Διατροφή και υγιεινή διατροφή

Το ασβέστιο και συμπληρώματα ασβεστίου: η επίτευξη της σωστής ισορροπίας

Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Δείτε πόσο ασβέστιο που χρειάζεστε και πώς να το πάρει.

Το ασβέστιο είναι σημαντικό για τη βέλτιστη υγεία των οστών σε όλη τη ζωή σας. Παρά το γεγονός ότι η διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε ασβέστιο, συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να είναι μια επιλογή εάν η διατροφή σας υπολείπεται.

Πριν να εξετάσει τα συμπληρώματα ασβεστίου, να είστε βέβαιος ότι καταλαβαίνετε πόσο ασβέστιο που χρειάζεστε, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συμπληρωμάτων ασβεστίου, καθώς και το είδος του συμπληρώματος για να διαλέξετε.

Τα οφέλη του ασβεστίου

Το σώμα σας χρειάζεται ασβέστιο για τη δημιουργία και τη διατήρηση γερών οστών. Καρδιά, οι μύες και τα νεύρα σας θα πρέπει επίσης ασβέστιο για να λειτουργήσει σωστά.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ασβέστιο, μαζί με τη βιταμίνη D, μπορεί να έχουν οφέλη πέρα ​​από την υγεία των οστών, ίσως και την προστασία κατά του καρκίνου, του διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά τα στοιχεία για την εν λόγω οφέλη για την υγεία δεν είναι οριστικός.

Οι κίνδυνοι των πολύ λίγο ασβέστιο

Αν δεν έχετε αρκετό ασβέστιο, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με αδύναμα οστά:

 • Τα παιδιά δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές ύψος τους ενήλικες.
 • Ενήλικες μπορεί να έχουν χαμηλή οστική μάζα, η οποία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση.
Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Ασβέστιο: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) για τους ενήλικες.
Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Ασβέστιο: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) για τους ενήλικες.

Πολλοί Ευρωπαίοι δεν παίρνουν αρκετό ασβέστιο στη διατροφή τους. Παιδιά και νεαρά κορίτσια διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, αλλά έτσι είναι ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Απαιτήσεις ασβέστιο

Πόσο ασβέστιο που χρειάζεστε εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο σας. Σημειώστε ότι το ανώτατο όριο στο διάγραμμα αντιπροσωπεύει το ασφαλές όριο - δεν είναι το πόσο θα πρέπει να στοχεύουν να πάρει. Αν υπερβαίνει το ανώτατο όριο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την υπερβολική ασβεστίου.

Ασβέστιο: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) για ενήλικες
Άνδρες Daily RDA Καθημερινά ανώτατο όριο
19-50 χρόνια 1.000 mg 2.500 mg
51-70 χρόνια 1.000 mg 2.000 mg
71 και άνω 1.200 mg 2.000 mg
Γυναίκες
19-50 χρόνια 1.000 mg 2.500 mg
51 και άνω 1.200 mg 2.000 mg

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D

Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη D για να απορροφήσει το ασβέστιο. Για το λόγο αυτό, ορισμένα συμπληρώματα ασβεστίου περιέχουν βιταμίνη D. Μερικές τροφές περιέχουν φυσικά μικρές ποσότητες βιταμίνης D, όπως οι κονσέρβες σολομού με κόκαλα, καθώς και τους κρόκους αυγών. Μπορείτε επίσης να πάρετε βιταμίνη D από εμπλουτισμένα τρόφιμα και την έκθεση στον ήλιο. Το RDA για τη βιταμίνη D είναι 600 διεθνείς μονάδες (15 μικρογραμμάρια) την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες.

Βλέπε επίσης

Το ασβέστιο και συμπληρώματα ασβεστίου: η επίτευξη της σωστής ισορροπίας

Ασβέστιο και διατροφή

Το σώμα σας δεν παράγει ασβέστιο, οπότε θα πρέπει να το πάρετε από άλλες πηγές. Το ασβέστιο μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως οι εξής:

 • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι
 • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο
 • Ψάρια με βρώσιμα μαλακά κόκκαλα, όπως οι σαρδέλες και ο σολομός σε κονσέρβα
 • Ασβέστιο-εμπλουτισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως τα προϊόντα σόγιας, δημητριακά και χυμούς φρούτων

Ακόμα κι αν τρώτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, μπορείτε να το βρείτε δύσκολο να πάρετε αρκετό ασβέστιο, αν:

 • Ακολουθήστε μια δίαιτα vegan
 • Έχετε δυσανεξία στη λακτόζη και γαλακτοκομικών προϊόντων όριο
 • Καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης ή το νάτριο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει το σώμα σας να αποβάλλει το ασβέστιο
 • Έχουν οστεοπόρωση
 • Λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία με κορτικοστεροειδή
 • Έχουν ορισμένα εντέρου ή παθήσεις του πεπτικού συστήματος που μειώνουν την ικανότητά σας να απορροφήσει το ασβέστιο, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή κοιλιοκάκη

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να σας βοηθήσει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ασβεστίου σας.

Τύποι συμπληρωμάτων ασβεστίου

Πολλά διαφορετικά είδη ενώσεων ασβεστίου που χρησιμοποιούνται στα συμπληρώματα ασβεστίου. Κάθε ένωση περιέχει ποικίλες ποσότητες του ασβεστίου ορυκτά - αναφέρεται ως στοιχειακού ασβεστίου. Κοινή συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να χαρακτηριστεί ως:

 • Ανθρακικού ασβεστίου (40 τοις εκατό στοιχειακού ασβεστίου)
 • Κιτρικό ασβέστιο (21 τοις εκατό στοιχειακού ασβεστίου)
 • Γλυκονικό ασβέστιο (9 τοις εκατό στοιχειακού ασβεστίου)
 • Γαλακτικό ασβέστιο (13 τοις εκατό στοιχειακού ασβεστίου)

Οι δύο κύριες μορφές των συμπληρωμάτων ασβεστίου είναι το ανθρακικό και το κιτρικό. Το ανθρακικό ασβέστιο είναι φθηνότερη και, συνεπώς, συχνά μια καλή πρώτη επιλογή. Άλλες μορφές του ασβεστίου στα συμπληρώματα περιλαμβάνουν γλυκονικό και γαλακτικό.

Επιπλέον, ορισμένα συμπληρώματα ασβεστίου σε συνδυασμό με βιταμίνες και άλλα ανόργανα άλατα. Για παράδειγμα, ορισμένα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί επίσης να περιέχει βιταμίνη D ή μαγνησίου. Ελέγξτε τον κατάλογο συστατικών για να δείτε ποια μορφή του ασβεστίου συμπλήρωμα ασβεστίου σας είναι και ό, τι άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να περιέχουν. Αυτή η πληροφορία είναι σημαντική αν έχετε οποιαδήποτε υγεία ή διατροφικές ανησυχίες.

Επιλέγοντας τα συμπληρώματα ασβεστίου

Για να προσδιορίσετε ποια συμπλήρωμα ασβεστίου μπορεί να είναι καλύτερο για σας, σκεφτείτε αυτούς τους παράγοντες:

Ποσότητα ασβεστίου
Στοιχειακού ασβεστίου είναι το κλειδί, γιατί είναι η πραγματική ποσότητα του ασβεστίου στο συμπλήρωμα. Είναι αυτό που το σώμα σας απορροφά για την ανάπτυξη των οστών και άλλα οφέλη για την υγεία. Το συμπλήρωμα ετικέτα γεγονότα σχετικά με τα συμπληρώματα ασβεστίου είναι χρήσιμη για τον προσδιορισμό πόσο ασβέστιο βρίσκεται σε μία μερίδα. Ως ένα παράδειγμα, το ανθρακικό ασβέστιο είναι 40 τοις εκατό στοιχειακού ασβεστίου, οπότε 1250 χιλιοστόγραμμα (mg) ανθρακικού ασβεστίου περιέχει 500 mg στοιχειακού ασβεστίου. Να είστε βέβαιος να σημειωθεί το μέγεθος της μερίδας (αριθμός δισκίων) κατά τον προσδιορισμό πόσο ασβέστιο βρίσκεται σε μία μερίδα.

Η ανεκτικότητα
Τα συμπληρώματα ασβεστίου προκαλούν λίγα, εάν υπάρχουν, τις παρενέργειες. Αλλά παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα. Σε γενικές γραμμές, το ανθρακικό ασβέστιο είναι το πιο δυσκοιλιότητα. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές διαφορετικές μάρκες ή τύπους συμπληρωμάτων ασβεστίου για να βρείτε αυτό που σας ανέχεται το καλύτερο.

Τι συνταγές που παίρνετε
Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλά διαφορετικά συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων πίεσης του αίματος, συνθετικές ορμόνες του θυρεοειδούς, τα διφωσφονικά, τα αντιβιοτικά και αναστολείς των διαύλων ασβεστίου. Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας σχετικά με πιθανές αλληλεπιδράσεις και ποιος τύπος του συμπληρώματος ασβεστίου θα μπορούσε να λειτουργήσει για σας.

Η ποιότητα και το κόστος
Οι κατασκευαστές είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση ότι τα συμπληρώματα είναι ασφαλή και ισχυρισμοί είναι αληθείς. Ορισμένες εταιρείες μπορεί να έχουν τα προϊόντα τους έχουν δοκιμαστεί ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ Φαρμακοποιίας (USP) και τα καταναλωτικά Labs (CL). Τα συμπληρώματα που φέρουν το USP ή τη συντομογραφία CL πληρούν εθελοντικά πρότυπα της βιομηχανίας για την ποιότητα, την καθαρότητα, την ισχύ και τη διάσπαση του δισκίου ή διάλυση. Διαφορετικοί τύποι των συμπληρωμάτων ασβεστίου έχουν διαφορετικό κόστος. Σύγκριση shop αν το κόστος είναι ένας παράγοντας για σας.

Συμπληρώστε τη φόρμα
Τα συμπληρώματα ασβεστίου είναι διαθέσιμα σε μια ποικιλία μορφών, συμπεριλαμβανομένων δισκίων, καψουλών, μασά, υγρά και σκόνες. Εάν έχετε δυσκολία στην κατάποση χαπιών, μπορεί να θέλετε ένα μασώμενο ή υγρό συμπλήρωμα ασβεστίου.

Απορροφητικότητα
Το σώμα σας θα πρέπει να είναι σε θέση να απορροφήσει το ασβέστιο, για να είναι αποτελεσματική. Όλες οι ποικιλίες των συμπληρωμάτων ασβεστίου απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνονται σε μικρές δόσεις (500 mg ή λιγότερο) την ώρα των γευμάτων. Κιτρικό ασβέστιο απορροφάται εξίσου καλά όταν λαμβάνεται με ή χωρίς τροφή και είναι μια μορφή συνιστάται για τα άτομα με χαμηλή οξύ του στομάχου (πιο συχνή σε άτομα 50 ετών και άνω, ή εάν η λήψη αναστολείς οξύ του στομάχου), η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή διαταραχές της απορρόφησης.

Να συμπληρώματα ασβεστίου έχουν κινδύνους;

Τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν είναι για όλους. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια κατάσταση υγείας που προκαλεί περίσσεια ασβεστίου στο αίμα σας (υπερασβεστιαιμία), θα πρέπει να αποφύγετε τα συμπληρώματα ασβεστίου. Εάν δεν είστε σίγουροι αν τα συμπληρώματα ασβεστίου είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας, μιλήστε με το γιατρό σας.

Δεν είναι οριστικό, αλλά μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των συμπληρωμάτων ασβεστίου και καρδιακή νόσο. Πιστεύεται ότι το ασβέστιο στα συμπληρώματα θα μπορούσε να κάνει το δρόμο του μέσα λιπαρών πλακών στις αρτηρίες σας - μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση - προκαλώντας τις πλάκες να σκληρύνει και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν οι γιατροί γνωρίζουν τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να έχει επίδραση στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Υπάρχει παρόμοια διαμάχη για το ασβέστιο και τον καρκίνο του προστάτη. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα συμπληρώματα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, ενώ μια άλλη πιο πρόσφατη μελέτη δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη συνδέεται με ολικό ασβέστιο, ασβέστιο στη διατροφή ή συμπληρωματική πρόσληψη ασβεστίου.

Όπως και με οποιοδήποτε θέμα υγείας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να καθορίσετε τι είναι σωστό για εσάς.

Περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο: πάρα πολύ ασβέστιο έχει τους κινδύνους

Το διατροφικό ασβέστιο είναι γενικά ασφαλής, αλλά δεν είναι απαραιτήτως καλύτερη, και η υπερβολική ασβέστιο δεν παρέχει επιπλέον προστασία των οστών. Στην πραγματικότητα, εάν το ασβέστιο στη διατροφή σας και από τα συμπληρώματα υπερβαίνει το ανώτατο ανεκτό όριο, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, όπως:

 • Πέτρες στα νεφρά
 • Ο καρκίνος του προστάτη
 • Δυσκοιλιότητα
 • Συσσώρευση ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία σας
 • Μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου και του ψευδαργύρου

Εάν πάρετε συμπληρώματα ασβεστίου και να τρώνε ασβέστιο-εμπλουτισμένα τρόφιμα, μπορεί να πάρει περισσότερο ασβέστιο από ό, τι έχετε συνειδητοποιήσει. Ελέγξτε τα τρόφιμα και συμπλήρωμα ετικέτες για να παρακολουθεί πόσο ασβέστιο παίρνετε μια ημέρα και αν είστε επίτευξη του RDA, αλλά δεν υπερβαίνει το συνιστώμενο ανώτατο όριο.

Βλέπε επίσης

Διατροφή και υγιεινή διατροφή