Γυναικεία υπογονιμότητα

Ορισμός

Υπογονιμότητα σημαίνει ότι τα ζευγάρια έχουν προσπαθήσει να πάρει έγκυος με συχνή σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον ένα χρόνο χωρίς επιτυχία. Γυναικεία υπογονιμότητα, ανδρική υπογονιμότητα ή ένας συνδυασμός των δύο επηρεάζει εκατομμύρια ζευγάρια στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι 10 με 15 τοις εκατό των ζευγαριών που έχουν πρόβλημα να μείνουν έγκυες ή να πάρει για μια επιτυχημένη παράδοση.

Αποτελέσματα στειρότητας από θηλυκά παράγοντες υπογονιμότητας περίπου το ένα τρίτο του χρόνου και αρσενικών παράγοντες υπογονιμότητας περίπου το ένα τρίτο του χρόνου. Στο υπόλοιπο, η αιτία είναι άγνωστη ή είτε ένας συνδυασμός των αρσενικών και θηλυκών παράγοντες.

Η αιτία της γυναικείας στειρότητας μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά πολλές θεραπείες είναι διαθέσιμες. Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από το υποκείμενο πρόβλημα. Η θεραπεία δεν είναι πάντα απαραίτητο - πολλά υπογόνιμα ζευγάρια θα πήγαινε για να συλλάβουν ένα παιδί αυθόρμητα.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα της υπογονιμότητας είναι η αδυναμία ενός ζευγαριού να μείνετε έγκυος. Μια εμμηνορρυσιακού κύκλου που είναι πολύ μεγάλη (35 ημέρες ή περισσότερο), πολύ μικρή (λιγότερο από 21 ημέρες), ακανόνιστη ή απούσα μπορεί να είναι ένα σημάδι της έλλειψης της ωορρηξίας, η οποία μπορεί να σχετίζονται με τη γυναικεία υπογονιμότητα. Μπορεί να μην υπάρχουν άλλα εξωτερικά σημάδια ή συμπτώματα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια εξαρτάται, εν μέρει, από την ηλικία σας.

 • Εάν είστε στις αρχές του '30 σας ή νεότεροι, οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν προσπαθούν να μείνουν έγκυες για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν έχει οποιοδήποτε έλεγχο ή τη θεραπεία.
 • Αν είστε μεταξύ 35 και 40, να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με το γιατρό σας μετά από έξι μήνες προσπάθειας.
 • Αν είστε άνω των 40 ετών, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να αρχίσει τις δοκιμές ή την θεραπεία αμέσως.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να θέλετε να ξεκινήσετε τη δοκιμή ή την θεραπεία αμέσως εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχει γνωστά προβλήματα γονιμότητας, ή εάν έχετε μια ιστορία των παράτυπων ή επώδυνες περιόδους, φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, επαναλαμβανόμενες αποβολές, πριν από τη θεραπεία του καρκίνου, ή ενδομητρίωση.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Γυναικεία υπογονιμότητα. Εάν είστε στις αρχές του '30 σας ή νεότεροι.
Γυναικεία υπογονιμότητα. Εάν είστε στις αρχές του '30 σας ή νεότεροι.

Για να μείνετε έγκυος, κάθε ένα από αυτούς τους παράγοντες είναι απαραίτητο:

 • Θα πρέπει να παράγουν ωάρια. Επίτευξης εγκυμοσύνης προϋποθέτει ότι οι ωοθήκες σας παράγουν και απελευθερώνουν ένα ωάριο, μια διαδικασία γνωστή ως ωορρηξία. Ο γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει να αξιολογήσει έμμηνο κύκλο σας και επιβεβαιώσετε την ωορρηξία.
 • Η σύντροφός σας χρειάζεται σπέρματος. Για τα περισσότερα ζευγάρια, αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα, εκτός αν ο σύντροφός σας έχει μια ιστορία της ασθένειας ή χειρουργικής επέμβασης. Ο γιατρός σας μπορεί να τρέξει μερικές απλές δοκιμασίες για την αξιολόγηση της υγείας του σπέρματος του συντρόφου σας.
 • Θα πρέπει να έχει τακτική επαφή. Θα πρέπει να έχουν τακτικές σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια γόνιμες μέρες σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα όταν είστε πιο εύφορο κατά τη διάρκεια του κύκλου σας.
 • Πρέπει να έχετε ανοιχτό σάλπιγγες και μια φυσιολογική μήτρα. Το ωάριο και το σπερματοζωάριο ανταποκρίνονται στις σάλπιγγες, και η εγκυμοσύνη χρειάζεται ένα υγιές μέρος για να αναπτυχθούν.

