Μυωπία

Ορισμός

Μυωπία (μυωπία) είναι μια συχνή πάθηση όραμα, στο οποίο μπορείτε να δείτε τα αντικείμενα κοντά σας με σαφήνεια, αλλά τα αντικείμενα πιο μακριά είναι θολή.

Ο βαθμός της μυωπίας σας επηρεάζει την ικανότητά σας να επικεντρωθεί σε μακρινά αντικείμενα. Οι άνθρωποι με σοβαρή μυωπία μπορεί να δει καθαρά μόνο αντικείμενα μόλις λίγα εκατοστά μακριά, ενώ τα άτομα με ήπια μυωπία μπορεί να δει καθαρά τα αντικείμενα μέχρι αρκετά μέτρα μακριά.

Μυωπία μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά ή γρήγορα, συχνά επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Μυωπία τείνει να τρέξει στις οικογένειες.

Μια βασική οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει μυωπία. Μπορείτε εύκολα να τα διορθώσετε την κατάσταση με τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Μια άλλη θεραπευτική επιλογή για μυωπία είναι η χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Μυωπία συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Θολή όραση, όταν κοιτάζοντας μακρινά αντικείμενα
 • Η ανάγκη να στραβισμός ή εν μέρει κλείσει τα βλέφαρα να δείτε καθαρά
 • Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από την υπερβολική καταπόνηση των ματιών
 • Δυσκολία να δει κατά την οδήγηση ενός οχήματος, ιδιαίτερα τη νύχτα (μυωπία νύχτα)

Μυωπία είναι συχνά ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και είναι συνήθως διαγιγνώσκεται μεταξύ τα πρώτα χρόνια του σχολείου μέσα από την εφηβική ηλικία. Ένα παιδί με μυωπία μπορεί να:

 • Επίμονα στραβισμός
 • Ανάγκη να καθίσει κοντά στην τηλεόραση, οθόνη ταινία ή το μπροστινό μέρος της τάξης
 • Κρατήστε τα βιβλία πολύ κοντά διαβάζοντας
 • Φαίνεται να αγνοεί μακρινά αντικείμενα
 • Blink υπερβολικά
 • Τρίψτε τα μάτια του συχνά

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Εάν η δυσκολία σας με σαφήνεια να δει τα πράγματα που είναι πολύ μακριά προφέρεται αρκεί το γεγονός ότι δεν μπορείτε να εκτελέσετε μια εργασία, καθώς, όπως εσείς επιθυμείτε, ή εάν η ποιότητα της όρασής σας μειώνει την απόλαυση των δραστηριοτήτων σας, δείτε ένα γιατρό μάτι. Αυτός ή αυτή μπορεί να καθορίσει το βαθμό μυωπία σας και να σας συμβουλεύσει από τις επιλογές σας για να διορθώσει το όραμά σας.

Δεδομένου ότι δεν μπορεί πάντα να είναι άμεσα εμφανές ότι έχετε πρόβλημα με την όρασή σας, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά τα ακόλουθα χρονικά διαστήματα για τακτικές εξετάσεις των ματιών:

Ενήλικες
Αν είστε σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών των ματιών, όπως το γλαύκωμα, να πάρετε μια οφθαλμολογική εξέταση κάθε δύο έως τέσσερα έτη έως την ηλικία των 40, τότε κάθε ένα έως τρία έτη μεταξύ 40 και 54, και, τέλος, κάθε ένα έως δύο χρόνια στην ηλικία 55 ετών και άνω.

Αν δεν φοράτε γυαλιά ή τις επαφές, δεν έχουν συμπτώματα από το πρόβλημα των ματιών, και βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών των ματιών, όπως το γλαύκωμα, είναι συνιστάται να έχετε μια οφθαλμολογική εξέταση στα ακόλουθα χρονικά διαστήματα.

