Αλκοολισμός

Ορισμός

Ο αλκοολισμός είναι μια χρόνια και συχνά προοδευτική ασθένεια που περιλαμβάνει προβλήματα με τον έλεγχο του πόσιμου σας, να ασχολούνται με το αλκοόλ, να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το αλκοόλ, ακόμη και όταν αυτό προκαλεί προβλήματα, που έχουν να πίνουν περισσότερο για να πάρει το ίδιο αποτέλεσμα (σωματική εξάρτηση), ή έχουν συμπτώματα στέρησης, όταν γρήγορα μειώσετε ή να σταματήσει να πίνει. Αν έχετε αλκοολισμό, δεν μπορείτε να με συνέπεια προβλέψει πόσο θα πιείτε, πόσο καιρό θα πιείτε, ή ό, τι συνέπειες θα προκύψουν από την κατανάλωση σας.

Είναι δυνατόν να έχουμε ένα πρόβλημα με το αλκοόλ, ακόμα και όταν δεν έχει προχωρήσει μέχρι το σημείο του αλκοολισμού. Πρόβλημα του πόσιμου σημαίνει ότι πίνετε πάρα πολύ κατά καιρούς, προκαλώντας επαναλαμβανόμενες προβλήματα στη ζωή σας, αν δεν είστε απόλυτα εξαρτημένοι από το αλκοόλ.

Η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση - ένα μοτίβο της κατανάλωσης, όπου ένας άνδρας καταναλώνει πέντε ή περισσότερα ποτά στη σειρά, ή ένα θηλυκό κατεβάζει τουλάχιστον τέσσερα ποτά στη σειρά - μπορεί να οδηγήσει στους ίδιους κινδύνους για την υγεία και τα κοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με τον αλκοολισμό. Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο μεγαλύτερη είναι οι κίνδυνοι. Η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση, η οποία συχνά συμβαίνει με τους εφήβους και τους νέους ενήλικες, μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάπτυξη του αλκοολισμού.

Αν έχετε αλκοολισμό ή έχετε ένα πρόβλημα με το αλκοόλ, μπορεί να μην είναι σε θέση να μειώσουν ή να σταματήσουν το κάπνισμα, χωρίς βοήθεια. Αρνούμενος ότι έχετε ένα πρόβλημα είναι συνήθως μέρος του αλκοολισμού και άλλα είδη της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος.

Συμπτώματα

Ο αλκοολισμός σημάδια και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εκείνα παρακάτω. Μπορείτε να:

 • Να είναι σε θέση να περιορίσουν την ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε
 • Νιώστε μια ισχυρή ανάγκη ή καταναγκασμό για να πιει
 • Ανάπτυξη ανοχή στο αλκοόλ, έτσι ώστε θα πρέπει να έχετε περισσότερο να αισθάνονται τις επιπτώσεις της
 • Πίνετε μόνο του ή να κρύψετε το πόσιμο σας
 • Ζήστε σωματικά συμπτώματα απόσυρσης - όπως ναυτία, εφίδρωση και τρεμούλιασμα - όταν δεν πίνουν
 • Δεν θυμάμαι συνομιλίες ή δεσμεύσεις, μερικές φορές αναφέρεται ως "black out"
 • Κάντε μια τελετουργία που έχει ποτών σε συγκεκριμένες ώρες και να γίνει ενοχλημένος όταν αυτό το τελετουργικό έχει διαταραχθεί ή αμφισβήτηση
 • Να είστε οξύθυμοι όταν συνηθισμένη ώρα σας πίνοντας πλησιάζει, ειδικά αν το αλκοόλ δεν είναι διαθέσιμη
 • Κρατήστε αλκοόλ σε απίθανα μέρη στο σπίτι, στην εργασία ή στο αυτοκίνητό σας
 • Ποτά γουλιά, δίκλινα τάξη ή να γίνει μεθυσμένος σκόπιμα για να νιώθω καλά, ή να πιείτε να αισθάνονται "κανονική"
 • Έχουν νομικά προβλήματα ή προβλήματα με τις σχέσεις, την απασχόληση ή οικονομικά λόγω της κατανάλωσης
 • Χάνουν το ενδιαφέρον τους σε δραστηριότητες και χόμπι που χρησιμοποιούνται για να σας φέρει χαρά

