Πρεσβυωπία

Ορισμός

Υπερμετρωπία (υπερμετρωπία) είναι μια συχνή πάθηση όραμα, στο οποίο μπορείτε να δείτε καθαρά τα μακρινά αντικείμενα, αλλά αντικείμενα γύρω από το ξενοδοχείο μπορεί να είναι θολή.

Ο βαθμός υπερμετρωπίας σας καθορίζει με επίκεντρο την ικανότητά σας. Οι άνθρωποι με σοβαρή υπερμετρωπία μπορεί να δει μόνο αντικείμενα με σαφήνεια μια μεγάλη απόσταση με τα πόδια, ενώ τα άτομα με ήπια υπερμετρωπία μπορεί να είναι σε θέση να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται πιο κοντά.

Πρεσβυωπία είναι συνήθως παρόντες κατά τη γέννηση και τείνει να τρέξει στις οικογένειες. Μπορείτε εύκολα να τα διορθώσετε αυτή την κατάσταση με τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Μια άλλη θεραπευτική επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Πρεσβυωπία μπορεί να σημαίνει:

 • Κοντινά αντικείμενα μπορεί να φαίνεται θολή
 • Θα πρέπει να στραβισμός για να δείτε καθαρά
 • Έχετε καταπόνηση των ματιών, όπως κάψιμο στα μάτια και πόνο μέσα ή γύρω από τα μάτια
 • Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη γενική δυσφορία των ματιών ή πονοκέφαλο μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα για να γίνει στενούς εργασίες, όπως η ανάγνωση, τη γραφή, την εργασία του υπολογιστή ή το σχέδιο

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν το βαθμό σας από υπερμετρωπία προφέρεται αρκεί το γεγονός ότι δεν μπορείτε να εκτελέσετε μια εργασία, καθώς, όπως εσείς επιθυμείτε, ή εάν η ποιότητα της όρασής σας μειώνει την απόλαυση των δραστηριοτήτων σας, δείτε ένα γιατρό μάτι. Αυτός ή αυτή μπορεί να καθορίσει το βαθμό της υπερμετρωπίας σας και να σας συμβουλεύσει επιλογές για να διορθώσει το όραμά σας.

Δεδομένου ότι δεν μπορεί πάντα να είναι άμεσα εμφανές ότι έχετε πρόβλημα με την όρασή σας, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά τα ακόλουθα χρονικά διαστήματα για τακτικές εξετάσεις των ματιών:

Ενήλικες
Αν δεν φοράτε γυαλιά ή τις επαφές, δεν έχουν συμπτώματα από το πρόβλημα των ματιών και βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών των ματιών, όπως το γλαύκωμα, είναι συνιστάται να έχετε μια αρχική εξέταση των ματιών γύρω στην ηλικία των 40, και στη συνέχεια στα ακόλουθα χρονικά διαστήματα.

 • Κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια μεταξύ 40 και 54 χρόνων
 • Κάθε ένα έως τρία χρόνια μεταξύ 55 και 64 ετών
 • Κάθε ένα έως δύο χρόνια αρχίζει στην ηλικία των 65

Αν είστε σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών των ματιών, όπως το γλαύκωμα, η συχνότητα των επισκέψεων θα πρέπει να αυξηθεί σε:

 • Κάθε δύο έως τέσσερα έτη έως την ηλικία των 40
 • Κάθε ένα έως τρία χρόνια μεταξύ 40 και 54 χρόνων
 • Κάθε ένα έως δύο χρόνια από την ηλικία των 55 και μετά

Εάν φοράτε γυαλιά ή τις επαφές, τότε μάλλον θα πρέπει να έχετε τα μάτια σας ελέγχεται κάθε χρόνο. Ρωτήστε το γιατρό ματιών σας πόσο συχνά θα πρέπει να προγραμματίζουν τα ραντεβού σας. Αλλά, αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα με την όρασή σας, να κλείσετε ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αν είχατε πρόσφατα μια εξέταση οφθαλμών. Θολή όραση, για παράδειγμα, μπορεί να προτείνει χρειάζεστε μια αλλαγή συνταγή, ή θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ενός άλλου προβλήματος.

Παιδιά και έφηβοι
Τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται για την ασθένεια των ματιών και το όραμά τους έχουν δοκιμαστεί από έναν παιδίατρο, οφθαλμίατρο ή άλλο εκπαιδευμένο χειριστή κατά τη διάρκεια της νεογέννητης περιόδου, και στη συνέχεια σε κάθε ρουτίνα εξετάσεις υγείας σε όλη την παιδική ηλικία.

