Υπογονιμότητα

Ορισμός

Αν πάρει έγκυος ήταν μια πρόκληση για εσάς και το σύντροφό σας, δεν είστε μόνοι. Δέκα έως 15 τοις εκατό των ζευγαριών στην Ευρώπη είναι στείροι. Υπογονιμότητα ορίζεται ότι δεν είναι σε θέση να μείνετε έγκυος παρά το ότι έχει συχνή σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη για τουλάχιστον ένα έτος για τους περισσότερους ανθρώπους και έξι μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε μία και μόνο αιτία, είτε εσείς ή ο σύντροφός σας, ή ένας συνδυασμός των παραγόντων που μπορεί να αποτρέψει μια εγκυμοσύνη από την εμφάνιση ή τη συνέχιση. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της στειρότητας. Αυτές οι θεραπείες να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες να μείνουν έγκυες.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Τα περισσότερα ζευγάρια επίτευξη εγκυμοσύνης μέσα στους πρώτους έξι μήνες προσπάθειας. Συνολικά, μετά από 12 μήνες σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις συχνή, περίπου το 90 τοις εκατό των ζευγαριών θα μείνουν έγκυες. Η πλειοψηφία των ζευγαριών τελικά θα συλλάβει, με ή χωρίς θεραπεία.

Υπογονιμότητα. Ανώμαλη παραγωγή σπέρματος ή λειτουργία.
Υπογονιμότητα. Ανώμαλη παραγωγή σπέρματος ή λειτουργία.

Η κύρια ένδειξη της υπογονιμότητας είναι η αδυναμία ενός ζευγαριού να μείνετε έγκυος. Μπορεί να υπάρχουν άλλα εμφανή συμπτώματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άγονο γυναίκα μπορεί να έχει ακανόνιστη ή απούσα την έμμηνο ρύση. Σπάνια, μια άγονη άνθρωπος μπορεί να έχει κάποιες ενδείξεις ορμονικά προβλήματα, όπως αλλαγές στην ανάπτυξη των μαλλιών και τη σεξουαλική λειτουργία.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Σε γενικές γραμμές, δεν είναι πάρα πολύ ανησυχούν για την υπογονιμότητα, εκτός εάν εσείς και ο σύντροφός σας έχουν προσπαθήσει τακτικά για να συλλάβουν για τουλάχιστον ένα έτος. Συζητήστε με το γιατρό σας νωρίτερα, όμως, αν είστε γυναίκα και:

 • Είστε ηλικίας 35 έως 40 και έχουν προσπαθήσει να συλλάβει για έξι μήνες ή περισσότερο
 • Είστε άνω των 40 ετών, οπότε θα πρέπει να αρχίσει τις δοκιμές ή θεραπεία αμέσως
 • Εμμηνορροείτε ακανόνιστα ή καθόλου
 • Η περίοδός σας είναι πολύ επώδυνη
 • Έχετε γνωστά προβλήματα γονιμότητας
 • Έχετε διαγνωστεί με ενδομητρίωση ή φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
 • Είχατε περισσότερες από μία αποβολή
 • Είχατε προηγούμενη θεραπεία με καρκίνο

Εάν είστε ένας άνθρωπος, μιλήστε με το γιατρό σας αν έχετε:

 • Χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή άλλα προβλήματα με το σπέρμα
 • Μια ιστορία των όρχεων, του προστάτη ή σεξουαλικά προβλήματα
 • Είχατε προηγούμενη θεραπεία με καρκίνο

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Για να μείνετε έγκυος, οι πολύπλοκες διαδικασίες ωορρηξία και τη γονιμοποίηση πρέπει να εργαστούν μόνο δικαίωμα. Για μερικά ζευγάρια, τα προβλήματα υπογονιμότητας μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση (συγγενές) ή κάτι μπορεί να πάει στραβά κατά μήκος του τρόπου που οδηγεί σε υπογονιμότητα.

Οι λόγοι για την υπογονιμότητα μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή και τους δύο συντρόφους. Σε γενικές γραμμές:

 • Περίπου στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, η αιτία της στειρότητας περιλαμβάνει μόνο το αρσενικό.
 • Περίπου στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, η αιτία της στειρότητας περιλαμβάνει μόνο το θηλυκό.
 • Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η αιτία της υπογονιμότητας περιλαμβάνει τόσο το αρσενικό και το θηλυκό, ή καμία αιτία μπορεί να προσδιοριστεί.

Αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας
Αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ανώμαλη παραγωγή σπέρματος ή τη λειτουργία λόγω των διαφόρων προβλημάτων, όπως κρυψορχία, γενετικές ανωμαλίες, προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, ή μολύνσεις όπως η παρωτίτιδα. Διευρυμένη φλέβες στους όρχεις (κιρσοκήλη) μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος και τη θερμότητα, που επηρεάζουν τον αριθμό και το σχήμα των σπερματοζωαρίων.
 • Προβλήματα με την παράδοση του σπέρματος οφείλεται σε σεξουαλικά προβλήματα, όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση? Σπέρματος προς την ουροδόχο κύστη αντί να αναδύεται μέσα από το πέος κατά τη διάρκεια του οργασμού (οπισθοδρομική εκσπερμάτωση)? Ορισμένες γενετικές ασθένειες, όπως η κυστική ίνωση? Διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η παρεμπόδιση της μέρος του όρχεως που περιέχει το σπέρμα (επιδιδυμίτιδα)? ή βλάβη ή ζημία στα αναπαραγωγικά όργανα.
 • Η υπερβολική έκθεση σε ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τα φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες, ακτινοβολία, ή σε ορισμένα φάρμακα, όπως τα αναβολικά στεροειδή, ή μαριχουάνα. Επιπλέον, η συχνή έκθεση σε θερμότητα, όπως σε σάουνες ή υδρομασάζ, μπορεί να ανυψώσει τη θερμοκρασία του σώματος πυρήνος, αλλοιώνοντας την παραγωγή σπέρματος.
 • Σχετίζονται με τον καρκίνο και τη θεραπεία του, συμπεριλαμβανομένων ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία βλάβη. Η θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος, μερικές φορές σοβαρά. Αφαίρεση ενός όρχι που οφείλονται στον καρκίνο μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα.