Αν binge πίνετε ή έχουν άλλα προβλήματα με το αλκοόλ, μπορεί να έχετε πολλά από τα σημεία και τα συμπτώματα παραπάνω, αν δεν μπορείτε να αισθανθείτε τόσο πολύ από μια μανία να πίνουν σε σύγκριση με κάποιον που έχει τον αλκοολισμό. Επίσης, μπορεί να μην έχετε σωματικά συμπτώματα στέρησης όταν δεν πίνετε. Αλλά αυτό το μοτίβο της κατανάλωσης μπορεί να προκαλέσει ακόμη σοβαρά προβλήματα και να οδηγήσει στον αλκοολισμό. Όπως και με τον αλκοολισμό, μπορεί να μην είστε σε θέση να κόψει το ποτό πρόβλημα χωρίς βοήθεια.

Τι θεωρείται ένα ποτό;
Ένα πρότυπο ποτό είναι:

 • 12 ουγκιές (355 χιλιοστόλιτρα) των τακτικών μπύρας (περίπου 5 τοις εκατό αλκοόλης)
 • 8-9 ουγγιές (237-266 ml): βύνης υγρού (περίπου 7 τοις εκατό αλκοόλης)
 • 5 ουγκιές (148 χιλιοστόλιτρα) κρασί (περίπου 12 τοις εκατό αλκοόλης)
 • 1,5 ουγκιά (44 ml): 80-απόδειξη σκληρά ποτά (περίπου 40 τοις εκατό αλκοόλης)

Τι γίνεται με το πόσιμο μου;
Εάν έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το πόσιμο σας περάσει την γραμμή στο πρόβλημα του πόσιμου ή αλκοολισμό, ρωτήστε τον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

 • Εάν είστε ένας άνθρωπος, έχετε ποτέ πέντε ή περισσότερα ποτά σε μια μέρα;
 • Εάν είστε γυναίκα, έχετε ποτέ τέσσερα ή περισσότερα ποτά σε μια μέρα;
 • Μήπως θα πρέπει να έχετε πάντα ένα ποτό για να ξεκινήσετε το πρωί;
 • Αισθάνεστε ένοχοι για την κατανάλωση σας;
 • Νομίζετε ότι πρέπει να περικόψει το πόσο πίνετε;
 • Είστε ενοχλημένος όταν άλλοι άνθρωποι σχολιάσουν ή να επικρίνει τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος σας;

Αν απαντήσατε ναι σε έστω και μία από αυτές τις ερωτήσεις, μπορείτε να έχετε ένα πρόβλημα με το αλκοόλ.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν αισθάνεστε ότι έχετε πιει μερικές φορές πάρα πολύ ή την οικογένειά σας ανησυχεί για την κατανάλωση σας, μιλήστε με το γιατρό σας. Δείτε το γιατρό σας ακόμα κι αν δεν πιστεύετε ότι έχετε τον αλκοολισμό, αλλά είστε ανησυχούν για το πόσιμο σας ή αυτό είναι που προκαλεί προβλήματα στη ζωή σας. Άλλοι τρόποι για να λάβετε βοήθεια περιλαμβάνουν συνομιλεί με μια ψυχική πάροχο υγείας ή ζητούν βοήθεια από μια ομάδα υποστήριξης όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί.

Ο αλκοολισμός. Τι θεωρείται ένα ποτό;
Ο αλκοολισμός. Τι θεωρείται ένα ποτό;

Επειδή η άρνηση είναι κοινή, δεν μπορείτε να νιώθετε σαν να έχετε ένα πρόβλημα με το ποτό ή ότι χρειάζεστε βοήθεια για να σταματήσετε. Μπορεί να μην αναγνωρίζουν πόσο πίνετε ή πόσα προβλήματα στη ζωή σας που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ. Ακούστε τα μέλη της οικογένειας, τους φίλους ή τους συναδέλφους, όταν σας ζητήσει να εξετάσει τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος σας ή να ζητήσουν βοήθεια.

Αιτίες

Αλκοολισμός επηρεάζεται από γενετικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που έχουν αντίκτυπο για το πώς αυτή επηρεάζει το σώμα και τη συμπεριφορά σας.