Επιπλέον, συνιστάται ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας να εξετάζονται στο σχολείο ή μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων περίπου κάθε δύο χρόνια για να ελέγξει για προβλήματα όρασης.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Πρεσβυωπία. Παιδιά και έφηβοι.
Πρεσβυωπία. Παιδιά και έφηβοι.

Το μάτι σας έχει δύο μέρη ότι οι εικόνες εστιάζονται:

 • Ο κερατοειδής χιτώνας, η σαφής μπροστινή επιφάνεια του ματιού σας
 • Ο φακός, μια σαφής δομή εσωτερικό του ματιού σας που αλλάζει σχήμα για να βοηθήσει αντικείμενα εστίαση

Σε ένα τέλεια διαμορφωμένο μάτι, το καθένα από αυτά τα στοιχεία εστίασης έχει μια απόλυτα ομαλή καμπυλότητα όπως η επιφάνεια μιας μπάλας από καουτσούκ. Μια κερατοειδούς και του φακού με τέτοια στροφή καμπυλότητας (διαθλούν) όλα εισερχόμενο φως κατά τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει μια απότομα εστιασμένη εικόνα απευθείας στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού σας.

Ένα διαθλαστικό σφάλμα
Ωστόσο, αν κερατοειδή ή φακό σας δεν είναι ομοιόμορφα και ομαλά καμπύλο, ακτίνες του φωτός δεν είναι λυγισμένο (διαθλάται) σωστά, και έχετε ένα διαθλαστικό σφάλμα. Πρεσβυωπία είναι ένα είδος του διαθλαστικού σφάλματος.

Πρεσβυωπία συμβαίνει όταν κερατοειδή σας είναι κυρτή πολύ λίγο ή το μάτι σας είναι μικρότερο από το κανονικό. Αντί να εστιάζεται ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή σας, το φως εστιάζεται πίσω από αμφιβληστροειδή σας, με αποτέλεσμα μια θολή εμφάνιση για τα close-up αντικείμενα.

Άλλων διαθλαστικών σφαλμάτων
Εκτός από την υπερμετρωπία, περιλαμβάνουν άλλων διαθλαστικών σφαλμάτων:

 • Μυωπία (μυωπία). Αυτό συμβαίνει όταν κερατοειδή σας είναι καμπύλη πάρα πολύ ή το μάτι σας είναι μεγαλύτερο από το κανονικό, γεγονός που καθιστά μακρινά αντικείμενα θολά και κοντινά αντικείμενα σαφής.
 • Αστιγματισμού. Αυτό συμβαίνει όταν κερατοειδή ή φακό σας είναι καμπύλο πιο απότομα σε μία κατεύθυνση από ό, τι στην άλλη. Αδιόρθωτη αστιγματισμό θολώνει το όραμά σας.

Επιπλοκές

Υπερμετρωπία μπορεί να συνδέεται με αρκετά προβλήματα, όπως:

 • Crossed μάτια. Μερικά παιδιά με υπερμετρωπία μπορεί να αναπτύξουν διέσχισαν τα μάτια. Ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά που διορθώνουν για μέρος ή το σύνολο της υπερμετρωπία μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό.
 • Μειωμένη ποιότητα ζωής. Αδιόρθωτη υπερμετρωπία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας. Μπορεί να μην είναι σε θέση να εκτελέσει μια εργασία, καθώς, όπως εσείς επιθυμείτε, καθώς και περιορισμένη όραση σας μπορεί να μειώσει την απόλαυση του ημέρα με την ημέρα δραστηριότητες. Στα παιδιά, χωρίς θεραπεία υπερμετρωπία μπορεί να προκαλέσει μαθησιακές δυσκολίες.
 • Καταπόνηση των ματιών. Αδιόρθωτη υπερμετρωπία μπορεί να σας προκαλέσει να στραβισμός ή να κουράσει τα μάτια σας για να διατηρηθεί η εστίαση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των ματιών και πονοκεφάλους.
 • Μειωμένη ασφάλεια. Για τη δική σας ασφάλεια και των άλλων, μην οδηγείτε ή χειρίζεστε βαρύ εξοπλισμό, αν έχετε μια μη διορθωμένη πρόβλημα όρασης.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Τρία είδη ειδικών μάτι, το καθένα με διαφορετική εκπαίδευση και την εμπειρία, μπορούν να παρέχουν ρουτίνα φροντίδας των ματιών:

 • Οφθαλμίατροι. Ένας οφθαλμίατρος είναι ένα οφθαλμίατρο με έναν γιατρό της ιατρικής (MD), ή ο γιατρός της οστεοπαθητική (DO) πτυχίο που παρέχει πλήρη φροντίδα των ματιών, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης πλήρεις αξιολογήσεις των ματιών, τη συνταγογράφηση διορθωτικών φακών, τη διάγνωση και τη θεραπεία κοινών και πολύπλοκες παθήσεις των ματιών, και εκτελούν χειρουργική επέμβαση ματιών, όταν είναι απαραίτητο.
 • Οπτομετρών. Οπτομέτρη έχει έναν γιατρό της οπτομετρίας (OD) βαθμού. Οπτομετρών είναι εκπαιδευμένοι για την αξιολόγηση της όρασης, συνταγογραφήσει διορθωτικούς φακούς και να διαγνώσει κοινές οφθαλμικές διαταραχές.
 • Οπτικοί Ένας οπτικός είναι ένα οφθαλμίατρο ο οποίος γεμίζει συνταγές για γυαλιά -. Συναρμολόγηση, τοποθέτηση και την πώληση τους. Σε ορισμένα κράτη, οπτικούς έχουν επίσης τη δυνατότητα να πωλούν και να χωρέσει τους φακούς επαφής.

Δεν έχει σημασία το είδος της οφθαλμίατρο που θα επιλέξετε, εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και να ξέρετε τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μυωπία (μυωπία).
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μυωπία (μυωπία).

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Εάν φοράτε γυαλιά ήδη, τις φέρετε μαζί σας στο ραντεβού σας. Ο γιατρός σας έχει μια συσκευή που τον ενημερώνει ή της τι είδους συνταγή που έχετε τώρα. Αν φοράτε επαφές, φέρει ένα άδειο κουτί φακών επαφής από κάθε είδος επαφής που χρησιμοποιείτε στο ραντεβού σας.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, όπως το πρόβλημα ανάγνωσης από κοντά ή δυσκολία με την οδήγηση τη νύχτα.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας μπορεί να είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Για την υπερμετρωπία, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Πότε πρέπει να χρησιμοποιούν διορθωτικούς φακούς;
 • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για τα γυαλιά;
 • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε επαφές;
 • Πόσο συχνά μπορώ να σας συστήσει ότι έχω τα μάτια μου εξετάστηκαν;
 • Είναι πιο μόνιμες θεραπείες, όπως χειρουργική επέμβαση ματιών, μια επιλογή για μένα;
 • Τι είδους ανεπιθύμητες ενέργειες είναι δυνατόν από τη χειρουργική επέμβαση ματιών;
 • Θα ασφαλιστική εταιρεία μου να πληρώσει για το κόστος της χειρουργικής επέμβασης ματιών;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Μήπως το όραμά σας να βελτιωθεί εάν τα αντικείμενα στραβισμός ή να μετακινηθούν πιο κοντά (ή πιο μακριά) μακριά;
 • Μήπως άλλοι στην οικογένειά σας, χρησιμοποιήστε διορθωτικούς φακούς; Ξέρετε πόσο χρονών ήταν όταν ξεκίνησαν για πρώτη φορά το πρόβλημα με την όρασή τους;
 • Πότε έκανε για πρώτη φορά να φορούν γυαλιά ή τις επαφές;
 • Έχετε κάποια σοβαρά ιατρικά προβλήματα, όπως ο διαβήτης;
 • Έχετε αρχίσει να λάβει οποιαδήποτε νέα φάρμακα, συμπληρώματα ή φυτικά σκευάσματα;

Εξετάσεις και διάγνωση

Πρεσβυωπία είναι διαγνωστεί με μια βασική εξέταση οφθαλμών. Μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση περιλαμβάνει μια σειρά δοκιμών. Ο γιατρός ματιών σας μπορεί να χρησιμοποιήσει περίεργη όψη μέσα, στοχεύουν λαμπερά φώτα κατευθείαν στα μάτια σας και ζητούμε να κοιτάξετε μέσα από μια σειρά από φακούς. Κάθε εξέταση επιτρέπει στο γιατρό σας για να εξετάσει μια διαφορετική πτυχή των ματιών σας, συμπεριλαμβάνοντας και το όραμά σας.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Ο στόχος της κατεργασίας υπερμετρωπία είναι να βοηθήσει να εστιάσει φως πάνω στον αμφιβληστροειδή μέσω της χρήσης των διορθωτικών φακών ή διαθλαστική χειρουργική.

