Την υγεία ενηλίκων

Άρνηση: όταν βοηθά, όταν πονάει

Η άρνηση είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που σας δίνει χρόνο για να προσαρμοστούν σε οδυνηρές καταστάσεις - αλλά διαμένουν στην άρνηση μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία ή την ικανότητά σας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Αν είστε σε άρνηση, δεν είστε ρεαλιστές για κάτι που συμβαίνει στη ζωή σας - κάτι που μπορεί να είναι προφανής για τους γύρω σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια μικρή άρνηση μπορεί να είναι ένα καλό πράγμα. Όντας στην άρνηση για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι μια υγιής μηχανισμός αντιμετώπισης, δίνοντας σας το χρόνο να προσαρμοστούν σε μια οδυνηρή ή αγχωτική θέμα. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένας πρόδρομος για να κάνει κάποια αλλαγή στη ζωή σας. Παρόλα αυτά, η άρνηση έχει μια σκοτεινή πλευρά. Όντας στην άρνηση για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να σας αποτρέψει από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που απαιτούν ανάληψη δράσης, όπως μια κρίση για την υγεία ή την οικονομική κατάσταση.

Μάθετε πότε η άρνηση μπορεί να βοηθήσει - και όταν μπορεί να είναι ένα οδόφραγμα.

Άρνηση Κατανόηση και ο σκοπός του

Αρνούμενος να αναγνωρίσει λάθος ότι κάτι είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης συναισθηματικές συγκρούσεις, το στρες, επώδυνες σκέψεις, απειλώντας τις πληροφορίες και το άγχος.

Όταν είστε στην άρνηση, μπορείτε:

 • Αρνούνται να αναγνωρίσουν ένα αγχωτικό πρόβλημα ή κατάσταση
 • Αποφύγετε αντιμετωπίζει τα πραγματικά περιστατικά της κατάστασης
 • Ελαχιστοποίηση των συνεπειών της κατάστασης

Με τη στενή έννοια, η άρνηση είναι μια ασυνείδητη διαδικασία. Μπορείτε γενικά δεν αποφασίσει να είναι σε άρνηση για κάτι. Αλλά μερικές έρευνες δείχνουν ότι η άρνηση θα μπορούσε να έχει μια συνειδητή στοιχείο - σε κάποιο επίπεδο, μπορείτε να επιλέξετε να είναι σε άρνηση.

Κοινή λόγοι για την άρνηση

Μπορείτε να είστε σε άρνηση για κάτι που θα σας κάνει να αισθάνονται ευάλωτοι ή απειλεί την αίσθηση του ελέγχου, όπως:

 • Μια χρόνια ασθένεια ή τερματικό
 • Η κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές παθήσεις
 • Εθισμός
 • Οικονομικά προβλήματα
 • Δυσκολίες Εργασίας
 • Συγκρούσεις Σχέσεις
 • Τραυματικά γεγονότα

Μπορείτε να είστε σε άρνηση για κάτι που συμβαίνει σε εσάς ή σε κάποιον άλλο.

Καταστάσεις στις οποίες η άρνηση μπορεί να είναι χρήσιμη

Αρνούμενος να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα μπορεί να φαίνεται κατάφωρα ανθυγιεινά. Μερικές φορές, όμως, σε σύντομο χρονικό διάστημα της άρνησης μπορεί να είναι χρήσιμη. Όντας στην άρνηση δίνει το μυαλό σας τη δυνατότητα να απορροφήσει ασυνείδητα συγκλονιστικό ή δυσφορική πληροφορίες με ένα ρυθμό που δεν θα σας στείλει σε μια ψυχολογική δίνη.

Για παράδειγμα, μετά από ένα τραυματικό γεγονός, μπορεί να χρειαστεί αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες για την πλήρη επεξεργασία τι συνέβη και να μάθει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί αν βρείτε ένα κόμπο στο λαιμό σας. Μπορεί να αισθάνεστε μια βιασύνη του φόβου και της αδρεναλίνης, όπως φαντάζεστε είναι καρκίνος. Έτσι, έχετε αποφασίσει να αγνοήσει την κατ 'αποκοπή, με την ελπίδα ότι θα πάει μακριά από μόνη της. Αλλά όταν η κατ 'αποκοπή είναι ακόμα εκεί μία εβδομάδα αργότερα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αυτό το είδος της άρνησης είναι μια χρήσιμη απάντηση σε στρεσογόνες πληροφορίες. Μπορείτε αρνήθηκε αρχικά το οδυνηρό πρόβλημα. Καθώς το μυαλό σας απορρόφησε, όμως, που ήρθε να την προσεγγίσει πιο ορθολογικά και ανέλαβε δράση ζητούν βοήθεια.

Βλέπε επίσης

Άρνηση: όταν βοηθά, όταν πονάει

Καταστάσεις στις οποίες η άρνηση μπορεί να είναι επιβλαβής

Αλλά τι εάν είχε συνεχίσει να είναι σε άρνηση σχετικά με την κατ 'αποκοπή και προσπάθησε να ξεχάσουμε εντελώς; Τι θα συμβεί αν ποτέ δεν ζήτησε βοήθεια; Εάν η άρνηση εξακολουθεί να υφίσταται και σας αποτρέπει από τη λήψη κατάλληλων μέτρων, όπως η διαβούλευση με το γιατρό σας, είναι μια επιβλαβής αντίδραση.

Εξετάστε αυτά τα παραδείγματα των ανθυγιεινών άρνησης:

 • Ένας φοιτητής κολεγίου μάρτυρες μια βίαιη γυρίσματα, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν θα επηρεαστεί από αυτό.
 • Ο συνεργάτης του έναν ηλικιωμένο άντρα στο τελικό στάδιο της ζωής αρνείται να συζητήσει τις οδηγίες της υγειονομικής περίθαλψης και τις διαθήκες, επιμένοντας ότι είναι όλο και καλύτερη.
 • Ένας διαχειριστής χάνει περιοδικά μια συνάντηση το πρωί μετά την κατανάλωση υπερβολικά το προηγούμενο βράδυ, αλλά επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, διότι το έργο είναι ακόμα να γίνει.
 • Ένα ζευγάρι ηχούν τόσο πολύ χρέος πιστωτικών καρτών που εκτίναξη κατά μέρος τους λογαριασμούς επειδή δεν μπορούν να αντέξουν να τα ανοίξετε.
 • Οι γονείς της μια νεαρή κόρη με την τοξικομανία κρατήσει δίνοντας "ενδυμασία" της χρήματα.

Σε περιπτώσεις όπως αυτές, η άρνηση μπορεί να αποτρέψει εσείς ή το αγαπημένο σας από να πάρει βοήθεια, όπως η θεραπεία ή την παροχή συμβουλών, ή ασχολούνται με τα προβλήματα που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου - όλα με δυνητικά καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μετακίνηση παρελθόν άρνηση

Την υγεία των ενηλίκων. Άρνηση: όταν βοηθά, όταν πονάει.
Την υγεία των ενηλίκων. Άρνηση: όταν βοηθά, όταν πονάει.

Όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια συντριπτική στροφή των γεγονότων, είναι εντάξει να πούμε, «δεν μπορώ ακριβώς να σκεφτεί για όλα αυτά τώρα." Ίσως χρειαστεί χρόνο για να εργαστούν μέσω του τι συνέβη και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η άρνηση πρέπει να είναι μόνο ένα προσωρινό μέτρο - δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα της κατάστασης.

Δεν είναι πάντα εύκολο να πει εάν η άρνηση είναι σας κρατά πίσω. Αν αισθάνεστε κολλήσει ή αν κάποιος που εμπιστεύεστε δείχνει ότι είστε σε άρνηση, ωστόσο, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτές τις στρατηγικές:

 • Ειλικρινά αναρωτηθείτε τι φοβούνται.
 • Σκεφτείτε τις πιθανές αρνητικές συνέπειες της μη ανάληψης δράσης.
 • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να εκφράσουν τους φόβους και τα συναισθήματά σας.
 • Προσπαθήστε να προσδιορίσει παράλογες πεποιθήσεις για την κατάστασή σας.
 • Εφημερίδα για την εμπειρία σας.
 • Ανοίξτε με έναν έμπιστο φίλο ή αγαπημένου προσώπου.
 • Συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης.

Εάν δεν φαίνεται να κάνει μεγάλη πρόοδο που ασχολούνται με μια αγχωτική κατάσταση για τη δική σας - είστε κολλημένοι σε φάση άρνησης - να εξετάσει μιλώντας σε μια ψυχική πάροχο υγείας. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, αντί να προσπαθούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει.

Όταν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο χρειάζεται βοήθεια προχωρώντας πέρα ​​από την άρνηση

Μπορείτε να βρείτε απίστευτα απογοητευτικό όταν κάποιος σας νοιάζει είναι σε άρνηση σχετικά με ένα τόσο σημαντικό θέμα. Αλλά πριν απαιτώντας από το αγαπημένο σας πρόσωπο να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα, κάνουμε ένα βήμα πίσω. Προσπαθήστε να προσδιορίσετε αν αυτός ή αυτή χρειάζεται λίγο χρόνο για να εργαστούν μέσω της έκδοσης.

Την ίδια στιγμή, αφήστε το άτομο να γνωρίζει ότι είστε ανοικτοί να μιλάμε για το θέμα, ακόμη και αν αυτό κάνει τους δυο σας ελαφρώς άβολα. Σε τελική ανάλυση, αυτό μπορεί να το αγαπημένο σας πρόσωπο την ασφάλεια που αυτός ή αυτή πρέπει να προχωρήσει μπροστά και να αναλάβουν δράση.

Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι σε άρνηση για ένα σοβαρό ζήτημα υγείας, όπως η κατάθλιψη, ο καρκίνος ή εθισμό, το πρώτο άνοιγμα το θέμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Προσφέρει υποστήριξη και ακούει με κατανόηση. Μην προσπαθήσετε να αναγκάσει κάποιον να αναζητήσουν θεραπεία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε θυμό αντιπαραθέσεις. Προσφορά για την κάλυψη μαζί με ένα γιατρό ή ψυχικής παροχής υγείας. Αν το αδιέξοδο παραμένει, παροχή συμβουλών για τον εαυτό σας για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσουν με αγωνία και την απογοήτευσή σας.

Βλέπε επίσης

Την υγεία ενηλίκων