Στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

Ορισμός

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μια σύνθετη σειρά από διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γονιμότητας ή γενετικά προβλήματα και να βοηθήσουν με τη σύλληψη ενός παιδιού. Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι ώριμα ωάρια συλλέγονται (ανάκτηση) από τις ωοθήκες σας και γονιμοποιούνται από το σπέρμα σε ένα εργαστήριο. Στη συνέχεια, το γονιμοποιημένο ωάριο (έμβρυο) ή τα αυγά εμφυτεύονται στη μήτρα σας. Ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες.

Εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μορφή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας. Η διαδικασία μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τα δικά σας ωάρια και το σπέρμα του συντρόφου σας. Ή εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει ωαρίων, σπέρματος ή εμβρύων από ένα γνωστό ή ανώνυμο δωρητή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας μεταφορέας κύησης - μια γυναίκα που έχει ένα έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα της - θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Οι πιθανότητές σας να έχουν ένα υγιές μωρό με εξωσωματική γονιμοποίηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία σας και την αιτία της υπογονιμότητας. Επιπλέον, IVF μπορεί να είναι χρονοβόρα, δαπανηρή και επεμβατική. Εάν περισσότερα από ένα έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα σας, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε μια εγκυμοσύνη με περισσότερα από ένα έμβρυο (πολύδυμη κύηση).

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς λειτουργεί IVF, τους πιθανούς κινδύνους και εάν αυτή η μέθοδος θεραπείας της υπογονιμότητας είναι κατάλληλο για εσάς.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μια θεραπεία για την υπογονιμότητα ή γενετικά προβλήματα. Εάν η εξωσωματική γονιμοποίηση γίνεται για τη θεραπεία της υπογονιμότητας, εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να είναι σε θέση να δοκιμάσουν λιγότερο επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές πριν επιχειρήσετε IVF, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων γονιμότητας για να αυξήσει την παραγωγή των αυγών ή σπερματέγχυση - μια διαδικασία στην οποία το σπέρμα τοποθετείται απευθείας στη μήτρα σας κοντά στο στιγμή της ωορρηξίας.

Περιστασιακά, IVF προσφέρεται ως κύρια θεραπεία για την υπογονιμότητα σε γυναίκες άνω των 40 ετών. IVF μπορεί να γίνει και αν έχετε ορισμένες συνθήκες υγιεινής. Για παράδειγμα, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι μια επιλογή εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχει:

