Διατροφή και υγιεινή διατροφή

Συμπληρώματα: διατροφή σε ένα χάπι;

Τα συμπληρώματα δεν είναι για όλους, αλλά και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άλλοι μπορούν να επωφεληθούν από ειδικά συμπληρώματα.

Οι Διαιτητικές Οδηγίες για τους Ευρωπαίους να καταστεί σαφές ότι οι διατροφικές σας ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν κατά κύριο λόγο μέσω της διατροφής σας. Για μερικούς ανθρώπους, όμως, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν άλλως να λείπει. Αλλά πριν πάτε για ψώνια για τα συμπληρώματα, να πάρετε τα γεγονότα σχετικά με το τι θα και δεν θα το κάνει για σας.

Συμπληρώματα εναντίον Ολόκληρα τα τρόφιμα

Συμπληρώματα δεν προορίζονται να είναι ένα υποκατάστατο των τροφίμων επειδή δεν μπορούν να αναπαράγουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη της ολόκληρα τα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Έτσι, ανάλογα με την κατάστασή σας και τις διατροφικές σας συνήθειες, τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορεί να αξίζει τη δαπάνη.

Ολόκληρα τα τρόφιμα προσφέρουν τρία κύρια πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής:

 • . Μεγαλύτερη διατροφή Ολόκληρα τα τρόφιμα είναι σύνθετες, που περιέχει μια ποικιλία από τα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας - όχι μόνο ένα. Ένα πορτοκαλί, για παράδειγμα, βιταμίνη C παρέχει συν κάποιο β-καροτένιο, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C δεν έχει αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά.
 • Βασικές ίνες. Ολόκληρα τα τρόφιμα, όπως φρούτα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα όσπρια, παρέχουν φυτικές ίνες. Τα περισσότερα τρόφιμα υψηλός-ινών και συσκευάζονται με άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Fiber, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και καρδιακής νόσου, και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση της δυσκοιλιότητας.
 • Προστατευτικές ουσίες. Ολόκληρα τα τρόφιμα περιέχουν άλλες ουσίες σημαντικές για την καλή υγεία. Φρούτα και λαχανικά, για παράδειγμα, περιέχουν φυσικές ουσίες που ονομάζονται φυτοχημικά, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία σας από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Πολλοί είναι επίσης καλές πηγές αντιοξειδωτικών - ουσίες που επιβραδύνουν την οξείδωση, μια φυσική διαδικασία που οδηγεί σε βλάβη των κυττάρων και των ιστών.

Ποιος χρειάζεται τα συμπληρώματα;

Εάν είστε γενικά υγιής και να τρώτε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχο κρέας και ψάρι, είναι πιθανό να μην έχουν ανάγκη από συμπληρώματα.

Ωστόσο, οι διατροφικές οδηγίες συνιστούν συμπληρώματα - ή εμπλουτισμένα τρόφιμα - στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Οι γυναίκες που μπορεί να μείνουν έγκυες θα πρέπει να πάρει 400 μικρογραμμάρια την ημέρα φυλλικού οξέος από εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα, εκτός από την κατανάλωση τροφίμων που εκ φύσεως περιέχουν φυλλικό οξύ.
 • Οι γυναίκες που είναι έγκυες θα πρέπει να λάβει μια προγεννητική βιταμίνη που περιέχει σίδηρο ή ένα ξεχωριστό συμπλήρωμα σιδήρου.
 • Ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω θα πρέπει να τρώνε τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β-12, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά, ή να παίρνετε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα που περιέχει Β-12 ή ένα ξεχωριστό B-12 συμπλήρωμα.

Τα διαιτητικά συμπληρώματα, επίσης, μπορεί να είναι χρήσιμο στην περίπτωση που:

 • Μην τρώτε καλά ή καταναλώνουν λιγότερο από 1.600 θερμίδες την ημέρα
 • Είναι μια vegan ή χορτοφάγος που τρώει μια περιορισμένη ποικιλία τροφίμων
 • Είναι μια γυναίκα που βιώνει βαριά αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση σας
 • Έχετε μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει το πώς το σώμα σας απορροφά και χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά, όπως η χρόνια διάρροια, τροφικές αλλεργίες, τροφική δυσανεξία ή μια ασθένεια του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, του εντέρου ή του παγκρέατος
 • Έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο πεπτικό σύστημα σας και δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά σωστά
Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Προστατευτικές ουσίες.
Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Προστατευτικές ουσίες.

Συζητήστε με το γιατρό σας ή ένα διαιτολόγο για το οποίο τα συμπληρώματα και τι δόσεις μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς. Να είστε βέβαιος να ρωτήσω κάτι σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Βλέπε επίσης

Συμπληρώματα: διατροφή σε ένα χάπι;

Η επιλογή και χρήση συμπληρωμάτων

Αν αποφασίσετε να πάρετε μια βιταμίνη ή συμπλήρωμα ορυκτών, να εξετάσει αυτούς τους παράγοντες:

 • Ελέγξτε την ετικέτα. Διαβάστε τις ετικέτες προσεκτικά. Ετικέτες των προϊόντων μπορεί να σας πει ποιο είναι το δραστικό συστατικό ή συστατικά είναι, ποια θρεπτικά συστατικά έχουν συμπεριληφθεί, το μέγεθος της μερίδας - για παράδειγμα, κάψουλα, πακέτο ή κουταλάκι του γλυκού - και η ποσότητα των θρεπτικών ουσιών σε κάθε μερίδα.
 • Αποφύγετε υπερβολικές δόσεις. Σε γενικές γραμμές, επιλέξτε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα ορυκτών που παρέχει περίπου 100 τοις εκατό του Ημερήσια Αξία (DV) από όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα, αντί για μία που έχει, για παράδειγμα, 500 τοις εκατό του DV για μία βιταμίνη και μόνο 20 τοις εκατό του DV για ένα άλλο.
 • Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης. Διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής μπορεί να χάσει τη δραστικότητά την πάροδο του χρόνου, ειδικά σε ζεστά και υγρά κλίματα. Εάν ένα συμπλήρωμα δεν έχει ημερομηνία λήξης, δεν το αγοράσουν. Εάν τα συμπληρώματα σας έχουν λήξει, να τις απορρίψετε.
 • Προσέξτε τι τρώτε. Οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που προστίθενται σε έναν αυξανόμενο αριθμό των τροφίμων, όπως τα δημητριακά πρωινού και ποτά. Εάν παίρνετε επίσης συμπληρώματα, μπορεί να πάρει περισσότερο από ό, τι έχετε συνειδητοποιήσει ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Λαμβάνοντας περισσότερο από ό, τι χρειάζεστε είναι ακριβή και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών. Για παράδειγμα, πάρα πολύ σιδήρου μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο και μπορούν να βλάψουν το ήπαρ και άλλα όργανα.

Κρατήστε με ειδοποιήσεων για την ασφάλεια συμπλήρωμα

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διατηρεί μια λίστα με συμπληρώματα διατροφής που είναι υπό αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου ή που έχουν αναφερθεί ότι προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις. Εάν παίρνετε ένα συμπλήρωμα, είναι μια καλή ιδέα για να ελέγξετε την ιστοσελίδα του FDA για ενημερώσεις.

Βλέπε επίσης

Διατροφή και υγιεινή διατροφή