Για να προκύψει εγκυμοσύνη, κάθε μέρος του συγκροτήματος ανθρώπινη αναπαραγωγική διαδικασία, πρέπει να γίνει ακριβώς δεξιά. Τα βήματα σε αυτή τη διαδικασία είναι ως εξής:

 • Μία από τις δύο ωοθήκες απελευθερώνει ένα ώριμο ωάριο.
 • Το αυγό μπορεί να διαβαστεί από τη σάλπιγγα.
 • Σπερματοζωάρια κολυμπούν μέχρι τον τράχηλο της μήτρας, μέσα από τη μήτρα και στη σάλπιγγα για να φτάσει στο ωάριο για γονιμοποίηση.
 • Το γονιμοποιημένο ωάριο ταξιδεύει κάτω τη σάλπιγγα στη μήτρα.
 • Το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύματα και αναπτύσσεται στη μήτρα.

Στις γυναίκες, μια σειρά από παράγοντες που μπορεί να διαταράξει αυτή τη διαδικασία σε οποιοδήποτε στάδιο. Θηλυκή στειρότητα προκαλείται από έναν ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες.

Διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας
Διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας, που σημαίνει ότι ωορρηξία σπάνια ή και καθόλου, υπόψη για τη στειρότητα σε περίπου 25 τοις εκατό των υπογόνιμων ζευγαριών. Αυτά μπορεί να προκληθεί από ελαττώματα στη ρύθμιση των αναπαραγωγικών ορμονών από τον υποθάλαμο ή την υπόφυση, ή με προβλήματα στην ίδια την ωοθήκη.

 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Σε PCOS, πολύπλοκες αλλαγές συμβαίνουν στον υποθάλαμο, την υπόφυση και τις ωοθήκες, με αποτέλεσμα την ανισορροπία ορμόνη, η οποία επηρεάζει την ωορρηξία. PCOS συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την παχυσαρκία, ανώμαλη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή στο σώμα, και η ακμή. Είναι η πιο κοινή αιτία της γυναικείας στειρότητας.
 • Δυσλειτουργία του υποθαλάμου Οι δύο ορμόνες υπεύθυνες για τη διέγερση της ωορρηξίας κάθε μήνα -. Ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) - παράγονται από την υπόφυση σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Η υπερβολική σωματική ή συναισθηματική πίεση, ένα πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό σωματικό βάρος, ή μια πρόσφατη σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους μπορεί να διαταράξει αυτό το μοτίβο και να επηρεάσει την ωορρηξία. Η κύρια ένδειξη αυτού του προβλήματος είναι ακανόνιστη ή απούσα περιόδους.
 • Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Η διαταραχή αυτή είναι συνήθως προκαλείται από μια αυτοάνοση αντίδραση, όπου το σώμα σας επιτίθεται κατά λάθος ιστούς των ωοθηκών ή πρόωρη απώλεια των ωαρίων από τις ωοθήκες σας οφείλεται σε γενετικούς προβλήματα ή περιβαλλοντικές προσβολές όπως η χημειοθεραπεία. Αυτό οδηγεί σε απώλεια της ικανότητας για την παραγωγή αυγών από την ωοθήκη, καθώς και μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων κάτω από την ηλικία των 40.
 • Πάρα πολύ προλακτίνης. Λιγότερο συχνά, η υπόφυση μπορεί να προκαλέσει υπερβολική παραγωγή προλακτίνης (υπερπρολακτιναιμία), το οποίο μειώνει την παραγωγή οιστρογόνων και μπορεί να προκαλέσει στειρότητα. Συνήθως αυτό οφείλεται σε ένα πρόβλημα στην υπόφυση, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζονται με τα φάρμακα που παίρνετε για μια άλλη ασθένεια.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Αν είστε μεταξύ 35 και 40.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Αν είστε μεταξύ 35 και 40.