 • Fallopian βλάβη σωλήνα ή απόφραξη. Fallopian βλάβη σωλήνα ή απόφραξη καθιστά δύσκολο για ένα ωάριο να γονιμοποιηθεί ή ένα έμβρυο για να ταξιδέψει προς τη μήτρα.
 • Διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας. Εάν η ωορρηξία είναι σπάνια ή απουσιάζει, λιγότερα αυγά είναι διαθέσιμα για γονιμοποίηση.
 • Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια είναι η απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας των ωοθηκών πριν την ηλικία των 40. Εάν αποτύχουν οι ωοθήκες σας, δεν παράγουν φυσιολογικές ποσότητες των οιστρογόνων ορμονών ή έχουν τα αυγά να απελευθερώσει τακτικά.
 • . Ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν τα εμφυτεύματα ιστού της μήτρας και αναπτύσσεται εκτός της μήτρας - που επηρεάζει συχνά την λειτουργία των ωοθηκών, της μήτρας και των σαλπίγγων.
 • Τα ινομυώματα της μήτρας. Ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι στο τοίχωμα της μήτρας και είναι κοινή σε γυναίκες στη δεκαετία του '30 και του '40 τους. Ινομυώματα μπορεί να παρεμβαίνουν με την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.
 • Προηγούμενο σαλπίγγων στείρωση ή αφαίρεση, αν είχατε απολίνωση σαλπίγγων -. Ένα είδος της αποστείρωσης στην οποία οι σάλπιγγες σας κοπεί ή να μπλοκαριστεί για την πρόληψη της εγκυμοσύνης μόνιμα - και θέλουν να συλλάβουν, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση για την αναστροφή της περίδεσης σαλπίγγων απολίνωση.
 • Μειωμένη παραγωγή σπέρματος ή λειτουργία. Κάτω του μέσου όρου συγκέντρωσης σπέρματος, αδύναμη κυκλοφορία του σπέρματος (κακή κινητικότητα), ή διαταραχές στο μέγεθος και το σχήμα του σπέρματος μπορεί να καταστήσει δύσκολο για το σπέρμα να γονιμοποιήσει ένα ωάριο. Αν βρεθούν ανωμαλίες σπέρματος, ο συνεργάτης σας μπορεί να χρειαστεί να δείτε έναν ειδικό για να διαπιστώσει αν υπάρχουν προβλήματα να διορθωθούν ή υποκείμενες ανησυχίες για την υγεία.
 • Ανεξήγητη υπογονιμότητα. Ανεξήγητη υπογονιμότητα σημαίνει ότι δεν υπάρχει αιτία της υπογονιμότητας έχει βρεθεί, παρά αξιολόγησης για κοινές αιτίες.
 • . Μια γενετική διαταραχή Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας είναι σε κίνδυνο να περάσει σε μια γενετική διαταραχή στο παιδί σας, μπορεί να είναι υποψήφιοι για την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση - μια διαδικασία που περιλαμβάνει την εξωσωματική γονιμοποίηση. Μετά τα αυγά συγκομίζονται και γονιμοποιημένα, όπου και αν διαλογή για ορισμένα γενετικά προβλήματα, αν και δεν είναι όλα τα γενετικά προβλήματα μπορεί να βρεθεί. Τα έμβρυα που δεν περιέχουν εντοπίζονται τα προβλήματα μπορούν να μεταφερθούν στη μήτρα.
 • Γονιμότητα διατήρησης για τον καρκίνο ή άλλα προβλήματα υγείας Εάν είστε έτοιμος να ξεκινήσετε τη θεραπεία του καρκίνου -. Όπως η ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία - που θα μπορούσε να βλάψει τη γονιμότητα σας, IVF για τη γονιμότητα συντήρησης μπορεί να είναι μια επιλογή. Οι γυναίκες μπορούν να έχουν τα αυγά συλλέγονται από τις ωοθήκες τους και καταψύχονται σε ένα μη γονιμοποιημένο κατάσταση για μελλοντική χρήση. Ή τα αυγά μπορούν να γονιμοποιηθούν και καταψύχθηκαν ως έμβρυα για μελλοντική χρήση. Οι γυναίκες που δεν έχουν λειτουργική μήτρα ή για τους οποίους η εγκυμοσύνη ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μπορεί να επιλέξει εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιώντας ένα άλλο πρόσωπο για να φέρει την εγκυμοσύνη (κύησης φορέα). Στην περίπτωση αυτή, τα αυγά της γυναίκας γονιμοποιούνται με το σπέρμα, αλλά τα προκύπτοντα έμβρυα τοποθετούνται στη μήτρα της κύησης μεταφορέα.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Ειδικά στάδια της in vitro γονιμοποίηση (IVF) κύκλο εγκυμονούν κινδύνους, όπως οι εξής:

 • Πολλαπλές γεννήσεις. Εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει τον κίνδυνο των πολλαπλών γεννήσεων εάν περισσότερα από ένα έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα σας. Μια εγκυμοσύνη με πολλαπλά έμβρυα ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης εργασίας και το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση από την εγκυμοσύνη με ένα μόνο έμβρυο κάνει.
 • Πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης. Έρευνα δείχνει ότι η χρήση της εξωσωματικής γονιμοποίησης αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο ότι ένα μωρό θα γεννηθεί πρόωρα ή με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση.
 • Σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Χρήση ενέσιμων φαρμάκων γονιμότητας, όπως η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG), για την πρόκληση ωορρηξίας μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών, κατά την οποία οι ωοθήκες σας γίνει πρησμένο και επώδυνη. Τα σημεία και τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν μία εβδομάδα και περιλαμβάνουν ήπιο κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, ναυτία, εμετό και διάρροια. Εάν μείνετε έγκυος, ωστόσο, τα συμπτώματά σας μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Σπάνια, είναι δυνατόν να αναπτύξει μια πιο σοβαρή μορφή του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών, που μπορεί επίσης να προκαλέσει ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους και δυσκολία στην αναπνοή.
 • Αποβολή Το ποσοστό των αποβολών για τις γυναίκες που συλλάβουν με εξωσωματική γονιμοποίηση με φρέσκα έμβρυα είναι παρόμοια με εκείνη των γυναικών που συλλάβουν με φυσικό τρόπο -. Περίπου 15 με 20 τοις εκατό - αλλά το ποσοστό αυξάνεται με την ηλικία της μητέρας. Η χρήση των κατεψυγμένων εμβρύων κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όμως, μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο αποβολής.
 • Egg-ανάκτησης επιπλοκές διαδικασία. Χρήση μιας βελόνας αναρρόφησης για τη συλλογή αυγών ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκαλέσουν αιμορραγία, λοίμωξη, ή βλάβη του εντέρου, της ουροδόχου κύστης ή ένα αιμοφόρο αγγείο. Κίνδυνοι συνδέονται επίσης με γενική αναισθησία, εάν χρησιμοποιείται.
 • . Εξωμήτρια κύηση περίπου 2 έως 5 τοις εκατό των γυναικών που χρησιμοποιούν IVF θα έχουν μια έκτοπη κύηση - όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μια σάλπιγγα. Το γονιμοποιημένο ωάριο δεν μπορεί να επιβιώσει έξω από τη μήτρα, και δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη.
 • Γενετικές ανωμαλίες. Η ηλικία της μητέρας είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη των εκ γενετής ανωμαλίες, δεν έχει σημασία πόσο το παιδί έχει σχεδιαστεί. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα μωρά έχουν συλληφθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων γενετικών ανωμαλιών. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η χρήση της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν αυξάνει τον κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με γενετικές ανωμαλίες.
 • Ο καρκίνος των ωοθηκών. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες από τις πρώτες μελέτες πρότειναν μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ ορισμένων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την τόνωση της ανάπτυξης των αυγών και την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου τύπου καρκίνου των ωοθηκών, οι πιο πρόσφατες μελέτες δεν υποστηρίζουν τα ευρήματα αυτά.
 • Στρες. Χρήση της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να είναι οικονομικά, σωματικά και συναισθηματικά αποστράγγιση. Η υποστήριξη από τους συμβούλους, η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν εσάς και το σύντροφό σας, μέσα από τα σκαμπανεβάσματα της θεραπείας υπογονιμότητας.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και την Εταιρία Τεχνολογίας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής παροχή πληροφοριών σε απευθείας σύνδεση σχετικά με τις επιμέρους εγκυμοσύνη ΗΠΑ κλινικές και ζωντανά ποσοστά γεννήσεων. Όταν επιλέγετε ένα in vitro γονιμοποίηση (IVF), κλινική, να έχετε κατά νου ότι το ποσοστό επιτυχίας μιας κλινικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι οι ηλικίες των ασθενών και ιατρικά θέματα, καθώς και τον πληθυσμό θεραπείας της κλινικής και τη θεραπεία προσεγγίσεις. Ρωτήστε για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες που συνδέονται με κάθε βήμα της διαδικασίας.

