Χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού

Ορισμός

Χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού χρησιμοποιεί ισχυρά φάρμακα για να στοχεύσει και να καταστρέψει ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα καρκίνου του μαστού. Χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού χρησιμοποιείται συχνά μαζί με άλλες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, όπως η χειρουργική επέμβαση. Αλλά χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως κύρια θεραπεία, όταν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι μια επιλογή.

Διάφορα φάρμακα χημειοθεραπείας είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Μαστού φάρμακα χημειοθεραπείας του καρκίνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Η χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσουν περισσότερο και να μειώσει τις πιθανότητές σας να έχουν ο καρκίνος επανέλθει (να επαναληφθεί). Αλλά χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού φέρνει επίσης τον κίνδυνο των παρενεργειών - κάποιες προσωρινές και ήπια, άλλοι πιο σοβαρή ή μόνιμη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι μια καλή επιλογή για σας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Η χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού μπορεί να δοθεί στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Η χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση για πρώιμο καρκίνο του μαστού
Μετά την χειρουργική αφαίρεση του όγκου από το στήθος, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη χημειοθεραπεία για να καταστρέψει οποιοδήποτε υπόλοιπο του καρκίνου και να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου επαναλαμβανόμενα. Αυτό είναι γνωστό ως επικουρική χημειοθεραπεία.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επικουρική χημειοθεραπεία, αν έχετε υψηλό κίνδυνο του καρκίνου επανεμφανιστούν ή να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματός σας (μετάσταση), ακόμη και αν δεν υπάρχει καμία απόδειξη του καρκίνου μετά τη χειρουργική επέμβαση. Θα μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μετάστασης αν τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται σε λεμφαδένες κοντά στο στήθος με τον όγκο. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το πόσο η χημειοθεραπεία θα μειώσει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου, και εάν αυτή η μείωση του κινδύνου αξίζει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Επίσης, συζητήστε με το γιατρό σας άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η ορμόνη-blocking θεραπεία, αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματική στην περίπτωσή σας.

Η χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση για πρώιμο καρκίνο του μαστού
Μερικές γυναίκες με καρκίνο του μαστού λαμβάνουν χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση (εισαγωγική θεραπεία), γενικά να συρρικνωθεί μεγάλους όγκους και να επιτρέψει στον χειρουργό την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για πλήρη αφαίρεση του όγκου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εισαγωγική θεραπεία επιτρέπει επίσης στο χειρουργό να αφαιρέσει μόνο τον όγκο, παρά το σύνολο του μαστού.

Η χημειοθεραπεία ως κύρια θεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού
Αν ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας και η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή, η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύρια θεραπεία. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη θεραπεία με ορμόνη ή στοχευμένη θεραπεία, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου του μαστού που έχετε. Χημειοθεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού είναι γενικά παρηγορητική χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει ο κύριος στόχος της είναι η βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας της ζωής και όχι να θεραπεύσει την ασθένεια. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις, όμως, η χημειοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε συνολική διαγραφή του καρκίνου.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού. Η χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση για πρώιμο καρκίνο του μαστού.
Χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού. Η χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση για πρώιμο καρκίνο του μαστού.

Εμπειρία κάθε γυναίκας με παρενέργειες χημειοθεραπείας είναι διαφορετικό, εν μέρει, οφείλεται σε διαφορές μεταξύ των φαρμάκων και δοσολογίες και εν μέρει λόγω της μοναδικής αντίδραση του σώματος σε αυτά τα φάρμακα. Οι περισσότερες παρενέργειες είναι προσωρινές και υποχωρούν μόλις η θεραπεία έχει τελειώσει. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η χημειοθεραπεία μπορεί να έχει μακροχρόνια ή ακόμη και μόνιμες επιπτώσεις.

Οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες
Κατά τη διαδικασία της θανάτωσης των κυττάρων του καρκίνου, φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί επίσης να βλάψει άλλα ταχέως διαιρούμενα υγιή κύτταρα, όπως αυτά στα θυλάκια τρίχας, μυελού των οστών και της πεπτικής οδού. Τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Η τριχόπτωση
 • Απώλεια της όρεξης
 • Εμετός
 • Διάρροια
 • Έλκη στο στόμα
 • Κόπωση (λόγω λιγότερων ερυθρά αιμοσφαίρια)
 • Αυξημένος κίνδυνος μώλωπες ή αιμορραγία (λόγω λιγότερων αιμοπεταλίων κύτταρα που βοηθούν στην πήξη του αίματος)
 • Η αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις (λόγω λιγότερων λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων)

Διάφορα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη μείωση της ναυτίας και του εμέτου που προκαλείται από χημειοθεραπεία. Επιπλέον, οι γιατροί μπορεί να προσαρμόσει Μερικές φορές η δόση ή το χρονοδιάγραμμα των φαρμάκων χημειοθεραπείας για να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες. Εάν η χημειοθεραπεία έχει βλάψει την καταπολέμηση της λοίμωξης των κυττάρων του αίματός σας, ο γιατρός μπορεί να προσαρμόσει τη δόση της χημειοθεραπείας σας ή μπορεί να προσθέσει φάρμακα που βοηθούν μυελό των οστών σας να ανακάμψει πιο γρήγορα. Οι περισσότερες παρενέργειες δεν διαρκούν πολύ.