Βλάβη σε σάλπιγγες (σαλπίγγων υπογονιμότητας)
Όταν οι σάλπιγγες καταστραφεί ή μπλοκαριστεί, κρατούν το σπέρμα από να πάρει το αυγό ή να εμποδίσουν τη διέλευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Αιτίες των σαλπίγγων βλάβη σωλήνα ή απόφραξη μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, η μόλυνση της μήτρας και των σαλπίγγων λόγω χλαμύδια, γονόρροια ή άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις
 • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά ή την πύελο, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης για την εξωμήτρια κύηση, στην οποία ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται γίνεται και αρχίζει να αναπτυχθεί σε μια σάλπιγγα αντί της μήτρας
 • Πυελική φυματίωση, μια σημαντική αιτία της υπογονιμότητας σαλπίγγων σε όλο τον κόσμο, αν και όχι συχνές στην Ευρώπη

Ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση παρουσιάζεται όταν ιστός που συνήθως μεγαλώνει στα εμφυτεύματα μήτρας και αναπτύσσεται σε άλλες τοποθεσίες. Αυτή η επιπλέον ανάπτυξη των ιστών - και η χειρουργική αφαίρεση της - μπορεί να προκαλέσει ουλές, οι οποίες ενδέχεται να παρεμποδίσουν το σωλήνα και να κρατήσει το ωάριο και το σπερματοζωάριο από την ένωση. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την επένδυση της μήτρας, διαταράσσοντας την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Η κατάσταση φαίνεται επίσης να επηρεάζει τη γονιμότητα σε λιγότερο άμεσους τρόπους, όπως βλάβη στο σπέρμα ή ωάριο.

Μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας αιτίες
Αρκετές μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας αιτίες μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα παρεμβαίνοντας με την εμφύτευση ή αυξάνοντας την πιθανότητα της αποβολής.

 • Καλοήθεις πολύποδες ή όγκοι (ινομυώματα ή ινομυώματα) είναι κοινά στη μήτρα, και ορισμένα είδη μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα με το φράξιμο των σαλπίγγων ή διαταράσσοντας την εμφύτευση. Ωστόσο, πολλές γυναίκες που έχουν ινομυώματα ή πολύποδες μπορεί να μείνει έγκυος.
 • Ενδομητρίωση ουλές ή φλεγμονή στο εσωτερικό της μήτρας μπορεί να διαταράξει την εμφύτευση.
 • Ανωμαλίες της μήτρας παρούσα από τη γέννηση, όπως ένα ασυνήθιστα σχήμα της μήτρας, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γίνουν ή να παραμείνουν έγκυος.
 • Αυχενική στένωση, στένωση του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να προκληθεί από μια κληρονομική δυσπλασία ή βλάβη του τραχήλου.
 • Μερικές φορές ο τράχηλος δεν μπορεί να παράγει το καλύτερο είδος της βλέννας που επιτρέπει στο σπέρμα να ταξιδεύουν μέσω του τραχήλου στη μήτρα.

Ανεξήγητη υπογονιμότητα
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια αιτία για στειρότητα είναι ποτέ βρεθεί. Είναι πιθανό ότι ένας συνδυασμός διαφόρων ήσσονος σημασίας παράγοντες για τους δύο εταίρους τη βάση αυτά τα ανεξήγητα προβλήματα γονιμότητας. Αν και είναι απογοητευτικό να μην πάρει μια συγκεκριμένη απάντηση, το πρόβλημα αυτό μπορεί να διορθώσει η ίδια με το χρόνο.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο στειρότητας, όπως οι εξής:

 • Ηλικία. Με την αύξηση της ηλικίας, η ποιότητα και η ποσότητα των αυγών μιας γυναίκας αρχίζουν να μειώνονται. Στα μέσα της δεκαετίας του '30, ο ρυθμός απώλειας θυλακίου επιταχύνει, με αποτέλεσμα όλο και φτωχότερη ποιότητα των αυγών, καθιστώντας πιο δύσκολη τη σύλληψη και αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής.
 • Κάπνισμα. Εκτός καταστροφή του τραχήλου της μήτρας σας και των σαλπίγγων, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και έκτοπη κύηση. Είναι, επίσης, ότι με την ηλικία ωοθήκες σας και να καταστρέφουν τα αυγά σας πρόωρα, μειώνοντας την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος. Σταματήστε το κάπνισμα πριν από την έναρξη της θεραπείας γονιμότητας.
 • Βάρος. Εάν είστε υπέρβαροι ή σημαντικά λιποβαρή, μπορεί να εμποδίσει την κανονική ωορρηξία. Παίρνοντας σε ένα υγιές δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) έχει δειχθεί ότι αυξάνουν τη συχνότητα της ωορρηξίας και την πιθανότητα εγκυμοσύνης.
 • Η σεξουαλική ιστορία. Σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις όπως τα χλαμύδια και η βλεννόρροια μπορεί να προκαλέσει βλάβη σάλπιγγες σωλήνα. Έχοντας σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις με πολλούς συντρόφους αυξάνει τις πιθανότητές σας της αναθέτουσας ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας αργότερα.
 • Αλκοόλης. Βαρύ πόσιμο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας και η ενδομητρίωση.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Για την αξιολόγηση της υπογονιμότητας, θα δείτε πιθανόν μια αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος - ένας γιατρός που ειδικεύεται στη θεραπεία των διαταραχών που εμποδίζουν ζευγάρια από την σύλληψη. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να θέλουν να αξιολογήσουν τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας να εντοπίσει πιθανές αιτίες - και πιθανές θεραπείες - για την υπογονιμότητα.