Πριν από την έναρξη ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης με τα δικά σας ωάρια και το σπέρμα σας, εσείς και ο σύντροφός σας θα χρειαστεί πιθανόν διάφορες προβολές, όπως οι εξής:

 • Ωοθηκών δοκιμές αποθεματικό. Για τον προσδιορισμό της ποσότητας και της ποιότητας των αυγών σας, ο γιατρός σας μπορεί να δοκιμάσει τη συγκέντρωση των ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH), οιστραδιόλη (οιστρογόνο) και antimullerian ορμόνης στο αίμα σας κατά τις πρώτες ημέρες του εμμηνορροϊκού κύκλου σας. Τα αποτελέσματα των δοκιμών, που συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα υπερηχογράφημα των ωοθηκών σας, μπορεί να βοηθήσει να προβλέψει πώς οι ωοθήκες σας θα αποκριθεί στο φάρμακο γονιμότητας.
 • Σπερμοδιάγραμμα. Εάν δεν γίνει ως μέρος της αρχικής αξιολόγησης της γονιμότητας, ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια ανάλυση σπέρματος λίγο πριν από την έναρξη ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης.
 • Μολυσματικές ανίχνευσης της νόσου. Εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να ελέγχονται τόσο για μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του HIV.
 • Πρακτική (mock) εμβρυομεταφορά. Γιατρός σας μπορεί να διεξάγει μια παρωδία εμβρυομεταφορά να καθορίζει το βάθος της κοιλότητας της μήτρας σας και την τεχνική που είναι πιθανότερο να πραγματοποιηθεί με επιτυχία τα έμβρυα στη μήτρα σας.
 • Μήτρας εξετάσεις κοιλότητα. Ο γιατρός σας θα εξετάσει κοιλότητα της μήτρας σας πριν ξεκινήσετε εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια sonohysterography - κατά την οποία υγρό εγχύεται μέσω του τραχήλου στη μήτρα σας - και ένα υπερηχογράφημα για να δημιουργήσετε τις εικόνες της κοιλότητας της μήτρας σας. Ή θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα υστεροσκόπηση - κατά την οποία ένα λεπτό, εύκαμπτο, φωτισμένο τηλεσκοπίου (υστεροσκόπιο) εισάγεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου σας στη μήτρα σας.

Πριν από την έναρξη ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, θεωρούν σημαντικά ζητήματα, όπως οι εξής:

 • Πόσα έμβρυα θα εμφυτεύονται; Ο αριθμός των εμβρύων που εμφυτεύονται συνήθως με βάση την ηλικία και τον αριθμό των αυγών που ανακτώνται. Δεδομένου ότι το ποσοστό εμφύτευσης είναι χαμηλότερο για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, τα περισσότερα έμβρυα εμφυτεύονται συνήθως - εκτός από τις γυναίκες που χρησιμοποιούν τα αυγά των χορηγών. Ωστόσο, οι περισσότεροι γιατροί ακολουθούν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη της ανώτερης τάξης πολύδυμη κύηση - και σε ορισμένες χώρες, η νομοθεσία περιορίζει τον αριθμό των εμβρύων που μπορεί να εμφυτευθεί με τη μία. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και ο γιατρός σας να συμφωνήσουν σχετικά με τον αριθμό των εμβρύων που θα εμφυτεύονται πριν αυτά μεταφερθούν.
 • Τι θα κάνετε με οποιαδήποτε επιπλέον έμβρυα; επιπλέον έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν και να αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση για πολλά χρόνια. Δεν είναι όλα τα έμβρυα θα επιβιώσει από την κατάψυξη και απόψυξη διαδικασία, αν και οι περισσότεροι θα. Η κρυοσυντήρηση μπορεί να καταστήσει τις μελλοντικές κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης λιγότερο ακριβά και λιγότερο επεμβατική. Ωστόσο, το ποσοστό γέννησης ζωντανών βρεφών από κατεψυγμένα έμβρυα είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το ποσοστό γέννησης ζωντανών βρεφών από φρέσκα έμβρυα. Ή ίσως να είναι σε θέση να δωρίσουν αχρησιμοποίητο κατεψυγμένα έμβρυα σε άλλο ζευγάρι ή μια ερευνητική εγκατάσταση. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να απορρίψετε αχρησιμοποίητα έμβρυα.
 • Πώς θα χειριστεί μια πολύδυμη κύηση Εάν περισσότερα από ένα έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα σας, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύδυμη κύηση - που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία για εσάς και τα μωρά σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωση του εμβρύου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει μια γυναίκα παραδώσει λιγότερα μωρά με χαμηλότερο κινδύνους για την υγεία. Επιδίωξη του εμβρύου μείωση, όμως, είναι μια σημαντική απόφαση με τις ηθικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες.
 • Έχετε εξετάσει τις πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με τη χρήση ωάρια, το σπέρμα ή έμβρυα ή κύησης φορέα; έναν εκπαιδευμένο σύμβουλο με εμπειρία σε θέματα δότη μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τις ανησυχίες, όπως τα νομικά δικαιώματα του δότη. Μπορείτε, επίσης, μπορεί να χρειαστεί έναν δικηγόρο για να καταθέσει τα έγγραφα δικαστήριο για να σας βοηθήσει να γίνετε νόμιμοι γονείς του εμφυτευμένο έμβρυο.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), περιλαμβάνει διάφορα στάδια - πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, ωοληψία, ανάκτηση σπέρματος, τη γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά. Ένας κύκλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, και περισσότερο από ένα κύκλο μπορεί να απαιτείται.

Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας
Εάν χρησιμοποιείτε τα δικά σας ωάρια κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, κατά την έναρξη ενός κύκλου θα αρχίσετε τη θεραπεία με συνθετικές ορμόνες για να τονώσει σας ωοθήκες να παράγουν πολλαπλά αυγά - και όχι το ένα ωάριο που συνήθως αναπτύσσεται κάθε μήνα. Τα πολλαπλά αυγά αναγκαία, επειδή μερικά αυγά δεν θα γονιμοποιηθούν ή θα αναπτυχθούν κανονικά μετά τη γονιμοποίηση.

Μπορεί να χρειαστεί πολλά διαφορετικά φάρμακα, όπως:

 • Φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών. Τη διέγερση των ωοθηκών σας, μπορείτε να λάβετε ένα ενέσιμο φάρμακο που περιέχει ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH), μια ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) ή ένα συνδυασμό και των δύο. Αυτά τα φάρμακα διεγείρουν περισσότερο από ένα αυγό να αναπτυχθεί σε μια στιγμή.
 • Φάρμακα για την ωρίμανση των ωαρίων Όταν τα ωοθυλάκια είναι έτοιμα για ωοληψία -. Γενικά μετά από οκτώ έως 14 ημέρες - θα λάβει την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG) ή άλλα φάρμακα για να βοηθήσει τα αυγά ώριμη.
 • Τα φάρμακα για την πρόληψη της πρόωρης ωορρηξίας. Αυτά τα φάρμακα αποτρέψει το σώμα σας από την απελευθέρωση των αναπτυσσόμενων αυγά πάρα πολύ σύντομα.
 • Φάρμακα για την προετοιμασία της επένδυση της μήτρας σας. Την ημέρα της ωοληψίας ή κατά τη στιγμή της εμβρυομεταφοράς, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να ξεκινήσετε να παίρνετε συμπληρώματα προγεστερόνης για να κάνει την επένδυση της μήτρας σας πιο δεκτικοί στην εμφύτευση.

Ο γιατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να καθορίσει ποια φάρμακα να χρησιμοποιούν και πότε να τις χρησιμοποιήσουν.

