνουν:

 • . Χημειοθεραπεία Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να βλάψει το μυελό των οστών σας - το σπογγώδες υλικό που βρέθηκε στα οστά σας. Μυελό των οστών σας κάνει τα κύτταρα του αίματος, τα οποία αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, καθιστώντας τα πολύ ευαίσθητα στις επιδράσεις της χημειοθεραπείας. Χημειοθεραπεία σκοτώνει πολλά των κυττάρων στο μυελό των οστών, αλλά τα κύτταρα ανακτούν με το χρόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει αν η συγκεκριμένη θεραπεία χημειοθεραπείας και η δόση σας θα σας βάλει σε κίνδυνο χαμηλές τιμές των κυττάρων του αίματος.
 • Ακτινοθεραπεία. Εάν λαμβάνετε θεραπεία με ακτινοβολία σε μεγάλες περιοχές του σώματός σας και ειδικά για τα μεγάλα οστά που περιέχουν την πιο μυελό των οστών, όπως η λεκάνη, τα πόδια και τον κορμό σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε τα χαμηλά επίπεδα των ερυθρών και των λευκών αιμοσφαιρίων. Η θεραπεία ακτινοβολίας είναι λιγότερο πιθανό να έχουν σημαντική επίδραση επί των αιμοπεταλίων σας.
 • Καρκίνους του αίματος και του μυελού των οστών. Καρκίνους του αίματος και του μυελού των οστών, όπως η λευχαιμία, αναπτύσσονται στο μυελό των οστών και δεν επιτρέπουν φυσιολογικά κύτταρα του αίματος για να αναπτυχθεί.
 • Καρκίνοι που εξαπλωθεί (μεταστάσεις). Καρκινικά κύτταρα που αποσπώνται από έναν όγκο μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου και μυελού των οστών σας. Μερικά παραδείγματα των καρκίνων που μπορεί να εξαπλωθεί στο μυελό των οστών περιλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του προστάτη. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εκτοπίσουν τα άλλα κύτταρα στο μυελό των οστών, γεγονός που καθιστά δύσκολο για το μυελό των οστών σας να παράγει κύτταρα του αίματος που χρειάζεται το σώμα σας. Αυτό είναι μια ασυνήθιστη αιτία της χαμηλής αίματος.

Γιατί είναι σημαντικό να παρακολουθεί αιμοσφαιρίων σας;

Χαμηλές τιμές των κυττάρων του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να καθυστερήσει την επόμενη φάση της θεραπείας. Παρακολούθηση αίματος σας επιτρέπει στο γιατρό σας για να αποτρέψετε ή να μειώσει τον κίνδυνο των επιπλοκών.

Οι πιο σοβαρές επιπλοκές της χαμηλές τιμές των κυττάρων του αίματος περιλαμβάνουν:

 • Μόλυνση. Με χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και, ιδίως, το χαμηλό επίπεδο των ουδετερόφιλων (ουδετεροπενία), ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, είστε σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια λοίμωξη. Και αν αναπτύξει μια μόλυνση, όταν έχετε χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, το σώμα σας δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της. Η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο σε σοβαρές περιπτώσεις. Ακόμη και μια ήπια λοίμωξη μπορεί να καθυστερήσει την χημειοθεραπεία, καθώς ο γιατρός σας μπορεί να περιμένει έως ότου η λοίμωξη έχει εκκαθαριστεί και αίματος σας πάει πίσω μέχρι πριν να συνεχίσετε. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει φαρμακευτική αγωγή για να αυξήσει την παραγωγή του σώματός σας των λευκών αιμοσφαιρίων.
 • Αναιμία. Ένα χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι η αναιμία. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αναιμίας είναι κόπωση και λαχάνιασμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κόπωση γίνεται τόσο σοβαρή ώστε θα πρέπει να σταματήσει προσωρινά τη θεραπεία σας ή να μειώσει τη δόση που λαμβάνετε. Η αναιμία μπορεί να ανακουφιστεί με μετάγγιση αίματος ή με φαρμακευτική αγωγή να αυξήσει την παραγωγή του σώματός σας των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
 • Αιμορραγία. Χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα σας μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Μπορεί να αιμορραγούν υπερβολικά από ένα μικρό κόψιμο ή αιμορραγούν αυθόρμητα από τη μύτη ή τα ούλα σας. Επικίνδυνες εσωτερική αιμορραγία μπορεί να συμβεί. Ένα χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μπορεί να καθυστερήσει την θεραπεία σας. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε μέχρι τα επίπεδα των αιμοπεταλίων σας ανεβαίνουν, προκειμένου να συνεχίσει τη χημειοθεραπεία ή να έχουν τη χειρουργική επέμβαση.