Αιτίες της γυναικείας στειρότητας
Αιτίες της γυναικείας στειρότητας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας, που εμποδίζουν ή αποτρέπουν τις ωοθήκες από την απελευθέρωση των αυγών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ορμονικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια κατάσταση που μπορεί να σχετίζονται με ωοθήκες σας παράγουν πάρα πολύ από την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη και υπερπρολακτιναιμία, όταν έχετε πάρα πολύ προλακτίνη - την ορμόνη που διεγείρει την παραγωγή γάλακτος του μαστού. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολική άσκηση, διατροφικές διαταραχές, τραυματισμό ή όγκους.
 • Της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων με το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας ή του τραχήλου, ή ανωμαλίες στο σχήμα ή κοιλότητα της μήτρας. Καλοήθεις όγκοι στο τοίχωμα της μήτρας που είναι κοινή σε γυναίκες (ινομυώματα της μήτρας) σπάνια μπορεί να προκαλέσει στειρότητα με το φράξιμο των σαλπίγγων. Τις περισσότερες φορές, τα ινομυώματα μπορεί να παραμορφώνουν την κοιλότητα της μήτρας με την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.
 • Φαλλοπειά βλάβη σωλήνα ή απόφραξη, το οποίο συνήθως προκύπτει από φλεγμονή της σάλπιγγας (σαλπιγγίτιδα). Αυτό μπορεί να οδηγήσει από φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, συνήθως προκαλείται από σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση, η ενδομητρίωση ή συμφύσεις.
 • Ενδομητρίωση, η οποία συμβαίνει όταν τα εμφυτεύματα ενδομήτριου ιστού και αναπτύσσεται εκτός της μήτρας - που συχνά επηρεάζουν τη λειτουργία των ωοθηκών, της μήτρας και των σαλπίγγων.
 • Πρωτογενή ωοθηκική ανεπάρκεια, που ονομάζεται επίσης πρόωρη εμμηνόπαυση, όταν οι ωοθήκες σταματούν να εργάζονται και την έμμηνο ρύση τελειώνει πριν την ηλικία των 40. Αν και η αιτία είναι συχνά άγνωστη, ορισμένες καταστάσεις που σχετίζονται με την πρόωρη εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος, την ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, και το κάπνισμα.
 • Πυελικές συμφύσεις, ζώνες του ουλώδους ιστού που δεσμεύουν τα όργανα μετά την πυελική φλεγμονή, σκωληκοειδίτιδα, ή κοιλιακή ή πυελική χειρουργική επέμβαση.

Άλλες αιτίες στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

 • Προβλήματα του θυρεοειδούς. Διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, είτε πάρα πολύ θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμός) ή πολύ λίγο (υποθυρεοειδισμός), μπορεί να διακόψει την έμμηνο κύκλο ή να προκαλέσει στειρότητα.
 • Καρκίνου και της θεραπείας του Ορισμένοι καρκίνοι -. Ιδιαίτερα των γυναικών αναπαραγωγικής καρκίνους - συχνά βλάπτουν σοβαρά τη γυναικεία γονιμότητα. Τόσο η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας γυναίκας να αναπαραχθούν.
 • Άλλες συνθήκες. Ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με την καθυστερημένη εφηβεία ή την απουσία της εμμήνου ρύσεως (αμηνόρροια), όπως κοιλιοκάκη, νόσος του Cushing, δρεπανοκυτταρική αναιμία, νεφρική νόσο ή διαβήτη, μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Επίσης, γενετικές ανωμαλίες μπορεί να κάνει τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη λιγότερο πιθανό.
 • Ορισμένα φάρμακα. Προσωρινής στειρότητας μπορεί να συμβεί με τη χρήση ορισμένων φαρμάκων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γονιμότητα αποκαθίσταται όταν το φάρμακο διακόπτεται.

