Την υγεία ενηλίκων

Το πλύσιμο των χεριών: Να και Don'ts

Πλύσιμο των χεριών είναι ένας εύκολος τρόπος για την πρόληψη της λοίμωξης. Καταλάβετε πότε να πλένετε τα χέρια σας, πώς να χρησιμοποιούν σωστά απολυμαντικό χεριών και πώς να πάρετε τα παιδιά σας τη συνήθεια.

Συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγει να αρρωστήσει και τη διάδοση ασθενειών. Το πλύσιμο των χεριών απαιτεί μόνο σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών - ένα καθαριστικό που δεν απαιτεί νερό. Μάθετε πότε και πώς να πλένετε τα χέρια σας σωστά.

Πότε να πλένετε τα χέρια σας

Όπως μπορείτε να αγγίξει τους ανθρώπους, επιφανειών και αντικειμένων όλη την ημέρα, θα συσσωρεύονται μικρόβια στα χέρια σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να μολύνει με αυτά τα μικρόβια από την επαφή με τα μάτια σας, τη μύτη ή το στόμα. Αν και είναι αδύνατο να κρατήσει τα χέρια σας χωρίς μικρόβια, πλένετε τα χέρια σας συχνά μπορεί να βοηθήσουν στον περιορισμό της μεταφοράς των βακτηριδίων, ιών και άλλων μικροβίων.

Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν από:

 • Προετοιμασία των τροφίμων ή τρώγοντας
 • Θεραπεία πληγές, δίνοντας ιατρική, ή η φροντίδα για ένα άρρωστο ή τραυματία
 • Τοποθέτηση ή αφαίρεση φακών επαφής

Πάντα να πλένετε τα χέρια σας μετά από:

 • Προετοιμασία των τροφίμων, ιδιαίτερα ωμό κρέας ή πουλερικά
 • Η χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή μιας πάνας
 • Αγγίζοντας ένα παιχνίδια των ζώων ή των ζώων, λουριά, ή τα απόβλητα
 • Φυσήξετε τη μύτη σας, βήχα ή το φτάρνισμα στα χέρια σας
 • Θεραπεία πληγές ή η φροντίδα για ένα άρρωστο ή τραυματία
 • Χειρισμός σκουπιδιών, νοικοκυριό ή στον κήπο χημικές ουσίες, ή οτιδήποτε που μπορεί να έχουν μολυνθεί - όπως ένα πανί καθαρισμού ή λερωμένα παπούτσια

Επιπλέον, πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που φαίνονται βρώμικα.

Πώς να πλένετε τα χέρια σας

Είναι γενικά καλύτερο να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα:

 • Βρέξτε τα χέρια σας με τρεχούμενο νερό.
 • Εφαρμόστε υγρό, μπαρ ή σαπούνι σε σκόνη.
 • Σαπουνάδα καλά.
 • Τρίψτε τα χέρια σας έντονα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Θυμηθείτε να τρίψετε όλες τις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των πλάτη του τα χέρια, τους καρπούς σας, ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.
 • Ξεπλύνετε καλά.
 • Στεγνώστε τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα ή μίας ή ρεύμα αέρα.
 • Αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε την πετσέτα σας για να απενεργοποιήσετε τη βρύση.

Λάβετε υπόψη ότι αντιβακτηριακό σαπούνι δεν είναι πιο αποτελεσματική κατά τη θανάτωση μικρόβια από ό, τι είναι κανονικό σαπούνι. Χρησιμοποιώντας αντιβακτηριακό σαπούνι μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στην ανάπτυξη των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στις αντιμικροβιακές ουσίες του προϊόντος - που καθιστά δυσκολότερη για να σκοτώσει τα μικρόβια αυτά στο μέλλον.

Βλέπε επίσης

Το πλύσιμο των χεριών: Να και Don'ts

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών

Με βάση το οινόπνευμα απολυμαντικά χεριών, τα οποία δεν απαιτούν το νερό, είναι μια αποδεκτή εναλλακτική λύση, όταν σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό χεριών, βεβαιωθείτε ότι το προϊόν περιέχει τουλάχιστον 60 τοις εκατό αλκοόλης. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα:

 • Απλώστε αρκετή ποσότητα του προϊόντος στην παλάμη του χεριού σας για να βρέξτε τα χέρια σας εντελώς.
 • Τρίψτε τα χέρια σας μαζί, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες, μέχρι τα χέρια σας είναι στεγνά.

Αντιμικροβιακά μαντηλάκια ή μαντηλάκια είναι μια άλλη αποτελεσματική επιλογή. Και πάλι, αναζητούν ένα προϊόν που περιέχει ένα υψηλό ποσοστό της αλκοόλης. Αν τα χέρια σας είναι βρώμικα, πλύνετε με σαπούνι και νερό.

Τα παιδιά χρειάζονται καθαρά χέρια, πάρα πολύ

Βοηθήστε τα παιδιά να παραμείνουν υγιείς, ενθαρρύνοντάς τους να πλένουν τα χέρια τους σωστά και συχνά. Πλύνετε τα χέρια σας με το παιδί σας για να του δείξει ή της πώς γίνεται. Για να αποφύγετε βιαστική, προτείνουν το πλύσιμο των χεριών για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να τραγουδήσει το "Happy Birthday" τραγούδι δύο φορές. Μπορείτε να τοποθετήσετε το πλύσιμο των χεριών υπενθυμίσεις στο ύψος των ματιών του παιδιού σας, όπως ένα γράφημα από το νεροχύτη μπάνιο που μπορεί να χαρακτηρίσει κάθε φορά που το παιδί σας να πλένει του ή της χέρια. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να φτάσει το νεροχύτη για τη δική του, να κρατήσει ένα σκαμνί βήμα εύχρηστο.

Με βάση το οινόπνευμα απολυμαντικά χεριών είναι εντάξει για τα παιδιά και τους εφήβους, πάρα πολύ, ειδικά όταν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα. Υπενθυμίστε στο παιδί σας για να βεβαιωθείτε ότι το απολυμαντικό εντελώς στεγνώνει πριν αυτός ή αυτή αγγίζει τίποτα. Φυλάξτε το δοχείο ασφαλώς μακριά μετά τη χρήση.

Το πλύσιμο των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά στις ρυθμίσεις παιδικής φροντίδας. Τα μικρά παιδιά περιθάλπονται σε ομάδες έξω από το σπίτι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών και γαστρεντερικών παθήσεων, η οποία μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί και σε μέλη της οικογένειας και άλλες επαφές. Να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας παροχέα φροντίδας προωθεί συχνό πλύσιμο των χεριών ή τη χρήση του με βάση το οινόπνευμα απολυμαντικά χεριών. Ρωτήστε αν τα παιδιά πρέπει να πλένουν τα χέρια τους αρκετές φορές την ημέρα - και όχι μόνο πριν από τα γεύματα. Σημειώστε, επίσης, αν οι πάνες χώροι καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση, καθώς και φαγητό και πάνες περιοχές χωρίζονται καλά.

Ένας απλός τρόπος για να παραμείνουν υγιείς

Την υγεία των ενηλίκων. Το πλύσιμο των χεριών: πρέπει και δεν πρέπει.
Την υγεία των ενηλίκων. Το πλύσιμο των χεριών: πρέπει και δεν πρέπει.

Το πλύσιμο των χεριών δεν παίρνει πολύ χρόνο και προσπάθεια, αλλά προσφέρει μεγάλες ανταμοιβές από την άποψη της πρόληψης των ασθενειών. Υιοθετώντας αυτή την απλή συνήθεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία της υγείας σας.

Βλέπε επίσης

Την υγεία ενηλίκων