Υποσπαδία

Ορισμός

Ο υποσπαδίας (hi-PoE-ΣΠΑΥ-dee-us) είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται στην κάτω πλευρά του πέους, αντί στην άκρη. Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας μέσω του οποίου τα ούρα αποχετεύσεις από την ουροδόχο κύστη σας και τις εξόδους του σώματός σας.

Μπορεί να αισθανθείτε στενοχωρημένος αν ο γιος σας έχει γεννηθεί με υποσπαδία. Ωστόσο, υποσπαδίας είναι κοινή και δεν προκαλεί δυσκολία στην φροντίδα για το μωρό σας. Στην πραγματικότητα, η χειρουργική επέμβαση συνήθως αποκαθιστά την κανονική εμφάνιση του πέους του παιδιού σας. Με την επιτυχή αντιμετώπιση του υποσπαδία, οι περισσότεροι άνδρες μπορούν να έχουν τελικά φυσιολογικού ενήλικα σεξουαλική λειτουργία.

Συμπτώματα

Σε υποσπαδία, το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται στην κάτω πλευρά του πέους, αντί στην άκρη. Η σοβαρότητα της κατάστασης ποικίλλει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άνοιγμα της ουρήθρας είναι κοντά στην κεφαλή του πέους. Λιγότερο συχνά, το άνοιγμα είναι σε μέσου τριτημορίου ή στη βάση του πέους. Σπάνια, το άνοιγμα ευρίσκεται επί ή κάτω από το όσχεο.

Τα σημεία και συμπτώματα του υποσπαδία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Το άνοιγμα της ουρήθρας σε μια θέση διαφορετική από την άκρη του πέους
 • Πτωτική καμπύλη του πέους (χορδή)
 • Κουκούλα εμφάνιση του πέους, διότι μόνο το πάνω μισό του πέους καλύπτεται από την ακροποσθία
 • Ανώμαλη ψεκασμός κατά την ούρηση

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Τα περισσότερα βρέφη με υποσπαδία διαγνωστεί αμέσως μετά τη γέννηση, ενώ ακόμα στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, είναι πιθανό ότι λιγότερο σοβαρές υποσπαδία μπορεί να αγνοηθεί. Καλέστε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε άνοιγμα της ουρήθρας του γιου σας δεν είναι στην άκρη του πέους, ακροποσθία του δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο, είτε καμπύλες του πέους του προς τα κάτω.

Αιτίες

Ο υποσπαδίας είναι παρούσα κατά τη γέννηση (συγγενές). Ο ακριβής λόγος που αυτό το ελάττωμα παρουσιαστεί είναι άγνωστο. Μερικές φορές ο υποσπαδίας είναι κληρονομική.

Καθώς το πέος αναπτύσσεται σε ένα αρσενικό έμβρυο, ορισμένες ορμόνες διεγείρουν τον σχηματισμό της ουρήθρας και της ακροποσθίας. Υποσπαδίας προκύπτει όταν παρουσιαστεί δυσλειτουργία στη δράση αυτών των ορμονών, προκαλώντας την ουρήθρα για την ανάπτυξη ασυνήθιστα.

Παράγοντες κινδύνου

Αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή στα βρέφη με οικογενειακό ιστορικό του υποσπαδία.

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υποσπαδία στο βρέφος άνδρες που έχουν γεννηθεί σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας ή εκείνους που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) να συλλάβουν. Η σύνδεση με εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να οφείλεται στην έκθεση της μητέρας με την προγεστερόνη, μία φυσική ορμόνη, ή προγεστίνης, μια συνθετική μορφή της προγεστερόνης, χορηγείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας IVF. Άλλες έρευνες, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιώσει τη σχέση μεταξύ IVF και υποσπαδία, αλλά βρήκε μια σύνδεση μεταξύ της έκθεσης της μητέρας σε φυτοφάρμακα και υποσπαδία.

Επιπλοκές

Αν υποσπαδία δεν αντιμετωπίζεται, ένα παιδί μπορεί να έχει προβλήματα να μάθουν να χρησιμοποιούν μια τουαλέτα σωστά. Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, χωρίς θεραπεία υποσπαδία μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην επίτευξη στύσης.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν ο γιος βρέφος σας έχει διαγνωστεί με υποσπαδία, ενώ ακόμα στο νοσοκομείο μετά τον τοκετό, τότε μάλλον θα πρέπει να αναφέρεται σε έναν παιδιατρικό ουρολόγο.

Αν υποσπαδία του παιδιού σας είναι λιγότερο σοβαρή, ωστόσο, μπορεί να αγνοηθεί στο νοσοκομείο. Αν νομίζετε ότι ο γιος σας έχει υποσπαδία, καλέστε τον οικογενειακό γιατρό ή τον παιδίατρό σας.