 • Μια πρώτη εξέταση στις 40
 • Μεταξύ των ηλικιών 40 και 54 - κάθε δύο με τέσσερα χρόνια
 • Μεταξύ των ηλικιών 55 και 64 - κάθε ένα έως τρία έτη
 • Ηλικία 65 ετών και άνω - κάθε ένα με δύο χρόνια

Εάν φοράτε γυαλιά ή τις επαφές, τότε μάλλον θα πρέπει να έχετε τα μάτια σας να ελέγχονται τακτικά. Ρωτήστε το γιατρό ματιών σας πόσο συχνά θα πρέπει να προγραμματίζουν τα ραντεβού σας. Αλλά, αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα με την όρασή σας, να κλείσετε ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αν είχατε πρόσφατα μια εξέταση οφθαλμών. Θολή όραση, για παράδειγμα, μπορεί να προτείνει χρειάζεστε μια αλλαγή συνταγή, ή θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ενός άλλου προβλήματος.

Παιδιά και έφηβοι
Τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται για την ασθένεια των ματιών και το όραμά τους έχουν δοκιμαστεί από έναν παιδίατρο, οφθαλμίατρο ή άλλο εκπαιδευμένο χειριστή στις ακόλουθες ηλικίες και διαστήματα.

 • Κατά τη διάρκεια της νεογέννητης περιόδου
 • Σε καλά παιδί επισκέψεις μέχρι τη σχολική ηλικία
 • Κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών, κάθε ένα έως δύο χρόνια σε καλά παιδί επισκέψεις, είτε μέσα από το σχολείο ή δημόσιες προβολές

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Μυωπία. Παιδιά και έφηβοι.
Μυωπία. Παιδιά και έφηβοι.

Αν είστε μυωπία, οι φωτεινές ακτίνες που εισέρχονται κάθε μάτι εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, αντί στον αμφιβληστροειδή. Αυτό προκαλεί θολές εικόνες.

Φυσιολογική όραση
Για να εστιάσετε τις εικόνες που βλέπει, τα μάτια σας, στηρίζεται σε δύο κρίσιμα σημεία:

 • Ο κερατοειδής χιτώνας, η σαφής μπροστινή επιφάνεια του ματιού σας
 • Ο κρυσταλλοειδής φακός, μια σαφής δομή εσωτερικό του ματιού σας που αλλάζει σχήμα για να βοηθήσει αντικείμενα εστίαση

Σε μια κανονικά σχήματος οφθαλμού, κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία εστίασης έχει μια απόλυτα ομαλή καμπυλότητα όπως η επιφάνεια ενός λείου λαστιχένια μπάλα. Μια κερατοειδούς και του φακού με τέτοια στροφή καμπυλότητας (διαθλούν) όλα εισερχόμενο φως κατά τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει μια απότομα εστιασμένη εικόνα στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού σας.

Ένα διαθλαστικό σφάλμα
Ωστόσο, αν κερατοειδή ή φακό σας δεν είναι ομοιόμορφα και ομαλά καμπύλο, οι ακτίνες του φωτός δεν διαθλώνται σωστά, και έχετε ένα διαθλαστικό σφάλμα. Μυωπία είναι ένα είδος του διαθλαστικού σφάλματος. Μυωπία μπορεί να συμβεί όταν κερατοειδή σας είναι καμπύλη πάρα πολύ ή, πιο συχνά, όταν το μάτι σας είναι μεγαλύτερο από το κανονικό. Αντί να εστιάζεται ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή σας, το φως εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή σας, με αποτέλεσμα μια θολή εμφάνιση των μακρινών αντικειμένων.