Διορθωτικών φακών
Σε νέους ανθρώπους, η θεραπεία δεν είναι πάντα απαραίτητη, επειδή οι φακοί των ματιών τους είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να αντισταθμίσει την κατάσταση. Αλλά όπως την ηλικία σας, οι φακοί γίνονται λιγότερο ευέλικτες και τελικά θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα διορθωτικούς φακούς για τη βελτίωση της κοντινής σας όρασης.

Φορώντας διορθωτικών φακών αντιμετωπίζει υπερμετρωπία αντιδρώντας στην μειωμένη καμπυλότητα του κερατοειδούς σας ή το μικρότερο μέγεθος (μήκος) του ματιού σας. Τύποι των διορθωτικών φακών περιλαμβάνουν:

 • Γυαλιά οράσεως. Η ποικιλία των γυαλιών είναι ευρύ και περιλαμβάνει διπλοεστιακά, τριπλοεστιακά και την ανάγνωση τους φακούς.
 • Φακοί επαφής Μία ευρεία ποικιλία των φακών επαφής είναι διαθέσιμα -. Σκληρό, μαλακό, εκτεταμένη φθορά, μιας χρήσης, άκαμπτο αερίου διαπερατά και δυο εστίες. Ρωτήστε το γιατρό μάτι σας σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των φακών επαφής και τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο για σας.

Αν έχετε επίσης σχετίζονται με την ηλικία πρόβλημα με κοντινή όραση (πρεσβυωπία), monovision φακοί επαφής μπορεί να είναι μια επιλογή για σας. Με monovision επαφές, ίσως να μην χρειάζεται διόρθωση για το μάτι που χρησιμοποιείτε για μακρινή όραση (συνήθως το κυρίαρχο μάτι), αλλά και ένας φακός επαφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στενή-up όραση στο άλλο μάτι σας. Μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την προσαρμογή σε αυτό το είδος της όρασης λόγω 3-D όραμα θυσιάζονται προκειμένου να είναι σε θέση να δει τόσο κοντά και σε απόσταση σαφώς. Monovision επαφές μπορεί να φορεθεί κατά διαστήματα όπως επιθυμείτε.

Τροποποιημένο φακούς επαφής monovision είναι μια άλλη επιλογή. Με αυτόν τον τύπο των φακών επαφής, μπορείτε να φορέσετε ένα δυο εστίες φακό επαφής στο μη κυρίαρχο μάτι σας και ένα φακό επαφής που προβλέπεται για την απόσταση σε κυρίαρχο μάτι σας. Μπορείτε έπειτα να χρησιμοποιήσετε και τα δύο μάτια για την απόσταση και το ένα μάτι για να δει αντικείμενα σε κοντινή απόσταση.

Διαθλαστική χειρουργική
Αν και οι περισσότερες διάθλασης χειρουργικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μυωπία, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την υπερμετρωπία. Αυτές οι χειρουργικές θεραπείες σωστή υπερμετρωπία από την αναδιαμόρφωση της καμπυλότητας του κερατοειδούς σας. Διαθλαστική χειρουργική επέμβαση μέθοδοι περιλαμβάνουν:

 • Λέιζερ-επικουρείται in-situ κερατοειδούς (LASIK). LASIK είναι μια διαδικασία κατά την οποία ένας οφθαλμίατρος κάνει ένα λεπτό, κυλινδρικό περικοπή κρημνό στον κερατοειδή σας. Στη συνέχεια, ο χειρουργός μάτι σας χρησιμοποιεί έναν τύπο λέιζερ που ονομάζεται excimer λέιζερ για να αφαιρέσει τα στρώματα από το κέντρο του κερατοειδούς σας για να ανηφορίζω θολωτό σχήμα της. Ένα λέιζερ excimer διαφέρει από άλλα λέιζερ στο ότι δεν παράγει θερμότητα. Μετά το λέιζερ excimer που χρησιμοποιείται, η λεπτή κερατοειδούς πτερύγιο επανατοποθετείται.
 • Laser υποβοηθούμενη υποεπιθηλιακή Κερατεκτομή (LASEK). Αντί της δημιουργίας ενός κρημνού στον κερατοειδή χιτώνα, ο χειρουργός δημιουργεί έναν κρημνό που αφορούν μόνο του κερατοειδούς λεπτό προστατευτικό κάλυμμα (επιθήλιο). Ο χειρουργός σας θα χρησιμοποιήσει ένα excimer λέιζερ για να αναδιαμορφώσει εξωτερικά στρώματα του κερατοειδούς και ανηφορίζω καμπυλότητας του και στη συνέχεια επανατοποθετήστε το επιθηλιακό κρημνό. Για να διευκολυνθεί η επούλωση, ένας φακός επαφής μπορεί να φορεθεί για αρκετές ημέρες μετά τη διαδικασία.
 • Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK). Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με την LASEK, εκτός ο χειρουργός αφαιρεί το επιθήλιο. Θα ξαναφυτρώσουν φυσιολογικά, σύμφωνα με το νέο σχήμα του κερατοειδούς σας. Όπως και η διαδικασία LASEK, PRK μπορεί να απαιτήσει τη χρήση ενός φακού επαφής επίδεσμο για λίγες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Αγώγιμο κερατοπλαστική (CK). Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ενέργεια από ραδιοσυχνότητες για την εφαρμογή θερμότητας σε μικροσκοπικά σημεία γύρω από τον κερατοειδή. Το αποτέλεσμα μοιάζει με πλαστικό περιτύλιγμα που απλώνεται από τη θερμότητα. Ο βαθμός της μεταβολής της καμπυλότητας του κερατοειδούς εξαρτάται από τον αριθμό και την απόσταση των κηλίδων καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ο κερατοειδής επουλώνεται μετά τη θεραπεία. Τα αποτελέσματα της CK δεν είναι μόνιμες.

Μερικές από τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να συμβεί μετά από διαθλαστική χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν:

 • Υποδιόρθωση ή υπερδιόρθωση του προβλήματος αρχικών σας
 • Visual παρενέργειες, όπως ένα αλογόνο ή αστρική έκρηξη που εμφανίζονται γύρω από τα φώτα
 • Ξηροφθαλμία
 • Λοίμωξη
 • Σπάνια, η απώλεια της όρασης

Συζήτηση για τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη αυτών των διαδικασιών με τον οφθαλμίατρό σας.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Παρόλο που δεν μπορεί να αποτρέψει την υπερμετρωπία, μπορείτε να προστατεύσετε τα μάτια σας και το όραμά σας. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Έχετε τα μάτια σας ελέγχεται. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά μπορείτε να δείτε, έχετε τα μάτια σας ελέγχονται τακτικά.
 • Τον έλεγχο των χρόνιων παθήσεων. Ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ο διαβήτης και η υψηλή πίεση του αίματος, μπορεί να επηρεάσουν την όρασή σας, εάν δεν λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.
 • Αναγνωρίστε τα συμπτώματα. Ξαφνική απώλεια της όρασης στον ένα οφθαλμό, ξαφνική θολό ή θολή όραση, λάμψεις φωτός, μαύρα στίγματα, ή άλως ή ουράνια τόξα γύρω από τα φώτα μπορεί να σημάνει ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, όπως το οξύ γλαύκωμα, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή κάποια άλλη θεραπεύσιμη πάθηση του αμφιβληστροειδούς όπως ρωγμής ή αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια ή συμπτώματα.
 • Προστατέψτε τα μάτια σας από τον ήλιο. Να φοράτε γυαλιά ηλίου η υπεριώδης μπλοκ (UV) ακτινοβολία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν περάσουν πολλές ώρες στον ήλιο ή παίρνετε μια συνταγή φάρμακο που αυξάνει την ευαισθησία σας σε υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή που περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά. Μια δίαιτα που περιέχει αυτά τα τρόφιμα έχει συσχετιστεί με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Φάτε τα σκούρα φυλλώδη τρόφιμα και τα φωτεινά χρώματα, τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, τα καρότα, γλυκοπατάτες και πεπόνι.
 • Μην καπνίζετε. Ακριβώς όπως το κάπνισμα δεν είναι καλό για το υπόλοιπο του σώματός σας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των ματιών σας, όπως καλά.
 • Χρησιμοποιήστε τα σωστά γυαλιά. Τα σωστά γυαλιά βελτιστοποίηση όραμά σας. Έχοντας τακτικές εξετάσεις θα εξασφαλίσει ότι η συνταγή γυαλιών σας είναι σωστή.
 • Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό. Δυνάμωμα τα φώτα μπορεί να βελτιώσει την αντίθεση και να σας βοηθήσει να δείτε καλύτερα.