Η διαδικασία του να εθιστούν στο αλκοόλ εμφανίζεται σταδιακά, αν και μερικοί άνθρωποι έχουν μια μη φυσιολογική αντίδραση στο αλκοόλ από τη στιγμή που θα αρχίσουν να πίνουν. Την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αλλάξει τη φυσιολογική ισορροπία των χημικών ουσιών και τα κομμάτια των νεύρων στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την εμπειρία της απόλαυσης, την κρίση και την ικανότητα να ασκούν έλεγχο της συμπεριφοράς σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλκοόλ πόθο σας για την αποκατάσταση καλά συναισθήματα ή να αφαιρέσετε αρνητικές.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για τον αλκοολισμό περιλαμβάνουν:

 • Σταθερή πόσιμο πάροδο του χρόνου. Πόσιμο πάρα πολύ σε τακτική βάση για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ευκαιριακής άμετρης κατανάλωσης αλκοόλ σε τακτική βάση μπορεί να παράγει μια φυσική εξάρτηση από το αλκοόλ.
 • Ηλικία. Οι άνθρωποι που αρχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ σε νεαρή ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόβλημα του πόσιμου ή σωματική εξάρτηση από το αλκοόλ.
 • Οικογενειακό ιστορικό. Ο κίνδυνος του αλκοολισμού είναι υψηλότερο για τους ανθρώπους που έχουν ένα γονέα ή άλλοι στενοί συγγενείς που έχουν προβλήματα με το αλκοόλ.
 • Η κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Είναι κοινό για τους ανθρώπους με ψυχική διαταραχή της υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή να έχουν προβλήματα με το αλκοόλ ή άλλες ουσίες.
 • Κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες. Έχοντας φίλους ή ένα στενό εταίρο που πίνει τακτικά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του αλκοολισμού. Το λαμπερό τρόπο ότι η κατανάλωση είναι μερικές φορές απεικονίζεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επίσης, μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι είναι ΟΚ να πίνετε πάρα πολύ.
 • Ανάμιξη φαρμάκων και αλκοόλ. Ορισμένα φάρμακα αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ, αυξάνοντας τοξικές επιδράσεις του. Πίνοντας κατά τη λήψη αυτών των φαρμάκων μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί η αποτελεσματικότητά τους, ή ακόμα και τα καθιστούν επικίνδυνα.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σας σύστημα. Σε ορισμένα άτομα, η αρχική αντίδραση μπορεί να είναι διέγερση. Αλλά καθώς συνεχίζετε να πίνετε, θα γίνει ναρκωμένος. Το αλκοόλ μειώνει τις αναστολές σας και να επηρεάζει τις σκέψεις σας, τα συναισθήματα και την κρίση.

Πάρα πολύ αλκοόλ επηρεάζει την ομιλία σας, το συντονισμό των μυών και των ζωτικών κέντρων του εγκεφάλου σας. Μια βαριά ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μια απειλητική για τη ζωή κώμα ή θάνατο.

Αν έχετε προβλήματα με το αλκοόλ, έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχουν επίσης προβλήματα με άλλες ουσίες.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις δεξιότητες κρίση σας και στη μείωση της αναστολές, που οδηγεί σε κακές επιλογές και τις επικίνδυνες καταστάσεις ή συμπεριφορές, όπως:

 • Τροχαία ατυχήματα και άλλα είδη των ατυχημάτων
 • Εγχώρια προβλήματα
 • Η κακή απόδοση στην εργασία ή το σχολείο
 • Αυξημένη πιθανότητα διάπραξης βίαιων εγκλημάτων

Τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • . Ηπατική νόσος Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αλκοολική ηπατίτιδα - μια φλεγμονή του ήπατος. Μετά από χρόνια βαριά κατανάλωση, ηπατίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη καταστροφή και ουλές των ιστών του ήπατος (κίρρωση).
 • Πεπτικά προβλήματα. Βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου (γαστρίτιδα), καθώς και του στομάχου και του οισοφάγου έλκη. Επίσης, μπορεί να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση των βιταμινών Β και άλλων θρεπτικών συστατικών. Βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει το πάγκρεας - που παράγει τις ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό σας και ένζυμα που βοηθούν την πέψη - και να οδηγήσει σε φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα).
 • Καρδιακά προβλήματα. Υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον κίνδυνο μιας διευρυμένης, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Επιπλοκές του διαβήτη. Αλκοόλ παρεμβαίνει με την απελευθέρωση γλυκόζης από το ήπαρ και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χαμηλού σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία). Αυτό είναι επικίνδυνο αν έχετε διαβήτη και ήδη λαμβάνουν ινσουλίνη για να χαμηλώσουν τα επίπεδα του σακχάρου.
 • Σεξουαλική λειτουργία και την εμμηνόρροια. Υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες. Στις γυναίκες, δεν μπορεί να διακόψει την έμμηνο ρύση.
 • Προβλήματα στα μάτια. Την πάροδο του χρόνου, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ακούσιες ταχείες κινήσεις των οφθαλμών (νυσταγμός), καθώς και αδυναμία και παράλυση των μυών των ματιών σας, λόγω της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β-1 (θειαμίνη).
 • Γενετικές ανωμαλίες. Χρήση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, με αποτέλεσμα να γεννήσουν ένα παιδί που έχει φυσικά και αναπτυξιακά προβλήματα που διαρκούν μια ζωή.
 • Η απώλεια οστού. Αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή του νέου οστού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λέπτυνση των οστών (οστεοπόρωση) και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.
 • Νευρολογικές επιπλοκές. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σας σύστημα, προκαλώντας μούδιασμα και πόνο στα χέρια και τα πόδια σας, διαταραγμένη σκέψη, άνοια και βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης.
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Υπερβολική χρήση αλκοόλ μπορεί να είναι πιο δύσκολο για το σώμα σας για να αντισταθούν στις ασθένειες, και σας κάνει πιο επιρρεπή σε ασθένειες.
 • Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Μακροχρόνια υπερβολική χρήση οινοπνεύματος έχει συνδεθεί με έναν υψηλότερο κίνδυνο πολλών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του στόματος, του λαιμού, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η χρήση αλκοόλ οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες για πολλούς εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα:

 • Το αλκοόλ που σχετίζονται με τα ατυχήματα αυτοκινήτων είναι μια σημαντική αιτία των θανάτων.
 • Το αλκοόλ είναι συχνά μια αιτία σε άλλους θανάτους, συμπεριλαμβανομένων πνιγμό, αυτοκτονίες και ανθρωποκτονίες.
 • Πόσιμο καθιστά πιο πιθανό ότι θα γίνουν σεξουαλικά ενεργοί, έχουν σεξ πιο συχνά, να επιδίδονται σε επικίνδυνη, σεξ χωρίς προφυλάξεις, και να γίνουν τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν.
 • Η χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα, επίθεση και υλικές ζημιές.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει ο γιατρός της πρωτοβάθμιας φροντίδας σας ή γενικό ιατρό. Επειδή το ραντεβού σας μπορεί να είναι σύντομη, είναι μια καλή ιδέα να είναι καλά προετοιμασμένοι. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας:

 • Εξετάστε τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος σας, λαμβάνοντας μια ειλικρινή ματιά στο πόσο συχνά και πόσο πίνετε. Να είστε έτοιμοι να συζητήσουμε τυχόν προβλήματα που το αλκοόλ μπορεί να προκαλούν.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που είχατε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με το πόσιμο σας.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν, για να σας βοηθήσει να θυμάστε τα πάντα.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ετοιμάστε μια λίστα με ερωτήσεις μπροστά από το χρόνο, από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό, να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας. Για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή αλκοολισμό, περιλαμβάνουν βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Νομίζετε ότι πίνουν πολύ ή παρουσιάζουν σημάδια πρόβλημα του πόσιμου ή εξάρτηση;
 • Πιστεύετε ότι το αλκοόλ θα μπορούσε να προκαλέσει επιδείνωση ή άλλα προβλήματα υγείας μου;
 • Νομίζετε ότι πρέπει να περικόψει ή να κόψει το ποτό;
 • Ποια είναι η καλύτερη πορεία δράσης;
 • Χρειάζομαι ιατρικές εξετάσεις για τις υποκείμενες σωματικά προβλήματα;
 • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση που μου προτείνεις;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;
 • Θα ήταν χρήσιμο για μένα να συναντηθεί με έναν επαγγελματία έμπειρο στη θεραπεία αλκοόλ;
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Τι γίνεται με το πόσιμο μου;
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Τι γίνεται με το πόσιμο μου;

Μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας κάθε φορά που δεν μπορείτε να καταλάβετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας

Να είναι έτοιμη να απαντήσει στις ερωτήσεις ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Πόσο συχνά πίνετε;
 • Πόσο πίνετε;
 • Έχετε κάποια μέλη της οικογένειας με προβλήματα αλκοολισμού;
 • Πίνετε μερικές φορές περισσότερο από ό, τι σκοπεύετε να πιείτε;
 • Έχουν τα μέλη της οικογένειας, τους φίλους ή τους συναδέλφους ποτέ πρότεινε θα πρέπει να περικοπούν ή να κόψει το ποτό;
 • Αισθάνεστε σαν να πρέπει να πίνουν περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν έκανε για να πάρει τα ίδια αποτελέσματα;
 • Έχετε προσπαθήσει να σταματήσει να πίνει; Αν ναι, ήταν δύσκολο και έκανε έχετε συμπτώματα στέρησης;
 • Είχατε νομικά προβλήματα ή προβλήματα στο σχολείο, στη δουλειά ή στις σχέσεις σας που μπορεί να σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ;
 • Έχουν υπάρξει φορές που έχετε συμπεριφερθεί σε μια επικίνδυνη, επιβλαβή ή βίαιο τρόπο, όταν έχετε πιει;
 • Έχετε κάποια σωματικά προβλήματα υγείας, όπως η νόσος του ήπατος ή του διαβήτη;
 • Έχετε οποιαδήποτε θέματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή άγχος;
 • Μην χρησιμοποιείτε παράνομα ναρκωτικά;

Εξετάσεις και διάγνωση

Ένας γιατρός που υποψιάζεται ότι έχετε πρόβλημα με το αλκοόλ θα σας ζητήσει πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος και μπορεί να σας συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει άδεια για να μιλήσει με τα μέλη της οικογένειας ή φίλους. Τα μέλη της οικογένειας μπορούν επίσης να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για τη δική τους για να συζητήσουν τις ανησυχίες τους. Ωστόσο, οι νόμοι εμπιστευτικότητας εμποδίζουν το γιατρό σας να δίνουν οποιαδήποτε πληροφορία για σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

Δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση του αλκοολισμού, αλλά μπορεί να χρειαστεί άλλες δοκιμές για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να συνδέονται με τη χρήση αλκοόλ σας.

Για να διαγνωστεί με τον αλκοολισμό, θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που διατυπώνονται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM), που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Εταιρεία. Αυτές περιλαμβάνουν ένα μοτίβο της χρήσης αλκοόλ που οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα, όπως υποδεικνύεται από τρία ή περισσότερα από τα ακόλουθα σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 μηνών:

 • Ανοχή, υποδεικνύεται από την αύξηση στην ποσότητα του αλκοόλ θα πρέπει να αισθάνονται μεθυσμένος (σε κατάσταση μέθης). Ο αλκοολισμός εξελίσσεται, το ποσό που οδηγεί σε μέθη μπορεί επίσης να μειωθεί ως αποτέλεσμα της βλάβης στο συκώτι σας, ή το κεντρικό νευρικό σύστημα.
 • Τα συμπτώματα στέρησης, όταν κόβονται ή να σταματήσουν τη χρήση αλκοόλ. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τρόμο, αϋπνία, ναυτία και το άγχος. Μπορείτε να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, προκειμένου να αποφευχθούν τα συμπτώματα, μερικές φορές πίνουν όλη την ημέρα.
 • Πίνοντας περισσότερο αλκοόλ από ό, τι προβλεπόταν ή πίνουν πάνω από ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι προβλεπόταν.
 • Έχοντας μια συνεχή επιθυμία να περικόψει πόσο πίνετε ή να κάνει ανεπιτυχείς προσπάθειες να το πράξουν.
 • Οι δαπάνες για μια καλή συμφωνία της κατανάλωσης του χρόνου, να πάρει το αλκοόλ ή την ανάκτηση από τη χρήση αλκοόλ.
 • Δίνοντας των σημαντικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, επαγγελματικών ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
 • Η εξακολούθηση της χρήσης αλκοόλ ακόμα κι αν ξέρετε αυτό είναι που προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Πολλοί άνθρωποι με τον αλκοολισμό διστάσετε να πάρετε θεραπεία, επειδή δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν ένα πρόβλημα. Μια παρέμβαση από τους αγαπημένους μπορεί να βοηθήσει κάποιοι άνθρωποι αναγνωρίζουν και αποδέχονται ότι χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια. Εάν ανησυχείτε για έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας που πίνει πάρα πολύ, μιλήστε με έναν επαγγελματία για συμβουλές για το πώς να προσεγγίσουμε το εν λόγω πρόσωπο.

