Την υγεία ενηλίκων

Φακοί επαφής: τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε

Αναρωτιέμαι το καλύτερο είδος των φακών επαφής για το όραμα προβλήματος, τον τρόπο ζωής ή τον προϋπολογισμό σας; συγκρίνουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συγκεκριμένων τύπων των φακών επαφής.

Σκέψη για την προσπάθεια τους φακούς επαφής; Οι φακοί επαφής είναι πιο ευέλικτο από ποτέ. Έναρξη με την κατανόηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων των κοινούς τύπους φακών επαφής - και τους βασικούς κανόνες για την πρόληψη των λοιμώξεων των οφθαλμών.

Οι μαλακοί φακοί επαφής

Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι το πιο δημοφιλές είδος των φακών επαφής τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Οι μαλακοί φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διορθώσει διάφορα προβλήματα όρασης, όπως οι εξής:

 • Μυωπία (μυωπία)
 • Υπερμετρωπία (υπερμετρωπία)
 • Θολή όραση (αστιγματισμός)
 • Σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια close-up όραση (πρεσβυωπία)

Μαλακούς φακούς επαφής είναι σύμφωνη με το σχήμα του ματιού σας. Είναι άνετα και έχουν την τάση να παραμείνουν στη θέση τους και, έτσι είναι μια καλή επιλογή, αν συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες ή να οδηγήσει έναν ενεργό τρόπο ζωής.

Οι μαλακοί φακοί επαφής έρχονται σε διάφορους τύπους, όπως:

 • Καθημερινή φθορά. Καθημερινά φοράτε μαλακούς φακούς επαφής είναι συνήθως η λιγότερο δαπανηρή λύση. Θα φοράτε τους φακούς κατά τη διάρκεια της ημέρας, και να τους αφαιρέσει κάθε βράδυ για να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται. Πόσο καιρό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μόνο ζεύγος των καθημερινών φορούν φακούς διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή.
 • Εκτεταμένη φθορά. Μπορείτε να φορέσετε επεκταθεί φορούν μαλακούς φακούς επαφής ενώ κοιμάστε, αλλά πρέπει να αφαιρεθούν για τον καθαρισμό και την απολύμανση, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Είναι ακόμα σημαντικό να είναι προσεκτικοί με ολονύκτια χρήση, όμως, δεδομένου ότι αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων των οφθαλμών - ακόμη και αν οι φακοί έχουν εγκριθεί για την εκτεταμένη φθορά.
 • Μίας. Μίας χρήσης μαλακών φακών επαφής είναι συνήθως η πιο δαπανηρή επιλογή. Θα φοράτε τους φακούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τους αφαιρέσει τη νύχτα. Δεν χρειάζεται να καθαριστεί ή να απολυμανθεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους απλά για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα - όπως η καθημερινή, εβδομαδιαία ή μηνιαία - και στη συνέχεια να τις απορρίψει. Θα μπορούσε να εξετάσει φακούς, εάν φοράτε τις επαφές μόνο περιστασιακά, δεν μπορείτε να ανεχθεί απολυμαντικό διάλυμα ή μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ασφάλιστρο για την ευκολία.

Σκληρό φακοί επαφής

Άκαμπτος, φυσικό αέριο διαπερατά φακούς, ή σκληρούς φακούς επαφής, παρέχουν σαφή, ευκρινή όραση για τα περισσότερα προβλήματα όρασης. Σκληρό φακοί επαφής μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστική, αν έχετε δοκιμάσει μαλακούς φακούς επαφής και έχουν ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα.

Σκληρών φακών επαφής είναι συχνά πιο αναπνέει από ό, τι είναι μαλακούς φακούς επαφής, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων των οφθαλμών. Οι περισσότεροι σκληροί φακοί επαφής πρέπει να αφαιρεθούν για τον καθαρισμό και την απολύμανση το βράδυ.

Θα μπορούσε να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα για να προσαρμοστούν σε σκληρούς φακούς επαφής, και είναι πιο πιθανό να γλιστρήσει από το κέντρο του ματιού σας από ό, τι είναι μαλακούς φακούς επαφής - η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία και θολή όραση.

Εάν η συνταγή σας δεν αλλάζει και θα αναλάβει τη φροντίδα των σκληρών φακών επαφής σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο ζευγάρι των φακών για έως και δύο με τρία χρόνια.

Βλέπε επίσης

Φακοί επαφής: τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε

Εξειδικευμένες φακούς επαφής

Ανάλογα με τις ανάγκες όραμά σας, θα μπορούσε να εξετάσει εξειδικευμένων φακών επαφής, όπως:

 • Υβριδικά φακούς επαφής. Hybrid φακούς επαφής διαθέτουν ένα σκληρό (διαπερατή από αέρια) κέντρο που περιβάλλεται από ένα μαλακό εξωτερικό δακτύλιο. Υβριδικά φακών επαφής μπορεί να είναι μια επιλογή εάν έχετε ένα ακανόνιστο καμπυλότητα του κερατοειδούς (κερατόκωνος) ή έχετε πρόβλημα φορώντας παραδοσιακές σκληρούς φακούς.
 • Διεστιακοί ή πολυεστιακούς φακούς επαφής. Αυτοί οι φακοί, τα οποία είναι διαθέσιμα σε μαλακό και σκληρό ποικιλίες, μπορεί να διορθώσει μυωπία, υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός, σε συνδυασμό με την ηλικία σχετίζονται με την απώλεια των close-up όραση (πρεσβυωπία).
 • . Οι φιμέ φακοί επαφής Μερικοί φακοί επαφής φιμέ, είτε για καλλυντικά ή θεραπευτικούς σκοπούς - να ενισχύσει την αντίληψη του χρώματος ή να αντισταθμιστούν αχρωματοψία, για παράδειγμα. Αποφύγετε κοστούμι ή διακοσμητικά φακούς επαφής, όμως. Αυτοί οι φακοί μπορεί να βλάψει τα μάτια σας και να προκαλέσουν σοβαρές οφθαλμικές μολύνσεις.

Να πάρει τη σωστή τακτοποίηση

Αν αποφασίσετε ότι θέλετε να δοκιμάσετε φακούς επαφής, συμβουλευτείτε οφθαλμίατρο σας ή άλλον ειδικό φροντίδα ματιών για την ενδελεχή εξέταση των ματιών και τοποθέτηση.

Πρόγραμμα παρακολούθησης εξετάσεις, όπως συνιστάται από τον ειδικό φροντίδας των ματιών σας. Ίσως χρειαστεί ένα follow-up εξετάσεις μετά από μία εβδομάδα, ένα μήνα και έξι μήνες και στη συνέχεια μία φορά το χρόνο.

Αποφυγή οφθαλμικές μολύνσεις

Φορώντας τους φακούς επαφής οποιουδήποτε τύπου αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του κερατοειδούς, απλά επειδή οι φακοί επαφής μειώνουν την ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει τις κερατοειδείς. Μολύνσεις των ματιών δεν είναι αναπόφευκτες, ωστόσο.

Για την πρόληψη των λοιμώξεων:

 • Πρακτική καλή υγιεινή. Πλύνετε, ξεπλύνετε και στεγνώστε καλά τα χέρια σας πριν από το χειρισμό των επαφών σας.
 • Αφαιρέστε τις επαφές σας πριν πάτε για ύπνο. Αυτό ισχύει για όλο επαφές φθορά, πάρα πολύ. Παρά το γεγονός ότι οι εκτεταμένες επαφές φθορά σχεδιασμένα να φοριούνται όλη τη νύχτα, η συνεχής φθορά αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο λοιμώξεων των οφθαλμών.
 • Ελαχιστοποιήστε την επαφή με το νερό. Αφαιρέστε τους φακούς επαφής σας πριν κάνετε μπάνιο, να κολυμπήσετε ή να χρησιμοποιήσετε ένα ζεστό μπάνιο.
 • Μην υγράνετε τους φακούς σας με το σάλιο. Αντισταθείτε στον πειρασμό να βάλετε τους φακούς σας στο στόμα σας για να τους υγρό.
 • Προσέξτε με διαλύματα φακών επαφής Χρησιμοποιείτε μόνο εμπορικά παρασκευασμένα, αποστειρωμένα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον τύπο των φακών επαφής φοράτε -. Δεν είναι το νερό ή σπιτικά αλατούχο διάλυμα. Απορρίψτε το διάλυμα στην περίπτωση φακών επαφής, κάθε φορά που θα την απολύμανση των φακών, και δεν "top off" παλαιά λύση που είναι ήδη στην υπόθεση.
 • «Τρίψτε και ξεπλύνετε τον φακό σας. Τρίψτε τους φακούς σας, ενώ εσείς τον καθαρισμό τους, ακόμη και αν επιλέξετε κανένα-τρίψιμο λύση.
 • Κρατήστε ένα μάτι για την ημερομηνία λήξης. Μην χρησιμοποιείτε λύση επικοινωνίας που είναι πέρα από την ημερομηνία λήξης.
 • Αντικαταστήστε τους φακούς επαφής και περιπτώσεις όπως συνιστάται Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την αντικατάσταση τους φακούς επαφής σας -. Και να αντικαταστήσει την επαφή περίπτωσή σας φακό κάθε τρεις έως έξι μήνες.

Ακόμη και με τη σωστή χρήση και φροντίδα, ξηροφθαλμία μπορεί να είναι ένα ζήτημα για χρήστες φακών επαφής. Αν τα μάτια σας είναι φαγούρα ή κόκκινο, αφαιρέστε τους φακούς επαφής σας και να χρησιμοποιήσετε σταγόνες λίπανσης.

Την υγεία των ενηλίκων. Υβριδικά φακούς επαφής.
Την υγεία των ενηλίκων. Υβριδικά φακούς επαφής.

Εάν το όραμά σας γίνεται θολή ή αισθανθείτε πόνο στο μάτι, ευαισθησία στο φως ή άλλα προβλήματα, αφαιρέστε τους φακούς επαφής σας και συμβουλευτείτε οφθαλμίατρο σας φροντίδα για άμεση θεραπεία.

Βλέπε επίσης

Την υγεία ενηλίκων