Εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο

Ορισμός

Εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο (FAS) είναι μια κατάσταση που προκύπτει από την έκθεση σε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προβλήματα που μπορεί να προκληθεί από εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο περιλαμβάνουν φυσικές παραμορφώσεις, νοητική υστέρηση, μαθησιακές διαταραχές, προβλήματα όρασης και προβλήματα συμπεριφοράς.

Τα προβλήματα που προκαλούνται από εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο διαφέρει από παιδί σε παιδί, αλλά ελαττώματα που προκαλούνται από εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο είναι μη αναστρέψιμες.

Δεν υπάρχει καμία ποσότητα αλκοόλ που είναι γνωστό ότι είναι ασφαλές να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν πίνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τοποθετείτε το μωρό σας σε κίνδυνο από εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο.

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, μιλήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων, όπως μαθησιακές δυσκολίες και κατάχρηση ουσιών.

Συμπτώματα

Εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο δεν είναι μια ενιαία εκ γενετής ελάττωμα. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα των σχετικών προβλημάτων και την πιο σοβαρή από μια ομάδα των συνεπειών της προγεννητικής έκθεσης στο αλκοόλ. Συλλογικά, το φάσμα των διαταραχών είναι γνωστό ως εμβρυϊκή διαταραχές του φάσματος του αλκοόλ (FASDs).

Εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο είναι μια κοινή - αλλά μπορούν να προληφθούν - αιτία της νοητικής καθυστέρησης. Η σοβαρότητα των προβλημάτων ψυχικής ποικίλλει, με ορισμένα παιδιά που βιώνουν τους σε ένα πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι άλλες.

Σημάδια εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Διακριτικά χαρακτηριστικά του προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των μικρών μάτια, ένα εξαιρετικά λεπτό άνω χείλος, ένα σύντομο, ανάποδου μύτη και λεία επιφάνεια του δέρματος μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους
 • Παραμορφώσεις των άκρων αρθρώσεις, και τα δάκτυλα
 • Αργή σωματική ανάπτυξη πριν και μετά τον τοκετό
 • Προβλήματα όρασης ή ακοής προβλήματα
 • Μικρή περίμετρο κεφαλής και το μέγεθος του εγκεφάλου (μικροκεφαλία)
 • Κακή συντονισμού
 • Νοητική υστέρηση και καθυστερημένη ανάπτυξη
 • Μαθησιακές διαταραχές
 • Μη φυσιολογική συμπεριφορά, όπως ένα σύντομο εύρος προσοχής, υπερκινητικότητα, κακή έλεγχο των παρορμήσεων, ακραία νευρικότητα και το άγχος
 • Ανωμαλίες της καρδιάς
Εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει στο παιδί σας.
Εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει στο παιδί σας.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου δει με εμβρυϊκό σύνδρομο αλκοόλ μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε κανονική, υγιή παιδιά. Διάκριση κανονικά χαρακτηριστικά του προσώπου από εκείνα εμβρυϊκό σύνδρομο αλκοόλης απαιτεί πείρα.

Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν άλλους όρους για να περιγράψει μερικά από τα σημάδια της εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Μια σχετίζονται με το αλκοόλ νευροαναπτυξιακή διαταραχή είναι μια ψυχική ή συμπεριφορική δυσλειτουργία που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της έκθεσης του εμβρύου στο αλκοόλ. Το αλκοόλ που σχετίζονται με γενετικές ανωμαλίες είναι φυσικά ελαττώματα που προκύπτουν από την έκθεση του εμβρύου αλκοόλ.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν είστε έγκυος και δεν μπορούν να σταματήσουν να πίνουν, να ζητήσει από τον γυναικολόγο σου ή άλλο φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης για βοήθεια.

Επειδή η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου των μακροπρόθεσμων προβλημάτων για τα παιδιά με FAS, ενημερώστε το γιατρό του παιδιού σας ξέρω αν έπιναν αλκοόλ, ενώ ήσασταν έγκυος. Μην περιμένετε τα προβλήματα να προκύψουν πριν από την αναζήτηση βοήθειας.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα.