Διάφορες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν. Ανάλογα με τις περιστάσεις, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μια σύντομη παρέμβαση, ατομική ή ομαδική συμβουλευτική, ένα πρόγραμμα εξωτερικών ασθενών, ή μια κατοικημένη νοσηλεία.

Το πρώτο βήμα είναι να καθοριστεί εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με το αλκοόλ. Αν δεν έχετε χάσει τον έλεγχο πάνω από τη χρήση του αλκοόλ, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μείωση της κατανάλωσης οινοπνεύματος σας. Εάν έχετε εθιστεί, απλά περικοπές είναι αναποτελεσματική. Εργασία για να σταματήσει η χρήση του αλκοόλ για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής είναι ο κύριος στόχος της θεραπείας.

Η θεραπεία για αλκοολισμό μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αποτοξίνωση και την απόσυρση. Θεραπεία για αλκοολισμό μπορεί να ξεκινήσει με ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης, η οποία συνήθως διαρκεί δύο έως επτά ημέρες. Μπορεί να χρειαστεί να παίρνετε ηρεμιστικά φάρμακα για την πρόληψη τρέμουλο, σύγχυση ή ψευδαισθήσεις (τρομώδες παραλήρημα), ή άλλα συμπτώματα στέρησης. Αποτοξίνωση γίνεται συνήθως σε ένα κέντρο θεραπείας νοσηλεία ή ένα νοσοκομείο.
 • Μαθαίνοντας τις δεξιότητες και την κατάρτιση σχεδίου θεραπείας. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει ειδικούς θεραπείας για το αλκοόλ. Μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό στόχων, τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς, η χρήση της αυτοβοήθειας εγχειρίδια, συμβουλευτική και παρακολούθηση και φροντίδα σε ένα κέντρο θεραπείας.
 • Ψυχολογική υποστήριξη. Συμβουλευτική και θεραπεία για τις ομάδες και τα άτομα να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα το πρόβλημά σας με το αλκοόλ και την ανάκτηση υποστήριξη από τις ψυχολογικές πτυχές του αλκοολισμού. Μπορείτε να επωφεληθούν από τα ζευγάρια ή οικογενειακή θεραπεία - στήριξη της οικογένειας μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας ανάκτησης.
 • Από του στόματος φάρμακα. Ένα φάρμακο που ονομάζεται δισουλφιράμη (Antabuse) μπορεί να βοηθήσει να σας αποτρέψει από την κατανάλωση, αν και δεν θα θεραπεύσει τον αλκοολισμό ή να αφαιρέσετε τη μανία να πιει. Αν πίνετε αλκοόλ, το φάρμακο παράγει μια φυσική αντίδραση που μπορεί να περιλαμβάνουν εξάψεις, ναυτία, εμετούς και πονοκεφάλους. Ναλτρεξόνη (Revia), ένα φάρμακο που μπλοκάρει τα καλά συναισθήματα προκαλεί το αλκοόλ, μπορεί να εμποδίσει βαριά κατανάλωση και να μειώσουν την ανάγκη να πιει. Acamprosate (Campral) μπορεί να σας βοηθήσει την καταπολέμηση πόθους αλκοόλ. Σε αντίθεση με δισουλφιράμη, η ναλτρεξόνη και acamprosate δεν σας κάνει να αισθάνεστε άρρωστος μετά τη λήψη ένα ποτό.
 • Εγχεόμενη φαρμακευτική αγωγή. VIVITROL, μια έκδοση του ναλτρεξόνη φαρμάκου, χορηγείται με ένεση μία φορά το μήνα από έναν επαγγελματία υγείας. Αν και παρόμοια φάρμακα μπορεί να ληφθεί σε μορφή χαπιού, η ενέσιμη μορφή του φαρμάκου μπορεί να είναι ευκολότερο για τους ανθρώπους που αναρρώνουν από την εξάρτηση από το αλκοόλ για να χρησιμοποιούν με συνέπεια.
 • Συνεχίζοντας την υποστήριξη. Προγράμματα περίθαλψης και ομάδες υποστήριξης βοηθούν τους ανθρώπους που αναρρώνουν από πρόβλημα του πόσιμου ή αλκοολισμού να σταματήσουν να πίνουν, να διαχειρίζονται υποτροπές και να αντιμετωπίσουν με τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ιατρικής ή ψυχολογικής περίθαλψης ή συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί.
 • Η θεραπεία για ψυχολογικά προβλήματα. Αλκοολισμός εμφανίζεται συνήθως μαζί με άλλες διαταραχές της ψυχικής υγείας. Μπορεί να χρειαστεί λογοθεραπείας (ψυχοθεραπεία ή ψυχολογική υποστήριξη), τα φάρμακα, ή άλλη θεραπεία για την κατάθλιψη, το άγχος ή άλλη ψυχική κατάσταση της υγείας, αν έχετε οποιαδήποτε από αυτές τις συνθήκες.
 • Ιατρική θεραπεία για άλλες συνθήκες. Κοινή ιατρικά προβλήματα που συνδέονται με τον αλκοολισμό περιλαμβάνουν την υψηλή πίεση του αίματος, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ηπατική νόσο και καρδιακή νόσο. Πολλές σχετίζονται με το αλκοόλ προβλήματα υγείας να βελτιώσουν σημαντικά τη στιγμή που θα σταματήσει να πίνει.
 • Πνευματική πρακτική. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με κάποιο είδος τακτική πνευματική πρακτική μπορεί να είναι ευκολότερο να διατηρήσει την ανάκτηση από τον αλκοολισμό ή άλλες εξαρτήσεις. Για πολλούς ανθρώπους, να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση πνευματική πλευρά τους είναι ένα βασικό στοιχείο για την ανάκαμψη.