Τυπικά, θα χρειαστείτε μία έως δύο εβδομάδες της διέγερσης των ωοθηκών πριν από τα αυγά σας είναι έτοιμα για την ανάκτηση. Για τον προσδιορισμό όταν τα αυγά είναι έτοιμα για τη συλλογή, ο γιατρός σας είναι πιθανό να εκτελέσει:

 • Κολπικό υπερηχογράφημα, μια διαδικασία η οποία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα των ωοθηκών σας για να παρακολουθεί την εξέλιξη της γεμάτες με υγρό σάκοι των ωοθηκών, όπου ωριμάζουν τα αυγά (θύλακες)
 • Οι εξετάσεις αίματος για να μετρήσει την απάντησή σας σε φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών - τα επίπεδα των οιστρογόνων συνήθως αυξάνεται καθώς ωοθυλακίων αναπτύσσουν και τα επίπεδα προγεστερόνης παραμένουν χαμηλά παρά μόνο μετά την ωορρηξία

Μερικές φορές IVF κύκλοι πρέπει να ακυρωθεί πριν από την ωοληψία για έναν από τους παρακάτω λόγους:

 • Ανεπαρκής αριθμός των ωοθυλακίων ανάπτυξη
 • Η πρόωρη ωορρηξία
 • Πάρα πολλά ωοθυλάκια ανάπτυξη, δημιουργώντας κίνδυνο του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών
 • Άλλα ιατρικά θέματα

Εάν ο κύκλος σας έχει ακυρωθεί, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την αλλαγή φαρμάκων ή τη δόση τους για να προωθήσουν μια καλύτερη ανταπόκριση κατά τη διάρκεια μελλοντικών κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ή μπορεί να σας ενημερώνουμε ότι θα πρέπει να έχετε ένα δότη αυγό.

Ωοληψία
Egg ανάκτησης μπορεί να γίνει στο γραφείο του γιατρού σας ή κλινική 34 έως 36 ώρες μετά την τελευταία ένεση και πριν από την ωορρηξία.

 • Κατά την ωοληψία, θα είναι ναρκωμένος και να δοθεί φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο.
 • Διακολπικό υπερηχογράφημα φιλοδοξία είναι η συνήθης μέθοδος ανάκτησης. Ένας ανιχνευτής υπερήχων εισάγεται στον κόλπο σας να προσδιορίσει ωοθυλακίων. Στη συνέχεια, μια λεπτή βελόνα εισάγεται μέσα σε έναν οδηγό υπερήχων για να περάσει μέσα από τον κόλπο και μέσα στα θυλάκια για να ανακτήσει τα αυγά.
 • Αν οι ωοθήκες σας δεν είναι προσβάσιμα μέσω διακολπικό υπερηχογράφημα, μία εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα ή λαπαροσκόπηση - μια διαδικασία στην οποία ένα μικροσκοπικό τομή γίνεται κοντά ομφαλό σας και ένα λεπτό μέσο προβολής (λαπαροσκόπιο) εισάγεται - μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει τη βελόνα.
 • Τα ωάρια αφαιρούνται από τα θυλάκια μέσω μιας βελόνας συνδεδεμένη με μια συσκευή αναρροφήσεως. Πολλαπλά αυγά μπορούν να αφαιρεθούν σε περίπου 20 λεπτά.
 • Μετά την ωοληψία, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κράμπες και το αίσθημα της πληρότητας ή της πίεσης.
 • Τα ώριμα ωάρια τοποθετούνται σε ένα θρεπτικό υγρό (μέσο καλλιέργειας) και επωάστηκε. Τα αυγά που φαίνονται υγιή και ώριμα θα πρέπει να αναμιγνύεται με το σπέρμα για να προσπαθήσει να δημιουργήσει έμβρυα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα αυγά μπορούν να γονιμοποιηθούν με επιτυχία.

Ανάκτηση σπέρματος
Εάν χρησιμοποιείτε σπέρμα του συντρόφου σας, αυτός θα παρέχει ένα δείγμα σπέρματος στο γραφείο του γιατρού σας ή κλινική μέσω αυνανισμού το πρωί της ωοληψία. Άλλες μέθοδοι, όπως η αναρρόφηση των όρχεων - τη χρήση μιας βελόνας ή χειρουργική διαδικασία για την εξαγωγή σπέρματος κατευθείαν από τον όρχι - μερικές φορές απαιτείται. Σπέρμα δότη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί. Σπερματοζωάρια διαχωρίζονται από το υγρό του σπέρματος στο εργαστήριο.