Τι μπορείτε να κάνετε
Για την προετοιμασία για το ραντεβού σας:

 • Διάγραμμα εμμήνου ρύσεως σας και των σχετικών συμπτωμάτων για μερικούς μήνες. Σε ένα ημερολόγιο ή μια ηλεκτρονική συσκευή, ρεκόρ, όταν η περίοδός σας αρχίζει και σταματά και πώς αυχενική βλέννα σας φαίνεται. Σημειώστε ημέρες όταν εσείς και ο σύντροφός σας να έχει σεξουαλική επαφή.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, βιταμίνες, βότανα ή άλλα συμπληρώματα που παίρνετε. Συμπεριλάβετε τις δόσεις και πόσο συχνά μπορείτε να τα πάρετε.
 • Φέρτε τα προηγούμενα ιατρικά αρχεία. Γιατρός σας θα θέλουν να ξέρουν τι δοκιμές είχατε και τι θεραπείες που έχετε ήδη δοκιμάσει.
 • Φέρτε ένα σημειωματάριο ή ηλεκτρονική συσκευή μαζί σας. Μπορείτε να λάβετε πολλές πληροφορίες κατά την επίσκεψη σας, και μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε τα πάντα.
 • Σκεφτείτε τι ερωτήσεις θα σας ρωτήσω. Εμφάνισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν σε περίπτωση που τελειώσει ο χρόνος.

Μερικές βασικές ερωτήσεις που υποβάλλουν περιλαμβάνουν:

 • Πότε και πόσο συχνά θα πρέπει να έχουμε σεξουαλική επαφή, αν ελπίζουμε να συλλάβει;
 • Υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος εκεί;
 • Σας προτείνουμε οποιαδήποτε δοκιμή; Αν ναι, τι είδους;
 • Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ικανότητα να συλλάβει;
 • Τι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν τα φάρμακα;
 • Θα σας εξηγήσει τις επιλογές θεραπείας μας αναλυτικά;
 • Τι θεραπεία μου προτείνετε στην κατάστασή μας;
 • Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας σας για την αρωγή των ζευγαριών στην επίτευξη της εγκυμοσύνης;
 • Έχετε κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορούμε να έχουμε;
 • Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Μην διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας για να επαναλάβει πληροφορίες ή να ζητήσει συμπληρωματικές ερωτήσεις.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Μερικές πιθανές ερωτήσεις στο γιατρό σας ή άλλο φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να ρωτήσω είναι:

 • Πόσο καιρό έχετε προσπαθείτε να μείνετε έγκυος;
 • Πόσο συχνά έχετε σεξουαλική επαφή;
 • Έχετε πάει ποτέ έγκυος; Εάν ναι, ποιο ήταν το αποτέλεσμα της εν λόγω εγκυμοσύνης;
 • Είχατε πυέλου ή κοιλιακή χειρουργικές επεμβάσεις;
 • Έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για τυχόν γυναικολογικές παθήσεις;
 • Σε ποια ηλικία άρχισες να έχει έμμηνο ρύση;
 • Κατά μέσο όρο, πόσες μέρες περνούν από την αρχή του ενός έμμηνου κύκλου και την αρχή της επόμενης εμμήνου κύκλου σας;
 • Νιώθετε προεμμηνορροϊκό συμπτώματα όπως ευαισθησία στο στήθος, κοιλιακό φούσκωμα ή κράμπες;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Εάν έχετε ήταν σε θέση να συλλάβουν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, να ζητούν βοήθεια από το γιατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία της υπογονιμότητας.

