Χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων

Ορισμός

Χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων σημαίνει ότι το υγρό (σπέρμα) που εκσπερματώνει κατά τη διάρκεια του οργασμού περιέχει λιγότερα σπερματοζωάρια από το κανονικό. Ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων είναι επίσης ονομάζεται ολιγοσπερμία (ολ-θη-go-κίνητρο-me-UH). Μια πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων ονομάζεται αζωοσπερμία. Σπέρμα σας θεωρείται χαμηλότερη από την κανονική, αν έχετε λιγότερα από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος.

Έχοντας ένα χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων μειώνει τις πιθανότητες ότι ένας του σπέρματος σας θα γονιμοποιήσει ωάριο της συντρόφου σας, με αποτέλεσμα τη σύλληψη. Παρ 'όλα αυτά, πολλοί άνδρες που έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων είναι ακόμη σε θέση να τεκνοποιήσουν.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Η κύρια ένδειξη του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων είναι η αδυναμία να συλλάβουν ένα παιδί. Μπορεί να μην υπάρχουν άλλα εμφανή σημάδια ή συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα υποκείμενο πρόβλημα, όπως μια κληρονομική ορμονική ανισορροπία ή μια κατάσταση που εμποδίζει τη διέλευση του σπέρματος μπορεί να προκαλέσει σημάδια και τα συμπτώματα. Χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Τα προβλήματα με τη σεξουαλική λειτουργία - για παράδειγμα, χαμηλή σεξουαλική διάθεση ή τη δυσκολία διατήρησης της στύσης (στυτική δυσλειτουργία)
  • Πόνο, πρήξιμο ή εφάπαξ στην περιοχή των όρχεων
  • Μειωμένη περιποίηση προσώπου ή σώματος μαλλιά ή άλλα σημεία ενός χρωμοσώματος ή ορμονική ανωμαλία

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δείτε έναν γιατρό εάν:

  • Δεν είναι σε θέση να συλλάβει ένα παιδί μετά από ένα χρόνο τακτικής, σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις με το σύντροφό σας
  • Έχετε στύσης ή προβλήματα εκσπερμάτισης, χαμηλή σεξουαλική ορμή ή άλλα προβλήματα με τη σεξουαλική λειτουργία
  • Έχετε πόνο, δυσφορία, ένα κατ 'αποκοπή ή πρήξιμο στην περιοχή των όρχεων
  • Έχουν μια ιστορία όρχεως, του προστάτη ή σεξουαλικά προβλήματα
  • Είχαν βουβωνική χώρα, οι όρχεις, το πέος ή το όσχεο χειρουργική επέμβαση

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η παραγωγή του σπέρματος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και απαιτεί την κανονική λειτουργία των όρχεων (όρχεις), καθώς και του υποθαλάμου και της υπόφυσης αδένες - τα όργανα στον εγκέφαλό σας που παράγουν ορμόνες που προκαλούν την παραγωγή σπέρματος. Μόλις σπερματοζωάρια παράγονται στους όρχεις, λεπτή σωλήνες μεταφορά τους μέχρι να αναμειγνύεται με το σπέρμα και τα εκσπερμάτωση έξω από το πέος. Προβλήματα με οποιοδήποτε από αυτά τα συστήματα μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος. Επίσης, υπάρχουν προβλήματα ανώμαλο σχήμα σπέρματος (μορφολογία) ή κίνηση (κινητικότητα). Συχνά, η αιτία του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων δεν είναι ποτέ προσδιοριστεί.

Ιατρικές αιτίες
Χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων μπορεί να προκληθεί από μια σειρά από ζητήματα υγείας και ιατρικές θεραπείες. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Κιρσοκήλη. Κιρσοκήλη (VAR-θη-ΚΟΕ-Seel) είναι μια διόγκωση των φλεβών που στραγγίζουν τον όρχι. Είναι μια κοινή αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την κανονική ψύξη του όρχεως, οδηγώντας σε μειωμένη αριθμό των σπερματοζωαρίων και λιγότερα κινούμενα σπερματοζωάρια.
  • Λοίμωξη. Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να παρεμβαίνουν με την παραγωγή σπέρματος και την υγεία του σπέρματος ή μπορεί να προκαλέσει ουλές που εμποδίζει τη διέλευση του σπέρματος. Αυτά περιλαμβάνουν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια και η βλεννόρροια? Φλεγμονή του προστάτη (προστατίτιδα)? Φλεγμονή στους όρχεις που οφείλεται σε παρωτίτιδα (παρωτίτιδα)? Και άλλες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή αναπαραγωγικά όργανα.
  • Προβλήματα εκσπερμάτισης. Παλίνδρομη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν το σπέρμα εισέρχεται στην κύστη κατά τη διάρκεια του οργασμού, αντί να αναδύεται μέσα από την άκρη του πέους. Διάφορες συνθήκες για την υγεία μπορεί να προκαλέσει παλίνδρομη εκσπερμάτωση, όπως ο διαβήτης, κακώσεις νωτιαίου μυελού, και η χειρουργική επέμβαση της ουροδόχου κύστης, του προστάτη ή την ουρήθρα. Ορισμένα φάρμακα επίσης μπορεί να οδηγήσει σε παλίνδρομη εκσπερμάτιση, όπως φάρμακα πίεσης του αίματος είναι γνωστή ως α-αναστολείς. Μερικοί άνδρες με κάκωση του νωτιαίου μυελού ή σε ορισμένες ασθένειες δεν μπορεί να εκσπερματώσει σπέρματος σε όλα, αν και εξακολουθούν να μπορούν να παράγουν σπέρμα.
  • Αντισώματα ότι το σπέρμα επίθεση. Αντισώματα έναντι σπέρματος είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που αναγνωρίζουν λανθασμένα το σπέρμα ως επιβλαβείς εισβολείς και να προσπαθήσει να τους καταστρέψουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνή σε άνδρες που έχουν υποβληθεί σε αγγειεκτομή.
  • Όγκων. Καρκίνοι και καλοήθεις όγκοι μπορούν να επηρεάσουν τα αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα άμεσα, ή μπορεί να επηρεάσει τους αδένες που απελευθερώνουν ορμόνες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή (όπως η υπόφυση). Χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία για τη θεραπεία όγκων μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα.
  • Κρυψορχία. Κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη σε μία ή δύο όρχεις αποτυγχάνουν μερικές φορές να κατέβει από την κοιλιά μέσα στο σάκο που περιέχει συνήθως τους όρχεις (όσχεο). Μειωμένη γονιμότητα είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άνδρες με αυτή την κατάσταση.
  • Ορμονικές ανισορροπίες. Ο υποθάλαμος, υπόφυση και όρχεις παράγουν τις ορμόνες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία του σπέρματος. Μεταβολές σε αυτές τις ορμόνες, καθώς και από άλλα συστήματα, όπως το θυρεοειδή και των επινεφριδίων, μπορεί να βλάψει την παραγωγή σπέρματος.
  • Σπέρματος αγωγού ελαττώματα. Οι σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα μπορεί να καταστραφεί από ασθένεια ή τραυματισμό. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με απόφραξη στο τμήμα του όρχεως που αποθηκεύει σπέρμα (επιδιδυμίτιδα) ή απόφραξη ενός από τους σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα από τους όρχεις (σπερματικού πόρου). Οι άνδρες με κυστική ίνωση και κάποιες άλλες κληρονομικές παθήσεις μπορεί να γεννηθεί χωρίς σπερματικών πόρων συνολικά.
  • . Χρωμοσωμικές ανωμαλίες κληρονομικές διαταραχές όπως το σύνδρομο Klinefelter είναι - κατά την οποία ένας άνδρας γεννιέται με δύο χρωμοσώματα Χ και ένα Υ χρωμόσωμα αντί για ένα Χ και ένα Υ - να προκαλέσει μη φυσιολογική ανάπτυξη των αναπαραγωγικών οργάνων ανδρών. Άλλα γενετικά σύνδρομα που συνδέονται με την υπογονιμότητα περιλαμβάνουν κυστική ίνωση, σύνδρομο Kallmann, σύνδρομο Young, και το σύνδρομο Kartagener.
  • Η κοιλιοκάκη. Μια πεπτική διαταραχή που προκαλείται από ευαισθησία στη γλουτένη, κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσουν την ανδρική στειρότητα. Γονιμότητα μπορεί να βελτιωθεί μετά την έγκριση δίαιτα ελεύθερη γλουτένης.
  • Ορισμένα φάρμακα. Τεστοστερόνη θεραπεία υποκατάστασης, η μακροχρόνια χρήση αναβολικών στεροειδών, τα φάρμακα του καρκίνου (χημειοθεραπεία), ορισμένα αντιμυκητιασικά φάρμακα, ορισμένα φάρμακα έλκους και μερικά άλλα φάρμακα μπορούν να βλάψουν την παραγωγή σπέρματος και να μειώσει την ανδρική γονιμότητα.

Περιβαλλοντικές αιτίες
Η υπερβολική έκθεση σε ορισμένα στοιχεία του περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος ή λειτουργία. Οι συγκεκριμένες αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Βιομηχανικά χημικά προϊόντα. Εκτεταμένη έκθεση σε βενζόλια, τολουόλιο, ξυλόλιο, τα ζιζανιοκτόνα, τα φυτοφάρμακα, οργανικούς διαλύτες, υλικά ζωγραφικής και μολύβδου μπορεί να συμβάλει στην χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.
  • Βαρέα μέταλλα έκθεσης. Έκθεση σε μόλυβδο ή άλλα βαριά μέταλλα, επίσης, μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.
  • Ακτινοβολία ή ακτίνες-Χ. Η έκθεση σε ακτινοβολία μπορεί να μειώσει την παραγωγή σπέρματος. Μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για την παραγωγή σπέρματος για να επιστρέψει στο κανονικό. Με υψηλές δόσεις ακτινοβολίας, η παραγωγή σπέρματος μπορεί να είναι μόνιμα μειωθεί.
  • Υπερθέρμανση των όρχεων. Συχνή χρήση της σάουνας ή υδρομασάζ μπορεί να μειώσει προσωρινά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σας. Συνεδρίαση για μεγάλο χρονικό διάστημα, να φοράτε στενά ρούχα ή χρησιμοποιώντας ένα φορητό υπολογιστή στα πόδια σας για μεγάλες χρονικές περιόδους και μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία στο όσχεο σας και να μειώσει την παραγωγή σπέρματος. Το είδος των εσωρούχων που θα επιλέξετε να φορέσετε είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σας.
  • Η παρατεταμένη ποδηλασία. Παρατεταμένη ποδηλασία είναι μια άλλη πιθανή αιτία μειωμένης γονιμότητας λόγω της υπερθέρμανσης των όρχεων.

Υγεία, τον τρόπο ζωής και άλλες αιτίες
Άλλες αιτίες του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων περιλαμβάνουν:

  • Παράνομη χρήση ναρκωτικών. Αναβολικά στεροειδή λαμβάνονται για την τόνωση της μυϊκής δύναμης και της ανάπτυξης μπορεί να προκαλέσει τους όρχεις να συρρικνωθεί και την παραγωγή σπέρματος να μειώνεται. Χρήση κοκαΐνης και μαριχουάνας μπορεί να μειώσει προσωρινά τον αριθμό και την ποιότητα του σπέρματος σας, όπως καλά.
  • Η χρήση του αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και να προκαλέσει μειωμένη παραγωγή σπέρματος.
  • Επάγγελμα. Ορισμένα επαγγέλματα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της υπογονιμότητας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με την εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και οθονών προβολής βίντεο, η εργασία σε βάρδιες και το εργασιακό άγχος.
  • Κάπνισμα. Οι άνδρες που καπνίζουν μπορεί να έχουν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από ό, τι εκείνοι που δεν καπνίζουν.
  • Το συναισθηματικό στρες. Σοβαρή ή παρατεταμένη συναισθηματική πίεση, συμπεριλαμβανομένου του στρες για τη γονιμότητά ίδια, μπορεί να επηρεάσει ορισμένες ορμόνες που απαιτούνται για την παραγωγή σπέρματος.
  • Βάρος. Παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές που μειώνουν την ανδρική γονιμότητα.
  • . Θέματα δοκιμές του σπέρματος κάτω από το φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων μπορεί να προκύψει από τον έλεγχο ενός δείγματος σπέρματος που ελήφθη πολύ σύντομα μετά την τελευταία εκσπερμάτιση σας? Ελήφθη πολύ σύντομα μετά από μια ασθένεια ή αγχωτικό γεγονός? Ή δεν περιέχουν όλα του σπέρματος που εκσπερμάτωση, διότι ορισμένες χύθηκε κατά τη συλλογή. Για το λόγο αυτό, τα αποτελέσματα βασίζονται γενικά σε διάφορα δείγματα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Μια σειρά από παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Καπνός για κάπνισμα
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Χρησιμοποιώντας ορισμένα παράνομα ναρκωτικά
  • Το υπερβολικό βάρος
  • Έχοντας ορισμένα παρελθόν ή παρόν λοιμώξεις
  • Το να εκτίθενται σε τοξίνες
  • Υπερθέρμανση των όρχεων
  • Έχοντας μια προηγούμενη εκτομή του σπερματικού πόρου ή αντιστροφή της βαζεκτομής
  • Το να γεννηθεί με διαταραχή της γονιμότητας ή έχουν εξ αίματος συγγενή με μια διαταραχή της γονιμότητας
  • Έχοντας ορισμένες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των όγκων και χρόνιες ασθένειες
  • Υποβάλλονται σε θεραπείες καρκίνου, όπως η χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία
  • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων
  • Εκτέλεση παρατεταμένη δραστηριότητες όπως ποδηλασία ή ιππασία, ειδικά σε μια σκληρή έδρα ή κακώς προσαρμοστεί ποδήλατο

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Στειρότητα προκαλείται από χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων μπορεί να είναι αγχωτική τόσο για εσάς και το σύντροφό σας. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική επέμβαση ή άλλες θεραπείες για μια υποκείμενη αιτία του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων
  • Ακριβά και να συμμετέχουν σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως εξωσωματική γονιμοποίηση
  • Στρες που σχετίζονται με την αδυναμία να έχουν ένα παιδί

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Θα πρέπει να ξεκινήσετε με τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Ωστόσο, αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει και σε έναν ειδικό υπογονιμότητας.

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως η αποχή από εκσπερματώνει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ή διακοπή ορισμένων φαρμάκων.
  • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
  • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
  • Μάθετε αν έχετε οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων γονιμότητας. Έχοντας ένα αρσενικό σε σχέση με το αίμα, όπως ο αδελφός ή ο πατέρας σας, με προβλήματα γονιμότητας ή άλλα αναπαραγωγικά ζητήματα μπορεί να δώσει ενδείξεις για την αιτία του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων.
  • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε.
  • Πάρτε το σύντροφό σας μαζί. Ακόμη και αν έχετε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, η σύντροφός σας μπορεί επίσης να χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις για να δούμε αν έχει οποιαδήποτε προβλήματα που θα μπορούσαν να την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Είναι επίσης καλό να έχουμε το σύντροφό σας μαζί για να βοηθήσει να παρακολουθείτε τυχόν οδηγίες του γιατρού σας δίνει ή να κάνετε ερωτήσεις που δεν μπορεί να σκεφτεί.
  • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

  • Τι υποψιάζεστε ότι μπορεί να προκαλούν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων μου;
  • Εκτός από την πιο πιθανή αιτία, ποιες είναι οι άλλες πιθανές αιτίες σύντροφό μου και δεν ήταν σε θέση να συλλάβουν ένα παιδί;
  • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
  • Θα σύντροφό μου, πρέπει, επίσης, εξετάσεις;
  • Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για να αυξήσουν το σπέρμα μου; Ποια μου προτείνετε;
  • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσετε εκεί;
  • Σε ποιο σημείο θα πρέπει να εξετάσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως ένα δότη σπέρματος ή την υιοθεσία;
  • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Μην διστάσετε να ζητήσετε πρόσθετες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Μερικές ερωτήσεις ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να περιλαμβάνει:

  • Σε ποια ηλικία ξεκίνησες την εφηβεία;
  • Είχατε μια αγγειεκτομή ή αντιστροφή της βαζεκτομής;
  • Μην χρησιμοποιείτε παράνομα ναρκωτικά, όπως η μαριχουάνα, η κοκαΐνη ή αναβολικά στεροειδή;
  • Έχετε εκτεθεί σε τοξίνες, όπως χημικών ουσιών, φυτοφαρμάκων, ακτινοβολία ή μόλυβδο, ειδικά σε τακτική βάση;
  • Είσαι λαμβάνουν επί του παρόντος οποιαδήποτε φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής;
  • Μην παίρνετε τακτικά ζεστά μπάνια ή ατμόλουτρα;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Όταν δείτε ένα γιατρό, επειδή έχετε το πρόβλημα που παίρνει έγκυο σύντροφό σας, αυτός ή αυτή θα προσπαθήσει να προσδιορίσει την αιτία. Ακόμη και αν ο γιατρός σας πιστεύει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων είναι το πρόβλημα, εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να χρειάζονται και οι δύο εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες αιτίες της υπογονιμότητας και να ψάξουν για τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας. Δοκιμή και διάγνωση μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Γενική φυσική εξέταση και το ιατρικό ιστορικό
Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση των γεννητικών οργάνων και τις ερωτήσεις σας σχετικά με τυχόν κληρονομικές παθήσεις, χρόνια προβλήματα υγείας, ασθένειες, τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ρωτήσετε για τις σεξουαλικές σας συνήθειες και τη σεξουαλική ανάπτυξη σας.

Σπερμοδιάγραμμα
Ένα χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων έχει διαγνωστεί ως μέρος ενός τεστ ανάλυσης σπέρματος. Αριθμό των σπερματοζωαρίων είναι γενικά καθορίζεται από την εξέταση του σπέρματος κάτω από ένα μικροσκόπιο για να δούμε πόσα σπέρμα εμφανίζεται μέσα σε τετράγωνα σε ένα σχέδιο πλέγματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Για να συλλέξει ένα δείγμα σπέρματος, ο γιατρός σας θα σας κάνει να αυνανίζονται και να εκσπερματώνουν μέσα στο ειδικό δοχείο. Είναι επίσης δυνατό να συλλεχθεί το σπέρμα για εξέταση κατά τη σεξουαλική επαφή, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό προφυλακτικό. Σπερματικά συχνά διακυμάνσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διάφορες δοκιμές ανάλυση σπέρματος γίνεται επί ένα χρονικό διάστημα για να εξασφαλίσει ακριβή αποτελέσματα.

Νέα σπερματοζωάρια παράγονται συνεχώς στους όρχεις και να διαρκέσει περίπου 40-76 ημέρες για να ωριμάσει. Έτσι, η τρέχουσα ανάλυση σπέρματος αντικατοπτρίζει το περιβάλλον σας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2,5 μηνών. Οι θετικές αλλαγές που έχετε κάνει δεν θα εμφανιστούν για μια περίοδο αρκετών μηνών.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων είναι ατελής ή ακατάλληλη συλλογή ενός δείγματος σπέρματος. Οι περισσότεροι γιατροί θα ελέγξει δύο ή περισσότερα δείγματα σπέρματος πάροδο του χρόνου να εξασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ των δειγμάτων. Για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια σε μια συλλογή, ο γιατρός σας θα θέλει να:

  • Βεβαιωθείτε ότι όλο το σπέρμα σας κάνει μέσα στο προφυλακτικό δοχείο συλλογής ή συλλογή όταν εκσπερματώνουν
  • Περιμένετε τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την έχετε ανακτηθεί από μια ασθένεια ή αγχωτικό γεγονός για να συλλέξει ένα δείγμα σπέρματος
  • Έχετε απέχουν από εκσπερματώνει για τουλάχιστον δύο, αλλά όχι περισσότερο από επτά φορές πριν από τη συλλογή ενός δείγματος
  • Βεβαιωθείτε ότι ένα δεύτερο δείγμα συλλέγεται τουλάχιστον επτά ημέρες μετά την πρώτη
  • Έχετε αποφεύγεται η χρήση λιπαντικών διότι τα προϊόντα αυτά μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα του σπέρματος

Αποτελέσματα της ανάλυσης σπέρματος
Κανονική πυκνότητα των σπερματοζωαρίων κυμαίνεται από 15 εκατ. σε μεγαλύτερη από 200 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος. Θα θεωρείται ότι έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, αν έχετε λιγότερα από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο ή λιγότερο από 39 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά συνολικά εκσπερμάτωση. Έχετε την ευκαιρία να πάρει το συνεργάτη σας έγκυες μειώνεται με τη μείωση σπερματοζωαρίων. Μερικοί άνδρες έχουν καθόλου σπερματοζωάρια στο σπέρμα τους σε όλα. Αυτό είναι γνωστό ως αζωοσπερμία (ay-ΖΩΗ-UH-κίνητρο-me-UH).

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στην αναπαραγωγή, καθώς και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα σας είναι μόνο μία. Μερικοί άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων με επιτυχία ο πατέρας των παιδιών. Παρομοίως, μερικοί άνδρες με φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων είναι σε θέση να τεκνοποιήσουν. Ακόμα κι αν έχετε αρκετό σπέρμα, είστε πολύ πιο πιθανό να πάρετε το συνεργάτη σας έγκυες, εάν τουλάχιστον το ήμισυ του σπέρματος σας έχουν μια κανονική μορφή (μορφολογία) και εμφανίζουν φυσιολογική κίνηση προς τα εμπρός (κινητικότητα).

Άλλες εξετάσεις
Ανάλογα με τις αρχικές διαπιστώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πρόσθετες δοκιμές για να δούμε την αιτία του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων σας και άλλες πιθανές αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Οσχέου υπερήχων. Η δοκιμή αυτή χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα για να δούμε τους όρχεις και των υποστηρικτικών δομών.
  • Διορθικό υπερηχογράφημα. Ένας μικρός λίπανση ραβδί εισάγεται στο ορθό έντερο σας για να ελέγξετε προστάτη σας, καθώς και για αποφράξεις των αγωγών που μεταφέρουν το σπέρμα (αγωγοί εκσπερμάτισης και κύστεις).
  • Ορμονικός έλεγχος. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό του επιπέδου των ορμονών που παράγονται από την υπόφυση, στον υποθάλαμο και στους όρχεις, οι οποίες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη σεξουαλική ανάπτυξη και την παραγωγή σπέρματος.
  • Μετά την εκσπερμάτιση ανάλυση ούρων. Σπέρμα στα ούρα σας μπορεί να υποδεικνύει το σπέρμα σας ταξιδεύουν προς τα πίσω στην κύστη αντί για το πέος σας κατά την εκσπερμάτιση (παλίνδρομη εκσπερμάτιση).
  • Γενετικές εξετάσεις. Οταν η συγκέντρωση σπέρματος είναι εξαιρετικά χαμηλή, γενετικές αιτίες θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Μια εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει αν υπάρχουν ανεπαίσθητες αλλαγές στο χρωμόσωμα Υ - σημάδια μιας γενετικής ανωμαλίας. Γενετική εξέταση μπορεί επίσης να υποχρεωθεί να διαγνώσει διάφορες εκ γενετής ή κληρονομικά σύνδρομα.
  • Βιοψία των όρχεων. Αυτή η δοκιμή περιλαμβάνει την αφαίρεση δειγμάτων από τον όρχι με μια βελόνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν ανάλυση σπέρματος σας δεν εμφανίζει καθόλου σπέρμα. Τα αποτελέσματα της ορχική βιοψία θα δείξει αν η παραγωγή του σπέρματος είναι φυσιολογικό. Αν είναι, το πρόβλημά σας είναι πιθανό να προκαλείται από απόφραξη ή ένα άλλο πρόβλημα με τη μεταφορά του σπέρματος.
  • Τα αντι-σπέρματος τεστ αντισωμάτων. Οι εξετάσεις αυτές χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (αντισώματα) ότι το σπέρμα επίθεση και να επηρεάσει την ικανότητά τους να λειτουργούν.
  • Εξειδικευμένες εξετάσεις της λειτουργίας του σπέρματος. Ένας αριθμός των δοκιμών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογήσει πόσο καλά το σπέρμα σας να επιβιώσει μετά την εκσπερμάτωση, πόσο καλά μπορούν να διεισδύσει στο ωάριο και αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα που συνδέονται με το αυγό. Εάν έχετε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, έχοντας υγιές σπέρμα μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανδρική γονιμότητα.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Θεραπείες για χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, μια διόγκωση των φλεβών που στραγγίζουν τον όρχι (κιρσοκήλη) μπορεί συχνά να καθοριστεί χειρουργικά ή παρεμποδίζεται σωλήνα σπερματικού πόρου επισκευαστεί.
  • Θεραπεία λοιμώξεων. Αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν μια μόλυνση του αναπαραγωγικού συστήματος, αλλά αυτό δεν ανοίγει πάντα τη γονιμότητα.
  • Ορμονικές θεραπείες και φάρμακα. Ορμονικής υποκατάστασης ή φάρμακα μπορεί να συνταγογραφηθεί για να αλλάξει τα επίπεδα των ορμονών. Μπορεί να χρειαστούν από τρεις έως έξι μήνες πριν θα παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη για την ανάλυση του σπέρματος σας.
  • Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART). Θεραπείες ART συνεπάγονται τη συγκέντρωση του σπέρματος μέσω της κανονικής εκσπερμάτιση, χειρουργική εξαγωγή ή από άτομα δότη, ανάλογα με τη συγκεκριμένη περίπτωση και τις επιθυμίες σας. Το σπέρμα στη συνέχεια εισάγεται εντός του θηλυκού γεννητικού συστήματος, ή να χρησιμοποιηθούν για in vitro γονιμοποίηση ή ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος.

Όταν η θεραπεία δεν λειτουργεί
Μερικές φορές τα αρσενικά προβλήματα γονιμότητας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται, και είναι αδύνατο για έναν άνθρωπο να τεκνοποιήσουν. Αν αυτή είναι η περίπτωση, εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να εξετάσει είτε χρησιμοποιώντας σπέρμα από δότη ή να υιοθετήσει ένα παιδί.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να πάρετε στο σπίτι για να αυξήσει τις πιθανότητές σας να πάρει το συνεργάτη σας έγκυες:

  • Αυξήστε τη συχνότητα του σεξ. Τη σεξουαλική επαφή κάθε δεύτερη μέρα γύρω από το χρόνο της ωορρηξίας αυξάνει τις πιθανότητές σας να πάρει το συνεργάτη σας έγκυες. Ωστόσο, εκσπερματώνει πιο συχνά από ότι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σας.
  • Κάνουν σεξ όταν γονιμοποίηση είναι δυνατόν μια γυναίκα που είναι πιθανότερο να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας -. Που εμφανίζεται στο μέσο του έμμηνου κύκλου, μεταξύ των περιόδων. Οι ειδικοί συνιστούν γενικότερα έχουν σεξουαλική επαφή κάθε δύο μέρες κοντά τη στιγμή της ωορρηξίας. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το σπέρμα, το οποίο μπορεί να ζήσει αρκετές ημέρες, είναι παρόντες, όταν η σύλληψη είναι δυνατή.
  • Αποφεύγεται η χρήση των λιπαντικών. Ορισμένα προϊόντα όπως Astroglide ή ΚΥ ζελέ, λοσιόν, και το σάλιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την κίνηση του σπέρματος. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το σπέρμα-ασφαλή λιπαντικά.

Βλέπε επίσης

Εναλλακτική ιατρική

Τα στοιχεία εξακολουθεί να είναι περιορισμένη για το αν - ή πόσα - βότανα ή συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση αριθμός σπερματοζωαρίων ή τη συνολική υγεία του σπέρματος.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πειστικές πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη των διατροφικών συμπληρωμάτων, ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα μπορεί να βελτιώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ή την ποιότητα του σπέρματος. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ψευδάργυρος
  • Σελήνιο
  • Βιταμίνη Ε
  • Βιταμίνη Β-12
  • Φολικό οξύ
  • L-καρνιτίνη
  • Η βιταμίνη C
  • Β-καροτένιο

Συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε βότανα ή συμπληρώματα, όπως μερικοί μπορεί να προκαλέσει βλάβη όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις (υπερβολικές δόσεις) ή για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Θα πρέπει να αποφεύγετε ορισμένα γνωστά παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και της ποιότητας:

  • Μην καπνίζετε.
  • Περιορίστε ή να απέχουν από το αλκοόλ.
  • Steer σαφές από τα παράνομα ναρκωτικά.
  • Συζητήστε με το γιατρό σας για τα φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.
  • Κρατήστε το βάρος μακριά.
  • Αποφύγετε τη θερμότητα.
  • Μειώστε το στρες.
  • Αποφύγετε τα φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα και άλλες τοξίνες.

Βλέπε επίσης