Ανδρική υπογονιμότητα

Ορισμός

Περίπου το 15 τοις εκατό των ζευγαριών είναι υπογόνιμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να συλλάβουν ένα παιδί, ακόμη κι αν είχαν συχνή, σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις για ένα χρόνο ή περισσότερο. Σε περίπου το ήμισυ αυτών των ζευγαριών, ανδρική υπογονιμότητα παίζει ρόλο.

Ανδρική υπογονιμότητα οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή σπέρματος, παραμορφωμένο ή ακίνητα σπερματοζωάρια, ή μπλοκαρίσματα που εμποδίζουν την παράδοση του σπέρματος. Ασθένειες, τραύματα, χρόνια προβλήματα υγείας, επιλογές στον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες που μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο στην πρόκληση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Δεν είναι σε θέση να συλλάβουν ένα παιδί μπορεί να είναι αγχωτική και απογοητευτικό, αλλά ένας αριθμός των αρσενικών θεραπείες υπογονιμότητας είναι διαθέσιμες.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Η κύρια ένδειξη της ανδρικής υπογονιμότητας είναι η αδυναμία να συλλάβουν ένα παιδί. Μπορεί να μην υπάρχουν άλλα εμφανή σημάδια ή συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, ένα υποκείμενο πρόβλημα, όπως μια κληρονομική διαταραχή, ορμονική ανισορροπία ή μια κατάσταση που εμποδίζει τη διέλευση του σπέρματος μπορεί να προκαλέσει σημάδια και τα συμπτώματα. Άντρας σημάδια στειρότητα και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Η αδυναμία να συλλάβουν ένα παιδί
 • Τα προβλήματα με τη σεξουαλική λειτουργία - για παράδειγμα, δυσκολία με την εκσπερμάτιση ή δυσκολία διατήρησης στύσης (στυτική δυσλειτουργία)
 • Πόνο, πρήξιμο ή εφάπαξ στην περιοχή των όρχεων
 • Μειωμένη προσώπου ή σώματος μαλλιά ή άλλα σημάδια μιας χρωμοσωμικής ή ορμονική ανωμαλία
 • Έχοντας ένα χαμηλότερο από το κανονικό αριθμό των σπερματοζωαρίων (λιγότερα από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος ή του ολικού αριθμού σπερματοζωαρίων λιγότερο από 39 εκατομμύρια ανά εκσπερμάτιση)

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δείτε έναν γιατρό εάν:

 • Δεν είναι σε θέση να συλλάβει ένα παιδί μετά από ένα χρόνο τακτικής, σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις
 • Έχετε στύσης ή προβλήματα εκσπερμάτισης, χαμηλή σεξουαλική ορμή, ή άλλα προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας
 • Έχετε πόνο, δυσφορία, ένα κατ 'αποκοπή ή πρήξιμο στην περιοχή των όρχεων
 • Έχουν μια ιστορία όρχεως, του προστάτη ή σεξουαλικά προβλήματα
 • Είχαν βουβωνική χώρα, οι όρχεις, το πέος ή το όσχεο χειρουργική επέμβαση

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Ανδρική γονιμότητα είναι μια σύνθετη διαδικασία. Για να πάρετε το συνεργάτη σας έγκυες, τα ακόλουθα πρέπει να γίνει:

 • Θα πρέπει να παράγουν υγιή σπερματοζωάρια. Αρχικά, αυτό συνεπάγεται την ανάπτυξη και το σχηματισμό των αρσενικών αναπαραγωγικών οργάνων κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Τουλάχιστον ένας από τους όρχεις σας θα πρέπει να λειτουργεί σωστά, και το σώμα σας πρέπει να παράγει τεστοστερόνης και άλλων ορμονών για να προκαλέσει και να διατηρήσει την παραγωγή σπέρματος.
 • Σπέρμα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσα στο σπέρμα. Μόλις σπερματοζωάρια παράγονται στους όρχεις, λεπτή σωλήνες μεταφορά τους μέχρι να αναμειγνύεται με το σπέρμα και τα ejaculated έξω από το πέος.
 • Πρέπει να υπάρχει αρκετή σπερματοζωαρίων στο σπέρμα. Εάν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα σας (σπέρμα) είναι χαμηλή, μειώνει τις πιθανότητες ότι ένας του σπέρματος σας θα γονιμοποιήσει ωάριο της συντρόφου σας. Ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων είναι μικρότερος από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος ή λιγότερα από ένα εκατομμύριο ανά εκσπερμάτωση 39.
 • Το σπέρμα πρέπει να διαμορφωθεί σωστά και είναι σε θέση να προχωρήσουμε. Εάν η κίνηση (κινητικότητα) ή το σχήμα (μορφολογία) του σπέρματος σας είναι φυσιολογική, το σπέρμα μπορεί να μην είναι σε θέση να φθάσουν ή να διεισδύσει αυγό του συντρόφου σας.

