LASIK χειρουργική επέμβαση ματιών

Χειρουργική επέμβαση LASIK: Είναι σωστό για σας;

LASIK χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει την ανάγκη για διορθωτικούς φακούς - αλλά για μερικούς ανθρώπους, η χειρουργική επέμβαση είναι πολύ επικίνδυνη. Μάθετε αν είστε καλός υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση LASIK.

Εάν είστε κουρασμένοι του φοράει γυαλιά ή φακούς επαφής, μπορείτε να αναρωτηθείτε αν λέιζερ-επικουρείται in-situ κερατοειδούς (LASIK), η χειρουργική επέμβαση είναι κατάλληλο για εσάς. Μετά από όλα, χειρουργική επέμβαση LASIK έχει ένα καλό ιστορικό και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση δεν είναι η πιο κατάλληλη διόρθωσης οράματος επιλογή για όλους, και δεν είναι χωρίς κινδύνους. Διαβάστε παρακάτω για να καθοριστεί αν είστε καλός υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση LASIK.

Όταν είναι LASIK χειρουργική επέμβαση είναι μια καλή επιλογή;

LASIK χειρουργική επέμβαση είναι ένα είδος διαθλαστική χειρουργική επέμβαση ματιών. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χειρουργός οφθαλμίατρος δημιουργεί έναν κρημνό στον κερατοειδή χιτώνα και, στη συνέχεια, χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να αναδιαμορφώσει τον κερατοειδή και να διορθώσει τα προβλήματα με επίκεντρο στο μάτι. LASIK χειρουργική επέμβαση είναι η πλέον κατάλληλη για τους ανθρώπους που έχουν ένα μέτριο βαθμό:

 • Μυωπία (μυωπία), στο οποίο κοντινά αντικείμενα με σαφήνεια, αλλά τα μακρινά αντικείμενα είναι θολή
 • Υπερμετρωπία (υπερμετρωπία), στο οποίο μπορείτε να δείτε καθαρά τα μακρινά αντικείμενα, αλλά και τα κοντινά αντικείμενα είναι θολή
 • Ο αστιγματισμός, η οποία προκαλεί τη συνολική θολή όραση

Μια καλή έκβαση της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από την προσεκτική αξιολόγηση των ματιών σας πριν την επέμβαση.

Τι γίνεται με χειρουργική επέμβαση LASIK για την πρεσβυωπία;

Από τις αρχές μέχρι τα μέσα του '40, οι περισσότεροι ενήλικες έχουν χάσει την ικανότητα να επικεντρωθεί σε κοντινά αντικείμενα (πρεσβυωπία), η οποία οδηγεί σε δυσκολία στην ανάγνωση ψιλά γράμματα ή να κάνουν άλλες close-up καθήκοντα. Η κατάσταση μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται μέχρι περίπου την ηλικία των 65 ετών.

Αν έχετε πρεσβυωπία, LASIK χειρουργική επέμβαση μπορεί να σας δώσει σαφές όραμα απόσταση, αλλά μπορεί να επιδεινώσει πραγματικά την ικανότητά σας για να δείτε τα αντικείμενα κοντά.

LASIK χειρουργική επέμβαση ματιών. Υποδιόρθωση, υπερδιόρθωση ή αστιγματισμό.
LASIK χειρουργική επέμβαση ματιών. Υποδιόρθωση, υπερδιόρθωση ή αστιγματισμό.

Για να διατηρήσει την ικανότητά σας για να δείτε τα κοντινά αντικείμενα, μπορείτε να επιλέξετε να έχουν την όρασή σας διορθωθεί για monovision. Με monovision, ένα μάτι διορθώνεται για μακρινή όραση, και το άλλο μάτι διορθώνεται για κοντινή όραση. Ωστόσο, δεν είναι όλοι σε θέση να προσαρμόσουν ή να ανέχονται monovision. Είναι καλύτερα να κάνετε μια δοκιμή με τους φακούς επαφής πριν από έχοντας μια μόνιμη χειρουργική επέμβαση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης LASIK;

Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, χειρουργική επέμβαση ενέχει κινδύνους, όπως οι εξής:

 • Υποδιόρθωση, υπερδιόρθωση ή αστιγματισμό. Εάν το λέιζερ αφαιρεί πολύ λίγο ή πάρα πολύ ιστό από το μάτι σας, δεν θα πάρετε το σαφέστερο όραμα που ήθελες. Ομοίως, άνιση αφαίρεση ιστού μπορεί να οδηγήσει σε αστιγματισμό.
 • Διαταραχές της όρασης. Μετά την επέμβαση μπορεί να έχετε δυσκολία να δει τη νύχτα. Μπορείτε να παρατηρήσετε έντονο φως, φωτοστέφανα γύρω από τα φωτεινά φώτα ή διπλωπία.
 • Ξηροφθαλμία. Χειρουργική επέμβαση LASIK προκαλεί μία προσωρινή μείωση στην παραγωγή δακρύων. Καθώς τα μάτια σας να θεραπεύσει, θα μπορούσαν να αισθάνονται ασυνήθιστα ξηρό.
 • Προβλήματα Flap. Διπλώνει προς τα πίσω ή αφαιρώντας το καπάκι από το μπροστινό μέρος του ματιού σας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης, η υπερβολική δάκρυα και πρήξιμο.

Χειρουργική επέμβαση LASIK: Είναι σωστό για σας;

Αυτό που αυξάνει τους κινδύνους;

Είσαι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση LASIK, αν:

 • Ρίξτε μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να επουλωθούν. Ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοάνοσων νοσημάτων (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και άλλα) και ασθενειών ανοσοανεπάρκειας (HIV), αυξάνουν τον κίνδυνο ελλιπούς θεραπείας, λοίμωξη και άλλες επιπλοκές.

  Λαμβάνοντας ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανεπαρκούς αποτελέσματος μετά την επέμβαση LASIK.

 • Έχετε επίμονο ξηρό μάτια. Εάν έχετε ξηρά μάτια, χειρουργική επέμβαση LASIK μπορεί να κάνει την κατάσταση χειρότερη.
 • Έχετε ανατομικά προβλήματα. LASIK χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι ακατάλληλη, εφόσον κερατοειδείς σας είναι πολύ λεπτή, επιφάνεια του κερατοειδούς σας είναι εξαιρετικά ακανόνιστη, ή έχετε μια κατάσταση κατά την οποία οι λεπταίνει κερατοειδή και διογκώνεται σταδιακά προς τα έξω σε σχήμα κώνου (κερατόκωνος).

 • LASIK χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να μην είναι η κατάλληλη επιλογή αν έχετε μια μη φυσιολογική θέση του καπακιού, βαθουλωτά μάτια ή άλλα ανατομικά προβλήματα.

 • Έχουν ασταθή όραμα. Δεν μπορεί να είναι επιλέξιμες για τη χειρουργική επέμβαση LASIK, αν η πίεση στο εσωτερικό του ματιού σας είναι πάρα πολύ υψηλή ή η ποιότητα της όρασής σας είναι κυμαινόμενο ή χειροτερεύει.
 • Είστε έγκυος ή θηλάζετε. Vision μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, κάνοντας το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης LASIK λιγότερο βέβαιο.

Περιστάσεις Τι άλλο κάνει χειρουργική επέμβαση LASIK μια κακή επιλογή;

Μπορεί επίσης να επανεξετάσουμε έχοντας LASIK χειρουργική επέμβαση, εάν:

 • Έχετε σοβαρή μυωπία. Εάν είστε μυωπία και έχουν διαγνωστεί με υψηλό διαθλαστικό σφάλμα, τα πιθανά οφέλη της χειρουργικής επέμβασης LASIK δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τους κινδύνους.
 • Έχετε αρκετά καλή όραση. Εάν δείτε αρκετά καλά ώστε να χρειάζονται επαφές ή τα γυαλιά μόνο ένα μέρος του χρόνου, βελτίωση από την χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να αξίζει τους κινδύνους.
 • Έχετε μεγάλους μαθητές. Εάν οι μαθητές σας έχουν την τάση να ανοίγει διάπλατα σε αμυδρό φως, χειρουργική επέμβαση LASIK μπορεί να οδηγήσει σε εξουθενωτικές συμπτώματα όπως θάμπωμα, φωτοστέφανα, εκρήξεις αστέρων και εικονικές εικόνες.
 • Μπορείτε να συμμετάσχουν ενεργά σε αθλήματα επαφής. Αν λαμβάνετε τακτικά χτυπήματα στο πρόσωπο και τα μάτια, όπως κατά τη διάρκεια πολεμικές τέχνες ή πυγμαχία, χειρουργική επέμβαση LASIK μπορεί να μην είναι σκόπιμη.
 • Χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την καριέρα σας. Εργασίες που απαιτούν όραμα ακριβείας μπορεί να είναι φρόνιμο να έχουν ορισμένες διαδικασίες διάθλασης.
 • Το κόστος μπορεί να είναι ένα ζήτημα. Πολλά ασφαλιστικά προγράμματα δεν καλύπτουν το κόστος της χειρουργικής επέμβασης διόρθωσης οράματος.