Βλέπε επίσης

Οι παράγοντες κινδύνου

Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου για άνδρες και γυναίκες στειρότητα είναι το ίδιο. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία. Τη γονιμότητα μιας γυναίκας μειώνεται σταδιακά με την ηλικία και η πτώση αυτή γίνεται πιο έντονη στα μέσα της δεκαετίας του '30 της. Στειρότητα στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να οφείλεται στον αριθμό και την ποιότητα των αυγών, καθώς γερνούν ή προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Οι άνδρες άνω των 40 ετών μπορεί να είναι λιγότερο γόνιμα από τους νεότερους άνδρες.
 • Η χρήση του καπνού. Πιθανότητες ενός ζευγαριού να επιτύχει μια εγκυμοσύνη μειώνεται εάν είτε εταίρος που χρησιμοποιεί καπνό. Το κάπνισμα μειώνει επίσης το πιθανό όφελος της θεραπείας γονιμότητας. Αποβολές είναι πιο συχνή στις γυναίκες που καπνίζουν. Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας και χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων στους άνδρες.
 • Η χρήση του αλκοόλ. Για τις γυναίκες, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο της χρήσης αλκοόλ κατά τη σύλληψη ή την εγκυμοσύνη. Αποφύγετε το αλκοόλ, εάν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, γιατί δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι είστε έγκυος για τις πρώτες λίγες εβδομάδες. Η χρήση του αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, και μπορεί επίσης να καταστήσει πιο δύσκολο να μείνει έγκυος. Για τους άνδρες, βαριά χρήση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητα.
 • Το υπερβολικό βάρος. Μεταξύ των ευρωπαϊκών γυναίκες, μια καθιστική ζωή και η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στειρότητας. Επιπλέον, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί εάν είναι υπέρβαροι.
 • Όντας λιποβαρή. Γυναίκες σε κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων γονιμότητας περιλαμβάνουν τα άτομα με διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία και η βουλιμία, και οι γυναίκες που ακολουθούν μια πολύ χαμηλή σε θερμίδες ή περιοριστική δίαιτα.
 • Θέματα άσκησης. Έλλειψη ή όχι αρκετή άσκηση συμβάλλει στην παχυσαρκία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο της υπογονιμότητας. Λιγότερο συχνά, τα προβλήματα ωορρηξίας μπορεί να σχετίζεται με τη συχνή επίμονη, έντονη άσκηση σε γυναίκες που δεν είναι υπέρβαροι.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Ανάλογα με την ηλικία σας και την προσωπική ιστορία για την υγεία, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια ιατρική αξιολόγηση. Γυναικολόγος μιας γυναίκας ή ενός άνδρα ουρολόγο ή μια οικογενειακή γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν υπάρχει ένα πρόβλημα που απαιτεί ειδικό ή κλινική που αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας. Τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας θα έχει πιθανόν μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της υπογονιμότητας.

Τι μπορείτε να κάνετε
Για να πάρετε έτοιμοι για το πρώτο σας ραντεβού:

 • Δώστε λεπτομέρειες σχετικά με τις προσπάθειες σας για να πάρετε έγκυος, ο ιατρός σας θα πρέπει πληροφορίες όπως όταν άρχισε να προσπαθεί να συλλάβει και πόσο συχνά είχατε σεξουαλική επαφή, ιδιαίτερα γύρω από το μέσον του κύκλου σας -. Τη στιγμή της ωορρηξίας.
 • Φέρτε βασικές ιατρικές πληροφορίες σας. Συμπεριλάβετε οποιεσδήποτε άλλες ιατρικές παθήσεις εσείς ή ο σύντροφός σας έχει, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τυχόν προηγούμενες αξιολογήσεις ή θεραπείες για την υπογονιμότητα.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, βιταμίνες, βότανα και άλλα συμπληρώματα που παίρνετε. Συμπεριλάβετε τις δόσεις και πόσο συχνά θα τους πάρει.
 • Κάντε μια λίστα με ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας. Απαριθμήστε τα πιο σημαντικά ζητήματα για πρώτη φορά στην περίπτωση που τελειώσει ο χρόνος.

Για υπογονιμότητας, ορισμένα βασικά ερωτήματα για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί;
 • Τι είδους εξετάσεις χρειαζόμαστε;
 • Τι κάνετε θεραπεία μου προτείνετε προσπαθεί πρώτα;
 • Ποιες οι παρενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία είστε συνιστώντας;
 • Ποια είναι η πιθανότητα να συλλάβουν πολλαπλές μωρά με τη θεραπεία είστε συνιστώντας;
 • Για πόσους κύκλους θα προσπαθήσουμε αυτή τη θεραπεία;
 • Εάν η πρώτη θεραπεία δεν λειτουργεί, αυτό που θα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το επόμενο βήμα;
 • Υπάρχουν μακροχρόνιες επιπλοκές που συνδέονται με αυτό ή άλλες θεραπείες υπογονιμότητας εκεί;

Μην διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας για να επαναλάβει πληροφορίες ή να ζητήσει την παρακολούθηση ερωτήσεις.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Να είστε έτοιμοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις για να βοηθήσει το γιατρό σας να καθορίσει γρήγορα τα επόμενα βήματα στη διάγνωση και την έναρξη θεραπείας.

