Η κακή αναπνοή

Ορισμός

Η κακή αναπνοή, που ονομάζεται επίσης δυσοσμία του στόματος, μπορεί να είναι ενοχλητικό και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το άγχος. Δεν είναι καμία κατάπληξη ότι ράφια των καταστημάτων, ξεχειλίζουν από τα ούλα, τα νομισματοκοπεία, στοματικά διαλύματα και άλλα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της κακής αναπνοής. Αλλά πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι μόνο προσωρινά μέτρα, διότι δεν αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος.

Ορισμένα τρόφιμα, συνθήκες υγιεινής και συνήθειες είναι μεταξύ των αιτιών της κακής αναπνοής. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορείτε να βελτιώσετε την κακή αναπνοή με συνεπή σωστή στοματική υγιεινή. Εάν η απλή self-care τεχνικές δεν λύνουν το πρόβλημα, δείτε τον οδοντίατρο ή το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι μια πιο σοβαρή κατάσταση που δεν προκαλεί κακή αναπνοή σας.

Συμπτώματα

Κακές οσμές αναπνοή ποικίλλουν, ανάλογα με την πηγή ή την υποκείμενη αιτία. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν πάρα πολύ για την αναπνοή τους, ακόμα και αν έχουν ελάχιστη ή καμία οσμή στο στόμα, ενώ άλλοι έχουν την κακή αναπνοή και δεν το γνωρίζουν. Επειδή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο την αναπνοή σας μυρίζει, να ζητήσει από ένα στενό φίλο ή συγγενή για να επιβεβαιώσετε κακή αναπνοή ερωτήσεις σας.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Εάν έχετε την κακή αναπνοή, αναθεώρηση συνήθειες στοματικής υγιεινής σας. Δοκιμάστε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το βούρτσισμα των δοντιών και της γλώσσας σας μετά το φαγητό, με τη χρήση οδοντικού νήματος, και πίνοντας άφθονο νερό.

Εάν η κακή αναπνοή σας εξακολουθεί να υφίσταται μετά την πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας. Αν ο οδοντίατρος σας υποψιάζεται μια πιο σοβαρή κατάσταση που προκαλεί την κακή αναπνοή σας, αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν γιατρό για να βρεθεί η αιτία της οσμής.

Αιτίες

Οι περισσότεροι κακή αναπνοή αρχίζει στο στόμα σας, και υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Τροφίμων. Η κατανομή των σωματιδίων των τροφίμων μέσα και γύρω από τα δόντια σας μπορεί να αυξήσει τα βακτήρια και να προκαλέσουν μια αποκρουστική μυρωδιά. Κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο και άλλα λαχανικά και μπαχαρικά, επίσης, μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή. Αφού αφομοιώσει αυτά τα τρόφιμα, θα εισέλθουν στο αίμα, μεταφέρονται στους πνεύμονές σας και να επηρεάσει την αναπνοή σας.
 • Τα προϊόντα καπνού. Κάπνισμα προκαλεί τις δικές δυσάρεστη οσμή του στόματος. Οι καπνιστές και οι προφορικές χρήστες καπνού είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν ασθένεια των ούλων, μια άλλη πηγή της κακής αναπνοής.
 • Κακή στοματική υγιεινή. Εάν δεν βουρτσίζετε τα δόντια καθημερινά, τα σωματίδια των τροφίμων παραμένουν στο στόμα σας, που προκαλούν κακή αναπνοή. Ένα άχρωμο, κολλητική ταινία από βακτήρια (πλάκας) αποτελεί για τα δόντια σας και αν δεν είναι βουρτσισμένο μακριά, η πλάκα μπορεί να ερεθίσει τα ούλα (ουλίτιδα) και τελικά τη μορφή πλάκας-γεμάτο τσέπες ανάμεσα στα δόντια σας και τα ούλα (περιοδοντίτιδα). Η ανώμαλη επιφάνεια της γλώσσας, επίσης, μπορεί να παγιδεύσει τα βακτήρια που παράγουν οσμές. Και οδοντοστοιχίες που δεν καθαρίζονται τακτικά ή δεν εφαρμόζει σωστά μπορεί λιμάνι οσμή που προκαλούν τα βακτηρίδια και τα σωματίδια των τροφίμων.
 • Ξηροστομία. Σάλιο βοηθά καθαρίσει το στόμα σας, αφαιρώντας σωματίδια που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες οσμές. Μια κατάσταση που ονομάζεται ξηροστομία - επίσης γνωστή ως ξηροστομία (zeer-o-STOE-me-ah) - μπορεί να συμβάλει στην κακή αναπνοή επειδή η παραγωγή σάλιου είναι μειωμένη. Ξηροστομία εμφανίζεται φυσικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να "ανάσα πρωί», και γίνεται χειρότερη αν κοιμάστε με το στόμα ανοιχτό. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε ένα χρόνιο ξηρό στόμα, όπως μπορεί ένα πρόβλημα με τους σιελογόνους αδένες σας και ορισμένες ασθένειες.
 • Λοιμώξεις στο στόμα. Κακή αναπνοή μπορεί να προκληθεί από χειρουργικά τραύματα μετά από στοματική χειρουργική, όπως η αφαίρεση των δοντιών, είτε ως αποτέλεσμα της φθοράς των δοντιών, ουλίτιδα ή πληγές στο στόμα.
 • Άλλα στόμα, τη μύτη και το λαιμό συνθήκες. Κακή αναπνοή μπορεί περιστασιακά να προέρχονται από μικρές πέτρες που σχηματίζουν στις αμυγδαλές και καλύπτονται με βακτήρια που παράγουν δύσοσμες χημικές ουσίες. Λοιμώξεις ή χρόνια φλεγμονή στα ιγμόρεια μύτη ή στο λαιμό, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην οπισθορρινική καταρροή, επίσης, μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή.
 • Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να παράγει έμμεσα, κακή αναπνοή, συμβάλλοντας να στεγνώσει το στόμα. Άλλοι μπορεί να κατανέμονται στο σώμα να απελευθερώσει χημικές ουσίες που μπορεί να πραγματοποιηθεί στην αναπνοή σας.
 • Άλλες αιτίες. Ασθενειών, όπως ορισμένες μορφές καρκίνου, και τις συνθήκες όπως μεταβολικές διαταραχές, μπορεί να προκαλέσει μία χαρακτηριστική οσμή αναπνοής ως αποτέλεσμα των χημικών ουσιών που παράγουν. Χρόνια παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) μπορεί να σχετίζεται με την κακή αναπνοή. Η κακή αναπνοή στα μικρά παιδιά μπορεί να προκληθεί από ένα ξένο σώμα, όπως ένα μικρό παιχνίδι ή ένα κομμάτι των τροφίμων, που υποβάλλεται σε ένα ρουθούνι.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν πρόκειται να έχετε την κακή αναπνοή σας αξιολογούνται από τον οδοντίατρό σας, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν:

