Κατάψυξη ωαρίων

Ορισμός

Κατάψυξη ωαρίων, επίσης γνωστή ως ώριμη κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για να διατηρήσει την αναπαραγωγική δυνατότητα της γυναίκας.

Τα αυγά συλλέγονται από τις ωοθήκες σας, κατεψυγμένα μη γονιμοποιημένα και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Μια παγωμένη αυγό μπορεί να αποψυχθεί, σε συνδυασμό με το σπέρμα στο εργαστήριο και να εμφυτευθούν στη μήτρα σας (in vitro γονιμοποίηση).

Ωστόσο, μόνο ένα μικρό μέρος των αυγών που έχουν παγώσει, ξεπαγώσει και να εμφυτεύονται ως αποτέλεσμα την γέννηση ενός μωρού. Κατάψυξη ωαρίων μπορεί επίσης να είναι ακριβό.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς λειτουργεί αυγό κατάψυξη, τους πιθανούς κινδύνους και κατά πόσον αυτή η μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας είναι κατάλληλο για εσάς.

Γιατί το κάνει

Κατάψυξη ωαρίων θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, αν δεν είστε έτοιμοι να μείνετε έγκυος τώρα, αλλά θέλουμε να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος ή να έχουν ένα βιολογικό παιδί στο μέλλον.

Σε αντίθεση με το γονιμοποιημένο ωάριο κατάψυξη (κρυοσυντήρηση εμβρύων), η κατάψυξη ωαρίων δεν απαιτεί τη συμμετοχή συνεργάτη αρσενικό ή τη χρήση ενός δότη σπέρματος, επειδή τα αυγά δεν θα πρέπει να γονιμοποιηθούν πριν από όπου και αν παγώσει. Ακριβώς όπως με την κατάψυξη εμβρύων, ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα φάρμακα γονιμότητας για την πρόκληση ωορρηξίας έτσι ώστε θα παράγουν πολλαπλά αυγά για ανάκτηση.

Θα μπορούσε να εξετάσει κατάψυξη ωαρίων, εάν:

 • Είστε έτοιμοι να υποβληθούν σε θεραπεία του καρκίνου Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο -. Όπως η ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία - μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα σας. Κατάψυξη ωαρίων πριν από τη θεραπεία μπορεί να σας επιτρέψει να έχετε τα βιολογικά παιδιά σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
 • Είσαι που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Εάν ο σύντροφός σας δεν είναι σε θέση να παράγει επαρκή σπέρμα την ημέρα που έχουν τα αυγά σας ανακτηθεί, κατάψυξη ωαρίων ενδέχεται να χρειαστούν. Όταν υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, μερικοί άνθρωποι προτιμούν κατάψυξη ωαρίων για κατάψυξη εμβρύων για θρησκευτικούς ή ηθικούς λόγους.

Κατάψυξη ωαρίων θα μπορούσε να είναι ελκυστική, αν έχετε απορίες σχετικά με την ηλικία που σχετίζονται με υπογονιμότητα, αλλά η μέθοδος δεν συνιστάται για το σκοπό αυτό λόγω των κινδύνων, του κόστους και της περιορισμένης ποσοστά επιτυχίας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα αυγά σας να προσπαθήσουν να συλλάβουν ένα βιολογικό παιδί με το σπέρμα από έναν εταίρο ή έναν δότη σπέρματος. Ένας δότης μπορεί να είναι γνωστή ή ανώνυμα. Το έμβρυο μπορεί επίσης να εμφυτεύεται στη μήτρα της κύησης φορέα.

Κίνδυνοι

Κατάψυξη ωαρίων ενέχει διάφορους κινδύνους, όπως οι εξής:

 • . Προϋποθέσεις που σχετίζονται με τη χρήση των φαρμάκων γονιμότητας Σπάνια, χρήση ενέσιμων φαρμάκων γονιμότητας, όπως η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG), για την πρόκληση ωορρηξίας μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών - κατά την οποία οι ωοθήκες σας γίνει πρησμένο και επώδυνη αμέσως μετά την ωορρηξία ή την ωοληψία. Τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν ήπιο κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, ναυτία, εμετό και διάρροια. Ακόμα πιο σπάνια, είναι δυνατόν να αναπτύξει μια πιο σοβαρή μορφή του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών, που μπορεί επίσης να προκαλέσει ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους και δυσκολία στην αναπνοή.
 • Αυγό επιπλοκές διαδικασία ανάκτησης. Σπάνια, η χρήση μιας βελόνας αναρρόφησης για την ανάκτηση των αυγών προκαλεί αιμορραγία, λοίμωξη, ή βλάβη του εντέρου, της ουροδόχου κύστης ή ένα αιμοφόρο αγγείο. Κίνδυνοι που σχετίζονται με τη γενική αναισθησία - τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ορισμένες διαδικασίες ωοληψία - επίσης, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανησυχία.
 • Συναισθηματική κινδύνους. Κατάψυξη ωαρίων μπορεί να προσφέρει ψεύτικες ελπίδες. Η διαδικασία, σε συνδυασμό με in vitro γονιμοποίηση, έχει ένα περιορισμένο ποσοστό επιτυχίας.

Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα αυγά σας να μείνετε έγκυος ή να έχουν ένα βιολογικό παιδί, ο κίνδυνος αποβολής θα πρέπει να βασίζονται κατά κύριο λόγο στην ηλικία σας κατά τη στιγμή της ωοληψία.

Περιορισμένη έρευνα δεν έχει δείξει μια αύξηση του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών για τα μωρά που γεννήθηκαν ως αποτέλεσμα της κατάψυξη ωαρίων. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια της κατάψυξη ωαρίων.

Πώς να προετοιμαστείτε

Εάν σκέφτεστε την κατάψυξη αυγά σας, ψάξτε για μια κλινική γονιμότητας με πείρα στον τομέα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και την Εταιρία Τεχνολογίας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής παροχή πληροφοριών σε απευθείας σύνδεση σχετικά με τις επιμέρους εγκυμοσύνη ΗΠΑ κλινικές γονιμότητας και ζωντανά ποσοστά γεννήσεων - αν και τα δεδομένα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη χρησιμοποιώντας κατεψυγμένα αυγών είναι περιορισμένη. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι το ποσοστό επιτυχίας μιας κλινικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι οι ηλικίες των ασθενών.

Εάν το βάρος της κατάψυξη ωαρίων είναι μια ανησυχία, να ζητήσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες που σχετίζονται με κάθε βήμα της διαδικασίας και τα ετήσια τέλη αποθήκευσης.

Κατάψυξη ωαρίων. Είστε έτοιμοι να υποβληθούν σε θεραπεία του καρκίνου.
Κατάψυξη ωαρίων. Είστε έτοιμοι να υποβληθούν σε θεραπεία του καρκίνου.

Πριν αρχίσει το αυγό-κατάψυξη, θα χρειαστεί πιθανόν προβολές, όπως οι εξής:

 • Ωοθηκών δοκιμές αποθεματικό. Για τον προσδιορισμό της ποσότητας και της ποιότητας των αυγών σας, ο γιατρός σας μπορεί να δοκιμάσει τη συγκέντρωση των ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) στο αίμα σας την ημέρα τρεις του εμμηνορροϊκού κύκλου σας. Τα αποτελέσματα των δοκιμών μπορεί να βοηθήσει να προβλέψει πώς οι ωοθήκες σας θα αποκριθεί στο φάρμακο γονιμότητας.
 • Μολυσματικές ανίχνευσης της νόσου. Θα πρέπει να ελέγχονται για ορισμένα λοιμώδη νοσήματα, όπως το HIV. Είναι δυνητικά μολυσματικά αβγά αποθηκεύονται με διαφορετικό τρόπο από ό, τι τα άλλα αυγά.

Πριν προχωρήσουμε μπροστά με κατάψυξη ωαρίων, θεωρούν σημαντικά ζητήματα, όπως οι εξής:

 • Πότε σκοπεύετε να μείνετε έγκυος; Ζυγίστε την πιθανότητα ότι θα είστε σε θέση να μείνετε έγκυος σε αυτή την ηλικία κατά την πιθανότητα μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης με τη χρήση των αυγών που έχουν καταψυχθεί.
 • Πόσα αυγά θα θέλατε να παγώσει; γονιμότητας περισσότεροι εμπειρογνώμονες συστήνουν πάγωμα συνολικά 20 έως 30 αυγά και απόψυξη έξι έως οκτώ αυγά για κάθε προσπάθεια εγκυμοσύνης, ανάλογα με την ηλικία σας και την ποιότητα των αυγών. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε διέγερση των ωοθηκών - κατά την οποία κάνετε την ένεση φαρμάκων για τη διέγερση των ωοθηκών σας - πάνω από μία φορά.
 • Τι θα κάνετε με τα αχρησιμοποίητα αυγά; Ίσως να είναι σε θέση να δωρίσουν αχρησιμοποίητο κατεψυγμένα αυγά σε ένα ζευγάρι ή μια ερευνητική εγκατάσταση. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να απορρίψει το αχρησιμοποίητο αυγά.