Κατοικία προγράμματα θεραπείας
Για ένα σοβαρό πρόβλημα με το αλκοόλ, μπορεί να χρειαστείτε μια διαμονή σε μια κατοικημένη εγκατάσταση επεξεργασίας. Πολλά οικιστικών προγραμμάτων θεραπείας περιλαμβάνουν ατομική και ομαδική θεραπεία, η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης αλκοολισμό, όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί, επιμορφωτικές διαλέξεις, συμμετοχή της οικογένειας, η θεραπεία δραστηριότητας, και σε συνεργασία με τους συμβούλους, επαγγελματικό προσωπικό και τους γιατρούς με εμπειρία στη θεραπεία του αλκοολισμού.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα του πόσιμου ή αλκοολισμό απαιτεί να αλλάξετε τις συνήθειές σας και να κάνετε διάφορες επιλογές στον τρόπο ζωής.

 • Σκεφτείτε κοινωνική κατάσταση σας. Καταστήστε σαφές στους φίλους και την οικογένειά σας ότι δεν είναι πόσιμο. Μπορεί να χρειαστεί να τον εαυτό σας απόσταση από τους φίλους και κοινωνικές καταστάσεις που βλάπτουν την ανάρρωσή σας.
 • Αναπτύξουν υγιείς συνήθειες. Για παράδειγμα, καλό ύπνο, τακτική σωματική άσκηση και η καλή διατροφή όλα μπορεί να το καταστήσει ευκολότερο για σας να αναρρώσουν από τον αλκοολισμό.
 • Μήπως τα πράγματα που δεν περιλαμβάνουν το αλκοόλ. Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι πολλές από τις δραστηριότητές σας περιλαμβάνει πόσιμο. Αντικαταστήστε τα με τα χόμπι ή χόμπι που δεν επικεντρώνεται γύρω από το αλκοόλ.

Εναλλακτική ιατρική

Διάφορες τεχνικές εναλλακτικής ιατρικής μπορεί να είναι χρήσιμη για την εκτός σχεδίου θεραπείας σας όταν πρόκειται για είσπραξη από τον αλκοολισμό. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • Σειρά Yoga. Yoga των στάσεων και των ελεγχόμενων ασκήσεις αναπνοής μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να διαχειρίζεται το άγχος.
 • Διαλογισμός. Τη διάρκεια του διαλογισμού, μπορείτε να εστιάσετε την προσοχή σας και να εξαλείψει το ρεύμα μπερδεμένες σκέψεις που μπορεί να κατακλύσουν το μυαλό σας και προκαλεί άγχος.
 • Βελονισμός. Με το βελονισμό, τα μαλλιά-λεπτές βελόνες εισάγονται κάτω από το δέρμα. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Πολλοί άνθρωποι που έχουν τον αλκοολισμό και τα μέλη των οικογενειών τους, βρίσκουν ότι η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης είναι ένα ουσιαστικό μέρος της αντιμετώπισης της νόσου, την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των υποτροπών και διαμονή νηφάλιος.

