Την υγεία ενηλίκων

Το παθητικό κάπνισμα: αποφύγετε κινδύνους στον αέρα

Η έκθεση σε τοξίνες σε παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει άσθμα, καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα. Ξέρετε τι αναπνοή - και να λάβουν πρακτικά μέτρα για τον καθαρισμό του αέρα.

Δεν καπνίζουν επειδή έχετε κατανοήσει τους κινδύνους - αλλά τι γίνεται με το παθητικό κάπνισμα; Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί ή συμβάλλει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια και διάφορες μορφές καρκίνου. Κατανόηση του τι είναι το παθητικό κάπνισμα, και να εξετάσει τρόπους για να προστατεύσει τον εαυτό σας και αυτούς που αγαπάτε από το παθητικό κάπνισμα.

Τι είναι το παθητικό κάπνισμα;

Το παθητικό κάπνισμα - επίσης γνωστό ως καπνό του περιβάλλοντος - περιλαμβάνει τον καπνό που εκπνέει ένας καπνιστής (κύριο ρεύμα του καπνού) και τον καπνό που προέρχεται απευθείας από την καύση των προϊόντων καπνού (καπνός). Το παθητικό κάπνισμα περιέχει χιλιάδες τοξικές χημικές ουσίες, όπως οι εξής:

 • Αμμωνία, που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθαρισμού
 • Βουτάνιο, που χρησιμοποιούνται σε υγρά αναπτήρων
 • Το μονοξείδιο του άνθρακα, που βρέθηκαν στα καυσαέρια αυτοκινήτων
 • Χρώμιο, χρησιμοποιείται για να κάνει χάλυβα
 • Κυάνιο, που χρησιμοποιούνται σε χημικά όπλα
 • Φορμαλδεΰδη, μια βιομηχανική χημική
 • Ο μόλυβδος, ένα τοξικό μέταλλο
 • Πολώνιο, μια ραδιενεργή ουσία

Οι επικίνδυνων σωματιδίων σε παθητικό κάπνισμα μπορεί να παραμένουν στον αέρα για ώρες ή και περισσότερο. Δεν είναι μόνο ο καπνός που είναι μια ανησυχία, όμως. Το υπόλειμμα που προσκολλάται στα μαλλιά και τα ρούχα του καπνιστή, καθώς και μαξιλάρια, χαλιά και άλλα αγαθά - μερικές φορές αναφέρεται ως thirdhand καπνού - και μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους, ειδικά για τα παιδιά.

Βλέπε επίσης

Το παθητικό κάπνισμα: αποφύγετε κινδύνους στον αέρα

Πόσο επικίνδυνο είναι το παθητικό κάπνισμα;

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί ή συμβάλλει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι εξής:

 • . Πνευμονική νόσο έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος - ειδικά για τους ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
 • Οι καρδιακές παθήσεις. Παθητικό ζημιές αιμοφόρα αγγεία καπνού και παρεμβαίνει με την κυκλοφορία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και καρδιακή προσβολή. Μια νέα ιατρική μελέτη δείχνει ότι το παθητικό κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
 • Καρκίνος. Παθητικό κάπνισμα είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα. Επιπλέον, το παθητικό κάπνισμα περιέχει βενζόλιο - η οποία αυξάνει τον κίνδυνο λευχαιμίας.

Το παθητικό κάπνισμα δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για τα παιδιά, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Τα προβλήματα περιλαμβάνουν:

 • Χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης. Έκθεση στο παθητικό κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης.
 • Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο του SIDS.
 • . Άσθμα Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο - και τη σοβαρότητα - του παιδικού άσθματος.
 • Λοιμώξεις. Τα παιδιά που ζουν με καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν βρογχίτιδα, πνευμονία και λοιμώξεις του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα).
Την υγεία των ενηλίκων. Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).
Την υγεία των ενηλίκων. Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί επίσης χρόνιο βήχα, φλέγμα και συριγμό, καθώς και τα μάτια και τη μύτη ερεθισμό.

Πώς μπορεί ο καπνός παθητικό να αποφευχθεί;

Με τον προγραμματισμό, μπορείτε να μειώσετε ή την εξάλειψη της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα. Θυμηθείτε, είναι δικαίωμά σας να αναπνέουν καθαρό αέρα. Ξεκινήστε με αυτά τα απλά βήματα:

 • Μην επιτρέπετε το κάπνισμα στο σπίτι σας. Εάν τα μέλη της οικογένειας ή οι επισκέπτες θέλουν να καπνίζουν, να τους ζητήσει να βγείτε έξω. Τα κλιματιστικά και τα συστήματα εξαερισμού δεν απομακρύνει αποτελεσματικά το παθητικό κάπνισμα από τον αέρα.
 • Μην επιτρέπετε το κάπνισμα στο όχημά σας. Εάν ένας επιβάτης πρέπει να καπνίζουν στο δρόμο, να σταματήσει σε ένα υπόλοιπο σταματήσει για ένα διάλειμμα καπνού έξω από το αυτοκίνητο.
 • Επιμείνετε ότι οι περιορισμοί κάπνισμα να επιβληθεί στο χώρο εργασίας. Πολλά κράτη έχουν νόμους κατά του καπνίσματος στο χώρο εργασίας.
 • Επιλέξτε την απαγόρευση του καπνίσματος φροντίδας. Αυτό ισχύει για εγκαταστάσεις φροντίδας παιδιών, καθώς και εγκαταστάσεις για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μόνο επιλέγουν εκείνες με μια πολιτική μη καπνιστών.
 • Υποστηρίζω τις επιχειρήσεις με μη καπνιστών πολιτικών. Επιλέξτε την απαγόρευση του καπνίσματος εστιατόρια. Όταν ταξιδεύετε, να ζητήσει από μη καπνιζόντων δωμάτια του ξενοδοχείου. Ενίσχυση αυτές απαγορεύεται το κάπνισμα πολιτικών με την αφήγηση της διαχείρισης ότι εκτιμάτε την υγιή αέρα.

Εάν έχετε ένα σύντροφο ή άλλο αγαπημένο πρόσωπο που καπνίζει, προσφέρει υποστήριξη και ενθάρρυνση για να σταματήσουν το κάπνισμα. Ολόκληρη η οικογένεια θα καρπωθούν τα οφέλη.

Βλέπε επίσης

Την υγεία ενηλίκων