Ερωτήσεις για το ζευγάρι
Πιθανές ερωτήσεις για το ζευγάρι περιλαμβάνουν:

 • Πόσο καιρό έχετε σεξ χωρίς τον έλεγχο των γεννήσεων;
 • Πόσο καιρό έχετε ενεργά προσπαθείτε να μείνετε έγκυος;
 • Πόσο συχνά έχετε σεξουαλική επαφή;
 • Μήπως χρησιμοποιείτε λιπαντικά κατά τη διάρκεια του σεξ;
 • Μήπως είτε από Καπνίζετε;
 • Μήπως είτε από εσάς χρησιμοποιείτε οινόπνευμα ή ψυχαγωγικά ναρκωτικά; Πόσο συχνά;
 • Είτε από εσάς τώρα παίρνει οποιαδήποτε φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής ή αναβολικά στεροειδή;
 • Έχετε είτε από εσάς έχουν υποστεί επεξεργασία για τυχόν άλλες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων;
 • Είστε εκτεθειμένοι μέσω της εργασίας σας ή συνήθειες του τρόπου ζωής σε χημικές ουσίες, τα φυτοφάρμακα, οι ακτινοβολίες ή μόλυβδο;
 • Πόσο στρες παίζουν κάποιο ρόλο στη ζωή σας;
 • Πόσο ικανοποιημένοι είστε με τη σχέση σας;

Ερωτήσεις για τον άνδρα
Εάν είστε ένας άνθρωπος, μπορεί να σας ζητηθεί:

 • Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να εφηβεία;
 • Είχατε προβλήματα στη σεξουαλική τους σχέση αυτή, όπως δυσκολία στην διατήρηση της στύσης, εκσπερματώνει πολύ νωρίς ή δεν είναι σε θέση να εκσπερματώσει;
 • Έχετε συλληφθεί ένα παιδί με οποιαδήποτε προηγούμενη συντρόφους;
 • Μην παίρνετε τακτικά ζεστά μπάνια ή ατμόλουτρα;

Ερωτήσεις για τη γυναίκα
Εάν είστε γυναίκα, μπορεί να σας ζητηθεί:

 • Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να εμμηνόρροια;
 • Ποιες είναι οι κύκλοι σας αρέσει συνήθως; Πόσο τακτικά, μακρύ και βαρύ;
 • Έχετε πάει ποτέ έγκυος πριν;
 • Έχετε ήδη αποτύπωση κύκλους σας ή τη δοκιμή για την ωορρηξία; Για πόσους κύκλους;
 • Ποια είναι η τυπική καθημερινή διατροφή σας;
 • Να ασκείστε τακτικά; Πόσο;
 • Έχει το σωματικό βάρος σας άλλαξε πρόσφατα;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Πριν από την δοκιμή στειρότητας, να γνωρίζουν τη δέσμευση που απαιτείται. Ο γιατρός σας θα πρέπει να καθοριστεί ποια είναι η σεξουαλική σας συνήθειες και μπορεί να διατυπώσει συστάσεις σχετικά με την αλλαγή τους. Οι εξετάσεις και οι δοκιμαστικές περιόδους θεραπείας μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια αρκετών μηνών. Σε ορισμένες υπογόνιμα ζευγάρια, καμία συγκεκριμένη αιτία βρίσκεται (ανεξήγητη υπογονιμότητα).

Αξιολόγησης μπορεί να είναι δαπανηρή και σε ορισμένες περιπτώσεις συνεπάγεται άβολα διαδικασίες. Πολλές ιατρικές σχέδια δεν μπορεί να καλυφθεί το κόστος της θεραπείας γονιμότητας. Τέλος, δεν υπάρχει καμία εγγύηση - ακόμα και μετά από όλες τις δοκιμές και την παροχή συμβουλών - ότι η σύλληψη θα συμβεί.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Προβλήματα με την παράδοση του σπέρματος.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Προβλήματα με την παράδοση του σπέρματος.

Δοκιμές για τους άνδρες
Για έναν άνδρα να είναι γόνιμη, οι όρχεις πρέπει να παράγει αρκετό υγιές σπέρμα και το σπέρμα δεν πρέπει να εκσπερματώσει αποτελεσματικά μέσα στον κόλπο της γυναίκας και να είναι σε θέση να ταξιδέψει προς το ωάριο. Δοκιμές για την ανδρική υπογονιμότητα προσπάθεια να διαπιστωθεί αν κάποια από αυτές τις διαδικασίες είναι μειωμένη.

Μπορεί να έχετε μια γενική φυσική εξέταση. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση των γεννητικών οργάνων σας. Ειδικές εξετάσεις γονιμότητας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Σπερμοδιάγραμμα. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει ένα ή περισσότερα δείγματα σπέρματος. Το σπέρμα είναι γενικά λαμβάνεται με αυνανισμό ή με τη διακοπή της επαφής και εκσπερματώνει σπέρμα σας σε ένα καθαρό δοχείο. Μια εργαστηριακές αναλύσεις δείγμα σπέρματος σας για την υγεία του σπέρματος και σπέρματος ρευστό.
 • Ορμόνη δοκιμών. Μια εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό του επιπέδου της τεστοστερόνης και των άλλων αρσενικών ορμονών είναι κοινή.
 • Transrectal και οσχέου υπερήχων. Υπέρηχος μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να φανεί για απόδειξη των συνθηκών όπως παλίνδρομη εκσπερμάτιση και εκσπερμάτισης απόφραξη αεραγωγών.
 • Γενετικές εξετάσεις. Γενετικός έλεγχος μπορεί να γίνει για να διαπιστωθεί αν υπάρχει μια γενετική ανωμαλία που προκαλεί στειρότητα.