Άλλων διαθλαστικών σφαλμάτων
Εκτός από την μυωπία, περιλαμβάνουν άλλων διαθλαστικών σφαλμάτων:

 • Υπερμετρωπία (υπερμετρωπία). Αυτό συμβαίνει όταν κερατοειδή σας είναι κυρτή πολύ λίγο ή το μάτι σας είναι μικρότερη από εμπρός προς τα πίσω από το κανονικό. Το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο της μυωπία. Όταν το μάτι είναι σε μια χαλαρή κατάσταση, το φως θα πρέπει να επικεντρωθεί πέρα ​​από το πίσω μέρος του ματιού σας, κάνοντας αντικείμενα θολή. Με λίγη προσπάθεια, το μάτι μπορεί να επικεντρωθεί σε μακρινά αντικείμενα που τους καθιστά σαφές. Με μεγαλύτερη προσπάθεια, το μάτι μπορεί να εστιάσει στα κοντινά αντικείμενα για να τους επιτρέψει να δει καθαρά. Προβλήματα με θόλωμα συμβαίνουν όταν ο κρυσταλλοειδής φακός αρχίζει με την ηλικία και χάνει την ευελιξία του και εστιάζοντας την ικανότητα. Είστε συνήθως σε θέση να δει μακρινά αντικείμενα με σαφήνεια.
 • Αστιγματισμού. Αυτό συμβαίνει όταν κερατοειδή σας είναι καμπύλο πιο απότομα σε μία κατεύθυνση από ό, τι στην άλλη. Αδιόρθωτη αστιγματισμό θολώνει το όραμά σας. Συνήθως, οι εικόνες που θα δείτε θα είναι θολή περισσότερο σε μία κατεύθυνση από την άλλη. Για παράδειγμα, οι οριζόντιες εικόνες μπορεί να είναι περισσότερο εκτός εστίασης από ό, τι είναι κάθετα ή διαγώνια εικόνες.

Παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης μυωπία, όπως είναι:

 • Οικογενειακό ιστορικό. Μυωπία τείνει να τρέξει στις οικογένειες. Αν ένας από τους γονείς σας έχει μυωπία, τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπία αυξάνεται. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν και οι δύο γονείς έχουν μυωπία.
 • Κλείστε το έργο. Μπορεί να υπάρχει μια αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της μυωπίας μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν πολλή ανάγνωση ή άλλη εργασία σε κοντινή απόσταση.

Επιπλοκές

Μυωπία μπορεί να σχετίζεται με αρκετές επιπλοκές, όπως:

 • Μειωμένη ποιότητα ζωής. Αδιόρθωτη μυωπία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας. Μπορεί να μην είναι σε θέση να εκτελέσει μια εργασία, καθώς, όπως εσείς επιθυμείτε, καθώς και περιορισμένη όραση σας μπορεί να μειώσει την απόλαυση του ημέρα με την ημέρα δραστηριότητες.
 • Καταπόνηση των ματιών. Squinting να δούμε στο βάθος μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών και πονοκεφάλους.
 • Μειωμένη ασφάλεια. Τη δική σας ασφάλεια και των άλλων μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εάν έχετε μια μη διορθωμένη πρόβλημα όρασης. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σοβαρό αν είστε οδήγηση ενός αυτοκινήτου ή λειτουργούν βαρύ εξοπλισμό.
 • Γλαύκωμα. Σοβαρή μυωπία αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα, μια δυνητικά σοβαρή πάθηση των ματιών.
 • Ρήξη αμφιβληστροειδούς και την αποστασιοποίηση. Εάν είστε σημαντικά μυωπία, είναι πιθανό ότι ο αμφιβληστροειδής του ματιού σας είναι λεπτή. Το λεπτότερο αμφιβληστροειδή σας, το υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια τρύπα του αμφιβληστροειδούς, ρήξη ή αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Εάν αντιμετωπίσετε μια ξαφνική εμφάνιση λάμψεων, μυγάκια, ή ένα σκοτεινό κουρτίνα ή σκιά σε τμήμα του ματιού σας, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μια ιατρική έκτακτης ανάγκης, και ο χρόνος είναι κρίσιμη. Εκτός αν η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι άμεσα χειρουργικά επανατοποθετηθεί, η προϋπόθεση αυτή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της όρασης στον προσβεβλημένο οφθαλμό.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Τρία είδη ειδικών μάτι, το καθένα με διαφορετική εκπαίδευση και την εμπειρία, μπορούν να παρέχουν ρουτίνα φροντίδας των ματιών:

 • Οφθαλμίατροι. Ένας οφθαλμίατρος είναι ένα οφθαλμίατρο με έναν γιατρό της ιατρικής (MD), ή ο γιατρός της οστεοπαθητική (DO) πτυχίο που παρέχει πλήρη φροντίδα των ματιών. Αυτή η φροντίδα περιλαμβάνει την εκτέλεση πλήρεις αξιολογήσεις των ματιών, τη συνταγογράφηση διορθωτικών φακών, τη διάγνωση και τη θεραπεία κοινών και πολύπλοκες παθήσεις των ματιών, και την εκτέλεση χειρουργική επέμβαση ματιών, όταν είναι απαραίτητο.
 • Οπτομετρών. Οπτομέτρη έχει έναν γιατρό της οπτομετρίας (OD) βαθμού. Οπτομετρών είναι εκπαιδευμένοι για την αξιολόγηση της όρασης, συνταγογραφήσει διορθωτικούς φακούς και να διαγνώσει κοινές παθήσεις των ματιών.
 • Οπτικοί Ένας οπτικός είναι ένα οφθαλμίατρο ο οποίος γεμίζει συνταγές για γυαλιά -. Συναρμολόγηση, τοποθέτηση και την πώληση τους. Σε ορισμένα κράτη, οπτικούς έχουν επίσης τη δυνατότητα να πωλούν και να χωρέσει τους φακούς επαφής.

Ανεξάρτητα από τον τύπο της οφθαλμίατρο που θα επιλέξετε, εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Αν έχετε ήδη γυαλιά, τα φέρετε μαζί σας στο ραντεβού σας. Ο γιατρός σας έχει μια ειδική συσκευή που βοηθά να καθορίσει το είδος της συνταγής που ήδη έχετε. Αν φοράτε επαφές, φέρει ένα άδειο κουτί φακών επαφής - ή ένα κουτί από κάθε είδος επαφής που χρησιμοποιείτε, εάν φοράτε ένα διαφορετικό φακό επαφής δύναμη σε κάθε μάτι - στο ραντεβού σας.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, όπως το πρόβλημα ανάγνωσης από κοντά ή δυσκολία με την οδήγηση τη νύχτα.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Προετοιμάζοντας μια λίστα με ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επίσκεψή σας. Για μυωπία, ορισμένα βασικά ερωτήματα που υποβάλλουν περιλαμβάνουν:

 • Πότε πρέπει να χρησιμοποιούν διορθωτικούς φακούς;
 • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για τα γυαλιά;
 • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε επαφές;
 • Πόσο συχνά μπορώ να σας συστήσει ότι έχω τα μάτια μου εξετάστηκαν;
 • Είναι πιο μόνιμες θεραπείες, όπως χειρουργική επέμβαση ματιών, μια επιλογή για μένα;
 • Αν ναι, ποιά θα προτείνατε;
 • Τι είδους παρενέργειες είναι δυνατή από αυτές τις θεραπείες;
 • Θα ασφαλιστική εταιρεία μου πληρώσει για χειρουργικές επεμβάσεις ή φακών επαφής;
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Άλλων διαθλαστικών σφαλμάτων.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Άλλων διαθλαστικών σφαλμάτων.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Μήπως το όραμά σας να βελτιωθεί εάν τα αντικείμενα στραβισμός ή να μετακινηθούν πιο κοντά (ή πιο μακριά) μακριά;
 • Μήπως άλλοι στην οικογένειά σας, χρησιμοποιήστε διορθωτικούς φακούς; Ξέρετε πόσο χρονών ήταν όταν ξεκίνησαν για πρώτη φορά το πρόβλημα με την όρασή τους;
 • Πότε έκανε για πρώτη φορά να φορούν γυαλιά ή τις επαφές;
 • Μήπως έχετε οποιαδήποτε ιατρικά προβλήματα, όπως ο διαβήτης;
 • Έχετε αρχίσει να λάβει οποιαδήποτε νέα φάρμακα, συμπληρώματα ή φυτικά σκευάσματα;

Εξετάσεις και διάγνωση

Μυωπία είναι διαγνωστεί με μια βασική εξέταση οφθαλμών. Μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση περιλαμβάνει μια σειρά δοκιμών. Ο γιατρός ματιών σας μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορα μέσα, στοχεύουν λαμπερά φώτα κατευθείαν στα μάτια σας και ζητούμε να κοιτάξετε μέσα από μια σειρά από φακούς. Κάθε εξέταση επιτρέπει στο γιατρό σας για να εξετάσει μια διαφορετική πτυχή της όρασης σας.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Ο στόχος της θεραπείας μυωπία είναι να βοηθήσει το φως εστίασης πάνω στον αμφιβληστροειδή σας με τη χρήση διορθωτικών φακών ή διαθλαστική χειρουργική.

Διορθωτικών φακών
Φορώντας διορθωτικών φακών αντιμετωπίζει μυωπία αντιδρώντας στην αύξηση της καμπυλότητας του κερατοειδούς σας ή το αυξημένο μήκος του ματιού σας. Τύποι των διορθωτικών φακών περιλαμβάνουν:

 • Γυαλιά οράσεως. Γυαλιά οράσεως έρχονται σε μια ευρεία ποικιλία των μορφών και είναι εύκολο στη χρήση. Γυαλιά οράσεως μπορεί να διορθώσει μια σειρά από προβλήματα όρασης με τη μία, όπως η μυωπία και ο αστιγματισμός. Γυαλιά οράσεως μπορεί να είναι ο ευκολότερος και πιο οικονομική λύση διόρθωσης.
 • Φακοί επαφής Μία ευρεία ποικιλία των φακών επαφής είναι διαθέσιμα -. Σκληρό, μαλακό, εκτεταμένη φθορά, μιας χρήσης, άκαμπτη αεροδιαπερατοί (RGP), και δυο εστίες. Ρωτήστε το γιατρό μάτι σας σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους και τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο για σας.

Διαθλαστική χειρουργική
Αυτή η θεραπεία διορθώνει μυωπία από την αναδιαμόρφωση της καμπυλότητας του κερατοειδούς σας. Διαθλαστική χειρουργική επέμβαση μέθοδοι περιλαμβάνουν:

 • Λέιζερ-επικουρείται in-situ κερατοειδούς (LASIK). LASIK είναι μια διαδικασία κατά την οποία ένας οφθαλμίατρος κάνει ένα λεπτό, στρογγυλό κόψιμο μεντεσέδες που εκτείνεται εν μέρει στην κερατοειδή σας. Χειρουργός μάτι σας αφαιρεί στρώματα από το κέντρο του κερατοειδούς σας για να ισοπεδώσουν θολωτό σχήμα της.
 • Laser υποβοηθούμενη υποεπιθηλιακή κερατοειδούς (LASEK). Αντί της δημιουργίας ενός κρημνού στον κερατοειδή χιτώνα, ο χειρουργός δημιουργεί έναν κρημνό μόνο λεπτό προστατευτικό κάλυμμα του κερατοειδούς (επιθήλιο). Ο χειρουργός σας θα χρησιμοποιήσετε ένα λέιζερ για να αναδιαμορφώσει εξωτερικά στρώματα του κερατοειδούς και να ισοπεδώσουν την καμπυλότητα του και στη συνέχεια επανατοποθετήστε το επιθηλιακό κρημνό. Για την ενθάρρυνση επούλωση, ένα επίδεσμο φακός επαφής φοριέται για αρκετές ημέρες μετά από αυτή τη διαδικασία.
 • Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK). Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με την LASEK, εκτός ο χειρουργός αφαιρεί το επιθήλιο. Θα ξαναφυτρώσουν φυσιολογικά, σύμφωνα με το νέο σχήμα του κερατοειδούς σας. Όπως και LASEK, PRK απαιτεί τη χρήση ενός επιδέσμου φακού επαφής μετά τη διαδικασία.
 • Ενδοφθάλμια φακό (IOL) εμφυτεύματος. Αυτοί οι φακοί εμφυτεύεται χειρουργικά μέσα στον οφθαλμό, μπροστά του φυσικού φακού του ματιού. Μπορεί να είναι μια επιλογή για τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή μυωπία. IOL εμφυτεύματα δεν θεωρούνται επί του παρόντος κύρια θεραπευτική επιλογή.

Όλες οι οφθαλμολογικές επεμβάσεις έχουν κάποιο βαθμό κινδύνου? Πιθανές επιπλοκές από τις διαδικασίες αυτές μάτια περιλαμβάνουν λοίμωξη, ουλές του κερατοειδούς, θολή όραση εξ αποστάσεως, απώλεια όρασης και οπτική ανωμαλίες, όπως το να βλέπουν φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα τη νύχτα. Συζήτηση για τους πιθανούς κινδύνους με το γιατρό σας.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Παρόλο που δεν μπορεί να αποτρέψει την μυωπία, μπορείτε να προστατεύσετε τα μάτια σας και το όραμά σας. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Έχετε τα μάτια σας ελέγχεται. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά μπορείτε να δείτε, έχετε τα μάτια σας ελέγχονται τακτικά για τα προβλήματα.
 • Τον έλεγχο των χρόνιων παθήσεων. Ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ο διαβήτης και η υψηλή πίεση του αίματος, μπορεί να επηρεάσουν την όρασή σας, εάν δεν λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.
 • Αναγνωρίστε τα συμπτώματα. Ξαφνική απώλεια της όρασης στον ένα οφθαλμό, ξαφνική θολό ή θολή όραση, λάμψεις φωτός, μαύρα στίγματα, ή άλως ή ουράνια τόξα γύρω από τα φώτα μπορεί να σημάνει ένα σοβαρό πρόβλημα στα μάτια, όπως ρωγμής ή αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, που απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Παρόμοια συμπτώματα μπορούν να προκληθούν από άλλα σοβαρά ιατρικά προβλήματα, όπως οξεία γλαύκωμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Συζητήστε με το γιατρό σας αμέσως αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.
 • Προστατέψτε τα μάτια σας από τον ήλιο. Να φοράτε γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν τόσο την υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) και υπεριώδους Β (UVB) ακτινοβολία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν περάσουν πολλές ώρες στον ήλιο ή παίρνετε μια συνταγή φάρμακο που αυξάνει την ευαισθησία σας σε υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύει την υγεία των ματιών. Δοκιμάστε τροφές που περιέχουν βιταμίνη Α και βήτα καροτίνη, όπως τα καρότα. Σκούρα πράσινα φυλλώδη και τα ψάρια, επίσης, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την καλή υγεία των ματιών.
 • Μην καπνίζετε. Ακριβώς όπως το κάπνισμα δεν είναι καλό για το υπόλοιπο του σώματός σας, το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των ματιών σας, όπως καλά.
 • Χρησιμοποιήστε τα σωστά γυαλιά. Τα σωστά γυαλιά βελτιστοποίηση όραμά σας. Έχοντας τακτικές εξετάσεις θα εξασφαλίσει ότι η συνταγή γυαλιών σας είναι σωστή.
 • Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό. Χρησιμοποιήστε επαρκές φως για βέλτιστη όραση.

Πρόληψη

Παρά το γεγονός ότι μια σειρά από επιστημονικές προσπάθειες έχουν γίνει για να σταματήσει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της μυωπίας, δεν υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι για να αποτρέψει την κατάσταση από την εμφάνιση ή την πρόοδο.