 • Οδοντίατροι γενικά προτιμούν τα πρωινά ραντεβού για τον έλεγχο κακή αναπνοή να μειώσει τις πιθανότητες ότι τα τρόφιμα που τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας θα εμποδίσει τις εξετάσεις.
 • Μην τρώτε, πίνετε, να μασάτε τσίχλα ή καπνό για τρεις ώρες πριν από το ραντεβού σας.
 • Μη φοράτε αρώματα, αρωματικά λοσιόν ή αρωματικά gloss κραγιόν ή lip στο ραντεβού σας, καθώς αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν να καλύψει τυχόν οσμές.
 • Αν έχετε πάρει αντιβιοτικά μέσα στον τελευταίο μήνα, ελέγξτε με τον οδοντίατρό σας για να δείτε αν το ραντεβού σας θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν.

Τι να περιμένουμε από τον οδοντίατρό σας
Ο οδοντίατρός σας κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει με μια αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού σας, με ερωτήσεις όπως:

 • Πότε ξεκίνησες να αρχίσουν να βιώνουν την κακή αναπνοή;
 • Είναι η κακή αναπνοή σας περιστασιακή ή συνεχή;
 • Πόσο συχνά μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας ή να καθαρίσετε οδοντοστοιχίες σας;
 • Πόσο συχνά νήμα;
 • Τι είδους τρόφιμα πρέπει να τρώτε;
 • Ποια φάρμακα και τα συμπληρώματα παίρνετε;
 • Ποιες προϋποθέσεις υγείας έχετε;
 • Μην αναπνέετε από το στόμα σας;
 • Έχετε ροχαλητό;
 • Έχετε αλλεργίες ή προβλήματα κόλπων;
 • Τι υποψιάζεστε ότι μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή σας;
 • Άλλοι άνθρωποι έχουν παρατηρήσει και σχολίασε την κακή αναπνοή σας;

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο οδοντίατρός σας θα μυρίζει πιθανόν τόσο την αναπνοή από το στόμα σας και την αναπνοή από τη μύτη σας και το ποσοστό της οσμής σε μια κλίμακα. Επειδή το πίσω μέρος της γλώσσας είναι πιο συχνά η πηγή της οσμής, τον οδοντίατρό σας μπορεί να ξύσει επίσης και να βαθμολογήσουν την οσμή του.

Υπάρχουν εξελιγμένα ανιχνευτές που μπορούν να εντοπίσουν τις χημικές ουσίες υπεύθυνες για την κακή αναπνοή, αλλά αυτά δεν είναι πάντα διαθέσιμες.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η κακή αναπνοή. Λοιμώξεις στο στόμα σας.
Η κακή αναπνοή. Λοιμώξεις στο στόμα σας.