Ιατρικές αιτίες
Προβλήματα με την ανδρική γονιμότητα μπορεί να προκληθεί από μια σειρά από θέματα υγείας και ιατρικές θεραπείες. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

 • Κιρσοκήλη. Κιρσοκήλη είναι μια διόγκωση των φλεβών που στραγγίζουν τον όρχι. Είναι μια κοινή αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την κανονική ψύξη του όρχεως, οδηγώντας σε μειωμένη αριθμό των σπερματοζωαρίων και λιγότερα κινούμενα σπερματοζωάρια.
 • Λοίμωξη. Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος ή την υγεία του σπέρματος, ή μπορεί να προκαλέσει ουλές που εμποδίζει τη διέλευση του σπέρματος. Αυτά περιλαμβάνουν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια και η βλεννόρροια? Φλεγμονή του προστάτη (προστατίτιδα)? Και φλεγμονή στους όρχεις που οφείλεται σε παρωτίτιδα (παρωτίτιδα).
 • Θέματα εκσπερμάτωση. Παλίνδρομη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν το σπέρμα εισέρχεται στην κύστη κατά τη διάρκεια του οργασμού, αντί να αναδύεται μέσα από την άκρη του πέους. Διάφορες συνθήκες για την υγεία μπορεί να προκαλέσει παλίνδρομη εκσπερμάτωση, όπως ο διαβήτης, κακώσεις νωτιαίου μυελού, τα φάρμακα, και η χειρουργική επέμβαση της ουροδόχου κύστης, του προστάτη ή την ουρήθρα. Μερικοί άνδρες με κάκωση του νωτιαίου μυελού ή σε ορισμένες ασθένειες δεν μπορεί να εκσπερματώσει σπέρματος, ακόμα κι αν εξακολουθούν να παράγουν σπέρμα.
 • Αντισώματα ότι το σπέρμα επίθεση. Αντισώματα έναντι σπέρματος είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που αναγνωρίζουν λανθασμένα το σπέρμα ως επιβλαβείς εισβολείς και να προσπαθήσει για την εξάλειψή τους.
 • Όγκων. Καρκίνοι και καλοήθεις όγκοι μπορούν να επηρεάσουν τα αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα άμεσα ή μπορεί να επηρεάσει τους αδένες που απελευθερώνουν ορμόνες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή, όπως η υπόφυση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία για τη θεραπεία όγκων μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα.
 • Κρυψορχία. Σε κάποια αρσενικά, κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη σε μία ή δύο όρχεις δεν κατεβαίνουν από την κοιλιά μέσα στο σάκο που περιέχει συνήθως τους όρχεις (όσχεο). Μειωμένη γονιμότητα είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άνδρες που είχαν αυτή την κατάσταση.
 • Ορμονικές διαταραχές. Υπογονιμότητα μπορεί να προκληθεί από διαταραχές των όρχεων τους ή μια ανωμαλία που επηρεάζει άλλα ορμονικά συστήματα όπως τον υποθάλαμο, την υπόφυση, το θυρεοειδή και τα επινεφρίδια. Χαμηλή τεστοστερόνη (ανδρική υπογοναδισμός) και άλλα ορμονικά προβλήματα έχουν μια σειρά από πιθανές αιτίες.
 • Σπέρματος αγωγού ελαττώματα. Οι σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα (σπερματοζωάρια αγωγούς) μπορεί να καταστραφεί από ασθένεια ή τραυματισμό. Μερικοί άνδρες απόφραξη εμπειρία στο τμήμα του όρχεως που αποθηκεύει σπέρματος (επιδιδυμίδα) ή απόφραξη του ενός ή και των δύο από τους σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα από τους όρχεις. Οι άνδρες με κυστική ίνωση και κάποιες άλλες κληρονομικές παθήσεις μπορεί να γεννηθεί χωρίς σπερματικών πόρων συνολικά.
 • . Χρωμοσωμικές ανωμαλίες κληρονομικές διαταραχές όπως το σύνδρομο Klinefelter είναι - κατά την οποία ένας άνδρας γεννιέται με δύο χρωμοσώματα Χ και ένα Υ χρωμόσωμα (αντί για ένα Χ και ένα Υ) - να προκαλέσει μη φυσιολογική ανάπτυξη των αναπαραγωγικών οργάνων ανδρών. Άλλα γενετικά σύνδρομα που σχετίζονται με την υπογονιμότητα περιλαμβάνουν κυστική ίνωση, σύνδρομο Kallmann, το σύνδρομο του Young και το σύνδρομο Kartagener.
 • Προβλήματα με τη σεξουαλική επαφή. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα διατήρηση ή την διατήρηση μιας στύσης επαρκούς για σεξ (στυτική δυσλειτουργία), πρόωρη εκσπερμάτιση, επώδυνη σεξουαλική επαφή, ανατομικές ανωμαλίες, όπως έχει άνοιγμα της ουρήθρας κάτω από το πέος (υποσπαδίας), ή ψυχολογικά ή προβλήματα σχέσεων που παρεμβαίνουν με το σεξ.
 • Η κοιλιοκάκη. Μια πεπτική διαταραχή που προκαλείται από ευαισθησία στη γλουτένη, κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσουν την ανδρική στειρότητα. Γονιμότητα μπορεί να βελτιωθεί μετά την έγκριση δίαιτα ελεύθερη γλουτένης.
 • Ορισμένα φάρμακα. Τεστοστερόνη θεραπεία υποκατάστασης, η μακροχρόνια χρήση αναβολικών στεροειδών, τα φάρμακα του καρκίνου (χημειοθεραπεία), ορισμένα αντιμυκητιασικά φάρμακα, ορισμένα φάρμακα έλκους και ορισμένα άλλα φάρμακα μπορούν να βλάψουν την παραγωγή σπέρματος και να μειώσει την ανδρική γονιμότητα.

