Την υγεία ενηλίκων

Στοματική υγεία: Ένα παράθυρο για τη γενική υγεία σας

Στοματική υγεία σας είναι πιο σημαντική από ό, τι μπορείτε να συνειδητοποιήσουμε. Πάρτε τα γεγονότα σχετικά με το πώς η υγεία του στόματός σας, τα δόντια και τα ούλα μπορούν να επηρεάσουν τη γενική υγεία σας.

Γνωρίζατε ότι η στοματική υγεία σας μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για τη γενική υγεία σας - ή ότι τα προβλήματα στο στόμα σας μπορεί να επηρεάσει το υπόλοιπο σώμα σας; Κατανοήστε τη στενή σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και τη γενική υγεία και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και τη γενική υγεία;

Όπως πολλές περιοχές του σώματος, το στόμα σας είναι γεμάτο με βακτήρια - τα περισσότερα από αυτά αβλαβείς. Κανονικά φυσικές άμυνες του οργανισμού και την καλή φροντίδα της στοματικής υγείας, όπως καθημερινό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, μπορεί να κρατήσει τα βακτήρια αυτά υπό έλεγχο. Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη στοματική υγιεινή, τα βακτήρια μπορούν να φθάσουν σε επίπεδα που μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις του στόματος, όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα - όπως αντιισταμινικά αποσυμφορητικά, παυσίπονα και τα διουρητικά - μπορεί να μειώσει τη ροή του σάλιου. Το σάλιο πλένει μακριά τα τρόφιμα και εξουδετερώνει τα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια στο στόμα, βοηθούν να σας προστατεύσει από μικροβιακή εισβολή ή υπερανάπτυξη που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.

Την υγεία των ενηλίκων. Καρδιαγγειακή νόσο.
Την υγεία των ενηλίκων. Καρδιαγγειακή νόσο.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα βακτήρια του στόματος και η φλεγμονή που σχετίζεται με περιοδοντίτιδα - μια σοβαρή μορφή της ασθένειας των ούλων - θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο σε ορισμένες ασθένειες. Επιπλέον, ορισμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και HIV / AIDS, μπορεί να μειώσει την αντίσταση του οργανισμού σε λοίμωξη, καθιστώντας προβλήματα στοματικής υγείας πιο σοβαρή.

Βλέπε επίσης

Στοματική υγεία: Ένα παράθυρο για τη γενική υγεία σας

Ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συνδέεται με τη στοματική υγεία;

Στοματική υγεία σας μπορεί να επηρεάσει, να επηρεαστεί από, ή να συμβάλει σε διάφορες ασθένειες και συνθήκες, όπως οι εξής:

 • Ενδοκαρδίτιδα. Ενδοκαρδίτιδα είναι μια λοίμωξη του εσωτερικού τοιχώματος της καρδιάς σας (ενδοκάρδιο). Ενδοκαρδίτιδα συνήθως συμβαίνει όταν τα βακτήρια ή άλλα μικρόβια από ένα άλλο μέρος του σώματός σας, όπως το στόμα σας, εξαπλωθεί μέσω του αίματος σας και να προσκολλάται σε κατεστραμμένες περιοχές στην καρδιά σας.
 • Καρδιαγγειακή νόσο. Κάποια έρευνα δείχνει ότι οι καρδιακές παθήσεις, φραγμένες αρτηρίες και το εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσε να συνδέεται με την φλεγμονή και λοιμώξεις ότι τα βακτήρια του στόματος μπορεί να προκαλέσει.
 • Εγκυμοσύνη και τη γέννηση. Περιοδοντίτιδα έχει συνδεθεί με πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.
 • . Διαβήτης μειώνει την αντίσταση του οργανισμού σε λοίμωξη - βάζοντας τα ούλα σε κίνδυνο. Ασθένεια των ούλων φαίνεται να είναι πιο συχνή και σοβαρή μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν ασθένεια των ούλων έχουν έναν σκληρότερο χρόνο που ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου.
 • HIV / AIDS. Του στόματος προβλήματα, όπως οι επώδυνες βλάβες του βλεννογόνου, είναι κοινά σε άτομα που πάσχουν από HIV / AIDS.
 • . Οστεοπόρωση - η οποία προκαλεί τα οστά να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα - θα μπορούσαν να συνδεθούν με την περιοδοντική οστική απώλεια και την απώλεια των δοντιών.
 • Νόσο του Αλτσχάιμερ. Απώλειας δοντιών πριν την ηλικία των 35 θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
 • . Άλλες καταστάσεις Άλλες καταστάσεις που μπορεί να συνδέεται με την στοματική υγεία περιλαμβάνουν σύνδρομο Sjogren - μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί ξηροστομία - και τις διατροφικές διαταραχές.

Λόγω αυτών των πιθανών δεσμών, φροντίστε να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας εάν παίρνετε άλλα φάρμακα ή είχατε οποιεσδήποτε αλλαγές στη γενική υγεία σας - ειδικά εάν είχατε κάποια πρόσφατη ασθένειες ή έχετε μια χρόνια κατάσταση, όπως ο διαβήτης.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τη στοματική υγεία μου;

Για την προστασία της στοματικής υγείας σας, την πρακτική καλή στοματική υγιεινή κάθε μέρα. Για παράδειγμα:

 • Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
 • Δόντια καθημερινά.
 • Φάτε μια υγιεινή διατροφή και το όριο μεταξύ-γεύμα σνακ.
 • Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες ή και νωρίτερα, αν οι τρίχες έχουν φθαρεί.
 • Προγραμματίστε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις.

Επίσης, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας το συντομότερο μια προφορική πρόβλημα υγείας. Θυμηθείτε, τη φροντίδα της στοματικής υγείας σας είναι μια επένδυση στη γενική υγεία σας.

Βλέπε επίσης

Την υγεία ενηλίκων