Την υγεία ενηλίκων

Αυτοεκτίμηση έλεγχο: πολύ χαμηλή, πολύ υψηλή ή ακριβώς έτσι;

Αυτοεκτίμηση διαμορφώνεται από τις σκέψεις, τις σχέσεις σας και τις εμπειρίες. Κατανοήστε το εύρος της αυτοεκτίμησης και τα οφέλη από την προώθηση της υγιούς αυτοεκτίμησης - συμπεριλαμβανομένων ψυχική ευεξία, αυτοπεποίθηση, την ανθεκτικότητα και πολλά άλλα.

Αυτοεκτίμηση είναι η συνολική άποψή σας για τον εαυτό σας - πώς ειλικρινά αισθάνονται σχετικά με τις ικανότητες και τους περιορισμούς σας. Όταν έχετε υγιή αυτοεκτίμηση, μπορείτε να αισθάνονται καλά για τον εαυτό σας και να δείτε τον εαυτό σας ως αξίζουν το σεβασμό των άλλων. Όταν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, βάζετε μικρή αξία για τις απόψεις και τις ιδέες σας. Μπορεί να ανησυχείτε συνεχώς ότι δεν είναι "αρκετά καλή".

Οι συζητήσεις σχετικά με την αυτοεκτίμηση συχνά επικεντρώνεται στα παιδιά. Ωστόσο, πολλοί ενήλικες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους. Εδώ είναι πώς να πει εάν αυτοπεποίθησή σας χρειάζεται μια ώθηση και γιατί είναι σημαντικό να αναπτύξει μια υγιή αίσθηση της δικής σας αξίζει.

Παράγοντες που διαμορφώνουν και επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση

Αυτοεκτίμηση αρχίζει να σχηματίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία. Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση περιλαμβάνουν:

 • Τις σκέψεις και τις αντιλήψεις σας
 • Πώς άλλοι άνθρωποι αντιδρούν σε σας
 • Εμπειρίες στο σχολείο, την εργασία και στην κοινότητα
 • Ασθένειας, αναπηρίας ή τραυματισμού
 • Πολιτισμός
 • Θρησκεία
 • Ο ρόλος και η θέση στην κοινωνία

Οι σχέσεις με τα κοντινά σας πρόσωπα - τους γονείς, τα αδέλφια, τους συμμαθητές, τους δασκάλους και άλλες σημαντικές επαφές - είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αυτοεκτίμησή σας. Πολλές πεποιθήσεις που κρατάτε για τον εαυτό σας σήμερα αντανακλούν τα μηνύματα που έχετε λάβει από αυτούς τους ανθρώπους την πάροδο του χρόνου. Αν στενές σχέσεις σας είναι ισχυρή και θα λάβετε γενικά θετικά σχόλια, είστε πιο πιθανό να δείτε τον εαυτό σας όπως αξίζει τον κόπο και να έχουν υγιή αυτοεκτίμηση. Εάν λάβετε ως επί το πλείστον αρνητική ανάδραση και συχνά επικριθεί, πείραζαν ή υποτιμηθεί από τους άλλους, είστε πιο πιθανό να αγωνιστεί με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Παρόλα αυτά, τις δικές σας σκέψεις έχουν ίσως τη μεγαλύτερη επίδραση στην αυτοεκτίμηση - και αυτές οι σκέψεις βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας. Εάν έχετε την τάση να επικεντρώνονται σε αδυναμίες ή ατέλειες σας, μπορείτε να μάθετε να εντάξουμε τις αρνητικές σκέψεις και να επικεντρωθεί στα θετικά χαρακτηριστικά σας.

Βλέπε επίσης

Αυτοεκτίμηση έλεγχο: πολύ χαμηλή, πολύ υψηλή ή ακριβώς έτσι;

Οι περιοχές της αυτοεκτίμησης

Η αυτοεκτίμηση εμφανίζει διακυμάνσεις την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με τις περιστάσεις σας. Είναι φυσιολογικό να περνούν στιγμές όταν αισθάνεστε κάτω - ή ιδιαίτερα καλό - για τον εαυτό σας. Σε γενικές γραμμές, όμως, την αυτοεκτίμηση μένει σε μια περιοχή που αντανακλά το πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας συνολικά. Σκεφτείτε πώς να αναγνωρίζουν τα άκρα, καθώς και μια υγιή ισορροπία κάπου ανάμεσα:

 • Υπερβολικά υψηλή αυτοεκτίμηση. Εάν θεωρείτε τον εαυτό σας πιο πολύ από ό, τι κάνουν οι άλλοι, μπορεί να έχετε μια εξωπραγματικά θετική άποψη για τον εαυτό σας. Όταν έχετε μια διογκωμένη αίσθηση της αυτοεκτίμησης, που συχνά αισθάνονται ανώτεροι για τους γύρω σας. Τέτοια συναισθήματα μπορεί να σας οδηγήσει να γίνει αλαζόνας ή μαλθακός και πιστεύω ότι σας αξίζει ειδικά προνόμια.
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όταν έχετε χαμηλή ή αρνητική αυτοεκτίμηση, βάζετε μικρή αξία για τις απόψεις και τις ιδέες σας. Θα επικεντρωθεί στην αντίληψη αδυναμίες και τα λάθη σας και να δώσει ελάχιστη πίστωση για τις δεξιότητες και τα περιουσιακά στοιχεία σας. Πιστεύετε ότι οι άλλοι είναι πιο ικανοί ή επιτυχημένη. Ίσως να είναι σε θέση να δεχθεί επαίνους ή θετικά σχόλια. Μπορεί να φοβούνται αποτυχία, η οποία μπορεί να σας κρατήσει πίσω από την επιτυχία στη δουλειά ή το σχολείο.
 • Υγιή αυτοεκτίμηση. Υγιής αυτοεκτίμηση βρίσκεται μεταξύ αυτών των δύο άκρων. Αυτό σημαίνει ότι έχετε μια ισορροπημένη, ακριβή εικόνα του εαυτού σας. Για παράδειγμα, έχετε μια καλή γνώμη για τις ικανότητές σας, αλλά να αναγνωρίσουν λάθη σας. Όταν έχετε κατανοήσει τη δική σας αξίζει, σας προσκαλούν το σεβασμό των άλλων.

Οφέλη από υγιή αυτοεκτίμηση

Όταν εσείς αξία και να έχουν καλή αυτοεκτίμηση, αισθάνεστε ασφαλείς και αξίζει τον κόπο και έχουν γενικά θετικές σχέσεις με τους άλλους. Μπορείτε να αισθάνονται σίγουροι για τις ικανότητές σας και να έχουν την τάση να τα πάει καλά στο σχολείο ή την εργασία. Είστε, επίσης, να ανοίξει στη μάθηση και την ανατροφοδότηση, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσουν και να κατέχουν τις νέες δεξιότητες.

Με υγιή αυτοεκτίμηση είστε:

 • Κατηγορηματικός να εκφράσει τις ανάγκες και τις απόψεις σας
 • Σίγουροι για την ικανότητά σας να παίρνετε αποφάσεις
 • Ικανός να σχηματίσει ασφαλή και ειλικρινείς σχέσεις - και λιγότερο πιθανό να μείνουν σε ανθυγιεινά αυτά
 • Ρεαλιστικές προσδοκίες και λιγότερο πιθανό να είναι κρισίμου από τον εαυτό σας και τους άλλους
 • Πιο ανθεκτική και σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν το άγχος και τις οπισθοδρομήσεις
 • Λιγότερο πιθανό να βιώσουν συναισθήματα όπως απόγνωσης, αναξιότητας, ενοχή και ντροπή
 • Λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συνθήκες ψυχικής υγείας, όπως οι διατροφικές διαταραχές, εξαρτήσεις, κατάθλιψη και το άγχος
Την υγεία των ενηλίκων. Υπερβολικά υψηλή αυτοεκτίμηση.
Την υγεία των ενηλίκων. Υπερβολικά υψηλή αυτοεκτίμηση.

Αυτοεκτίμηση επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής σας. Η διατήρηση ενός υγιούς, ρεαλιστική εικόνα του εαυτού σας δεν είναι για φυσά το κέρατό σας. Είναι για την εκμάθηση να αρέσει και να σέβεσαι τον εαυτό σου - ελαττώματα και όλα.

Βλέπε επίσης

Την υγεία ενηλίκων