Την υγεία ενηλίκων

Εμβόλια για ενήλικες: που χρειάζεστε;

Τα εμβόλια προσφέρουν προστασία από διάφορους τύπους των λοιμώξεων και ασθενειών, από την εποχική γρίπη για διφθερίτιδα. Καταλαβαίνουν ποια εμβόλια ενήλικες χρειάζονται και πότε να τους πάρει.

Δεν είσαι πια παιδί, οπότε δεν έχετε να ανησυχείτε για πυροβολισμούς, έτσι δεν είναι; Λάθος. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον οδηγό για να μάθετε ποια εμβόλια θα πρέπει να έχετε τώρα και ποια εμβόλια θα μπορούσαν να έρχονται - με βάση τις συστάσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι συνήθεις συστάσεις για υγιείς ενήλικες που αναφέρονται ανάλογα με την ηλικία. Διαβάστε σχετικά με συστάσεις για ειδικές ομάδες, όπως τα άτομα με χρόνιες ασθένειες, και να μάθετε περισσότερα για κάθε εμβόλιο.

Ηλικίες 19 έως 26

 • Εμβόλιο γρίπης μία φορά το χρόνο
 • Ο τέτανος, η διφθερίτιδα και κοκκύτη ακυτταρικό (Tdap) εμβόλιο εάν δεν έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί, καθώς και επιπλέον δόση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • Τετάνου-διφθερίτιδας (Td) αναμνηστική κάθε 10 χρόνια
 • Ανεμευλογιάς εμβόλιο εάν δεν έχουν προηγουμένως εμβολιασθεί ή δεν έχουν ανοσία
 • Των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), εμβόλιο εάν δεν έχουν προηγουμένως εμβολιασθεί
 • Ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), εάν δεν έχουν προηγουμένως εμβολιασθεί ή δεν έχουν ανοσία
 • Εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου για τους πρωτοετείς φοιτητές που ζουν σε χώρους κατοικίας, εφόσον το εμβόλιο δεν δόθηκε κατά ή μετά την ηλικία των 16 ετών

Ηλικίες 27-59

 • Εμβόλιο γρίπης μία φορά το χρόνο
 • Tdap εμβόλιο εάν δεν έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί, καθώς και επιπλέον δόση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • Td αναμνηστική κάθε 10 χρόνια
 • Το εμβόλιο MMR, αν δεν έχουν προηγουμένως εμβολιασθεί ή δεν έχουν ανοσία

Ηλικίες 60 έως 64

 • Εμβόλιο γρίπης μία φορά το χρόνο
 • Tdap εμβόλιο εάν δεν έχουν προηγουμένως εμβολιασθεί
 • Td αναμνηστική κάθε 10 χρόνια
 • Εμβόλιο έρπητα ζωστήρα

Ηλικίες 65 και άνω

 • Εμβόλιο γρίπης μία φορά το χρόνο
 • Tdap εμβόλιο εάν δεν έχουν προηγουμένως εμβολιασθεί
 • Td αναμνηστική κάθε 10 χρόνια
 • Εμβόλιο έρπητα ζωστήρα, αν δεν έχουν προηγουμένως εμβολιασθεί
 • Εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

Γρίπη

Η γρίπη (γρίπη) είναι μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Δυνητικά σοβαρές - ακόμη και απειλητικές για τη ζωή - επιπλοκές της γρίπης είναι δυνατόν. Ετήσιο εμβολιασμός συνιστάται για όλους τους ενήλικες.

Αποκτήστε το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο ή μόλις αυτό γίνει διαθέσιμο. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ως έναν πυροβολισμό στο μυ ή κάτω από το δέρμα. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί ως ένα ρινικό σπρέι, σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν είστε έγκυος, επιλέξτε το εμβόλιο της γρίπης - και όχι το ρινικό σπρέι, που περιέχει το ζωντανό, εξασθενημένο εμβόλιο κατά της γρίπης. Αν είστε 65 ετών και άνω, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με μια υψηλή δόση εμβόλιο της γρίπης.

Μην πάρετε το εμβόλιο της γρίπης, εάν είχατε μια σοβαρή αντίδραση σε αυτό στο παρελθόν. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν να πάρει το εμβόλιο, αν είχατε σύνδρομο Guillain-Barre μετά από προηγούμενο εμβολιασμό γρίπης ή έχετε μια σοβαρή αλλεργία στα αβγά. Αν είναι μετρίως ή σοβαρά άρρωστα - με ή χωρίς πυρετό - περιμένετε μέχρι να είστε ανακτηθεί πριν πάρει το εμβόλιο.