Μακροπρόθεσμες παρενέργειες
Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες παρενέργειες, όπως οι εξής:

 • Υπογονιμότητα. Μία παρενέργεια που δεν μπορεί να πάει μακριά είναι η υπογονιμότητα, η οποία μερικές φορές οδηγεί από τη χημειοθεραπεία. Μερικά αντι-καρκίνου ωοθηκών ζημία των ναρκωτικών, ώστε να αδυνατούν να παράγουν ορμόνες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τυπικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και η κολπική ξηρότητα. Έμμηνο ρύση μπορεί να γίνει ακανόνιστη ή σταματήσει (αμηνόρροια). Εάν η ωορρηξία σταματά, η εγκυμοσύνη γίνεται αδύνατη.

  Εάν συνεχίσετε να έχω περίοδο, μπορείτε ακόμα να είναι σε θέση να μείνετε έγκυος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αλλά επειδή οι επιδράσεις της χημειοθεραπείας είναι επικίνδυνες για το έμβρυο, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές ελέγχου των γεννήσεων πριν την έναρξη της θεραπείας.

 • Βλάβη των νεύρων (νευροπάθεια). Πολλά φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να επηρεάσει απολήξεις των νεύρων στα χέρια και τα πόδια σας, που οδηγεί σε αισθήματα μουδιάσματος, πόνος, κάψιμο ή τσούξιμο, ευαισθησία στο κρύο ή στη ζέστη, ή αδυναμία στα άκρα σας. Αυτές οι παρενέργειες που συχνά υποχωρούν μετά την επεξεργασία έχει τελειώσει, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι μακράς διαρκείας.
 • Οστεοπόρωση. Οι γυναίκες που βιώνουν την εμμηνόπαυση νωρίς λόγω της χημειοθεραπείας μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο από το κόκαλο-αραίωμα οστεοπόρωση κατάσταση. Είναι γενικά συνιστάται ότι οι γυναίκες αυτές έχουν περιοδικές εξετάσεις οστικής πυκνότητας και μπορεί να εξετάζει θεραπείες για την πρόληψη της οστικής απώλειας.
 • Γνωστική λειτουργία. "Χημειο εγκέφαλο», «ομίχλη χημειο» και «μνήμη χημειο» είναι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν λίγο γνωστά βραχυπρόθεσμα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης που συμβαίνουν μετά τη χημειοθεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα προβλήματα υποχωρούν μέσα σε λίγα χρόνια.
 • Καρδιακή βλάβη Όταν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε υψηλές δόσεις, ορισμένα φάρμακα -. Όπως η δοξορουβικίνη (αδριαμυκίνη), επιρουβικίνη (Ellence) και άλλοι - μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη της καρδιάς.
 • Λευχαιμία. Σπανίως, η χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού προκαλεί μια δευτερεύουσα καρκίνου, όπως ο καρκίνος των κυττάρων του αίματος (λευχαιμία).

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες
Αισθήματα φόβου, θλίψης και απομόνωσης μπορεί να περιπλέξει τις φυσικές παρενέργειες της χημειοθεραπείας, τόσο κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία. Στην πραγματικότητα, μερικές γυναίκες είναι απροσδόκητα λυπηρό μετά το πέρας της θεραπείας. Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού έχουν τακτική επαφή και υποστήριξη από ογκολόγους και νοσηλευτές. Συμμετέχουν όλοι εργάζονται προς τον ίδιο στόχο - την ολοκλήρωση της θεραπείας με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα - έτσι υπάρχει μια κοινή αίσθηση του σκοπού. Όταν τελείωσε, μερικές γυναίκες αισθάνονται σαν να έχετε μείνει μόνη της, χωρίς κανείς να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην κανονική ζωή ή ασχολούνται με τους φόβους της υποτροπής του καρκίνου του μαστού. Μπορεί να βοηθήσει να μιλήσετε με κάποιον που ήταν στην ίδια κατάσταση. Σύνδεση με άλλους μέσω ενός καρκίνου-επιζών hot line, υποστηρίζει ομάδα ή online κοινότητα.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να περάσει μέσα από πολλά βήματα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη χημειοθεραπεία.