Δοκιμές για τις γυναίκες
Για μια γυναίκα να είναι γόνιμη, οι ωοθήκες πρέπει να απελευθερώνουν ωάρια υγιή. Αναπαραγωγικό σύστημα της πρέπει να επιτρέψει σε ένα αυγό να περάσει σε σάλπιγγες της και επιτρέπουν στα σπερματοζωάρια να ενταχθούν στο ωάριο για γονιμοποίηση. Το γονιμοποιημένο ωάριο πρέπει να ταξιδέψει για να το εμφύτευμα μήτρα και στην επένδυση. Δοκιμές για τη γυναικεία υπογονιμότητα προσπάθεια να διαπιστωθεί αν κάποια από αυτές τις διαδικασίες είναι μειωμένη.

Μπορεί να έχετε μια γενική φυσική εξέταση. Αυτό περιλαμβάνει μια τακτική γυναικολογική εξέταση. Ειδικές εξετάσεις γονιμότητας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Έλεγχο ωορρηξίας. Μια εξέταση αίματος γίνεται για να μετρηθούν τα επίπεδα της ορμόνης για να καθοριστεί αν είστε ωορρηξία, αν δεν είχαν θετικά τεστ ωορρηξίας στο σπίτι.
 • Η υστεροσαλπιγγογραφία. Υστεροσαλπιγγογραφία (του-tur-o-sal-ping-GOG-ruh αμοιβή) αξιολογεί την κατάσταση της μήτρας και των σαλπίγγων. X-ray αντίθεσης εγχέεται στη μήτρα σας, και μια ακτινογραφία λαμβάνεται για να καθορίσει εάν η κοιλότητα είναι φυσιολογική και να διασφαλίζει τα υγρά διαρροές από σάλπιγγες. Απόφραξη ή άλλα προβλήματα που συχνά μπορεί να βρίσκεται.
 • Ωοθηκών δοκιμές αποθεματικό. Αυτός ο έλεγχος βοηθάει στον προσδιορισμό της ποιότητας και της ποσότητας των διαθέσιμων για την ωορρηξία αυγά. Αυτή η προσέγγιση συχνά ξεκινά με τη δοκιμή ορμόνης νωρίς στον έμμηνο κύκλο.
 • Άλλες δοκιμές h ormone. Άλλες εξετάσεις ορμονών ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών ωοθυλακιορρηκτικές, καθώς και του θυρεοειδούς και της υπόφυσης ορμόνες που ελέγχουν τις διαδικασίες αναπαραγωγής.
 • Οι εξετάσεις απεικόνισης. Υπερηχογράφημα πυέλου αναζητά μήτρας ή σάλπιγγα ασθένεια σωλήνα. Μερικές φορές ένα υστερουπερηχογράφημα (του-tur-o-Σου-NOG-ruh αμοιβή) χρησιμοποιείται για να δείτε λεπτομέρειες στο εσωτερικό της μήτρας που δεν έχουν δει σε ένα κανονικό υπέρηχο.

Ανάλογα με την κατάστασή σας, σπάνια δοκιμές σας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει υστεροσκόπηση για να αναζητήσουν μήτρας ή σάλπιγγα ασθένεια σωλήνα.
 • Η λαπαροσκόπηση. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει κάνοντας μια μικρή τομή κάτω από τον αφαλό σας και εισάγοντας μια λεπτή συσκευή προβολής για να εξετάσει σάλπιγγες, ωοθήκες και τη μήτρα. Η λαπαροσκόπηση μπορεί να εντοπίσει ενδομητρίωση, ουλές, αποφράξεις ή ανωμαλίες των σαλπίγγων, και τα προβλήματα με τις ωοθήκες και τη μήτρα.
 • Γενετικές εξετάσεις. Γενετικός έλεγχος βοηθά να καθοριστεί αν υπάρχει μια γενετική ανωμαλία που προκαλεί στειρότητα.

Όχι ο καθένας πρέπει να έχει όλα, ή ακόμη και πολλές, από αυτές τις δοκιμές πριν βρεθεί η αιτία της υπογονιμότητας. Ποια δοκιμές είναι μεταχειρισμένα και τη σειρά τους εξαρτώνται από συζήτηση και συμφωνία ανάμεσα σε εσάς και το γιατρό σας.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και φάρμακα

Θεραπεία της στειρότητας εξαρτάται από την αιτία, πόσο καιρό έχετε άγονο, την ηλικία σας και την ηλικία του συντρόφου σας, και πολλές προσωπικές προτιμήσεις. Ορισμένες από τις αιτίες της υπογονιμότητας δεν μπορεί να διορθωθεί. Ωστόσο, μια γυναίκα μπορεί ακόμα να γίνει έγκυος με τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Θεραπεία της υπογονιμότητας περιλαμβάνει σημαντική οικονομική, σωματική, ψυχολογική και δέσμευση χρόνου.

Η θεραπεία για τους άνδρες
Προσεγγίσεις που περιλαμβάνουν το αρσενικό περιλαμβάνουν θεραπεία για τη γενική σεξουαλικά προβλήματα ή την έλλειψη υγιούς σπέρματος. Θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Φαρμακευτική αγωγή ή συμπεριφορικές προσεγγίσεις. Αντιμετώπιση ανικανότητα ή πρόωρη εκσπερμάτωση με ένα ή δύο προσεγγίσεων μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα.
 • Χειρουργική επέμβαση, ορμόνες ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Εάν η έλλειψη υγιούς σπέρματος είναι ύποπτο ως την αιτία της υπογονιμότητας, η χειρουργική επέμβαση του ανθρώπου ή ορμόνες για να διορθώσει το πρόβλημα ή τη χρήση της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι μερικές φορές δυνατή.
 • Ανάκτηση σπέρματος Αυτές οι τεχνικές αποκτήσουν σπέρμα όταν εκσπερμάτωση είναι ένα πρόβλημα:. Χειρουργική αναρρόφηση σπέρματος, η οποία επιτρέπει την ανάκτηση του σπέρματος, αν η αγωγού εκσπερμάτισης είναι αποκλεισμένη, και τα ηλεκτρικά ή δονητική διέγερση για την επίτευξη εκσπερμάτωση, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση των σπερματοζωαρίων στους άνδρες με κάκωση του νωτιαίου μυελού.