Ανώνυμοι Αλκοολικοί
Ανώνυμοι Αλκοολικοί (ΑΑ) είναι μια ομάδα αυτοβοήθειας ατόμων που αναρρώνουν από τον αλκοολισμό. AA προσφέρει μια νηφάλια ομάδα από ομοτίμους, όπως ένα αποτελεσματικό μοντέλο για την επίτευξη συνολικής αποχής. Το πρόγραμμα των Α.Α. είναι χτισμένο γύρω από 12 βήματα, τα οποία είναι απλές προτάσεις για τους ανθρώπους που επιλέγουν να ζήσουν νηφάλια ζωή. Ως οδηγοί για την ανάκτηση, τα 12 βήματα βοηθήσει τα άτομα με αλκοολισμό να αποδεχθεί την αδυναμία τους πάνω από το αλκοόλ. Τονίζουν την ανάγκη για ειλικρίνεια για το παρελθόν και το παρόν.

Ανάκαμψη στην ΑΑ βασίζεται στην αποδοχή τη μοναδική εμπειρία του κάθε ατόμου. Μέσα από την ακρόαση και μοιράζονται τις ιστορίες, τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα του πόσιμου ή εξαρτημένοι από το αλκοόλ μαθαίνουν ότι δεν είναι μόνοι. Δεν υπάρχουν τέλη για την ένταξη ή τις απαιτήσεις για την παρακολούθηση τα 12 βήματα - μόνο μια επιθυμία για να προσπαθήσει να παραμείνει νηφάλιος.

Al-Ανόν
Al-Anon είναι σχεδιασμένο για ανθρώπους που επηρεάζονται από τον αλκοολισμό κάποιου άλλου. Σε μοιράζονται τις ιστορίες τους, θα αποκτήσουν μια καλύτερη κατανόηση του πώς η ασθένεια επηρεάζει την όλη την οικογένεια. Al-Anon αποδέχεται τα 12 βήματα της ΑΑ ως τις αρχές με τις οποίες οι συμμετέχοντες είναι να πραγματοποιεί τις ζωές τους. Τονίζει επίσης την ανάγκη να μάθουν αποκόλληση και τη συγχώρεση. Σε πολλές κοινότητες, Alateen ομάδες είναι επίσης διαθέσιμα για τα εφηβικά παιδιά αυτά με τον αλκοολισμό.

Ο γιατρός ή δικηγόρος σας μπορεί να σας παραπέμψει σε μια ομάδα AA ή άλλη τοπική ομάδα υποστήριξης. Αυτές οι ομάδες είναι επίσης συνήθως αναφέρονται στον τηλεφωνικό κατάλογο, στην τοπική εφημερίδα και στο Διαδίκτυο.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει αλκοολισμού στην εφηβεία. Για τους νέους, η πιθανότητα εθισμού εξαρτάται από την επιρροή των γονέων, τους συμμαθητές και άλλα μοντέλα ρόλο? Πόσο και αν επηρεάζονται από τη διαφήμιση του αλκοόλ? Πόσο νωρίς στη ζωή τους να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το αλκοόλ? Την ψυχολογική ανάγκη για το αλκοόλ? Και της γενετικής παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο του εθισμού.

Εάν έχετε έναν έφηβο, να επαγρυπνούν για σημεία και συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα με το αλκοόλ:

 • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και τα χόμπι και την προσωπική εμφάνιση
 • Κόκκινα μάτια, η ομιλία, προβλήματα συντονισμού και κενά μνήμης
 • Δυσκολίες ή αλλαγές στις σχέσεις με τους φίλους σας, όπως να ενταχθεί σε ένα νέο πλήθος
 • Η μείωση των βαθμών και προβλήματα στο σχολείο
 • Οι συχνές αλλαγές της διάθεσης και της αμυντικής συμπεριφοράς

Μπορείτε να βοηθήσει στην πρόληψη της εφηβικής χρήση αλκοόλ. Ξεκινήστε με ένα καλό παράδειγμα με τη δική σας χρήση αλκοόλ. Μιλήστε ανοιχτά με το παιδί σας, να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί, και να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή του παιδιού σας. Αφήστε το παιδί σας να ξέρετε τι συμπεριφορά που περιμένουμε - και ποιες θα είναι οι συνέπειες αν αυτός ή αυτή δεν ακολουθεί τους κανόνες.