Η χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση για. Η χημειοθεραπεία ως κύρια θεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού.
Η χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση για. Η χημειοθεραπεία ως κύρια θεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού.

Αξιολογήσει το πιθανό όφελος της χημειοθεραπείας
Ο γιατρός σας θεωρεί ότι μια σειρά από παράγοντες για να καθορίσει εάν και τι είδους χημειοθεραπεία θα είναι προς όφελος σας. Το υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής ή μετάστασης, το πιο πιθανό χημειοθεραπεία θα είναι επωφελής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα χαρακτηριστικά του καρκίνου του μαστού μπορεί η ίδια να προτείνει άλλες περισσότερο ευεργετικές θεραπείες. Συζητήστε τα δικά τους στόχους της θεραπείας και τις προτιμήσεις σας με το γιατρό σας. Παράγοντες που θεωρούνται συνήθως περιλαμβάνουν:

 • Το μέγεθος του όγκου και βαθμό. Όσο πιο προηγμένη ο όγκος, τόσο πιο πιθανό χημειοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη για την καταστροφή τυχόν αδέσποτα καρκινικά κύτταρα.
 • Κατάσταση των λεμφαδένων. Εάν τα κύτταρα καρκίνου του μαστού βρέθηκαν σε λεμφαδένες σας κατά τη διάρκεια ή πριν από την επέμβαση, αυτό είναι μια ένδειξη ενός υψηλότερο κίνδυνο μετάστασης και έτσι μια ένδειξη για τη χημειοθεραπεία.
 • Ηλικία. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο καρκίνος του μαστού που εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία είναι πιο επιθετική από ό, τι είναι ο καρκίνος του μαστού που αναπτύσσεται αργότερα στη ζωή. Έτσι, οι γιατροί μπορούν να επιλέξουν για την επικουρική χημειοθεραπεία κατά τη θεραπεία νεότερες γυναίκες να μειώσετε τις πιθανότητες του καρκίνου εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές του σώματος.
 • Προηγούμενες θεραπείες. Είτε είχατε χημειοθεραπεία πριν μπορεί να επηρεάσει την θεραπευτική αγωγή σας.
 • Χρόνια προβλήματα υγείας. Ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια ή διαβήτη, μπορεί να επηρεάσει την επιλογή σας των φαρμάκων χημειοθεραπείας.
 • Ορμονική κατάσταση Εάν ο καρκίνος του στήθους σας είναι ευαίσθητη στην οιστρογόνων ορμονών (ER) και προγεστερόνης (PR), ορμονοθεραπεία -. Με φάρμακα όπως η ταμοξιφαίνη, fulvestrant (Faslodex) ή αναστολείς της αρωματάσης (Arimidex, η λετροζόλη, Aromasin) - μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για μετα-χειρουργική θεραπεία ανοσοενισχυτικό ή μπορούν να θεωρηθούν σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.
 • . Εάν η κατάσταση του HER2 καρκίνο του μαστού σας παράγει (εκφράζει) πάρα πολύ από μια αυξητικών πρωτεΐνη γνωστή ως ανθρώπινο υποδοχέα του αυξητικού παράγοντα 2 (HER2), ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα που στοχεύουν ειδικά αυτήν την πρωτεΐνη - trastuzumab (Herceptin), λαπατινίμπη (Tykerb) - σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.
 • Γενετικό προφίλ. Για ορισμένους τύπους καρκίνου του μαστού, ορισμένοι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν γενετικές εξετάσεις (Oncotype DX, Το Mamma Print) του ιστού από τον όγκο να μάθουν γενετικά μοτίβα που μπορεί να βοηθήσει να προβλέψει τον κίνδυνο της υποτροπής. Οι δοκιμές αυτές εξακολουθούν να θεωρούνται πειραματικές από κάποιους.

Πάρτε μέτρα για να βελτιώσει τη γενική υγεία σας
Επειδή η χημειοθεραπεία, ανά πάσα στιγμή μπορεί να επηρεάσει ταχέως αναπτυσσόμενη υγιή κύτταρα, όπως τα λευκά κύτταρα του αίματος σας τα αιμοπετάλια και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, βοηθά να είναι όσο το δυνατόν υγιέστερο πριν αρχίσετε τη θεραπεία, για να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες του. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να βελτιστοποιήσουν τη συνολική υγεία σας:

 • Πάρτε την αφθονία του υπολοίπου.
 • Φάτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
 • Ελαχιστοποίηση άγχος.
 • Αποφύγετε λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις συνιστώμενες εμβολιασμούς, συμπεριλαμβανομένων των ετήσιων εμβολίων γρίπης.
 • Δείτε τον οδοντίατρό σας για οποιαδήποτε σημάδια της μόλυνσης στα δόντια ή τα ούλα σας.
 • Υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τη λειτουργία του ήπατος και τη διεξαγωγή εξετάσεων για να ελέγξουν την καρδιά σας. Εάν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα, ο γιατρός σας μπορεί να καθυστερήσει τη θεραπεία σας ή επιλέξτε ένα φάρμακο χημειοθεραπείας και η δοσολογία που είναι ασφαλέστερο για σας.