Γονιμοποίηση
Λίπανση μπορεί να επιχειρηθεί με δύο κοινές μέθοδοι:

 • Γονιμοποίηση. Κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης, υγιή σπερματοζωάρια και τα ώριμα ωάρια αναμειγνύονται και επωάζονται επί μία νύκτα.
 • Ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI). Στην ICSI, ένα μόνο υγιές σπέρμα εγχέεται άμεσα σε κάθε ώριμο ωάριο. ICSI χρησιμοποιείται συχνά όταν η ποιότητα του σπέρματος ή ο αριθμός είναι ένα πρόβλημα ή αν απόπειρες γονιμοποίησης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης απέτυχε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλες διαδικασίες πριν από την εμφύτευση του εμβρύου.

 • Υποβοηθούμενη εκκόλαψη. Περίπου πέντε έως έξι ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, ένα έμβρυο "καταπακτές" από το περιβάλλον της μεμβράνης (διαφανής ζώνη), επιτρέπει την εμφύτευση μέσα στο τοίχωμα της μήτρας. Εάν είστε μια ηλικιωμένη γυναίκα, ή αν έχετε είχαν πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει υποβοηθούμενη εκκόλαψη - μια τεχνική κατά την οποία μια τρύπα γίνεται στο διαφανούς ζώνης λίγο πριν από την εμφύτευση για να βοηθήσει την καταπακτή του εμβρύου και του εμφυτεύματος.
 • Οι προεμφυτευτική γενετική δοκιμή. Έμβρυα αφήνονται να αναπτυχθούν στον επωαστήρα έως ότου φθάσουν σε ένα στάδιο όπου ένα μικρό δείγμα μπορεί να αφαιρεθεί και να δοκιμαστεί για συγκεκριμένες γενετικές ασθένειες ή το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων, συνήθως μετά από πέντε έως έξι ημέρες της ανάπτυξης. Τα έμβρυα που δεν περιέχουν γονίδια που επηρεάζονται ή τα χρωμοσώματα μπορεί να εμφυτευθεί στη μήτρα σας. Ενώ η προεμφυτευτική γενετική εξέταση μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ότι ένας γονέας θα περάσει σε ένα γενετικό πρόβλημα, δεν μπορεί να εξαλείψει τον κίνδυνο. Προγεννητικός έλεγχος μπορεί ακόμα να συστηθεί.

Εμβρυομεταφορά
Η εμβρυομεταφορά γίνεται στο γραφείο του γιατρού σας ή κλινική και πραγματοποιείται συνήθως δύο έως έξι ημέρες μετά την ωοληψία.

 • Μπορεί να δοθεί ένα ήπιο ηρεμιστικό. Η διαδικασία είναι συνήθως ανώδυνη, αν και ίσως να αντιμετωπίσετε ήπιες κράμπες.
 • Ο γιατρός ή η νοσοκόμα θα εισαγάγετε ένα μακρύ, λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας στον κόλπο σας, μέσω του τραχήλου σας και στη μήτρα σας.
 • Μία σύριγγα που περιέχει ένα ή περισσότερα έμβρυα εναιωρήθηκε σε μια μικρή ποσότητα ρευστού είναι συνδεμένο με το άκρο του καθετήρα και κατόπιν παραδίδεται μέσω του σωλήνα στη μήτρα σας.

Αν είναι επιτυχής, το έμβρυο θα εμφυτεύσει στην επένδυση της μήτρας σας περίπου έξι έως 10 ημέρες μετά την ωοληψία.

Μετά τη διαδικασία
Μετά την εμβρυομεταφορά, μπορείτε να επαναλάβει τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ωστόσο, οι ωοθήκες σας μπορεί να εξακολουθεί να διευρύνεται. Σκεφτείτε αποφεύγοντας έντονη δραστηριότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

Τυπικές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:

 • Περνώντας μια μικρή ποσότητα καθαρού ή αιματηρό υγρό λίγο μετά την διαδικασία - λόγω της επιχρισμάτων του τραχήλου της μήτρας πριν από την εμβρυομεταφορά
 • Ευαισθησία στο στήθος λόγω των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων
 • Ήπια φούσκωμα
 • Ήπια κράμπες
 • Δυσκοιλιότητα

Εάν αναπτύξετε μέτριο ή σοβαρό πόνο μετά την εμβρυομεταφορά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή θα αξιολογήσει τους παράγοντες όπως η μόλυνση, συστροφή της ωοθήκης (συστροφή των ωοθηκών) και βαριάς μορφής σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Ο γιατρός σας θα πάρει ένα δείγμα αίματος για την ανίχνευση εάν είστε έγκυος περίπου 10 ημέρες έως δύο εβδομάδες μετά την ωοληψία.

 • Εάν είστε έγκυος, ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει σε έναν μαιευτήρα ή άλλο ειδικό της εγκυμοσύνης για προγεννητική φροντίδα.
 • Αν δεν είστε έγκυος, θα σταματήσετε να παίρνετε προγεστερόνης και είναι πιθανό να πάρει την περίοδό σας μέσα σε μια εβδομάδα. Αν δεν έχετε περίοδο ή έχετε ασυνήθιστη αιμορραγία, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Αν σας ενδιαφέρει να δοκιμάσετε μια ακόμη κύκλο της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι πιθανότητες να γεννήσει ένα υγιές μωρό μετά τη χρήση εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι εξής:

 • Την ηλικία της μητέρας. Η νεότερη είστε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να μείνετε έγκυος και να γεννήσει ένα υγιές μωρό με τα δικά σας ωάρια κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι γυναίκες ηλικίας 41 ετών και άνω συχνά συμβουλές για να εξετάσει τη χρήση ωαρίων δότριας κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας.
 • Την κατάσταση του εμβρύου. Μεταφορά των εμβρύων που είναι πιο ανεπτυγμένες συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης σε σχέση με τις λιγότερο ανεπτυγμένες έμβρυα (δύο ή τρεις μέρες). Ωστόσο, δεν είναι όλα τα έμβρυα επιβιώνουν της διαδικασίας ανάπτυξης. Συζητήστε με το γιατρό σας ή άλλο φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης για την συγκεκριμένη κατάσταση σας.
 • Αναπαραγωγική ιστορία. Οι γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει είναι πιο πιθανό να είναι σε θέση να μείνετε έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση από ό, τι οι γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι χαμηλότερα για τις γυναίκες που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν IVF πολλές φορές, αλλά δεν κατάφερε να πάρει έγκυος.
 • Αιτία της υπογονιμότητας. Έχοντας μια κανονική προμήθεια των αυγών αυξάνει τις πιθανότητές σας να είναι σε θέση να μείνετε έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση είναι λιγότερο πιθανό να είναι σε θέση να μείνετε έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση από ό, τι οι γυναίκες που έχουν ανεξήγητη υπογονιμότητα.
 • Παράγοντες του τρόπου ζωής. Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν συνήθως λιγότερες ωαρίων κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης και να αποβάλουν πιο συχνά. Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μιας γυναίκας της επιτυχίας με εξωσωματική γονιμοποίηση από το 50 τοις εκατό. Η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος και έχοντας ένα μωρό. Η χρήση του αλκοόλ, ψυχαγωγικών ναρκωτικών, η υπερβολική καφεΐνη και ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να είναι επιβλαβής.

Συζητήστε με το γιατρό σας για τυχόν παράγοντες που ισχύουν για εσάς και πώς μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές σας μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Βλέπε επίσης