Περιβαλλοντικές αιτίες
Η υπερβολική έκθεση σε ορισμένα στοιχεία του περιβάλλοντος, όπως η θερμότητα, τις τοξίνες και τις χημικές ουσίες μπορεί να μειώσει την παραγωγή σπέρματος ή τη λειτουργία του σπέρματος. Οι συγκεκριμένες αιτίες περιλαμβάνουν:

 • Βιομηχανικά χημικά. Εκτεταμένη έκθεση σε βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλιο, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, οργανικούς διαλύτες, υλικά ζωγραφικής και μολύβδου μπορεί να συμβάλει σε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.
 • Βαρέα μέταλλα έκθεσης. Έκθεση σε μόλυβδο ή άλλα βαριά μέταλλα, επίσης, μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.
 • Ακτινοβολία ή ακτίνες-Χ. Έκθεση σε ακτινοβολία μπορεί να μειώσει την παραγωγή σπέρματος, αν και συχνά θα επιστρέψει τελικά στο φυσιολογικό. Με υψηλές δόσεις ακτινοβολίας, η παραγωγή σπέρματος μπορεί να είναι μόνιμα μειωθεί.
 • Υπερθέρμανση των όρχεων. Συχνή χρήση της σάουνας ή υδρομασάζ μπορεί να μειώσει προσωρινά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σας. Συνεδρίαση για μεγάλο χρονικό διάστημα, να φοράτε στενά ρούχα ή εργάζονται σε ένα φορητό υπολογιστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί επίσης να αυξήσει τη θερμοκρασία στο όσχεο σας και να μειώσει ελαφρώς την παραγωγή σπέρματος. Το είδος των εσωρούχων που φορούν είναι απίθανο να κάνει μια σημαντική διαφορά στην ανδρική γονιμότητα.