Η πνευμονιοκοκκική νόσος

Η πνευμονιοκοκκική νόσος είναι μια δυνητικά σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από ένα είδος βακτηριδίου που ονομάζεται πνευμονιόκοκκου. Η πνευμονιοκοκκική νόσος μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της μηνιγγίτιδας. Πνευμονιόκοκκος προκαλεί επίσης λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος.

Αποκτήστε το πνευμονιοκοκκικό πολυσακχαριδικό (PPSV23) εμβόλιο εάν είστε 65 ετών και άνω, ή έχετε οποιοδήποτε από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

 • Έχετε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης από τον ιό HIV.
 • Έχετε μια χρόνια ασθένεια, όπως καρδιοπάθεια, άσθμα, πνευμονική νόσο, νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, δρεπανοκυτταρική αναιμία ή διαβήτη.
 • Είχατε σπλήνα σας αφαιρεθεί.
 • Ζείτε σε μια μακροπρόθεσμη διευκόλυνση προσοχής.
 • Καπνίζετε ή έχετε αλκοολισμό.
 • Έχετε κοχλιακά εμφυτεύματα.

Αν για οποιοδήποτε λόγο έχετε λάβει ένα ή δύο δόσεις PPSV23 πριν την ηλικία των 65 ετών θα πρέπει να πάρετε άλλη δόση του εμβολίου στην ηλικία των 65 ετών ή αργότερα, αν έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε χρόνια από την προηγούμενη δόση σας.

Οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνιες παθήσεις μπορεί να χρειαστεί την PPSV23 εμβόλιο και το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό 13-δύναμο (PCV13) εμβόλιο. Ρωτήστε το γιατρό σας αν η σύσταση αυτή ισχύει για εσάς.

Μην πάρετε το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο εάν είχατε μια σοβαρή αντίδραση σε προηγούμενη δόση. Καθυστέρηση πάρει το εμβόλιο, αν είστε σήμερα άρρωστος με μια μόλυνση.

Ο τέτανος, η διφθερίτιδα και κοκκύτη

Τετάνου, διφθερίτιδας και κοκκύτη είναι βακτηριακές λοιμώξεις. Ο τέτανος, μερικές φορές ονομάζεται τέτανος, επηρεάζει το νευρικό σύστημα, που οδηγεί σε επώδυνες συσπάσεις των μυών - ιδιαίτερα στο σαγόνι και το λαιμό. Η διφθερίτιδα είναι μια αναπνευστική ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή, ιδιαίτερα στα παιδιά. Ο κοκκύτης είναι κοινώς γνωστό ως κοκίτη και προκαλεί μια επίμονη ξηρός βήχας.

Αποκτήστε το συνδυασμένο τοξοειδούς τετάνου, της διφθερίτιδας και του κοκκύτη ακυτταρικό (Tdap) εμβόλιο εάν δεν έχετε λάβει το εμβόλιο στο παρελθόν ή δεν είστε σίγουροι αν το έχετε λάβει. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν μια δόση Tdap εμβολίου με κάθε εγκυμοσύνη, ιδανικά μεταξύ 27 και 36 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν μια τετάνου-διφθερίτιδας (Td) αναμνηστική κάθε 10 χρόνια.

Μην πάρετε το Tdap εμβόλιο εάν είχατε μια σοβαρή αντίδραση σε προηγούμενη δόση του Tdap ή Td εμβολίου ή έχετε βιώσει ένα κώμα ή σπασμούς εντός επτά ημερών από την προηγούμενη δόση του εμβολίου. Καθυστέρηση πάρει το εμβόλιο, αν είστε σήμερα άρρωστος. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν να πάρει Tdap εάν πάσχετε από επιληψία ή είχατε σύνδρομο Guillain-Barre.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος

Μηνιγγιτιδοκοκκική λοίμωξη προκαλείται από ένα βακτήριο που μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα, μια φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας περιλαμβάνουν ξαφνικό πυρετό, πονοκέφαλο και δυσκαμψία στον αυχένα.

Αποκτήστε το εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου, εάν:

 • Είσαι πρωτοετής φοιτητής που ζουν σε κοιτώνες και δεν έχετε μία δόση του εμβολίου κατά ή μετά την ηλικία των 16 ετών
 • Είσαι ενώνει το στρατιωτικό
 • Θα ταξιδεύουν ή εργάζονται σε περιοχές όπου η μηνιγγίτιδα είναι κοινή
 • Είχατε σπλήνα σας αφαιρεθεί
 • Ένα ξέσπασμα επιδημίας μηνιγγίτιδας συμβαίνει στην κοινότητά σας και δημόσιας υγείας συνιστούν τον εμβολιασμό

Μην πάρετε το εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου εάν είχατε μια σοβαρή αντίδραση σε προηγούμενη δόση. Καθυστέρηση πάρει το εμβόλιο, αν είστε σήμερα άρρωστος.