Για να μειώσει την κακή αναπνοή, να βοηθήσει στην αποφυγή κοιλότητες και να μειώσει τον κίνδυνο της ασθένειας των ούλων, με συνέπεια την πρακτική καλή στοματική υγιεινή. Περαιτέρω επεξεργασία για την κακή αναπνοή μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με την αιτία. Εάν η κακή αναπνοή σας είναι πιστεύεται ότι προκαλείται από μια υποκείμενη κατάσταση της υγείας, τον οδοντίατρό σας θα σας παραπέμψει πιθανό να σας γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Για τις αιτίες που σχετίζονται με τη στοματική υγεία, τον οδοντίατρό σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να σας βοηθήσει καλύτερο έλεγχο την προϋπόθεση αυτή. Οδοντιατρική μέτρα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες. Εάν η κακή αναπνοή σας οφείλεται σε συσσώρευση των βακτηρίων (πλάκα) για τα δόντια σας, ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει ένα στοματικό διάλυμα σκοτώνει τα βακτήρια. Στοματικά διαλύματα που περιέχουν χλωριούχο κετυλπυριδίνιο και τα άτομα με χλωρεξιδίνη μπορεί να αποτρέψει την παραγωγή των οσμών που προκαλούν την κακή αναπνοή. Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει μια οδοντόκρεμα που περιέχει ένα αντιβακτηριακό παράγοντα για να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν συσσώρευση πλάκας.
 • Θεραπεία της οδοντικής νόσου. Εάν οδοντίατρό σας ανακαλύπτει ότι έχετε ασθένεια των ούλων, μπορεί να παραπεμφθεί σε ειδικό ούλων (περιοδοντίτιδα). Ασθένειες των ούλων μπορεί να προκαλέσει τα ούλα για να τραβήξει μακριά από τα δόντια, αφήνοντας βαθιές τσέπες που συσσωρεύονται οσμή που προκαλούν τα βακτηρίδια. Μερικές φορές, αυτά τα βακτήρια μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον επαγγελματικό καθαρισμό. Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει την αντικατάσταση ελαττωματικών αποκαταστάσεις των δοντιών, η οποία μπορεί να είναι ένα γόνιμο έδαφος για τα βακτηρίδια.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Για να μειώσει ή να αποτρέψει την κακή αναπνοή:

 • Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά το φαγητό. Κρατήστε μια οδοντόβουρτσα στην εργασία για χρήση μετά το φαγητό. Βουρτσίζουν χρησιμοποιώντας ένα φθοριούχο οδοντόπαστα που περιέχει τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ειδικά μετά από τα γεύματα. Οδοντόκρεμα με αντιβακτηριακές ιδιότητες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις δυσάρεστες οσμές αναπνοή.
 • Νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Σωστή χρήση οδοντικού νήματος απομακρύνει τα σωματίδια τροφών και την πλάκα από το ανάμεσα στα δόντια σας, βοηθώντας στον έλεγχο κακή αναπνοή.
 • Βουρτσίστε τη γλώσσα σας. Γλώσσα σας βακτήρια λιμάνια, έτσι βούρτσισμα προσεκτικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των οσμών. Οι άνθρωποι που έχουν μια γλώσσα με επίχρισμα από μια σημαντική υπερανάπτυξη των βακτηριδίων (από το κάπνισμα ή ξηρό στόμα, για παράδειγμα) μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση ενός ξύστρα γλώσσα. Ή χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα που έχει ένα ενσωματωμένο στη γλώσσα καθαρότερα.
 • Καθαρίστε οδοντοστοιχίες σας ή συσκευές για την οδοντιατρική. Εάν φοράτε μια γέφυρα ή μια μερική ή ολική οδοντοστοιχία, καθαρίστε καλά τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ή σύμφωνα με τις οδηγίες από τον οδοντίατρό σας. Εάν έχετε ένα οδοντικό υπηρέτη ή μασέλα, καθαρίστε το κάθε φορά πριν το βάλετε στο στόμα σας. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει το καλύτερο προϊόν καθαρισμού.
 • . Αποφύγετε την ξηροστομία να κρατήσει το στόμα σας υγρό, αποφυγή καπνού και πιείτε άφθονο νερό - και όχι ο καφές, τα αναψυκτικά ή αλκοόλ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό στόμα. Μασήστε τσίχλα ή να πιπιλίζουν την καραμέλα - κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη - για την τόνωση της σάλιο. Εάν πάσχετε από χρόνια ξηροστομία, οδοντίατρος ή ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα τεχνητό προετοιμασία σάλιο ή ένα προφορικό φάρμακο που διεγείρει τη ροή του σάλιου.
 • Ρυθμίστε τη διατροφή σας. Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή. Αποφύγετε κολλώδες, ζαχαρούχα τρόφιμα.
 • Τακτικά να πάρετε μια νέα οδοντόβουρτσα. Αλλάξτε οδοντόβουρτσα σας όταν ξεφτίσει, περίπου κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες, και επιλέξτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα.
 • Προγραμματίστε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας σε τακτική βάση -. Γενικά μία ή δύο φορές το χρόνο - να έχουν τα δόντια σας ή οδοντοστοιχίες εξετάζονται και να καθαρίζονται.

Βλέπε επίσης