Υγεία, τον τρόπο ζωής και άλλες αιτίες
Ορισμένα άλλα αίτια της ανδρικής στειρότητας περιλαμβάνουν:

 • Παράνομη χρήση ναρκωτικών. Αναβολικά στεροειδή λαμβάνονται για την τόνωση της μυϊκής δύναμης και της ανάπτυξης μπορεί να προκαλέσει τους όρχεις να συρρικνωθεί και την παραγωγή σπέρματος να μειώνεται. Χρήση κοκαΐνης και μαριχουάνας μπορεί να μειώσει προσωρινά τον αριθμό και την ποιότητα του σπέρματος σας, όπως καλά.
 • Η χρήση του αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία και μείωση της παραγωγής σπέρματος. Νόσος του ήπατος που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας.
 • Επάγγελμα. Ορισμένα επαγγέλματα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της υπογονιμότητας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με την εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και οθονών προβολής βίντεο, η εργασία σε βάρδιες, και το εργασιακό άγχος.
 • Κάπνισμα. Οι άνδρες που καπνίζουν μπορεί να έχουν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από ό, τι εκείνοι που δεν καπνίζουν. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα.
 • Το συναισθηματικό στρες. Στρες μπορεί να επηρεάσει ορισμένες ορμόνες που απαιτούνται για την παραγωγή σπέρματος. Σοβαρή ή παρατεταμένη συναισθηματική πίεση, όπως τα προβλήματα με τη γονιμότητα, μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σας.
 • Βάρος. Παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές που μειώνουν την ανδρική γονιμότητα.
 • Η παρατεταμένη ποδηλασία. Παρατεταμένη ποδηλασία είναι μια άλλη πιθανή αιτία μειωμένης γονιμότητας λόγω της υπερθέρμανσης των όρχεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πίεση του καθίσματος ποδηλάτου στην περιοχή πίσω από τους όρχεις (περίνεο) μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στο πέος και τη στυτική δυσλειτουργία.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με την ανδρική υπογονιμότητα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Καπνός για κάπνισμα
 • Χρήση αλκοόλ
 • Χρησιμοποιώντας ορισμένα παράνομα ναρκωτικά
 • Το υπερβολικό βάρος
 • Έχοντας ορισμένα παρελθόν ή παρόν λοιμώξεις
 • Το να εκτίθενται σε τοξίνες
 • Υπερθέρμανση των όρχεων
 • Έχοντας μια προηγούμενη εκτομή του σπερματικού πόρου ή αντιστροφή της βαζεκτομής
 • Το να γεννηθεί με διαταραχή της γονιμότητας ή έχουν εξ αίματος συγγενή με μια διαταραχή της γονιμότητας
 • Έχοντας ορισμένες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των όγκων και χρόνιες ασθένειες
 • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων ή υποβάλλονται σε ιατρικές θεραπείες, όπως χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου
 • Εκτελεί ορισμένες παρατεταμένες δραστηριότητες όπως το ποδήλατο ή ιππασία, ειδικά σε μια σκληρή έδρα ή κακώς προσαρμοστεί ποδήλατο

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι αγχωτική τόσο για εσάς και το σύντροφό σας. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Χειρουργική επέμβαση ή άλλες διαδικασίες για τη θεραπεία μια υποκείμενη αιτία του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων ή άλλα προβλήματα αναπαραγωγής
 • Ακριβά και να συμμετέχουν τεχνικές αναπαραγωγής, όπως εξωσωματική γονιμοποίηση
 • Το άγχος και η σχέση δυσκολίες που σχετίζονται με την αδυναμία να έχουν ένα παιδί
 • Ένας αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του προστάτη

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Ωστόσο, όταν σας καλούν να κανονίσει μια συνάντηση, μπορεί να παραπεμφθεί σε ειδικό.

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως η αποχή από εκσπερματώνει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ή διακοπή ορισμένων φαρμάκων.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Μάθετε αν έχετε οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων γονιμότητας. Έχοντας ένα αρσενικό σε σχέση με το αίμα, όπως ο αδελφός ή ο πατέρας σας, με προβλήματα γονιμότητας ή άλλα αναπαραγωγικά ζητήματα μπορεί να δώσει ενδείξεις για την αιτία των προβλημάτων γονιμότητας.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Πάρτε το σύντροφό σας μαζί. Για τη στειρότητα, η σύντροφός σας μπορεί να χρειαστεί επίσης δοκιμές για να δούμε αν έχει οποιαδήποτε προβλήματα γονιμότητας που θα μπορούσε να την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Είναι επίσης καλό να έχουμε το σύντροφό σας μαζί για να βοηθήσει να παρακολουθείτε τυχόν οδηγίες του γιατρού σας δίνει ή να κάνετε ερωτήσεις που δεν μπορεί να σκεφτεί.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ερωτήσεις για το γιατρό σας

 • Τι υποψιάζεστε ότι μπορεί να παρεμβαίνει με την ικανότητά μου να τεκνοποιήσουν;
 • Εκτός από την πιο πιθανή αιτία, ποιες είναι οι άλλες πιθανές αιτίες σύντροφό μου και δεν ήταν σε θέση να συλλάβουν ένα παιδί;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Θα σύντροφό μου, πρέπει, επίσης, εξετάσεις;
 • Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για την κατάστασή μου;
 • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου πρότειναν;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσετε εκεί;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση μου εκεί;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Να είναι έτοιμη να απαντήσει στις ερωτήσεις ο γιατρός σας είναι πιθανό να ρωτήσω:

 • Σε ποια ηλικία ξεκίνησες την εφηβεία;
 • Είχατε κάποια προβλήματα στη σεξουαλική τους σχέση αυτή, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας διατήρησης στύσης, εκσπερματώνει πολύ νωρίς ή δεν είναι σε θέση να εκσπερματώσει;
 • Έχετε ποτέ πατέρας ενός παιδιού;
 • Είχατε μια αγγειεκτομή ή αντιστροφή της βαζεκτομής;
 • Μην χρησιμοποιείτε παράνομα ναρκωτικά, όπως η μαριχουάνα, η κοκαΐνη ή αναβολικά στεροειδή;
 • Έχετε εκτεθεί σε τοξίνες, όπως χημικών ουσιών, φυτοφαρμάκων, ακτινοβολία ή μόλυβδο, ειδικά σε τακτική βάση;
 • Είσαι λαμβάνουν επί του παρόντος οποιαδήποτε φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής;
 • Μην παίρνετε τακτικά ζεστά μπάνια ή ατμόλουτρα;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Πολλά υπογόνιμα ζευγάρια έχουν περισσότερες από μία αιτία της υπογονιμότητας, οπότε είναι πιθανό οι δύο θα πρέπει να δείτε ένα γιατρό. Μπορεί να πάρει μια σειρά από εξετάσεις για να προσδιοριστεί η αιτία της υπογονιμότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια αιτία δεν είναι ποτέ εντοπιστεί. Δοκιμές υπογονιμότητα μπορεί να είναι ακριβά και δεν μπορούν να καλύπτονται από ασφάλιση - ανακαλύψτε τι σχέδιο ιατρικής σας καλύπτει μπροστά από το χρόνο.

Διάγνωση αρσενικά προβλήματα υπογονιμότητας συνήθως περιλαμβάνει:

 • Γενική φυσική εξέταση και το ιατρικό ιστορικό. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση των γεννητικών οργάνων και τις ερωτήσεις σας σχετικά με τυχόν κληρονομικές παθήσεις, χρόνια προβλήματα υγείας, ασθένειες, τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ρωτήσετε για τις σεξουαλικές σας συνήθειες και για τη σεξουαλική σας ανάπτυξη κατά την εφηβεία.
 • Σπερμοδιάγραμμα. Σπέρμα λαμβάνεται γενικά με αυνανισμό και την εκσπερμάτωση σε ένα ειδικό δοχείο στο γραφείο του γιατρού. Το σπέρμα σας είναι στη συνέχεια αποστέλλονται σε εργαστήριο για τη μέτρηση του αριθμού των παρόντων σπέρματος και να αναζητήσει τυχόν ανωμαλίες στο σχήμα (μορφολογία) και τη μετακίνηση (κινητικότητας) των σπερματοζωαρίων. Το εργαστήριο θα ελέγχει, επίσης, το σπέρμα σας για τα σημάδια των προβλημάτων, όπως λοιμώξεις. Συχνά ο αριθμός των σπερματοζωαρίων κυμαίνεται από το ένα δείγμα στο άλλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διάφορες δοκιμές ανάλυση σπέρματος γίνεται επί ένα χρονικό διάστημα για να εξασφαλίσει ακριβή αποτελέσματα. Εάν η ανάλυση σπέρματος σας είναι φυσιολογικό, ο γιατρός σας θα σας συστήσει πιθανότατα τον ενδελεχή έλεγχο του συντρόφου σας πριν από τη διεξαγωγή πια αρσενικό δοκιμές στειρότητας.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πρόσθετες δοκιμές για να προσδιορίσει την αιτία της υπογονιμότητας σας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Οσχέου υπερήχων. Η δοκιμή αυτή χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα για να παράγει εικόνες μέσα στο σώμα σας. Ένα υπερηχογράφημα οσχέου μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να δει εμπόδια ή άλλα προβλήματα στους όρχεις και των υποστηρικτικών δομών.
 • Διορθικό υπερηχογράφημα. Ένα μικρό, λίπανση ραβδί εισάγεται στο ορθό έντερο σας. Επιτρέπει το γιατρό σας για να ελέγξετε προστάτη σας, και ψάξτε για εμπλοκή των αγωγών που μεταφέρουν το σπέρμα (αγωγοί εκσπερμάτισης και κύστεις).
 • Δοκιμές ορμόνης. Ορμόνες που παράγονται από την υπόφυση, υποθάλαμο και τους όρχεις διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην σεξουαλική ανάπτυξη και την παραγωγή σπέρματος. Ανωμαλίες σε άλλες ορμονικές ή όργανο συστήματα μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην υπογονιμότητα. Μια εξέταση αίματος μετρά το επίπεδο της τεστοστερόνης και των άλλων ορμονών.
 • Μετά την εκσπερμάτιση ανάλυση ούρων. Σπέρμα στα ούρα σας μπορεί να υποδεικνύει το σπέρμα σας ταξιδεύουν προς τα πίσω στην κύστη αντί για το πέος σας κατά την εκσπερμάτιση (παλίνδρομη εκσπερμάτιση).
 • Γενετικές εξετάσεις. Οταν η συγκέντρωση σπέρματος είναι εξαιρετικά χαμηλή, γενετικές αιτίες θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Μια εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει αν υπάρχουν ανεπαίσθητες αλλαγές στο χρωμόσωμα Υ - σημάδια μιας γενετικής ανωμαλίας. Γενετική εξέταση μπορεί επίσης να υποχρεωθεί να διαγνώσει διάφορες εκ γενετής ή κληρονομικά σύνδρομα.
 • Βιοψία των όρχεων. Αυτή η δοκιμή περιλαμβάνει την αφαίρεση δειγμάτων από τον όρχι με μια βελόνα. Τα αποτελέσματα της ορχική βιοψία θα δείξει αν η παραγωγή του σπέρματος είναι φυσιολογικό. Αν είναι, το πρόβλημά σας είναι πιθανό να προκαλείται από απόφραξη ή ένα άλλο πρόβλημα με τη μεταφορά του σπέρματος.
 • Anti-σπέρματος τεστ αντισωμάτων. Οι εξετάσεις αυτές χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (αντισώματα) ότι το σπέρμα επίθεση. Θα είναι ιδιαίτερα πιθανό να έχουν αντισώματα έναντι σπέρματος, αν είχατε μια αντιστροφή vasectomy.
 • Εξειδικευμένες εξετάσεις της λειτουργίας του σπέρματος. Ένας αριθμός των δοκιμών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει πόσο καλά το σπέρμα σας να επιβιώσει μετά την εκσπερμάτωση, το πόσο καλά μπορούν να διεισδύσουν ένα αυγό, και αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα που συνδέονται με το αυγό. Εάν έχετε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, έχοντας υγιές σπέρμα μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανδρική γονιμότητα.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Ο γιατρός σας θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τη γονιμότητά σας είτε με τη διόρθωση ένα υποκείμενο πρόβλημα (αν βρεθεί) ή προσπαθεί θεραπείες που φαίνεται σαν να μπορεί να είναι χρήσιμη. Συχνά, η ακριβής αιτία της υπογονιμότητας δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Ακόμη και αν η ακριβής αιτία δεν είναι σαφής, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει θεραπείες που λειτουργούν. Σε όλες τις περιπτώσεις υπογονιμότητας, η γυναίκα, επίσης, θα πρέπει να ελεγχθεί και μπορεί να χρειαστεί θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επεξεργασία του συντρόφου μπορεί να βοηθήσει αντιστάθμιση για τα αρσενικά προβλήματα γονιμότητας.

Θεραπείες για την ανδρική υπογονιμότητα περιλαμβάνουν:

 • Χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, η κιρσοκήλη μπορεί συχνά να διορθωθεί χειρουργικά ή με εμπόδια σπερματικού πόρου επισκευαστεί.
 • Θεραπεία λοιμώξεων. Θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να θεραπεύσει μια μόλυνση του αναπαραγωγικού συστήματος, αλλά δεν ανοίγει πάντα τη γονιμότητα.
 • Θεραπείες για τα προβλήματα της σεξουαλικής επαφής. Φαρμακευτική αγωγή ή την παροχή συμβουλών μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της γονιμότητας σε συνθήκες όπως η στυτική δυσλειτουργία ή πρόωρη εκσπερμάτιση.
 • Ορμονικές θεραπείες και φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή φάρμακα σε περιπτώσεις όπου η στειρότητα προκαλείται από τα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα ορισμένων ορμονών ή προβλήματα με τον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί ορμόνες.
 • Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART). Θεραπείες ART συνεπάγονται τη συγκέντρωση του σπέρματος μέσω της κανονικής εκσπερμάτιση, χειρουργική εξαγωγή ή από άτομα δότη, ανάλογα με τη συγκεκριμένη περίπτωση και τις επιθυμίες σας. Το σπέρμα στη συνέχεια εισάγεται εντός του θηλυκού γεννητικού συστήματος, ή να χρησιμοποιηθεί για να εκτελέσει in vitro γονιμοποίηση ή ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος.

Όταν η θεραπεία δεν λειτουργεί
Μερικές φορές τα αρσενικά προβλήματα γονιμότητας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται, και είναι αδύνατο για έναν άνθρωπο να τεκνοποιήσουν. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ότι εσείς και ο σύντροφός σας θεωρούν είτε χρησιμοποιώντας σπέρμα από δότη ή να υιοθετήσει ένα παιδί.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να πάρετε στο σπίτι για να αυξήσει τις πιθανότητές σας για την επίτευξη της εγκυμοσύνης:

 • Αυξήστε τη συχνότητα του σεξ. Τη σεξουαλική επαφή κάθε δεύτερη μέρα γύρω από το χρόνο της ωορρηξίας αυξάνει τις πιθανότητές σας να πάρει το συνεργάτη σας έγκυες. Ωστόσο, εκσπερματώνει πιο συχνά από ότι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σας.
 • Κάνουν σεξ όταν γονιμοποίηση είναι δυνατόν μια γυναίκα που είναι πιθανότερο να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας -. Που εμφανίζεται στο μέσο του έμμηνου κύκλου, μεταξύ των περιόδων. Οι ειδικοί συνιστούν γενικότερα έχουν σεξουαλική επαφή κάθε δύο μέρες κοντά τη στιγμή της ωορρηξίας. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το σπέρμα, το οποίο μπορεί να ζήσει αρκετές ημέρες, είναι παρόντες, όταν η σύλληψη είναι δυνατή.
 • Αποφεύγεται η χρήση των λιπαντικών. Ορισμένα προϊόντα όπως Astroglide ή ΚΥ ζελέ, λοσιόν, και το σάλιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την κίνηση του σπέρματος. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το σπέρμα-ασφαλή λιπαντικά.

Βλέπε επίσης

Εναλλακτική ιατρική

Τα στοιχεία εξακολουθεί να είναι περιορισμένη για το αν - ή πόσα - βότανα ή συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσει αυξήσουν την ανδρική γονιμότητα. Κάποια συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσει μόνο αν έχετε μια ανεπάρκεια.

Συμπληρώματα που δείχνουν κάποια υπόσχεση για τη βελτίωση αριθμό των σπερματοζωαρίων ή την ποιότητα του σπέρματος περιλαμβάνουν:

 • Η βιταμίνη C
 • Ψευδάργυρος
 • Σελήνιο
 • Βιταμίνη Ε
 • Βιταμίνη Β-12
 • Φολικό οξύ
 • L-καρνιτίνη
 • Η βιταμίνη C
 • Β-καροτένιο

Συζητήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα διατροφής για να επανεξετάσει τους κινδύνους και τα οφέλη αυτής της θεραπείας, όπως ορισμένα συμπληρώματα που λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις (υπερβολικές δόσεις) ή για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να είναι επιβλαβής.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Αντιμέτωποι με υπογονιμότητα μπορεί να είναι δύσκολη. Είναι ένα θέμα για το άγνωστο - δεν μπορεί να προβλέψει πόσο καιρό θα διαρκέσει ή τι θα είναι το αποτέλεσμα. Η υπογονιμότητα δεν είναι απαραίτητα λυθεί με σκληρή δουλειά. Η συναισθηματική επιβάρυνση για ένα ζευγάρι είναι σημαντική, και τα σχέδια για την αντιμετώπιση μπορεί να βοηθήσει.

Σχεδιασμός για τη συναισθηματική αναταραχή

 • Ορίστε όρια. Αποφασίστε εκ των προτέρων πόσα και τι είδους διαδικασίες είναι συναισθηματικά και οικονομικά αποδεκτή για εσάς και το σύντροφό σας και να καθορίσει ένα τελικό όριο. Θεραπείες γονιμότητας μπορεί να είναι ακριβά και συχνά δεν καλύπτονται από ασφάλιση. Μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη συχνά εξαρτάται από τις επανειλημμένες προσπάθειες. Μερικά ζευγάρια γίνει τόσο επικεντρώθηκε στην θεραπεία ότι θα συνεχίσουν με τις διαδικασίες γονιμότητας μέχρι να είναι συναισθηματικά και οικονομικά στραγγισμένο.
 • Εξετάσουν άλλες επιλογές Καθορίστε εναλλακτικές λύσεις -. Την έγκριση ή δότη σπέρματος ή αυγών - όσο το δυνατόν νωρίτερα στη διαδικασία της γονιμότητας. Αυτό μπορεί να μειώσει το άγχος κατά τη διάρκεια της θεραπείας και τα συναισθήματα της απελπισίας, αν η σύλληψη δεν συμβεί.
 • Μιλήστε για τα συναισθήματά σας. Εντοπίστε τις ομάδες υποστήριξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών για βοήθεια πριν και μετά τη θεραπεία για να βοηθήσει να υπομείνει τη διαδικασία και να διευκολυνθεί η θλίψη πρέπει θεραπεία αποτύχει.

Διαχείριση συναισθηματικό στρες κατά τη διάρκεια της θεραπείας

 • Πρακτική μείωσης του στρες τεχνικές. Παραδείγματα περιλαμβάνουν γιόγκα, ο διαλογισμός και η θεραπεία μασάζ.
 • Σκεφτείτε πηγαίνει στην παροχή συμβουλών. Συμβουλευτική, όπως γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί μεθόδους που περιλαμβάνουν ασκήσεις χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος.
 • Εκφραστείτε. Φτάσουν σε άλλους και όχι κρατώντας στα συναισθήματα όπως ενοχή ή θυμό.
 • Μείνετε σε επαφή με τους αγαπημένους. Μιλώντας στο σύντροφό σας, την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να είναι πολύ ευεργετική. Η καλύτερη υποστήριξη προέρχεται συχνά από τους αγαπημένους και τα πιο κοντινά σας.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Πολλά είδη της ανδρικής υπογονιμότητας δεν μπορούν να προληφθούν. Ωστόσο, μπορείτε να αποφύγετε κάποιες γνωστές αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας:

 • Μην καπνίζετε.
 • Περιορίστε ή να απέχουν από το αλκοόλ.
 • Steer σαφές από τα παράνομα ναρκωτικά.
 • Κρατήστε το βάρος μακριά.
 • Μην πάρετε ένα vasectomy.
 • Αποφύγετε τη θερμότητα.
 • Μειώστε το στρες.
 • Αποφύγετε την έκθεση σε φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα και άλλες τοξίνες.

Αν και ο κίνδυνος δεν είναι πειστικές, εάν είστε ένας άπληστος ποδηλάτης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σέλα gel και πλήρους ανάρτησης ποδήλατο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να αποφύγετε τη φθορά πολύ tightfitting ρούχα για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Βλέπε επίσης