Εάν το παιδί σας θα πρέπει να δούμε ένα παιδιατρικό ουρολόγο, μπορεί να θέλετε να ελέγξετε σχέδιο για την υγεία σας για να δείτε αν καλύπτει συνάντηση με αυτό το ειδικό.

Είναι μια καλή ιδέα να φτάσει καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε, καθώς και το τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο να έρθει μαζί σας. Μπορεί να είναι ανατρέποντας για να ανακαλύψει ότι υπάρχει κάτι λάθος με το παιδί σας, ενδεχομένως να καθιστά δύσκολο να θυμηθείτε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Για υποσπαδία, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Μήπως το παιδί μου πρέπει να έχουν τη χειρουργική επέμβαση;
 • Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για τη χειρουργική επέμβαση;
 • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή την επέμβαση;
 • Θα μπορούσε το παιδί μου ξεπεράσει αυτή την κατάσταση;
 • Τι θα συμβεί αν δεν έχουν τη χειρουργική επέμβαση;
 • Μπορεί αυτή η κατάσταση να επηρεάσει τη γονιμότητα του γιου μου ή τη σεξουαλική λειτουργία αργότερα στη ζωή τους;
 • Αν κάνω άλλο παιδί, ποιες είναι οι πιθανότητες ότι αυτό μπορεί να συμβεί και πάλι;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Είναι επίσης μια καλή ιδέα να είναι προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε απορία γιατρό του γιου σας μπορεί να ζητήσει. Για υποσπαδία, αυτός ή αυτή μπορεί να ρωτήσει:

 • Η καμπύλη του πέους του γιου σας προς τα κάτω κατά τη διάρκεια της στύσης;
 • Έχετε παρατηρήσει οποιαδήποτε ανώμαλη ψεκασμός όταν ο γιος σας ουρεί; (Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση σε ένα βρέφος.)

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός ο γιος σας μπορεί να διαγνωστεί ο υποσπαδίας με βάση τη φυσική εξέταση.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χειρουργική επέμβαση για την επανατοποθέτηση της άνοιγμα της ουρήθρας και, εάν είναι αναγκαίο, ισιώσει τον άξονα του πέους.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης
Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ένα παιδιατρικό χειρουργός ουρολογία χρησιμοποιεί μοσχεύματα ιστού από την ακροποσθία ή από το εσωτερικό του στόματος για την ανακατασκευή του ουροποιητικού κανάλι στη σωστή θέση, τη διόρθωση των υποσπαδία. Η επέμβαση συνήθως διαρκεί από 90 λεπτά έως τρεις ώρες και γίνεται ενώ το παιδί είναι αναίσθητο (γενική αναισθησία). Σπάνια, η επισκευή μπορεί να απαιτεί δύο ή περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις.

Όταν η χειρουργική επέμβαση εκτελείται
Η χειρουργική επέμβαση είναι καλύτερο να γίνεται σε νεαρή ηλικία - συνήθως μεταξύ των ηλικιών 4 και 12 μηνών. Σε γενικές γραμμές, το προγενέστερο η χειρουργική επέμβαση γίνεται, τόσο λιγότερο τραυματική για το παιδί. Όμως, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Τα βρέφη δεν πρέπει να περιτομή πριν από τη διαδικασία, επειδή ο ιστός ακροποσθία μπορεί να απαιτηθεί για τη χειρουργική επέμβαση.

Επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης
Στις περισσότερες περιπτώσεις, χειρουργικά αποτελέσματα επιδιόρθωσης σε ένα πέος με φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική λειτουργία και την εμφάνιση και δεν μελλοντικά προβλήματα. Ωστόσο, σε ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων, μια τρύπα (συρίγγιο), ή ουλές μπορεί να αναπτυχθεί κατά μήκος της κάτω πλευράς του πέους, όπου το νέο κανάλι ούρων δημιουργήθηκε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή ούρων και απαιτούν πρόσθετη χειρουργική επέμβαση για την επισκευή.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Μπορεί να είναι δύσκολο και τρομακτικό να μάθει ότι ο γιος σας έχει υποσπαδία και πιθανόν θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Μην διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό του παιδιού σας τυχόν ερωτήσεις που έχετε, και, ει δυνατόν, να έχουν ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο σας για υποστήριξη κατά την ημέρα της επέμβασης. Τα καλά νέα είναι ότι η χειρουργική επέμβαση για την υποσπαδία είναι συνήθως ιδιαίτερα επιτυχημένη, και πολύ μικρό παιδί σας πιθανότατα δεν θα υπενθυμίσει την επέμβαση.