Διατροφή και υγιεινή διατροφή

Βιολογικά τρόφιμα: είναι ασφαλέστερα; πιο θρεπτικά;

Ανακαλύψτε την πραγματική διαφορά μεταξύ των οργανικών τροφίμων και καλλιεργούνται παραδοσιακά ομολόγους τους, όταν πρόκειται για τη διατροφή, την ασφάλεια και την τιμή.

Μόλις βρεθεί μόνο στα καταστήματα υγιεινής διατροφής, τα βιολογικά τρόφιμα είναι πλέον ένα σύνηθες χαρακτηριστικό στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Και αυτό δημιούργησε ένα κομμάτι από ένα δίλημμα στο διάδρομο προϊόντων. Από τη μία πλευρά, έχετε ένα συμβατικής καλλιέργειας μήλων. Από την άλλη, έχετε ένα που είναι βιολογικά. Και οι δύο μήλα είναι σταθερή, λαμπερά και κόκκινο. Και οι δύο παρέχουν βιταμίνες και φυτικές ίνες, και οι δύο είναι απαλλαγμένο από λίπος, νάτριο και χοληστερόλη. Ποια πρέπει να επιλέξετε;

Συμβατικά καλλιεργούνται παράγει κοστίζει γενικά λιγότερο, αλλά είναι τα βιολογικά τρόφιμα ασφαλέστερη ή πιο θρεπτικά; Πάρτε τα γεγονότα πριν ψωνίζετε.

Συμβατικά εναντίον βιολογική γεωργία

Η λέξη "βιολογικό" αναφέρεται στον τρόπο που οι αγρότες καλλιεργούν και να επεξεργάζονται τα γεωργικά προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας. Οι πρακτικές της βιολογικής γεωργίας σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει εδάφους και των υδάτων και τη μείωση της ρύπανσης. Οι αγρότες που καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα και το κρέας δεν χρησιμοποιούν συμβατικές μεθόδους για να γονιμοποιήσει, έλεγχο των ζιζανίων ή πρόληψη των ασθενειών των ζώων. Για παράδειγμα, αντί για τη χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων, οι βιοκαλλιεργητές μπορούν να προβαίνουν σε πιο εξελιγμένα αμειψισποράς και σάπια φύλλα εξάπλωση ή την κοπριά για να κρατήσει τα ζιζάνια στο κόλπο.

Εδώ είναι μερικές βασικές διαφορές μεταξύ της συμβατικής γεωργίας και της βιολογικής γεωργίας:

Συμβατικός Οργανικός
Εφαρμόστε χημικά λιπάσματα για την προώθηση της ανάπτυξης των φυτών. Εφαρμόστε φυσικά λιπάσματα, όπως η κοπριά ή κομπόστ, να ταΐσει το έδαφος και τα φυτά.
Ψεκάστε συνθετικά εντομοκτόνα για τη μείωση των εχθρών και ασθενειών. Φυτοφαρμάκων ψεκασμού από φυσικές πηγές? Χρησιμοποιήσει τα ωφέλιμα έντομα και τα πουλιά, η διατάραξη των συζεύξεων ή παγίδες για τη μείωση των εχθρών και ασθενειών.
Χρησιμοποιήστε συνθετικά ζιζανιοκτόνα για τη διαχείριση των ζιζανίων. Χρησιμοποιήστε το περιβάλλον που δημιουργείται φυτών-θανάτωση ενώσεις? Εναλλαγή καλλιεργειών, μέχρι, ζιζανίων χέρι ή σάπια φύλλα για τη διαχείριση των ζιζανίων.
Δώστε ζώα αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και τα φάρμακα για την πρόληψη των ασθενειών και την τόνωση της ανάπτυξης. Δώστε τα ζώα βιολογικών ζωοτροφών και επιτρέπουν την πρόσβασή τους στην ύπαιθρο. Χρησιμοποιήστε το προληπτικά μέτρα - όπως εκ περιτροπής βόσκηση, μια ισορροπημένη διατροφή και καθαρό στέγασης - για να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των ασθενειών.

Βιολογικά ή όχι; ελέγξτε την ετικέτα

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) έχει δημιουργήσει ένα οργανικό πρόγραμμα πιστοποίησης που απαιτεί όλα τα βιολογικά τρόφιμα να πληρούν τα αυστηρά πρότυπα της κυβέρνησης. Τα πρότυπα αυτά ρυθμίζουν τον τρόπο που αυτά τα τρόφιμα που καλλιεργούνται, χειρισμός και η μεταποίηση.

Κάθε προϊόν που επισημαίνονται ως βιολογικά πρέπει να είναι USDA πιστοποιημένα. Μόνο οι παραγωγοί που πωλούν λιγότερο από 3740€ ετησίως στα βιολογικά τρόφιμα εξαιρούνται από την πιστοποίηση? Ωστόσο, από όπου και αν εξακολουθεί να απαιτείται να ακολουθούν τα πρότυπα του USDA για τα βιολογικά τρόφιμα.

Εάν ένα τρόφιμο φέρει ετικέτα USDA οργανικό, αυτό σημαίνει ότι είναι παράγονται και μεταποιούνται σύμφωνα με το USDA πρότυπα. Η σφραγίδα είναι εθελοντική, αλλά πολλοί παραγωγοί βιολογικών προϊόντων που χρησιμοποιούν.

Τα προϊόντα που είναι εντελώς οργανικά - όπως φρούτα, λαχανικά, αυγά ή άλλα μονό συστατικό τροφίμων - είναι χαρακτηρισμένα 100 τοις εκατό βιολογικά και μπορεί να φέρει τη σφραγίδα USDA.

Τα τρόφιμα που έχουν περισσότερα από ένα συστατικά, όπως τα δημητριακά πρωινού, μπορεί να χρησιμοποιήσει το USDA οργανικό σφραγίδα καθώς και το ακόλουθο κείμενο, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών συστατικών:

  • 100 τοις εκατό βιολογικά. Για να χρησιμοποιήσετε αυτή τη φράση, τα προϊόντα πρέπει να είναι είτε εντελώς οργανικά ή από όλα τα οργανικά συστατικά.
  • Βιολογικά. Προϊόντα πρέπει να είναι τουλάχιστον 95 τοις εκατό βιολογικά να χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο.
Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Επιλέξτε μια ποικιλία τροφίμων από μια ποικιλία πηγών.
Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Επιλέξτε μια ποικιλία τροφίμων από μια ποικιλία πηγών.

Τα προϊόντα που περιέχουν τουλάχιστον 70 τοις εκατό βιολογικά συστατικά μπορεί να πει "φτιαγμένα με βιολογικά συστατικά» στην ετικέτα, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σφραγίδα. Τα τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 70 τοις εκατό βιολογικά συστατικά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σφραγίδα ή τη λέξη "βιολογικό" στις ετικέτες των προϊόντων τους. Μπορούν να περιλαμβάνουν τα οργανικά στοιχεία κατάλογο των συστατικών τους, όμως.

Να «βιολογική» και «φυσικό» σημαίνουν το ίδιο πράγμα;

Όχι, "φυσική" και "βιολογικό" δεν είναι εναλλάξιμα όρους. Μπορείτε να δείτε "φυσική" και άλλους όρους, όπως «όλα τα φυσικά», «ελεύθερης βοσκής» ή «χωρίς ορμόνες» στις ετικέτες των τροφίμων. Οι περιγραφές αυτές πρέπει να είναι ειλικρινής, αλλά μην τα συγχέουμε με τον όρο "βιολογικά". Μόνο τα τρόφιμα που καλλιεργούνται και υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με το πρότυπο USDA μπορούν να επισημαίνονται ως βιολογικά.

Βλέπε επίσης

Βιολογικά τρόφιμα: είναι ασφαλέστερα; πιο θρεπτικά;

Βιολογικά τρόφιμα: είναι πιο θρεπτικά;

Η απάντηση δεν είναι ακόμη σαφής. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε αξίζει τα τελευταία 50 χρόνια », επιστημονικών άρθρων σχετικά με την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των βιολογικών και συμβατικών τροφίμων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βιολογικά και συμβατικά παραγόμενα τρόφιμα είναι συγκρίσιμη σε περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά τους. Η έρευνα στον τομέα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη.

Βιολογικά τρόφιμα: άλλες σκέψεις

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την απόφαση να επιλέξει βιολογικά τρόφιμα. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν βιολογικά τρόφιμα, επειδή προτιμούν τη γεύση. Ωστόσο, άλλοι επιλέγουν τα βιολογικά λόγω των ανησυχιών, όπως:

  • Φυτοφάρμακα. Συμβατικοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν φυτοφαρμάκων για την προστασία των καλλιεργειών τους από τα έντομα καλούπια, και ασθένειες. Όταν οι αγρότες φυτοφαρμάκων ψεκασμού, αυτό μπορεί να αφήσει κατάλοιπα στο προϊόν. Μερικοί άνθρωποι αγοράζουν βιολογικά τρόφιμα για να περιορίσουν την έκθεσή τους σε αυτά τα υπολείμματα. Σύμφωνα με το USDA, βιολογικών προϊόντων φέρει σημαντικά λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων από ό, τι τα συμβατικά προϊόντα. Ωστόσο, τα κατάλοιπα για τα περισσότερα προϊόντα - τόσο οργανικές και μη οργανικές - δεν υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας της κυβέρνησης.
  • Τα πρόσθετα τροφίμων. Βιολογικά απαγόρευση κανονισμούς ή να περιορίζουν τη χρήση των προσθέτων τροφίμων, τα βοηθητικά μέσα επεξεργασίας (ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία, αλλά δεν προστίθεται απευθείας στα τρόφιμα) και παράγοντες οχυρωματικά χρησιμοποιούνται συνήθως σε μη οργανικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, χρωστικές και αρωματικές ουσίες, και όξινο γλουταμινικό νάτριο.
  • Περιβάλλον. Μερικοί άνθρωποι αγοράζουν βιολογικά τρόφιμα για περιβαλλοντικούς λόγους. Οι πρακτικές της βιολογικής γεωργίας έχουν σχεδιαστεί προς όφελος του περιβάλλοντος με τη μείωση της ρύπανσης και την εξοικονόμηση νερού και την ποιότητα του εδάφους.

Τα μειονεκτήματα εκεί για να αγοράζουν βιολογικά;

Μια κοινή ανησυχία με τα βιολογικά τρόφιμα είναι το κόστος. Βιολογικά τρόφιμα κοστίζουν συνήθως περισσότερο από ό, τι τα συμβατικά αντίστοιχά τους. Οι υψηλότερες τιμές οφείλονται, εν μέρει, σε πιο ακριβά γεωργικές πρακτικές.

Επειδή δεν είναι βιολογικά φρούτα και λαχανικά που έλαβαν θεραπεία με κεριά ή συντηρητικά, μπορεί να χαλάσει πιο γρήγορα. Επίσης, ορισμένα βιολογικά προϊόντα μπορεί να φαίνονται λιγότερο από το τέλειο - περίεργα σχήματα, διαφορετικά χρώματα ή μικρότερα μεγέθη. Ωστόσο, τα βιολογικά τρόφιμα πρέπει να πληρούν τα ίδια πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας με εκείνες των συμβατικών τροφίμων.

Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων

Είτε θέλετε να πάτε εντελώς οργανικά ή να επιλέξουν να αναμίξετε τα συμβατικά και βιολογικά τρόφιμα, να είστε βέβαιος να κρατήσει αυτές τις συμβουλές στο μυαλό:

  • Επιλέξτε μια ποικιλία τροφίμων από διάφορες πηγές. Αυτό θα σας δώσει ένα καλύτερο μείγμα των θρεπτικών ουσιών και τη μείωση της πιθανότητας σας ανοιγμάτων σε ένα μόνο φυτοφαρμάκων.
  • Αγοράστε τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής, όταν είναι δυνατόν. Για να πάρετε τα πιο φρέσκα προϊόντα, ρωτήστε μπακάλης σας τι μέρα νέα προϊόντα φτάνει. Ή ελέγξτε τοπική αγορά αγροτών σας.
  • Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων προσεκτικά. Ακριβώς επειδή ένα προϊόν που λέει ότι είναι οργανικά ή περιέχει οργανικά συστατικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Ορισμένα βιολογικά προϊόντα μπορεί να είναι ακόμα υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, λιπαρά ή θερμίδες.
  • Πλύντε και τρίψτε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Πλύσιμο βοηθά απομακρύνουν τη βρωμιά, τα βακτήρια και τα ίχνη των χημικών ουσιών από την επιφάνεια των φρούτων και λαχανικών. Δεν είναι όλα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων μπορεί να απομακρυνθεί με το πλύσιμο, όμως. Μπορείτε, επίσης, φλούδες φρούτων και λαχανικών, αλλά και ξεφλούδισμα μπορεί να σημαίνει να χάσει κάποια φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Βλέπε επίσης

Διατροφή και υγιεινή διατροφή