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Κατάψυξη ωαρίων έχει πολλαπλά στάδια - πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, ωοληψία και την κατάψυξη.

Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας
Κατά την έναρξη της έμμηνου κύκλου σας, θα αρχίσετε τη θεραπεία με συνθετικές ορμόνες για να τονώσει σας ωοθήκες να παράγουν πολλαπλά αυγά - και όχι το ένα ωάριο που συνήθως αναπτύσσεται κάθε μήνα. Πολλά διαφορετικά φάρμακα μπορεί να χρειαστούν, όπως οι εξής:

 • Φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών. Τη διέγερση των ωοθηκών σας, μπορείτε να κάνετε την ένεση φάρμακα, όπως ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FOLLISTIM Aq, Bravelle) ή ανθρώπινης εμμηνοπαυσιακής γοναδοτροπίνης (Menopur).
 • Τα φάρμακα για την πρόληψη της πρόωρης ωορρηξίας. Για την πρόληψη της πρόωρης ωορρηξίας, ίσως έγχυση φαρμάκου, όπως γοναδοτροπίνη-απελευθερώνοντας ορμόνης αγωνιστή (Lupron) ή γοναδοτροπίνη-απελευθερώνοντας ανταγωνιστή της ορμόνης (Cetrotide).

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει πιθανότατα κολπικό υπερηχογράφημα - μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα του στο εσωτερικό των ωοθηκών σας - να παρακολουθεί την ανάπτυξη του υγρού-γεμάτο κύστεις των ωοθηκών, όπου ωριμάζουν τα αυγά (θύλακες). Οι εξετάσεις αίματος, επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τη μέτρηση απάντησή σας σε διέγερση των ωοθηκών φάρμακα. Τα επίπεδα των οιστρογόνων κατά κανόνα αυξάνονται ως θύλακες ανάπτυξη και τα επίπεδα προγεστερόνης παραμένουν χαμηλά παρά μόνο μετά την ωορρηξία.

Όταν τα ωοθυλάκια είναι έτοιμα για ωοληψία - συνήθως μετά από οκτώ έως 14 ημέρες - ενέσεις HCG (Pregnyl, Ovidrel) ή άλλα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τα αυγά ωριμάζουν.

Ωοληψία
Ωοληψία γίνεται υπό καταστολή, συνήθως στο γραφείο του γιατρού σας ή κλινική. Μια κοινή προσέγγιση είναι διακολπικό υπερηχογράφημα φιλοδοξία. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ένας καθετήρας υπερήχων εισάγεται στον κόλπο σας να εντοπίσει τα θυλάκια. Μια βελόνα οδηγείται κατόπιν διαμέσου του κόλπου και σε ένα θύλακα. Μία συσκευή αναρρόφησης συνδεδεμένη με τη βελόνα χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση του ωαρίου από το θυλάκιο. Πολλαπλά αυγά μπορούν να αφαιρεθούν από τα ωοθυλάκια σε περίπου 30 λεπτά.

Μετά την ωοληψία, μπορείτε να βιώσετε κράμπες. Συναισθήματα πληρότητας ή πίεσης μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες, επειδή οι ωοθήκες σας παραμένουν διευρυμένη.

Αν οι ωοθήκες σας δεν είναι προσβάσιμα μέσω διακολπικό υπερηχογράφημα, η τοποθέτηση της βελόνας μπορεί να καθοδηγείται με λαπαροσκόπηση - μια διαδικασία στην οποία ένα λεπτό εργαλείο προβολής (λαπαροσκόπιο) εισάγεται μέσω μιας μικροσκοπικής τομής κοντά στον ομφαλό σας.

Είσαι που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι όροι που σχετίζονται με τη χρήση των φαρμάκων γονιμότητας.
Είσαι που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι όροι που σχετίζονται με τη χρήση των φαρμάκων γονιμότητας.

Πάγωμα
Λίγο μετά τη συγκομιδή μη γονιμοποιημένα αυγά σας, όπου και αν ψύχονται σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν για να σταματήσει όλη τη βιολογική δράση και τη διατήρησή τους για μελλοντική χρήση. Το μακιγιάζ της ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο καθιστά πιο δύσκολο να παγώσει και να οδηγήσει σε μια επιτυχή εγκυμοσύνη από ό, τι κάνει το μακιγιάζ της ένα γονιμοποιημένο ωάριο (έμβρυο). Ως αποτέλεσμα, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας μπορεί να ισχύουν ειδικές τεχνικές, όπως οι εξής:

 • Χρήση cryoprotectants. Οι ουσίες αυτές βοηθούν να αποτρέψει τα αυγά από τη διαμόρφωση επιβλαβείς ενδοκυτταρική κρυστάλλους πάγου κατά την κατάψυξη.
 • Slow-πάγωμα μέθοδο. Σε αυτή τη μέθοδο, οι προγραμματιζόμενες καταψύκτες που χρησιμοποιούνται για να παγώσει τα αυγά σιγά-σιγά και να τους αποτρέψει από τη διαμόρφωση ενδοκυτταρική κρυστάλλους πάγου. Μια αργή-πάγωμα μέθοδος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των αυγών από πιθανή έκθεση σε τοξίνες στα κρυοπροστατευτικά. Σε αυτή την εφαρμογή, οι χαμηλές συγκεντρώσεις κρυοπροστατευτικών χρησιμοποιείται αρχικά. Καθώς η θερμοκρασία μειώνεται σταδιακά και μεταβολικές πτώση Τα αυγά »τιμές, υψηλότερες συγκεντρώσεις κρυοπροστατευτικών που χρησιμοποιούνται.
 • Υαλοποίησης. Σε αυτή τη μέθοδο, οι υψηλές αρχικές συγκεντρώσεις κρυοπροστατευτικών χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ψύξη έτσι ώστε η ταχεία ενδοκυτταρική κρύσταλλοι πάγου δεν έχουν χρόνο για να σχηματίσει.

Μετά τη διαδικασία
Συνήθως, μπορείτε να επαναλάβει τις συνήθεις δραστηριότητες εντός μιας εβδομάδας από την ωοληψία. Αποφύγετε την σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις για την πρόληψη της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν έχετε:

 • Μια πυρετό υψηλότερο από 101,5 F (38.6 C)
 • Σοβαρό κοιλιακό άλγος
 • Η αύξηση του βάρους πάνω από 2 λίβρες (0,9 kg) σε 24 ώρες
 • Βαριά κολπική αιμορραγία - συμπληρώνοντας πάνω από δύο μαξιλάρια μία ώρα
 • Δυσκολία στην ούρηση

Αποτελέσματα

Όταν επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα αυγά σας, θα πρέπει να αποψυχθούν, γονιμοποιούνται με το σπέρμα στο εργαστήριο και εμφυτεύονται σε σας ή μήτρα μιας κύησης μεταφορέα.

Ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας μπορεί να συστήσει τη χρήση μιας τεχνικής που ονομάζεται γονιμοποίηση ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI). Στην ICSI, ένα μόνο υγιές σπέρμα εγχέεται άμεσα σε κάθε ώριμο ωάριο.

Περίπου το 75 με 80 τοις εκατό των αυγών επιβιώσει κατάψυξη και απόψυξη, και ένα παρόμοιο ποσό θα γονιμοποιηθούν με επιτυχία. Οι πιθανότητες να μείνουν έγκυες μετά την εμφύτευση είναι περίπου 40 με 50 τοις εκατό, ανάλογα με την ηλικία σας κατά τη στιγμή της κατάψυξη ωαρίων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είστε κατά τη στιγμή της κατάψυξη ωαρίων, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα ότι θα έχετε μια ζωντανή τη γέννηση στο μέλλον.

Λάβετε υπόψη ότι τα ποσοστά εγκυμοσύνης μπορεί να είναι χαμηλότερη όταν χρησιμοποιούνται κατεψυγμένα αυγά, σε σύγκριση με φρέσκα ή κατεψυγμένα έμβρυα.