Χημειοθεραπεία

Ορισμός

Η χημειοθεραπεία είναι μια θεραπεία φάρμακο που χρησιμοποιεί ισχυρές χημικές ουσίες για να σκοτώσει ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα στο σώμα σας. Η χημειοθεραπεία είναι πιο συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου, δεδομένου ότι τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται πολύ ταχύτερα από ό, τι τα περισσότερα κύτταρα στο σώμα.

Πολλά διαφορετικά φάρμακα χημειοθεραπείας είναι διαθέσιμα. Χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα ή σε συνδυασμό για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας καρκίνων.

Αν και η χημειοθεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία πολλών τύπων καρκίνου, η χημειοθεραπεία θεραπεία φέρει επίσης ένα κίνδυνο παρενεργειών. Μερικές παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι ήπια και να θεραπευθεί, ενώ άλλοι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Σε άτομα με καρκίνο, χημειοθεραπεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

 • Για να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το κύριο ή αποκλειστικό θεραπεία για τον καρκίνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται με στόχο την θεραπεία του καρκίνου σας. Σε άλλες περιπτώσεις, η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σκοπό της επιβράδυνσης της ανάπτυξης του καρκίνου.
 • Μετά από άλλες θεραπείες για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα κρυμμένα. Χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από άλλες θεραπείες, όπως η χειρουργική επέμβαση, για να σκοτώσει όλα τα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να παραμένουν στο σώμα. Οι γιατροί ονομάζουν αυτό το επικουρική θεραπεία.
 • Να σας προετοιμάσει για άλλες θεραπείες. Χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συρρικνωθεί έναν όγκο, έτσι ώστε άλλες θεραπείες, όπως η ακτινοβολία και η χειρουργική επέμβαση, είναι δυνατή. Οι γιατροί αποκαλούν εισαγωγική θεραπεία.
 • Για να διευκολυνθεί σημεία και τα συμπτώματα. Χημειοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει τα σημεία και συμπτώματα του προχωρημένου καρκίνου, όπως ο πόνος. Αυτό ονομάζεται παρηγορητική χημειοθεραπεία.
Χημειοθεραπεία. Για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.
Χημειοθεραπεία. Για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Χημειοθεραπεία για τις συνθήκες εκτός από καρκίνο
Μερικά φάρμακα χημειοθεραπείας έχουν αποδειχθεί χρήσιμοι στη θεραπεία άλλες συνθήκες, όπως:

 • Ασθένειες του μυελού των οστών. Ασθένειες που επηρεάζουν το μυελό των οστών και τα κύτταρα του αίματος μπορεί να υποστεί κατεργασία με ένα μυελού των οστών μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για να προετοιμαστούν για μια μεταμόσχευση μυελού των οστών βλαστικών κυττάρων.
 • Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Κάτω δόσεις χημειοθεραπείας φάρμακα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένες ασθένειες, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας φάρμακα μπορεί να είναι σημαντική. Κάθε φάρμακο έχει διαφορετικές παρενέργειες. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις παρενέργειες των συγκεκριμένων φαρμάκων που θα λάβετε.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας
Πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων χημειοθεραπείας που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Διάρροια
 • Η τριχόπτωση
 • Απώλεια της όρεξης
 • Κούραση
 • Πυρετός
 • Έλκη στο στόμα
 • Πόνος
 • Δυσκοιλιότητα
 • Εύκολη μώλωπες

Πολλές από αυτές τις παρενέργειες μπορούν να προληφθούν ή να θεραπευθούν. Οι περισσότερες παρενέργειες υποχωρούν μετά το τέλος της θεραπείας.

Μακράς διάρκειας και αργά αναπτυσσόμενες παρενέργειες
Χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν παρενέργειες που δεν γίνει εμφανής μέχρι μήνες ή χρόνια μετά τη θεραπεία. Late παρενέργειες διαφέρουν ανάλογα με το φάρμακο χημειοθεραπείας, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Βλάβη των ιστών των πνευμόνων
 • Καρδιακά προβλήματα
 • Υπογονιμότητα
 • Προβλήματα στα νεφρά
 • Βλάβη των νεύρων (περιφερική νευροπάθεια)
 • Ο κίνδυνος ενός δεύτερου καρκίνου

Ρωτήστε το γιατρό σας εάν έχετε τον κίνδυνο τυχόν τέλη παρενέργειες. Ρωτήστε ό, τι τα σημεία και τα συμπτώματα θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για την οποία μπορεί να σηματοδοτούν ένα πρόβλημα.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Μετά από άλλες θεραπείες για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα κρυμμένα. Για να σας προετοιμάσει για τις άλλες θεραπείες.
Μετά από άλλες θεραπείες για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα κρυμμένα. Για να σας προετοιμάσει για τις άλλες θεραπείες.