Βλέπε επίσης

Χαμηλές τιμές των κυττάρων του αίματος: παρενέργεια της θεραπείας του καρκίνου

Πώς μπορείτε να πείτε εάν έχετε χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίων;

Εκτός αιμοσφαιρίων σας είναι πολύ χαμηλά, τότε μάλλον δεν θα αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα και δεν θα είναι σε θέση να πω ότι αίματος σας είναι κάτω. Γι 'αυτό ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει συχνές εξετάσεις αίματος για να ακολουθήσει αιμοσφαιρίων σας.

Ρωτήστε το γιατρό σας εάν η θεραπεία του καρκίνου σας είναι πιθανό να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίων και ποια σημεία και συμπτώματα που θα πρέπει να αναζητάτε. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα της χαμηλές τιμές των κυττάρων του αίματος, ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως.

Κατάσταση Τι πρέπει να προσέξετε
Χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων Πυρετό υψηλότερο από 100,5 F (38 C)
Ρίγη
Εφίδρωση
Χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων Κούραση
Ο πόνος στο στήθος
Ζάλη
Δύσπνοια
Χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων Αιμορραγία
Εύκολη μώλωπες
Βαριά αιμορραγία εμμήνου ρύσεως

Πώς είναι χαμηλά αιμοσφαιρίων αντιμετωπίζεται;

Εάν έχετε χαμηλό αριθμό κυττάρων του αίματος, η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί από το ποια μετράει είναι χαμηλή και τι προκαλεί τα χαμηλά νούμερα. Κοινή θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Μεταγγίσεις αίματος. Μεταγγίσεις βοηθούν τα άτομα με χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων. Σε μια μετάγγιση αίματος σας δίνεται είτε ερυθρά αιμοσφαίρια ή αιμοπετάλια από τους ανθρώπους που έχουν αιμοδοσίας. Αν και μεταγγίσεις λευκών αιμοσφαιρίων είναι δυνατόν, από όπου και αν προορίζονται για συγκεκριμένες, σπάνιες περιπτώσεις, λόγω του κινδύνου πολλές επιπλοκές.
 • Φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που διεγείρουν την παραγωγή των περισσότερων κυττάρων του αίματος. Φάρμακα έχουν οφέλη και τους κινδύνους, έτσι ώστε να μιλήσετε με το γιατρό σας για τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση αιμοσφαιρίων.
 • Η διακοπή της θεραπείας. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει τη θεραπεία του καρκίνου σας μέχρι αίματος κυττάρων σας άνοδο.

Το είδος της θεραπείας που θα λάβετε θα εξαρτηθεί από τη θεραπεία του καρκίνου σας και τη φυσική σας κατάσταση.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις με χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίων;

Πάρτε μέτρα για να κρατήσει το σώμα σας υγιές, όταν έχετε χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίων. Για παράδειγμα:

 • Φάτε μια ισορροπημένη διατροφή. Σώμα σας χρειάζεται όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να πάρει για να θεραπεύσει τον εαυτό του κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία σας. Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Σε περίπτωση επιπλοκών της θεραπείας να τρώει δύσκολη - για παράδειγμα, αν έχετε ναυτία και έμετο ή έλκη στο στόμα - πείραμα για να βρουν τρόφιμα που μπορούν να ανεχθούν.
 • Αποφύγετε τους τραυματισμούς. Πολλές καθημερινές δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο περικοπές και γρατζουνιές. Ένα χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων κάνει ακόμη και μικρές εκδορές σοβαρή. Ένα χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να μετατρέψει μια μικρή τομή σε ένα σημείο εκκίνησης για μια σοβαρή λοίμωξη. Χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική ξυριστική μηχανή και όχι ένα ξυράφι για να αποφευχθεί nicks. Ζητήστε από κάποιον άλλο να κόψει το φαγητό στην κουζίνα. Να είναι ευγενής όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας και να φυσήξετε τη μύτη σας.
 • Αποφύγετε τα μικρόβια. Είναι αδύνατο να αποφευχθούν όλα τα μικρόβια, αλλά αποφεύγεται η περιττή έκθεση όταν μπορείτε. Πλένετε τα χέρια σας συχνά ή χρησιμοποιήστε ένα υγρό απολυμαντικό χεριών. Αποφύγετε ανθρώπους που είναι άρρωστοι και να μείνετε μακριά από την πολυκοσμία. Έχετε κάποιος άλλος καθαρίσετε το κιβώτιο απορριμάτων, κλουβί ή δεξαμενή ψαριών. Μην τρώτε ωμό κρέας ή αυγά.
 • Rest. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι, σταματήστε και ξεκουραστείτε. Το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα και να θεραπεύσουν τα υγιή κύτταρα έχουν καταστραφεί από τη θεραπεία σας. Να μην αισθάνονται ένοχοι για τη λήψη του χρόνου για τον εαυτό σας και ζητώντας από τους άλλους να σας βοηθήσει. Προγραμματίστε τις σημαντικότερες δραστηριότητες σας για την ώρα της ημέρας, όταν αισθάνεστε πιο ενεργητικός.

Συζήτηση για την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας σχετικά με άλλους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπίσει με χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίων.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος