Την υγεία ενηλίκων

Τραυματισμό στα μάτια: συμβουλές για την προστασία της όρασης

Τραυματισμοί των ματιών μπορεί να βλάψει το όραμα και να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση, αλλά οι περισσότεροι μπορούν να προληφθούν. Προστατέψτε το όραμά σας με αυτές τις συμβουλές.

Όταν σκέφτεστε για το ποιος είναι σε κίνδυνο τραυματισμού των ματιών, ίσως οι εργαζόμενοι εικόνα σε ένα εργοστάσιο ή σε ένα εργοτάξιο. Και μάλιστα πολλοί τραυματισμοί των ματιών συμβαίνουν στο χώρο εργασίας. Αλλά σχεδόν όσες συμβαίνουν γύρω από το σπίτι. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ιπτάμενο φελλό σαμπάνιας ή μια γυρίσματα λάστιχο. Ευτυχώς, οι περισσότεροι τραυματισμοί των ματιών μπορούν να προληφθούν. Πάρτε απλά βήματα για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού των ματιών και να καταλάβουν πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψει έναν τραυματισμό στο μάτι;

Για να αποφύγετε έναν τραυματισμό στο μάτι γύρω από το σπίτι, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για την ασφάλεια:

 • Φορέστε προστατευτικά γυαλιά κατά τη διάρκεια επικίνδυνες δραστηριότητες. Φοράτε γυαλιά ασφαλείας με πλευρικά προστατευτικά ανά πάσα στιγμή να μπορεί να εκτεθεί σε ιπτάμενα σωματίδια, τα αντικείμενα ή σκόνη. Να φοράτε γυαλιά όταν εκτίθενται σε χημικά - ακόμα κι αν είστε απλά ένας θεατής. Προστατευτικά γυαλιά μετράει κατά τη διάρκεια αθλητικών, πάρα πολύ. Κάθε άθλημα διαθέτει μια μπάλα, ρακέτα ή ιπτάμενο αντικείμενο ενέχει δυνητικό κίνδυνο τραυματισμού των ματιών.
 • Να είστε προσεκτικοί με τις χημικές ουσίες και προϊόντα καθαρισμού. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των χημικών ουσιών και αναλώσιμα οικιακού καθαρισμού, όπως η χλωρίνη, πριν από τη χρήση τους. Μην αναμιγνύετε τα προϊόντα. Κρατήστε όλες τις χημικές ουσίες και σπρέι μακριά ενός παιδιού.
 • Εποπτεύει τη χρήση του παιδιού σας των εργαλείων. Μολύβια, ψαλίδια, πιρούνια και τα μαχαίρια μπορούν να προκαλέσουν όλα σοβαρό τραυματισμό στα μάτια. Λάβετε υπόψη ότι τα κοινά είδη οικιακής χρήσης - όπως συνδετήρες, bungee καλώδια, κρεμάστρες σύρμα, λαστιχάκια και τα αγκίστρια - και μπορεί να είναι επικίνδυνη.
 • Αποφύγετε τα παιχνίδια ορισμένα παιδιά. Μην αφήνετε το παιδί σας να παίξει με τουφέκια nonpowder, όπως όπλα με σκάγια ή BB όπλα. Αποφύγετε τα παιχνίδια βλήματα, όπως τόξα βελάκια, και βέλη, και εκτόξευση πυραύλων παιχνίδια.
 • Μην αφήνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν δείκτες λέιζερ. Δείκτες λέιζερ, ειδικά εκείνοι με μικρά μήκη κύματος, όπως το πράσινο δείκτες λέιζερ, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη του αμφιβληστροειδούς και να προκαλέσει απώλεια της όρασης με ανοίγματα όσο λίγα δευτερόλεπτα. Ως ενήλικας, να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν δείκτες λέιζερ. Αποφύγετε να κατευθύνετε την ακτίνα προς τα μάτια κανενός.
 • Να είστε προσεκτικοί κατά το μαγείρεμα ή με καυτά αντικείμενα. Χρησιμοποιήστε ασπίδες γράσο για την πρόληψη της πιτσίλισμα ζεστού γράσο ή λάδι. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ένα σίδερο για μπούκλες κοντά στα μάτια σας.
 • Εξάλειψη των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν πτώσεις. Secure χαλιά και κιγκλιδώματα. Σκεφτείτε καλύπτουν αιχμηρές άκρες και γωνίες επίπλων με προστατευτικό υλικό, ειδικά όταν το παιδί ή οι ηλικιωμένοι ενήλικη ζωή στο σπίτι σας.
 • Forgo πυροτεχνήματα πίσω αυλή. Αφήστε τα πυροτεχνήματα σε εκπαιδευμένους επαγγελματίες.
 • Πάρτε είστε προσεκτικοί όταν ανοίγετε ένα μπουκάλι σαμπάνια. Μην ανακινείτε το μπουκάλι. Στρέψτε τη φιάλη σε μια γωνία 45 μοιρών από τον εαυτό σας και τυχόν παρευρισκόμενους. Σταθερά τοποθετήστε την παλάμη σας πάνω από το φελλό ενώ αφαιρείτε το κάλυμμα καλωδίων. Τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από ολόκληρη την κορυφή της φιάλης, πρέπει να κρατάτε το φελλό και σιγά-σιγά συστροφή της φιάλης μέχρι ο φελλός είναι σχεδόν έξω από το λαιμό. Για να αποφευχθεί το φελλό από το να απορρίπτονται σαν ένα πύραυλο, διατηρούν ελαφρά πίεση προς τα κάτω στο φελλό, όπως ακριβώς βγαίνει από το μπουκάλι.
 • Χρησιμοποιήστε τα καθίσματα του αυτοκινήτου. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι σωστά ασφαλίζεται στο κάθισμα του αυτοκινήτου και ότι η ζώνη ασφαλείας ή ιμάντα ώμου ταιριάζει σφιχτά. Μην αφήνετε ένα παιδί ηλικίας έως 12 ετών να οδηγούν στο μπροστινό κάθισμα. Αποθηκεύστε χαλαρά αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ σας ή να εξασφαλίσουν τα προς το δάπεδο του οχήματος σας.

Βλέπε επίσης

Τραυματισμό στα μάτια: συμβουλές για την προστασία της όρασης

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του τραυματισμού στα μάτια;

Την υγεία των ενηλίκων. Φορέστε προστατευτικά γυαλιά κατά τη διάρκεια επικίνδυνες δραστηριότητες.
Την υγεία των ενηλίκων. Φορέστε προστατευτικά γυαλιά κατά τη διάρκεια επικίνδυνες δραστηριότητες.

Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσει έναν τραυματισμό στο μάτι - ειδικά σε ένα παιδί. Ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία ή συμπτώματα:

 • Εμφανή πόνο ή δυσκολία στην όραση
 • Ένα κόψιμο ή σχισμένο βλεφάρου
 • Ένα μάτι δεν κινείται καθώς και το άλλο μάτι
 • Ένα μάτι βγαίνει μακρύτερα ή φαίνονται πιο σημαντικό από το άλλο
 • Μια ασυνήθιστη μεγέθους της κόρης ή το σχήμα
 • Αίμα στο λευκό μέρος του ματιού
 • Ένα αντικείμενο για το μάτι ή κάτω από το βλέφαρο που δεν μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί

Τι μπορείτε να κάνετε αν ένα τραυματισμό στα μάτια συμβαίνει;

Όταν ένας τραυματισμός τα μάτια, ζητήστε ιατρική βοήθεια από έναν οφθαλμίατρο ή τον άλλο γιατρό το συντομότερο δυνατόν - ακόμη και αν η ζημία που μοιάζει ασήμαντο. Η καθυστέρηση φροντίδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης ή τύφλωση. Επιπλέον, λαμβάνουν απλά βήματα για να αποτραπεί η περαιτέρω ζημία. Για παράδειγμα:

 • Μην αγγίζετε, τρίβετε ή ασκήστε πίεση στο μάτι
 • Μην προσπαθήσει να αφαιρέσει ένα αντικείμενο που εμφανίζεται κολλήσει στην επιφάνεια του οφθαλμού ή ένα αντικείμενο που φαίνεται να έχουν διεισδύσει το μάτι
 • Μην εφαρμόζετε αλοιφή ή φάρμακο στο μάτι
 • Ξεπλύνετε όλα τα χημικά το μάτι έχει εκτεθεί με άφθονο καθαρό νερό
 • Ήπια τοποθετήστε μια ασπίδα ή patch γάζα πάνω από το μάτι μέχρι να πάρετε ιατρική φροντίδα

Ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί εν ριπή οφθαλμού. Ετοιμάζεται - τόσο μέσω της πρόληψης και ταχείας δράσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης - μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει εσάς και τους αγαπημένους σας να βλέπετε καθαρά.

Βλέπε επίσης

Την υγεία ενηλίκων