Εξετάσεις γονιμότητας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Έλεγχο ωορρηξίας Ένα over-the-counter κιτ πρόβλεψη ωορρηξίας -. Ένα τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι - ανιχνεύει την αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) που εμφανίζεται πριν από την ωορρηξία. Αν δεν είχαν θετικά τεστ ωορρηξίας στο σπίτι, μια εξέταση αίματος για την προγεστερόνη - μια ορμόνη που παράγεται μετά την ωορρηξία - μπορεί να τεκμηριωθεί ότι είστε ωορρηξία. Άλλα επίπεδα ορμονών, όπως η προλακτίνη, μπορούν επίσης να ελεγχθούν.
 • Η υστεροσαλπιγγογραφία. Κατά τη διάρκεια της υστεροσαλπιγγογραφία (του-tur-o-sal-ping-GOG-ruh-χρέωση), X-ray αντίθεσης εγχέεται στη μήτρα σας και ένα X-ray έχει ληφθεί για να καθορίσει εάν η κοιλότητα της μήτρας είναι φυσιολογικό και αν το υγρό περνάει έξω από τη μήτρα και οι διαρροές από σαλπίγγων σας. Αν παρατηρηθούν ανωμαλίες που βρέθηκαν, θα χρειαστείτε πιθανώς περαιτέρω αξιολόγηση. Σε μερικές γυναίκες, η δοκιμή η ίδια μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα, ενδεχομένως με ξέπλυμα και το άνοιγμα των σαλπίγγων.
 • Ωοθηκών δοκιμές αποθεματικό. Αυτή η δοκιμή βοηθά καθορίζουν την ποιότητα και την ποσότητα των αυγών που διατίθενται για την ωορρηξία. Γυναίκες σε κίνδυνο εξαντλημένο διάθεση στην αγορά αυγών - συμπεριλαμβανομένων των γυναικών άνω των 35 ετών - μπορεί να έχει αυτή τη σειρά του αίματος και απεικονιστικές εξετάσεις.
 • Άλλες ορμονικές εξετάσεις. Άλλες εξετάσεις ορμονών έλεγχο των επιπέδων ορμονών ωορρηξίας καθώς και του θυρεοειδούς και της υπόφυσης ορμόνες που ελέγχουν την αναπαραγωγική διαδικασία.
 • Οι εξετάσεις απεικόνισης. Υπερηχογράφημα πυέλου αναζητά μήτρας ή σάλπιγγες ασθένεια σωλήνα. Μερικές φορές ένα υστερουπερηχογράφημα (του-tur-o-Σου-NOG-ruh-χρέωση) χρησιμοποιείται για να δείτε λεπτομέρειες στο εσωτερικό της μήτρας που δεν έχουν δει σε τακτική υπερηχογράφημα.

Ανάλογα με την κατάστασή σας, σπάνια δοκιμές σας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια υστεροσκόπηση να αναζητήσουν μήτρας ή σάλπιγγες ασθένεια σωλήνα.
 • Λαπαροσκόπηση. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει κάνοντας μια μικρή τομή κάτω από τον αφαλό σας και εισάγοντας μια λεπτή συσκευή προβολής για να εξετάσει σάλπιγγες, ωοθήκες και τη μήτρα σας. Η λαπαροσκόπηση μπορεί να εντοπίσει ενδομητρίωση, ουλές, αποφράξεις ή ανωμαλίες των σαλπίγγων, και τα προβλήματα με τις ωοθήκες και τη μήτρα.
 • Γενετικές εξετάσεις. Γενετικός έλεγχος βοηθά στο να καθοριστεί αν υπάρχει μια γενετική ανωμαλία που προκαλεί στειρότητα.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Πώς υπογονιμότητας σας είναι η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία, την ηλικία σας, πόσο καιρό έχετε άγονη και τις προσωπικές προτιμήσεις. Επειδή η υπογονιμότητα είναι μια σύνθετη διαταραχή, η θεραπεία περιλαμβάνει την σημαντική οικονομική, σωματική, ψυχολογική και ώρα δεσμεύσεις. Αν και μερικές γυναίκες χρειάζονται μόνο μία ή δύο θεραπείες για την αποκατάσταση της γονιμότητας, είναι πιθανό ότι πολλά διαφορετικά είδη θεραπείας μπορεί να απαιτηθεί προτού να είσαι σε θέση να συλλάβουν.