Πώς να προετοιμαστείτε για τη χημειοθεραπεία εξαρτάται από το ποια φάρμακα θα λάβετε και πώς θα πρέπει να χορηγηθούν. Ο γιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες να προετοιμαστούν για χημειοθεραπείες σας. Μπορεί να χρειαστεί να:

 • Ρίξτε μια συσκευή εισάγεται χειρουργικά πριν από την ενδοφλέβια χημειοθεραπεία Αν θα πρέπει να λαμβάνουν χημειοθεραπεία σας ενδοφλεβίως -. Σε μία φλέβα - ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια συσκευή, όπως έναν καθετήρα, το λιμάνι ή στην αντλία. Ο καθετήρας ή άλλη συσκευή εμφυτεύεται χειρουργικά σε μεγάλη φλέβα, συνήθως στο στήθος σας. Χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορεί να δοθεί μέσω της συσκευής.
 • Έχετε αίμα σας δοκιμαστεί για ορισμένα γονίδια. Οι άνθρωποι με ορισμένα γονίδια στα κύτταρά τους μπορεί να επεξεργαστεί κάποια φάρμακα χημειοθεραπείας με διαφορετικό τρόπο από τους ανθρώπους χωρίς αυτά τα γονίδια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόσθετες παρενέργειες. Για το λόγο αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια εξέταση αίματος για να ψάξουν για τα γονίδια που δείχνουν ορισμένα φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται ή να δοθεί σε διαφορετική δόσεις.
 • Υποβάλλονται σε δοκιμές και διαδικασίες για να βεβαιωθείτε ότι είστε αρκετά υγιής για τη χημειοθεραπεία. Εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τη λειτουργία του ήπατος και καρδιολογικές εξετάσεις για να ελέγξει για την υγεία της καρδιάς μπορεί να καθορίσει εάν είστε αρκετά υγιής για να αρχίσει χημειοθεραπεία. Εάν υπάρχει ένα πρόβλημα, ο γιατρός σας μπορεί να καθυστερήσει τη θεραπεία σας ή επιλέξτε ένα φάρμακο χημειοθεραπείας και η δοσολογία που είναι ασφαλέστερο για σας.
 • Δείτε τον οδοντίατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει έναν οδοντίατρο ελέγξετε τα δόντια σας για σημεία λοίμωξης. Θεραπεία υφιστάμενες λοιμώξεις μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, καθώς χημειοθεραπεία μειώνει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
 • Σχέδιο μπροστά για παρενέργειες. Ρωτήστε το γιατρό σας τι παρενέργειες που μπορείτε να περιμένετε κατά τη διάρκεια και μετά τη χημειοθεραπεία και να κάνει τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, εάν η θεραπεία με χημειοθεραπεία θα προκαλέσει στειρότητα, μπορεί να θέλετε να αποθηκεύσετε το σπέρμα ή γονιμοποιημένων ωαρίων για μελλοντική χρήση. Εάν η χημειοθεραπεία σας θα προκαλέσει απώλεια μαλλιών, να εξετάσει το σχεδιασμό για ένα κάλυμμα στην κεφαλή.
 • Κάνετε τις ρυθμίσεις για τη βοήθεια στο σπίτι και στην εργασία. Οι περισσότερες χημειοθεραπείες δίνεται σε μια κλινική εξωτερικών ασθενών, το οποίο σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να συνεχίσουν να εργάζονται και να κάνουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει σε γενικές γραμμές πόσο η χημειοθεραπεία θα επηρεάσει τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς ακριβώς θα αισθανθείτε. Σχέδιο μπροστά ζητώντας από την εργασία ή να βοηθήσει γύρω από το σπίτι για τις πρώτες λίγες ημέρες μετά τη θεραπεία. Αν θα είναι στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, να προβεί σε ρυθμίσεις για να πάρει άδεια από τη δουλειά και να βρει ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας για τη φροντίδα των παιδιών, τα κατοικίδια ζώα ή το σπίτι σας.
 • Προετοιμασία για την πρώτη θεραπεία σας. Άφιξη για την πρώτη χημειοθεραπεία σας ξεκούραστα. Φάτε ένα ελαφρύ γεύμα εκ των προτέρων σε περίπτωση που τα φάρμακα της χημειοθεραπείας να προκαλέσει ναυτία. Έχετε κάποιο φίλο ή μέλος της οικογένειας που οδηγεί στην πρώτη θεραπεία σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να οδηγούν από και προς συνεδρίες χημειοθεραπείας. Αλλά η πρώτη φορά που μπορείτε να διαπιστώσετε ότι τα φάρμακα να σας φέρει υπνηλία ή να προκαλέσει άλλες παρενέργειες που κάνουν την οδήγηση δύσκολη.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Καθορισμός ποια φάρμακα χημειοθεραπείας θα λάβετε
Ο γιατρός σας επιλέγει ποια φάρμακα χημειοθεραπείας θα λάβετε βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι εξής:

 • Τύπος του καρκίνου
 • Στάδιο του καρκίνου
 • Συνολικά για την υγεία
 • Προηγούμενες θεραπείες για τον καρκίνο
 • Τους στόχους και τις προτιμήσεις σας

Συζητήσουν τις επιλογές θεραπείας σας με το γιατρό σας. Μαζί μπορείτε να αποφασίσετε τι είναι σωστό για σας.

Πώς δίνονται φάρμακα χημειοθεραπείας
Χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορούν να δοθούν με διάφορους τρόπους, όπως οι εξής:

 • Κρέμες χημειοθεραπείας. Κρέμες ή γέλες που περιέχουν φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος.
 • Χημειοθεραπεία φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μια περιοχή του σώματος. Χημειοθεραπεία φάρμακα μπορεί να χορηγηθούν απευθείας σε μία περιοχή του σώματος. Για παράδειγμα, φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να δοθεί άμεσα στην κοιλιακή χώρα (ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία), θωρακική κοιλότητα (ενδοπλευρική χημειοθεραπεία) ή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ενδορραχιαία χημειοθεραπεία). Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να χορηγηθεί μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη (ενδοκυστική χημειοθεραπεία).
 • Χημειοθεραπεία δίδονται απευθείας στον καρκίνο. Χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί απευθείας στον καρκίνο ή, μετά από χειρουργική επέμβαση, όπου ο καρκίνος ήταν κάποτε. Για παράδειγμα, τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορεί να ενεθεί σε έναν όγκο. Ή λεπτή σχήματος δίσκου γκοφρέτες που περιέχουν φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να τοποθετηθεί κοντά σε ένα όγκο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Οι γκοφρέτες σπάσει την πάροδο του χρόνου, απελευθερώνοντας φάρμακα χημειοθεραπείας.
 • Εγχύσεις Χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία συνήθως χορηγείται με έγχυση σε μία φλέβα (ενδοφλεβίως). Τα φάρμακα μπορεί να δοθεί με την εισαγωγή ενός σωλήνα με μια βελόνα σε μια φλέβα στο χέρι σας ή σε μια συσκευή σε μια φλέβα στο στήθος σας.
 • Χάπια Χημειοθεραπεία. Μερικά φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να ληφθεί σε μορφή χαπιού ή κάψουλας.
 • Πυροβολισμούς χημειοθεραπεία. Χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορεί να εγχυθεί με μια βελόνα, όπως ακριβώς θα λάβετε έναν πυροβολισμό.

Πόσο συχνά θα λάβετε χημειοθεραπείες
Ο γιατρός σας καθορίζει πόσο συχνά θα λάβετε χημειοθεραπείες με βάση ποια φάρμακα θα λάβετε, τα χαρακτηριστικά του καρκίνου σας και πόσο καλά το σώμα σας ανακάμπτει μετά από κάθε θεραπεία. Χημειοθεραπεία προγράμματα θεραπείας ποικίλλουν. Η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι συνεχής ή να εναλλάσσονται μεταξύ των περιόδων θεραπείας και τις περιόδους ανάπαυσης για να σας αφήσει να ανακάμψει.

Σε περίπτωση που λάβετε χημειοθεραπείες
Όταν θα λάβετε χημειοθεραπείες σας εξαρτάται από την κατάστασή σας. Χημειοθεραπεία θεραπείες μπορούν να δοθούν:

 • Στο σπίτι
 • Στο γραφείο ενός γιατρού
 • Στο νοσοκομείο
 • Σε μια μονάδα χημειοθεραπείας στα εξωτερικά ιατρεία

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Θα συναντηθεί με τον γιατρό του καρκίνου σας (ογκολόγος) τακτικά κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Ογκολόγος σας θα ρωτήσει για τυχόν παρενέργειες που αντιμετωπίζετε, δεδομένου ότι πολλοί μπορεί να ελεγχθεί.

Ανάλογα με την κατάστασή σας, μπορούν επίσης να υποβληθούν σαρώνει και άλλες δοκιμές για την παρακολούθηση του καρκίνου σας κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Αυτές οι δοκιμές μπορούν να δώσουν το γιατρό σας μια ιδέα για το πώς ο καρκίνος σας ανταποκρίνεται στη θεραπεία και η θεραπεία σας μπορεί να προσαρμοστεί αναλόγως.

Βλέπε επίσης