Ανεμοβλογιά

Ανεμευλογιάς, κοινώς γνωστό ως ανεμοβλογιά, είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική μόλυνση που προκαλεί ένα κόκκινο εξάνθημα με φαγούρα. Επιπλοκές μπορούν να περιλαμβάνουν βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος, λοίμωξη στην κυκλοφορία του αίματος, η πνευμονία και φλεγμονή του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα).

Αποκτήστε το εμβόλιο ανεμοβλογιάς, εάν:

 • Εσείς δεν έχετε το εμβόλιο ως παιδί ή έφηβος ή δεν είχατε ποτέ ανεμοβλογιά - ειδικά αν είστε σε υψηλό κίνδυνο να εκτεθεί στην ανεμευλογιά ή που έχουν στενή επαφή με κάποιον που έχει ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Δεν είστε σίγουροι αν είχατε ανεμοβλογιά
 • Θα σκέφτεστε την εγκυμοσύνη και δεν ξέρω αν έχετε ανοσία

Μην πάρετε το εμβόλιο ανεμοβλογιάς εάν είχατε μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενη δόση, σε ζελατίνη ή το αντιβιοτικό νεομυκίνη. Μπορείτε, επίσης, δεν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο αν είστε έγκυος ή έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Καθυστέρηση πάρει το εμβόλιο, αν είστε σήμερα άρρωστος.

Βλέπε επίσης

Εμβόλια για ενήλικες: που χρειάζεστε;

Ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς

Ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς είναι ιογενείς λοιμώξεις. Ιλαρά, που ονομάζεται επίσης rubeola, προκαλεί ένα κόκκινο, κηλίδες δερματικό εξάνθημα. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν λοίμωξη του αυτιού, η πνευμονία και φλεγμονή του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα). Παρωτίτιδα προκαλεί πρήξιμο στους σιελογόνους αδένες, που βρίσκεται κάτω και μπροστά από τα αυτιά σας. Ερυθράς, που ονομάζεται επίσης γερμανική ιλαρά, προκαλεί ένα διακριτικό κόκκινο εξάνθημα. Η ερυθρά είναι πιο σοβαρή όταν αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αποκτήστε το συνδυασμένο εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), αν έχετε γεννηθεί κατά τη διάρκεια ή μετά το 1957 και δεν έχουν το εμβόλιο ως παιδί ή έφηβος. Μπορεί να χρειαστείτε μια επιπλέον δόση εάν είστε ένας εργαζόμενος υγειονομική περίθαλψη, ταξιδεύετε στο εξωτερικό, είστε φοιτητής ή είχατε μια εξέταση αίματος για την ερυθρά που δείχνει καμία ασυλία.

Μην πάρετε το εμβόλιο MMR, αν είχατε μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενη δόση, σε ζελατίνη ή το αντιβιοτικό νεομυκίνη. Μπορείτε, επίσης, δεν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, αν είστε έγκυος, έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή πρόσφατα είχε μια μετάγγιση αίματος. Καθυστέρηση πάρει το εμβόλιο, αν είστε σήμερα άρρωστος.

Ανθρώπινων θηλωμάτων

Την υγεία των ενηλίκων. Εμβόλια για ενήλικες: που χρειάζεστε;
Την υγεία των ενηλίκων. Εμβόλια για ενήλικες: που χρειάζεστε;

Των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ένα κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν τον ιό HPV δεν αναπτύσσουν συμπτώματα. Για μερικούς ανθρώπους, όμως, HPV λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Αποκτήστε το εμβόλιο κατά του HPV, εάν:

 • Είσαι μια γυναίκα ηλικίας 26 ετών ή νεότεροι και δεν έχουν το εμβόλιο ως έφηβος
 • Είσαι ένας άνδρας ηλικίας 21 ετών ή νεότεροι και δεν έχουν το εμβόλιο ως έφηβος - αν και οι άνδρες μπορούν να πάρουν το εμβόλιο μέχρι την ηλικία των 26, αν είναι επιθυμητό

Μην πάρετε το εμβόλιο κατά του HPV, εάν είχατε μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενη δόση, ή σε μαγιά ή λάτεξ, ή είστε έγκυος. Καθυστέρηση πάρει το εμβόλιο, αν είστε σήμερα άρρωστος.