Ποιες είναι οι άλλες επιλογές;

Εάν δεν είστε ένας καλός υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση LASIK, αλλά είστε ακόμα ενδιαφέρονται για τη χειρουργική επέμβαση διόρθωσης οράματος, εναλλακτικές λύσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Φωτοδιαθλάσεως (PRK). PRK είναι μερικές φορές χρησιμοποιείται για τους ανθρώπους που έχουν ένα χαμηλό έως μέτριο βαθμό μυωπία ή υπερμετρωπία, όσοι έχουν μυωπία με αστιγματισμό, ή εκείνοι που έχουν υπερμετρωπία χωρίς αστιγματισμό.

  PRK αφαιρεί το λεπτό επιφανειακό στρώμα του κερατοειδούς (επιθήλιο). Ο χειρουργός χρησιμοποιεί στη συνέχεια ένα λέιζερ για να ισοπεδώσουν τον κερατοειδή ή να κάνετε καμπύλη της απότομη. Μπορεί να χρειαστούν τρεις έως έξι μήνες για να κορυφωθεί οπτική βελτίωση.

  PRK έχει γίνει λιγότερο συχνές, όπως LASIK έχει κερδίσει υπέρ, κυρίως επειδή επούλωσης μετά από LASIK είναι περισσότερο προβλέψιμη και συνήθως περιλαμβάνει λιγότερη ταλαιπωρία και ουλές.

 • Laser υποβοηθούμενη επιθηλίου κερατοειδούς (LASEK). LASEK είναι παρόμοια με χειρουργική επέμβαση LASIK, αλλά η διαδικασία επιτρέπει στο χειρουργό να αφαιρέσει λιγότερο του κερατοειδούς, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που έχουν λεπτή κερατοειδείς.

 • Οι άνθρωποι που αθλούνται ή έχουν θέσεις εργασίας που ενέχουν υψηλό κίνδυνο τραυματισμού των ματιών μπορεί να προτιμούν, επίσης, LASEK, διότι μια λεπτότερη χτύπημα στον κερατοειδή χιτώνα σημαίνει ότι ο κερατοειδής θα είναι λιγότερο ευάλωτο σε σοβαρή βλάβη σε περίπτωση που το πτερύγιο να σχιστεί πριν μπορεί να θεραπεύσει.

 • Εμφυτεύσιμα φακούς. Phakic ενδοφθάλμιων φακών είναι εμφυτεύσιμα φακούς που εισάγονται χειρουργικά μπροστά του φυσικού φακού για τη βελτίωση της όρασης.

  Τα εμφυτευμένα φακοί μπορεί να διορθώσει υψηλούς βαθμούς μυωπία δεν διορθώνεται εύκολα από άλλες χειρουργικές επεμβάσεις.

  Η θεραπεία είναι σχετικά νέα. Πιθανές επιπλοκές, όπως ο καταρράκτης, η αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του ματιού και βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα πάροδο του χρόνου, εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία.

 • Bioptics. Bioptics συνδυάζει μία ή περισσότερες τεχνικές, όπως εμφυτεύσιμα φακούς και LASIK, για τη θεραπεία μυωπία ή υπερμετρωπία.
 • Ενδοκερατοειδικοί τμήματα δακτυλίου. Ενδοκερατοειδικοί τμήματα δακτυλίου μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ήπια μυωπία. Μια μικρή τομή γίνεται στον κερατοειδή χιτώνα, και οι δύο σχήμα ημισελήνου πλαστικά δαχτυλίδια τοποθετούνται όπου ο κερατοειδής ενώνει το λευκό μέρος του ματιού (σκληρό χιτώνα) στην εξωτερική άκρη του κερατοειδούς.

  Οι δακτύλιοι μπορούν να ισοπεδώσουν τον κερατοειδή, έτσι ώστε οι ακτίνες φωτός εστιάζονται πιο σωστά στον αμφιβληστροειδή. Εάν είναι απαραίτητο, οι δακτύλιοι μπορούν αργότερα να αφαιρεθούν.

Για να γίνει η πιο κατάλληλη επιλογή για την διαθλαστική χειρουργική, ζυγίζει τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων και των κινδύνων, με τον οφθαλμίατρό σας. Καλά αποτελέσματα εξαρτώνται από προσεκτική αξιολόγηση των ματιών σας πριν από τη χειρουργική επέμβαση, καθώς και μια σαφή κατανόηση των περιορισμών της κάθε διαδικασίας.