Εάν έχετε υιοθετήσει ένα παιδί ή παρέχουν φροντίδα από ανάδοχους γονείς, μπορεί να μην ξέρετε αν βιολογική μητέρα του παιδιού σας έπιναν αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη - και δεν μπορεί αρχικά να συμβεί σε σας ότι το παιδί σας μπορεί να έχει εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Ωστόσο, εάν το παιδί σας έχει προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς, μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας, έτσι ώστε η υποκείμενη αιτία μπορεί να προσδιοριστεί.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Όταν είστε έγκυος και να πίνουν αλκοόλ, δεν εισέρχεται στο αίμα σας και να φτάνει αναπτυσσόμενο έμβρυο σας με το πέρασμα του πλακούντα. Επειδή ένα έμβρυο μεταβολίζει το αλκοόλ πιο αργά από ό, τι ένας ενήλικας κάνει, το αίμα ανάπτυξη του μωρού σας συγκεντρώσεις αλκοόλ είναι υψηλότερες από εκείνες στο σώμα σας. Το αλκοόλ παρεμβαίνει, επίσης, με την παράδοση του οξυγόνου και τη βέλτιστη διατροφή για την ανάπτυξη των ιστών και των οργάνων του μωρού σας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Τα περισσότερα μπορείτε να πιείτε τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για το αγέννητο μωρό σας. Ο κίνδυνος είναι παρών σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δυσλειτουργία των χαρακτηριστικών του προσώπου, την καρδιά και άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των οστών, και το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Αυτό είναι όταν αυτά τα τμήματα του εμβρύου είναι βασικά στάδια της ανάπτυξης. Στις πρώτες εβδομάδες του πρώτου τριμήνου, πολλές γυναίκες δεν μπορούν να γνωρίζουν ότι είστε έγκυος.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Αν και οι γιατροί δεν είναι σίγουροι πόσο αλκοόλ θα έπρεπε να πίνουν για να τοποθετήσετε το μωρό σας σε κίνδυνο, ξέρουν ότι όσο περισσότερο πίνεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα των προβλημάτων. Επειδή δεν υπάρχει καμία γνωστή ασφαλές ποσό της κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη, μην πίνετε αλκοόλ εάν είστε ή νομίζετε ότι είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Θα μπορούσατε να βάλετε το μωρό σας σε κίνδυνο ακόμη και προτού να συνειδητοποιήσετε ότι είστε έγκυος.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Καλέστε το γιατρό του παιδιού σας για ένα ραντεβού αν δείτε οποιαδήποτε συμπτώματα που σας αφορούν. Ο γιατρός του παιδιού σας θα σας ενημερώσει αν το παιδί σας χρειάζεται να δει έναν ειδικό, όπως ένας γιατρός που ειδικεύεται σε προβλήματα της καρδιάς (καρδιολόγος) αν το παιδί σας έχει ένα πρόβλημα καρδιάς.

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και υπάρχει συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να φτάσει καλά προετοιμασμένοι. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει στο παιδί σας, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που πήρατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, ενημερώστε το γιατρό του παιδιού σας ξέρω αν έπιναν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, και αν ναι, πόσο και πόσο συχνά.
 • Ζητήσετε από ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο να έρθει μαζί σας. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθείτε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, ειδικά αν σας έχουν πει ότι μπορεί να υπάρχει κάτι λάθος με το παιδί σας. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Προετοιμάζοντας μια λίστα με ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό του παιδιού σας. Για εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων του παιδιού μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα αυτά;
 • Τι είδους εξετάσεις Μήπως αυτός ή αυτή χρειάζεται; Για τις εξετάσεις αυτές απαιτούν κάποια ειδική προετοιμασία;
 • Θα κατάσταση του παιδιού μου να βελτιώσει την πάροδο του χρόνου; Θα χειροτερέψει;
 • Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες, και ποιά θα προτείνατε;
 • Πώς μπορώ να εμποδίσω να συμβεί αυτό σε μελλοντικές εγκυμοσύνες;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;
 • Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν, και υπάρχουν φάρμακα που πρέπει να αποφεύγονται;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό του παιδιού σας, μην διστάσετε να ζητήσετε οποιαδήποτε πρόσθετες ερωτήσεις που μπορεί να συμβεί σε σας κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός του παιδιού σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από τα σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Όταν δεν θα παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα του παιδιού σας;
 • Τα συμπτώματα αυτά έχουν συνεχή ή είναι μόνο περιστασιακά;
 • Μήπως είναι κάτι που φαίνεται να βελτιώνουν τα συμπτώματα;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώσει τα συμπτώματα;
 • Μήπως έχετε οποιαδήποτε προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας;
 • Μήπως πίνετε αλκοόλ ενώ ήταν έγκυος; Εάν ναι, πόσο και πόσο συχνά;
 • Μήπως χρησιμοποιείτε παράνομες ναρκωτικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας;

Εξετάσεις και διάγνωση

Αν και οι γιατροί δεν μπορούν να διαγνώσουν εμβρυϊκό σύνδρομο αλκοόλ πριν από ένα μωρό γεννιέται, μπορούν να αξιολογούν την υγεία της μητέρας και του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν αναφέρετε το χρονοδιάγραμμα και το ποσό της κατανάλωσης αλκοόλ, μαιευτήρα σας ή άλλο φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τον κίνδυνο εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο.

Εάν ενημερώσετε το γιατρό του παιδιού σας ξέρετε ότι έπιναν αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αυτός ή αυτή μπορούν να παρακολουθήσουν για σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου αυτού στην αρχική εβδομάδες, μήνες του παιδιού σας και τα έτη της ζωής. Για να κάνει μια διάγνωση, οι γιατροί θα αξιολογήσει:

 • Ανάπτυξη
 • Τα χαρακτηριστικά του προσώπου
 • Την υγεία της καρδιάς
 • Ακοή
 • Όραση
 • Γνωστική ικανότητα
 • Η ανάπτυξη της γλώσσας
 • Κινητικές δεξιότητες
 • Συμπεριφορά

Οι γιατροί μπορεί να παραπέμψει ένα παιδί με πιθανή εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο σε ειδικό ιατρό γενετικής για να αποκλειστούν άλλες διαταραχές με παρόμοια σημεία και συμπτώματα.