Ηπατίτιδα Α

Η ηπατίτιδα Α είναι μία δυνητικά σοβαρή μόλυνση του ήπατος.

Πάρτε το εμβόλιο ηπατίτιδας Α εάν:

 • Θέλετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την ηπατίτιδα Α
 • Έχετε μια πήξης παράγοντα διαταραχής ή χρόνια ηπατική νόσο
 • Είσαι ένας άνθρωπος που έχει σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες
 • Μπορείτε ένεση παράνομων ναρκωτικών
 • Είσαι ένας εργαζόμενος υγειονομική περίθαλψη που μπορεί να εκτεθεί σε ηπατίτιδα Α σε μια ρύθμιση εργαστήριο
 • Θα ταξιδεύουν ή να εργάζονται σε τομείς όπου η ηπατίτιδα Α είναι κοινή

Μην πάρετε το εμβόλιο ηπατίτιδας Α, αν είχατε μια σοβαρή αντίδραση σε προηγούμενη δόση ή έχετε μια σοβαρή αλλεργία στο λάτεξ. Καθυστέρηση πάρει το εμβόλιο, αν είστε σήμερα άρρωστος.

Ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα Β είναι ένα άλλο είδος της λοίμωξης του ήπατος. Για μερικούς ανθρώπους, η ηπατίτιδα Β γίνεται χρόνια - που οδηγεί σε μακροχρόνια προβλήματα με το ήπαρ.

Αποκτήστε το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, εάν:

 • Θέλετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την ηπατίτιδα Β
 • Θα είστε σεξουαλικά ενεργή, αλλά όχι σε μια αμοιβαία μονογαμική σχέση
 • Είσαι ένας άνθρωπος που έχει σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες
 • Έχετε στενή επαφή ή σεξουαλική επαφή με άτομο που είχε μολυνθεί με ηπατίτιδα Β
 • Μπορείτε ένεση παράνομων ναρκωτικών
 • Είσαι που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
 • Είσαι υγείας ή της δημόσιας ασφάλειας των εργαζομένων που ενδέχεται να εκτεθούν σε μολυσμένο αίμα ή σωματικά υγρά
 • Θα ταξιδεύουν ή εργάζονται σε τομείς όπου η ηπατίτιδα Β είναι κοινή
 • Είστε άνω των 59 ετών ή νεότεροι και να έχουν διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη

Εάν είστε 60 ετών ή μεγαλύτερης ηλικίας και να έχουν διαβήτη, ρωτήστε το γιατρό σας εάν το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β είναι κατάλληλο για εσάς.

Μην πάρετε το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, εάν είχατε μια σοβαρή αντίδραση σε προηγούμενη δόση ή έχετε μια σοβαρή αλλεργία σε μαγιά. Καθυστέρηση πάρει το εμβόλιο, αν είστε σήμερα άρρωστος.

Ζωστήρα

Ζωστήρας, που ονομάζεται επίσης έρπης ζωστήρας ή ζωστήρας, προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς-ζωστήρα - ο ίδιος ιός που προκαλεί την ανεμευλογιά. Όποιος έχει περάσει ανεμοβλογιά μπορεί να αναπτύξει ζωστήρα και επώδυνη, κνησμώδες εξάνθημα της.

Αποκτήστε το εμβόλιο έρπητα ζωστήρα, αν είστε 60 ετών ή μεγαλύτερα.

Μην πάρετε το εμβόλιο έρπητα ζωστήρα, αν είχατε μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε ζελατίνη, το αντιβιοτικό νεομυκίνη ή οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου. Επίσης, δεν κάνουν το εμβόλιο, αν έχετε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Καθυστέρηση πάρει το εμβόλιο, αν είστε σήμερα άρρωστος.

Haemophilus influenzae τύπου b

Haemophilus influenzae τύπου b (Hib) είναι ένα βακτήριο που προκαλεί δυνητικά σοβαρές λοιμώξεις, όπως πνευμονία, η μηνιγγίτιδα και η διόγκωση του τεμαχίου του χόνδρου που καλύπτει την τραχεία (επιγλωττίτιδα).

Αποκτήστε το εμβόλιο Hib, εάν:

 • Έχετε συνθήκες για την υγεία, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, λευχαιμία ή HIV
 • Είχατε σπλήνα σας αφαιρεθεί

Μην πάρετε το εμβόλιο Hib αν είχατε μια σοβαρή αντίδραση σε προηγούμενη δόση. Καθυστέρηση πάρει το εμβόλιο, αν είστε σήμερα άρρωστος.

Βλέπε επίσης

Την υγεία ενηλίκων