Θεραπείες μπορεί είτε να επιχειρήσει να αποκαταστήσει τη γονιμότητα - με τη βοήθεια της φαρμακευτικής αγωγής ή χειρουργική επέμβαση - ή να βοηθήσει στην αναπαραγωγή με εξελιγμένες τεχνικές.

Την αποκατάσταση της γονιμότητας: τόνωση της ωορρηξίας με φάρμακα γονιμότητας
Τα φάρμακα γονιμότητας, οι οποίοι ρυθμίζουν ή πρόκληση ωορρηξίας, είναι η κύρια θεραπεία για τις γυναίκες που είναι στείροι λόγω διαταραχών της ωορρηξίας. Σε γενικές γραμμές, λειτουργούν σαν τις φυσικές ορμόνες - ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) - για την πρόκληση ωορρηξίας. Είναι επίσης χρησιμοποιείται σε γυναίκες που έχουν ωορρηξία να προσπαθήσει να προωθήσει μια καλύτερη αυγό ή ένα επιπλέον αυγό ή τα αυγά. Γονιμότητας φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Η κιτρική κλομιφαίνη. Κιτρική κλομιφαίνη (Clomid, Serophene) λαμβάνεται από το στόμα και να διεγείρει την ωορρηξία προκαλώντας την υπόφυση για να απελευθερώσει περισσότερο FSH και LH, η οποία διεγείρει την ανάπτυξη ενός ωοθυλάκιο περιέχει ένα αυγό.
 • Γοναδοτροπίνες. Αντί για την τόνωση της υπόφυση για να απελευθερώσει περισσότερες ορμόνες, οι ένεση θεραπείες διεγείρουν την ωοθήκη άμεσα. Γοναδοτροπίνη φάρμακα περιλαμβάνουν ανθρώπινη εμμηνοπαυσιακή γοναδοτροπίνη ή HMG (Repronex, Menopur) και FSH (Gonal-F, FOLLISTIM AQ, Bravelle). Όλα πράξη για την τόνωση της παραγωγής των πολλών ωαρίων. Ένας άλλος γοναδοτροπίνη, ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (Ovidrel, Pregnyl), χρησιμοποιείται για να ωριμάσουν τα αυγά και να προκαλέσει απελευθέρωση τους κατά το χρόνο της ωορρηξίας.
 • Μετφορμίνη. Μετφορμίνη (Glucophage, άλλοι) χρησιμοποιείται όταν η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι γνωστό ή υπάρχουν υπόνοιες ότι αιτία της υπογονιμότητας, συνήθως σε γυναίκες με διάγνωση του συνδρόμου. Η μετφορμίνη βοηθά στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να κάνει ωορρηξία πιο πιθανό να συμβεί.
 • Λετροζόλη. Letrozole (Femara) ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αναστολείς της αρωματάσης και λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με κλομιφαίνη. Λετροζόλη μπορεί να προκαλέσει ωορρηξία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό το φάρμακο έχει την αρχή της εγκυμοσύνης δεν είναι ακόμη γνωστή, γι 'αυτό δεν χρησιμοποιείται για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας τόσο συχνά όσο άλλοι.
 • Βρωμοκρυπτίνη. Βρωμοκρυπτίνη (Parlodel, Cycloset) μπορεί να χρησιμοποιείται όταν τα προβλήματα ωορρηξίας που προκαλούνται από την υπερβολική παραγωγή της προλακτίνης (υπερπρολακτιναιμία) από την υπόφυση.

Οι κίνδυνοι των φαρμάκων γονιμότητας
Χρησιμοποιώντας φάρμακα γονιμότητας μεταφέρει ορισμένους κινδύνους, όπως:

 • Εγκυμοσύνη με πολλαπλάσια. Στόματος φάρμακα φέρουν ένα αρκετά χαμηλό κίνδυνο πολλαπλάσια (λιγότερο από το 10 τοις εκατό), και κυρίως τον κίνδυνο των διδύμων, αλλά οι πιθανότητες σας να αυξηθεί σε περίπου 15 έως 20 τοις εκατό με ενέσιμα φάρμακα. Ενέσιμα φάρμακα γονιμότητας, επίσης, φέρουν το μεγάλο κίνδυνο τρίδυμα ή περισσότερα (ανώτερης τάξης πολύδυμη κύηση). Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα έμβρυα που κουβαλάτε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης και αργότερα αναπτυξιακά προβλήματα. Μερικές φορές, προσαρμόζοντας τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της πολλαπλάσια, εάν αναπτύσσουν πάρα πολλά ωοθυλάκια.
 • Συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS). Χρήση ενέσιμων φαρμάκων γονιμότητας για την πρόκληση ωορρηξίας μπορεί να προκαλέσει OHSS, στην οποία οι ωοθήκες σας γίνει πρησμένο και επώδυνη. Τα σημεία και τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν μία εβδομάδα και περιλαμβάνουν ήπιο κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, ναυτία, εμετό και διάρροια. Εάν μείνετε έγκυος, ωστόσο, τα συμπτώματά σας μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Σπάνια, είναι δυνατόν να αναπτύξει μια πιο σοβαρή μορφή της OHSS που μπορεί επίσης να προκαλέσει ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους, διευρυμένη επώδυνη ωοθήκες, υγρού στην κοιλιακή χώρα και δυσκολία στην αναπνοή.
 • Μακροχρόνια κινδύνους των όγκων των ωοθηκών. Οι περισσότερες μελέτες των γυναικών που χρησιμοποιούν φάρμακα γονιμότητας δείχνουν ότι υπάρχουν λίγα, εάν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα γονιμότητας για 12 ή περισσότερους μήνες χωρίς μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μια σχετική αύξηση του κινδύνου οριακά όγκους των ωοθηκών αργότερα στη ζωή. Οι γυναίκες που δεν έχουν ποτέ εγκυμοσύνες έχουν αυξημένο κίνδυνο των όγκων των ωοθηκών, έτσι ώστε να μπορεί να σχετίζονται με την υποκείμενη προβλήματος παρά τη θεραπεία. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα ποσοστά επιτυχίας είναι συνήθως υψηλότερα στις πρώτες κύκλους, την επαναξιολόγηση χρήση φαρμάκων κάθε λίγους μήνες και την επικέντρωση στις θεραπείες που έχουν την μεγαλύτερη επιτυχία φαίνεται να είναι κατάλληλη.

Την αποκατάσταση της γονιμότητας: χειρουργική επέμβαση
Πολλές χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να διορθώσει τα προβλήματα ή να βελτιώνουν τη γυναικεία γονιμότητα. Ωστόσο, χειρουργικές θεραπείες για τη γονιμότητα είναι σπάνιες αυτές τις μέρες τώρα που άλλες θεραπείες γονιμότητας έχουν υψηλή επιτυχία. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Λαπαροσκοπική και υστεροσκοπική χειρουργική. Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να αφαιρέσει ή να διορθώνει τις ανωμαλίες που μειώνουν τα ποσοστά εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διόρθωση μια μη φυσιολογική κατάσταση, αφαιρώντας πολύποδες του ενδομητρίου και σε ορισμένους τύπους των ινομυωμάτων που παραμορφωθεί την κοιλότητα της μήτρας ή της πυέλου ή της μήτρας συμφύσεις. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητές σας για την επίτευξη εγκυμοσύνης.
 • Χειρουργική σαλπίγγων αντιστροφή απολίνωση (μικροσκοπική). Μετά από μια γυναίκα που είχε σωλήνες δεμένη για μόνιμη αντισύλληψη (απολίνωση σαλπίγγων), η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει για να επανασυνδεθεί και να αποκαταστήσει τη γονιμότητα. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν είστε ένας καλός υποψήφιος για αυτό ή αν εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για εσάς.
 • Περίδεση χειρουργικές επεμβάσεις. Εάν οι σάλπιγγες μπλοκάρει ή να γεμίζουν με υγρό (υδροσάλπιγγες), λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει για να αφαιρέσει συμφύσεις, διαστέλλονται ένα σωλήνα ή να δημιουργήσετε ένα νέο άνοιγμα των σαλπίγγων. Ωστόσο, αυτό γίνεται σπάνια, δεδομένου ότι τα ποσοστά εγκυμοσύνης είναι συνήθως καλύτερα με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Για υδροσάλπιγγες, αφαίρεση των σαλπίγγων σας (σαλπιγγεκτομή) ή το κλείδωμα των σωλήνων κοντά στη μήτρα μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητές σας εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αναπαραγωγική βοήθεια
Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μέθοδοι της αναπαραγωγικής βοήθεια περιλαμβάνουν:

 • Η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI). Κατά τη διάρκεια της IUI, τα εκατομμύρια των υγιών σπερματοζωαρίων τοποθετείται μέσα στη μήτρα κοντά στην στιγμή της ωορρηξίας.
 • Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν την ανάκτηση ώριμα ωάρια από μια γυναίκα, τη λίπανση τους με το σπέρμα ενός άνδρα σε ένα πιάτο σε ένα εργαστήριο, στη συνέχεια, τη μεταφορά των εμβρύων στη μήτρα μετά τη γονιμοποίηση. Εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης διαρκεί αρκετές εβδομάδες και απαιτεί συχνές εξετάσεις αίματος και καθημερινές ενέσεις ορμονών.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Η ενασχόληση με τη γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να είναι σωματικά και συναισθηματικά κουραστική. Για να αντιμετωπίσει τα σκαμπανεβάσματα των δοκιμών υπογονιμότητας και της θεραπείας, σκεφτείτε αυτές τις στρατηγικές:

 • Να είστε προετοιμασμένοι. Η αβεβαιότητα των δοκιμών στειρότητας και θεραπείες μπορεί να είναι δύσκολη και αγχωτική. Ρωτήστε το γιατρό σας να σας εξηγήσει τα βήματα για τη θεραπεία που έχετε επιλέξει, έτσι ώστε εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να προετοιμαστούν για κάθε μία. Η κατανόηση της διαδικασίας μπορεί να βοηθήσει να μειώσει το άγχος σας.
 • Ζητήστε υποστήριξη. Παρά το γεγονός ότι υπογονιμότητα μπορεί να είναι ένα βαθύτατα προσωπικό ζήτημα, φτάσει στο σύντροφό σας, στενοί συγγενείς ή φίλους για την υποστήριξη. Πολλές σε απευθείας σύνδεση ομάδες υποστήριξης σας επιτρέπουν να διατηρήσει την ανωνυμία σας, ενώ μπορείτε να συζητήσετε θέματα που σχετίζονται με την υπογονιμότητα. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια αν το συναισθηματικό φορτίο γίνεται πολύ βαρύ για εσάς ή το σύντροφό σας.
 • Ασκήσουν και να τρώνε μια υγιεινή διατροφή. Διατηρώντας μια μέτρια άσκηση ρουτίνας και μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές σας και να σας κρατήσει επικεντρώθηκε στην ζουν τη ζωή σας, παρά τα προβλήματα γονιμότητας.
 • Εξετάσουν άλλες επιλογές Καθορίστε εναλλακτικές λύσεις -. Έκδοση, το σπέρμα δότη ή αυγό, ή ακόμα και που δεν έχουν παιδιά - όσο το δυνατόν νωρίτερα στη διαδικασία της θεραπείας της υπογονιμότητας. Αυτό μπορεί να μειώσει το άγχος κατά τη διάρκεια της θεραπείας και την απογοήτευση, αν η σύλληψη δεν συμβεί.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Αν είστε μια γυναίκα σκέφτεται για να πάρει έγκυος σύντομα ή στο μέλλον, μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητές σας να έχουν φυσιολογική γονιμότητα, εάν:

 • Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος. Υπερβολικό Βάρος και λιποβαρή γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της ωοθυλακιορρηξίας. Αν χρειάζεται να χάσετε βάρος, μέτρια άσκηση. Επίπονη, έντονη άσκηση πάνω από επτά ώρες την εβδομάδα έχει συνδεθεί με μειωμένη ωορρηξία.
 • Κλείστε το κάπνισμα. Καπνός έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα, για να μην αναφέρουμε τη γενική υγεία σας και την υγεία του εμβρύου. Εάν καπνίζετε και να εξετάζουν το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης, κλείστε τώρα.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ. Βαριά χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη γονιμότητα. Και κάθε χρήση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου. Εάν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, αποφύγετε το αλκοόλ, και δεν πίνουν αλκοόλ, ενώ είστε έγκυος.
 • Μειώστε το στρες. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που βιώνουν ψυχολογικό στρες είχε φτωχότερες αποτελέσματα με τη θεραπεία της υπογονιμότητας. Εάν μπορείτε, να βρείτε έναν τρόπο για να μειώσετε το στρες στη ζωή σας πριν δοκιμάσετε να μείνετε έγκυος.
 • Περιορίστε την καφεΐνη. Ορισμένοι γιατροί προτείνουν τον περιορισμό πρόσληψη καφεΐνης σε λιγότερο από 200 έως 300 mg την ημέρα.

Βλέπε επίσης