Η θεραπεία για τις γυναίκες
Παρά το γεγονός ότι μια γυναίκα μπορεί να χρειαστεί μόνο μία ή δύο θεραπείες για την αποκατάσταση της γονιμότητας, είναι πιθανό ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί διαφορετικοί τύποι της θεραπείας, πριν αυτή είναι σε θέση να συλλάβουν.

 • Τόνωση της ωορρηξίας με φάρμακα γονιμότητας. Φάρμακα γονιμότητας είναι η κύρια θεραπεία για τις γυναίκες που είναι στείροι λόγω διαταραχών της ωορρηξίας. Αυτά τα φάρμακα ρυθμίζουν ή πρόκληση ωορρηξίας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη γονιμότητα επιλογές ναρκωτικών - συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων και των κινδύνων του κάθε τύπου.
 • Η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI). Κατά τη διάρκεια της IUI, υγιή σπερματοζωάρια που έχουν συγκεντρωθεί και συμπυκνώνεται τοποθετούνται απευθείας στη μήτρα γύρω από το χρόνο απελευθερώνει την ωοθήκη της γυναίκας ένα ή περισσότερα αβγά να γονιμοποιηθούν. Ανάλογα με τους λόγους για τη στειρότητα, η χρονική στιγμή της IUI μπορούν να συνδυαστούν με κανονικό κύκλο σας ή με φάρμακα γονιμότητας.
 • Χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της γονιμότητας. Προβλήματα μήτρας όπως πολύποδες ενδομητρίου, ένα διάφραγμα της μήτρας ή της ενδομήτριας ουλώδης ιστός μπορεί να αντιμετωπιστεί με υστεροσκοπική χειρουργική.

Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART), η οποία οδηγεί στην υψηλότερη πιθανότητα εγκυμοσύνης για τα περισσότερα ζευγάρια, είναι οποιαδήποτε θεραπεία γονιμότητας στο οποίο το ωάριο και σπερματοζωάριο αντιμετωπίζονται. Μια ομάδα ART υγείας περιλαμβάνει γιατρούς, ψυχολόγους, εμβρυολόγοι, τεχνικούς εργαστηρίων, νοσοκόμες και συναφών επαγγελματιών υγείας που εργάζονται μαζί για να βοηθήσουν υπογόνιμα ζευγάρια επίτευξη εγκυμοσύνης.

In vitro γονιμοποίηση (IVF) είναι η πιο κοινή τεχνική ART. IVF προϋποθέτει την ενίσχυση και την ανάκτηση πολλών ώριμων ωαρίων από μια γυναίκα, τη λίπανση τους με το σπέρμα ενός άνδρα σε ένα πιάτο σε ένα εργαστήριο, και την εμφύτευση των εμβρύων στη μήτρα τρεις έως πέντε ημέρες μετά τη γονιμοποίηση.

Κάθε χρόνο χιλιάδες μωρά που γεννήθηκαν στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της ART. Το ποσοστό επιτυχίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι χαμηλότερη μετά την ηλικία των 35.

Άλλες τεχνικές χρησιμοποιούνται μερικές φορές σε ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως:

 • Ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI). Στην ICSI, ένα ενιαίο υγιές σπέρμα εγχέεται απ 'ευθείας σε ένα ώριμο ωάριο. ICSI χρησιμοποιείται συχνά όταν η ποιότητα του σπέρματος είναι ένα πρόβλημα, υπάρχουν λίγα σπερματοζωάρια, ή αν απόπειρες γονιμοποίησης κατά τη διάρκεια των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης πριν απέτυχε.
 • Υποβοηθούμενη εκκόλαψη. Αυτή η τεχνική επιχειρεί να βοηθήσει την εμφύτευση του εμβρύου στην επένδυση της μήτρας με το άνοιγμα του εξωτερικού καλύμματος του εμβρύου (εκκόλαψη).
 • Ωαρίων δωρητών ή σπέρμα. Οι περισσότεροι ART γίνεται χρησιμοποιώντας τη δική αυγά της γυναίκας και το σπέρμα του συντρόφου της. Ωστόσο, αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα είτε με τα ωάρια ή σπέρμα, μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε τα αυγά, το σπέρμα ή τα έμβρυα από ένα γνωστό ή ανώνυμο δωρητή.
 • Κύησης φορέα. Οι γυναίκες που δεν έχουν λειτουργική μήτρα ή για τους οποίους η εγκυμοσύνη ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μπορεί να επιλέξει την εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιώντας κύησης φορέα. Στην περίπτωση αυτή, τα έμβρυα του ζευγαριού τοποθετείται στη μήτρα του φορέα για την εγκυμοσύνη.