Αν ένα παιδί στην οικογένειά σας έχει διαγνωστεί με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, είναι σημαντικό για την αξιολόγηση του ή της αδέλφια για να διαπιστώσει αν έχουν, επίσης, εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Δεν υπάρχει θεραπεία ή ειδική θεραπεία για την εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Τα φυσικά ελαττώματα και ψυχική ελλείψεις συνήθως παραμένουν για μια ζωή. Ανωμαλίες της καρδιάς μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση. Μαθησιακά προβλήματα μπορούν να βοηθηθούν από ειδικές υπηρεσίες στο σχολείο. Οι γονείς συχνά επωφελούνται από την παροχή συμβουλών για να βοηθήσει την οικογένεια με προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα που σχετίζονται με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστεί. Οι οικογένειες και τα παιδιά με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο μπορούν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη των επαγγελματιών και άλλες οικογένειες που έχουν εμπειρία με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Ρωτήστε το γιατρό σας ή νοσοκόμος δημόσιας υγείας για τις τοπικές πηγές υποστήριξης για τις οικογένειες και τα παιδιά με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο. Εάν γνωρίζετε ή υποψιάζεστε έχετε ένα πρόβλημα με το αλκοόλ ή άλλες ουσίες, να ζητήσει ένας επαγγελματίας, όπως ένα γιατρό ή έναν ψυχολόγο, για την παροχή συμβουλών.

Ως γονέας ενός παιδιού με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, μπορείτε να βρείτε τις ακόλουθες προτάσεις χρήσιμο στην αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς που σχετίζονται με το σύνδρομο:

 • Εφαρμογή καθημερινή ρουτίνα στο οποίο το παιδί σας μπορεί να συνηθίσει.
 • Δημιουργία και επιβολή απλούς κανόνες και όρια.
 • Να επισημάνει και να χρησιμοποιήσετε τις ανταμοιβές για την ενίσχυση αποδεκτή συμπεριφορά.
 • Επειδή πολλά παιδιά με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο είναι ευάλωτα, προφυλαχθεί να εκμεταλλευτεί τους από άλλους.
 • Διδάξτε στο παιδί σας τις δεξιότητες για την καθημερινή διαβίωση.
 • Επέλεξε προσεκτικά το ποιος σας ρωτήσω για τη φροντίδα για το παιδί σας, όταν δεν μπορείτε να είστε εκεί, γιατί ορισμένες συμπεριφορές μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστεί.

Μια σταθερή, καλλιεργώντας το σπίτι είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την προστασία των παιδιών με FAS από μερικά από τα προβλήματα που είστε σε κίνδυνο της αργότερα στη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης ναρκωτικών, εγκατάλειψη του σχολείου και οι συναντήσεις με το σύστημα δικαιοσύνης ανηλίκων.

Αν έχετε γεννήσει ένα παιδί με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, θα μπορούν να επωφεληθούν από την παροχή συμβουλών κατάχρηση ουσιών και τα προγράμματα θεραπείας που μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσουν κατάχρηση του αλκοόλ.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Οι γιατροί δεν έχουν εντοπίσει ένα ασφαλές επίπεδο αλκοόλ που μια έγκυος γυναίκα μπορεί να καταναλώσει. Όμως, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι FAS είναι εντελώς προληφθούν αν οι γυναίκες δεν πίνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο:

 • Μην πίνετε αλκοόλ αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, γιατί το μυαλό του μωρού σας, την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να αναπτύσσουν τις πρώτες εβδομάδες της κύησης, πριν να μπορέσετε να μάθετε ότι είστε έγκυος. Αν δεν το έχετε ήδη σταματήσει το πόσιμο, να σταματήσει το συντομότερο ξέρετε ότι είστε έγκυος ή αν ακόμη πιστεύετε ότι μπορεί να είστε έγκυος. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να σταματήσουν να πίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αλλά όσο πιο γρήγορα μπορείτε να σταματήσει, τόσο το καλύτερο για το μωρό σας.
 • Συνεχίστε να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ σε όλη την εγκυμοσύνη σας. Εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο είναι εντελώς προληφθούν σε παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν έπιναν κατά την κύηση.
 • Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας σας, εάν είστε σεξουαλικά ενεργή και είστε έχοντας σεξ χωρίς προφυλάξεις. Πολλές εγκυμοσύνες είναι απρογραμμάτιστες, και η βλάβη μπορεί να συμβεί στις πρώτες εβδομάδες της κύησης.
 • Εάν έχετε ένα πρόβλημα με το αλκοόλ, να λάβετε βοήθεια πριν μείνετε έγκυος. Πάρτε επαγγελματική βοήθεια για να καθορίσετε το επίπεδο της εξάρτησης από το αλκοόλ και να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας.

Βλέπε επίσης