Επιπλοκές της θεραπείας
Επιπλοκές της θεραπείας της υπογονιμότητας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • . Πολύδυμης κύησης Η πιο συχνή επιπλοκή της θεραπείας της υπογονιμότητας είναι μια πολύδυμη κύηση - δίδυμα, τρίδυμα ή περισσότερα. Γενικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των εμβρύων, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την υγεία και αναπτυξιακά προβλήματα. Ο στόχος της θεραπείας της υπογονιμότητας θα πρέπει να είναι μια ενιαία υγιή εγκυμοσύνη, και την πρόληψη πολύδυμες κυήσεις θα πρέπει να συζητηθούν πριν από την έναρξη της θεραπείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μείωση του εμβρύου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει μια γυναίκα να παραδώσει λιγότερα παιδιά με χαμηλότερο κίνδυνο για την υγεία. Επιδίωξη του εμβρύου μείωση, όμως, είναι μια σημαντική απόφαση με τις ηθικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες.
 • Σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS). Χρήση ενέσιμων φαρμάκων γονιμότητας για να επάγει ωορρηξία μπορεί να προκαλέσει OHSS, στην οποία οι ωοθήκες γίνονται πρησμένα και επώδυνη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ήπιο κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και η ναυτία που διαρκεί περίπου μια εβδομάδα ή περισσότερο, αν είστε έγκυος. Σπάνια, μια πιο σοβαρή μορφή προκαλεί ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους και η δύσπνοια που απαιτεί επείγουσα θεραπεία.
 • Αιμορραγία ή λοίμωξη. Όπως και με κάθε επεμβατική διαδικασία, υπάρχει μία σπάνια κίνδυνο αιμορραγίας ή λοίμωξης με τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
 • Πρόωρο τοκετό ή χαμηλό βάρος γέννησης. Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για χαμηλό βάρος γέννησης είναι μια πολλαπλή κύηση του εμβρύου. Σε αποκλειστικές ζωντανές γεννήσεις, μπορεί να υπάρχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού ή χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης σχετίζεται με την εξωσωματική γονιμοποίηση.
 • Γενετικές ανωμαλίες. Κάποια έρευνα δείχνει ότι τα μωρά που έχουν συλληφθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων εκ γενετής ανωμαλίες, όπως η καρδιά και τα πεπτικά προβλήματα και λαγόχειλο ή λυκόστομα. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτό φαίνεται να σχετίζεται με τους οποίους ζευγάρια χρειάζονται θεραπεία της υπογονιμότητας και όχι οι ίδιες οι διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Βλέπε επίσης

Αντιμέτωποι και υποστήριξη

Αντιμέτωποι με υπογονιμότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Είναι ένα ζήτημα για το άγνωστο - δεν μπορεί να προβλέψει πόσο καιρό θα διαρκέσει και τι θα είναι το αποτέλεσμα. Η συναισθηματική επιβάρυνση για ένα ζευγάρι είναι σημαντική. Λαμβάνοντας αυτά τα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε:

 • Να είστε προετοιμασμένοι. Η αβεβαιότητα των δοκιμών στειρότητας και θεραπείες μπορεί να είναι δύσκολη και αγχωτική. Ρωτήστε το γιατρό σας να σας εξηγήσει τα βήματα που αυτός ή αυτή σχεδιάζει να λάβει έτσι ώστε να μπορείτε να προετοιμαστείτε για κάθε μία.
 • Ορίστε όρια. Προσπαθήστε να αποφασίσει εκ των προτέρων πόσα και τι είδους διαδικασίες είναι συναισθηματικά και οικονομικά αποδεκτή για εσάς και το σύντροφό σας. Θεραπείες γονιμότητας μπορεί να είναι δαπανηρή και συχνά δεν καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, και μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη συχνά εξαρτάται από τις επανειλημμένες προσπάθειες.
 • Εξετάσουν άλλες επιλογές Καθορίστε εναλλακτικές λύσεις -. Έκδοση, το σπέρμα δότη ή ωάριο, έμβρυο δότη, κύησης φορέα ή έγκριση, ή ακόμα και που δεν έχουν παιδιά - όσο το δυνατόν νωρίτερα στην αξιολόγηση της υπογονιμότητας. Αυτό μπορεί να μειώσει το άγχος κατά τη διάρκεια θεραπείες και τα συναισθήματα της απελπισίας, αν δεν συμβεί σύλληψη.
 • Ζητήστε υποστήριξη. Εντοπίστε τις ομάδες υποστήριξης ή υπηρεσιών παροχής συμβουλών για βοήθεια πριν και μετά τη θεραπεία για να βοηθήσει να υπομείνει τη διαδικασία και να διευκολύνει τη θλίψη πρέπει θεραπεία αποτύχει.

Διευθύνων συναισθηματικό στρες κατά τη διάρκεια της θεραπείας
Εξετάστε αυτές τις στρατηγικές για να βοηθήσουν στη διαχείριση συναισθηματικό στρες κατά τη διάρκεια της θεραπείας:

 • Εκφραστείτε. Απευθυνθείτε σε άλλους και όχι την καταστολή ενοχή ή θυμό.
 • Μείνετε σε επαφή με τους αγαπημένους. Μιλώντας στο σύντροφό σας, την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να είναι πολύ ευεργετική. Η καλύτερη υποστήριξη προέρχεται συχνά από τους αγαπημένους και τα πιο κοντινά σας.
 • Μειώστε το στρες. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που βιώνουν ψυχολογικό στρες είχαν χειρότερα αποτελέσματα με τη θεραπεία της υπογονιμότητας. Εάν μπορείτε, να βρείτε έναν τρόπο για να μειώσετε το στρες στη ζωή σας πριν δοκιμάσετε να μείνετε έγκυος.
 • Η άσκηση και τρώνε μια υγιεινή διατροφή. Διατηρώντας μια μέτρια άσκηση ρουτίνας και μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές σας και να σας κρατήσει επικεντρώθηκε ζουν τη ζωή σας, παρά τα προβλήματα γονιμότητας.

Διευθύνων συναισθηματικές συνέπειες του αποτελέσματος
Όποια και αν είναι το αποτέλεσμα της θεραπείας γονιμότητας σας, θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ψυχολογικών προκλήσεων. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν το συναισθηματικό αντίκτυπο των τυχόν αποτελεσμάτων γίνεται πάρα πολύ βαριά για εσάς ή την σύντροφό σας, όπως:

 • Δεν επίτευξη της εγκυμοσύνης, ή έχουν μια αποβολή. Το συναισθηματικό στρες δεν είναι σε θέση να έχουν ένα μωρό μπορεί να είναι καταστροφικές, ακόμη και στις πιο τρυφερός και στοργικός σχέσεις.
 • Επιτυχία. Ακόμη και εάν η θεραπεία γονιμότητας είναι επιτυχής, είναι κοινό να βιώσουν το άγχος και το φόβο της αποτυχίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν έχετε ιστορικό κατάθλιψης ή της αγχώδους διαταραχής, είστε σε αυξημένο κίνδυνο αυτών των προβλημάτων επαναλαμβανόμενων κατά τους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού σας.
 • Πολλαπλές γεννήσεις. Μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη που οδηγεί σε πολλαπλές γεννήσεις εισάγει νέες ιατρικές περιπλοκές και την πιθανότητα σημαντικής συναισθηματικό στρες, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Ορισμένοι τύποι της υπογονιμότητας δεν μπορούν να προληφθούν. Αλλά διάφορες στρατηγικές μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της εγκυμοσύνης σας.

Ζευγάρια
Για τα ζευγάρια, που έχει τακτική σεξουαλική επαφή αρκετές φορές γύρω από το χρόνο της ωορρηξίας προσφέρει το υψηλότερο ποσοστό εγκυμοσύνης. Συνουσία συμβαίνουν αρκετές ημέρες πριν και μέχρι την ημέρα μετά την ωορρηξία βελτιώνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Αυτό είναι συνήθως στο μέσον του κύκλου στα μισά του δρόμου μεταξύ των εμμήνων περιόδων για τις περισσότερες γυναίκες με έμμηνο κύκλους των 28 ημερών. Η ποιότητα του σπέρματος έχει βελτιστοποιηθεί περιμένουν τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες μεταξύ εκσπερματώσεις.

Άνδρες
Για τους άνδρες, αν και τα περισσότερα είδη της υπογονιμότητας δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί, οι στρατηγικές αυτές μπορούν να βοηθήσουν:

 • Αποφύγετε τη χρήση ναρκωτικών και καπνού και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην ανδρική υπογονιμότητα.
 • Αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και την κινητικότητα του σπέρματος. Παρά το γεγονός ότι η επίδραση αυτή είναι συνήθως παροδική, αποφύγετε υδρομασάζ και χαμάμ.
 • Αποφύγετε την έκθεση σε βιομηχανική ή περιβαλλοντικές τοξίνες, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος.
 • Περιορίστε τα φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα, και συνταγή και nonprescription φάρμακα. Συζητήστε με το γιατρό σας για τυχόν φάρμακα που παίρνετε τακτικά, αλλά μη σταματήσετε να παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συμβουλή.

Γυναίκες
Για τις γυναίκες, μια σειρά από στρατηγικές μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος:

 • Άσκηση με μέτρο. Τακτική άσκηση είναι σημαντική, αλλά αν γυμνάζεστε τόσο έντονα ότι η περίοδός σας είναι σπάνια ή απόντα, τη γονιμότητα σας μπορεί να έχει απομειωθεί.
 • Αποφύγετε ακραίες βάρος. Όντας υπέρβαρο ή λιποβαρή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή των ορμονών σας και να προκαλέσουν στειρότητα.
 • Κλείστε το κάπνισμα. Καπνός έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα, για να μην αναφέρουμε τη γενική υγεία σας και την υγεία του εμβρύου. Εάν καπνίζετε και εξετάζουν το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης, κλείστε τώρα.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ναρκωτικά στο δρόμο. Οι ουσίες αυτές μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να συλλάβουν και να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη. Μην πίνετε αλκοόλ ή τη χρήση παράνομων ναρκωτικών, όπως η μαριχουάνα και η κοκαΐνη.
 • Περιορίστε τα φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Η χρήση ορισμένων συνταγών και nonprescription φάρμακα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος ή τη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Συζητήστε με το γιατρό σας για τυχόν φάρμακα που παίρνετε τακτικά, αλλά μη σταματήσετε να παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συμβουλή.
 • Περιορίστε την καφεΐνη. Γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες μπορεί να θέλουν να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης. Ρωτήστε το γιατρό σας για οδηγίες σχετικά με την ασφαλή χρήση της καφεΐνης.

Βλέπε επίσης