Σχέδιο μπροστά για παρενέργειες
Ρωτήστε το γιατρό σας τι παρενέργειες που μπορείτε να περιμένετε κατά τη διάρκεια και μετά τη χημειοθεραπεία, και να κάνει τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, εάν η θεραπεία με χημειοθεραπεία θα προκαλέσει στειρότητα, μπορεί να θέλετε να αποθηκεύσετε το σπέρμα ή γονιμοποιημένων ωαρίων για μελλοντική χρήση. Εάν η χημειοθεραπεία σας θα προκαλέσει απώλεια μαλλιών, να εξετάσει τον προγραμματισμό για μια περούκα ή κάλυμμα της κεφαλής.

Κάνετε τις ρυθμίσεις για τη βοήθεια στο σπίτι και στην εργασία
Οι περισσότεροι χημειοθεραπεία δίνεται σε μια κλινική εξωτερικών ασθενών, το οποίο σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να συνεχίσουν να εργάζονται και να κάνουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει πόσο η χημειοθεραπεία θα επηρεάσει τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα αισθανθείτε. Σχέδιο μπροστά ζητώντας από την εργασία ή να βοηθήσει γύρω από το σπίτι για τις πρώτες λίγες ημέρες μετά τη θεραπεία. Αν θα είναι στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, να προβεί σε ρυθμίσεις για να πάρει άδεια από την εργασία, και να βρείτε ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας για τη φροντίδα των παιδιών, τα κατοικίδια ζώα ή το σπίτι σας.

Ενημερώστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε
Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει για τυχόν φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών συμπληρωμάτων, βιταμινών ή over-the-counter φάρμακα. Αυτά μπορεί να έχουν επίδραση στον τρόπο με τα φάρμακα χημειοθεραπείας εργασία. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει εναλλακτικά φάρμακα ή δεν λαμβάνουν τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα για μια περίοδο πριν ή μετά από μια συνεδρία χημειοθεραπείας.

Η ημέρα της αγωγής
Ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας θα σας αφήσει να ξέρετε τι μπορείτε και δεν μπορείτε να φάτε ή να πιείτε την ημέρα της συνεδρίασης χημειο σας. Μπορεί να βοηθήσει να λάβει ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί σας για τη σύνοδο της θεραπείας, για την υποστήριξη και τη συντροφικότητα.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Ο χρόνος και η συχνότητα των συνεδριών χημειοθεραπείας
Χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού δίνεται συνήθως πάνω από τρεις έως έξι μήνες, με τρεις κύκλους εβδομάδων. Για παράδειγμα, αν είχατε τη χημειοθεραπεία σήμερα, μπορείτε να λάβετε την επόμενη θεραπεία σε τρεις εβδομάδες, επιτρέποντάς σας μια περίοδος ανάκαμψης μεταξύ των θεραπειών. Αν έχετε προχωρημένο καρκίνο του μαστού, η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί πέραν των έξι μηνών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει κύκλους χημειοθεραπείας που είναι πιο κοντά μεταξύ τους, όπως κάθε δύο εβδομάδες (δόση-πυκνά χημειοθεραπεία) αντί για τρία. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο έντονες παρενέργειες.

Επικουρική χημειοθεραπεία συνήθως αρχίζει δύο έως έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Κοινή συνδυασμούς φαρμάκων
Υπάρχει μια σειρά από χημειοθεραπεία διαθέσιμα φάρμακα. Επειδή κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, οι γιατροί ειδικά ορισμένα είδη και οι δόσεις των φαρμάκων (σχήματα) - συχνά ένας συνδυασμός των φαρμάκων χημειοθεραπείας - τον τύπο της γυναίκας του καρκίνου του μαστού και προσωπικό ιατρικό ιστορικό της. Σε γενικές γραμμές, σχήματα χημειοθεραπείας εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

 • Βασιζόμενη σε ανθρακυκλίνες σχήματα. Ανθρακυκλίνες είναι αντι-όγκου αντιβιοτικά που λειτουργούν σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής των κυττάρων. Είναι ευρέως χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ανθρακυκλίνες doxorubicin, epirubicin και ιδαρουβικίνη (Idamycin PFS). Αυτά είναι συχνά συνδυάζονται με άλλα φάρμακα, όπως η κυκλοφωσφαμίδη (Cytoxan) και η φθοριοουρακίλη (5-FU). Ανθρακυκλίνες είναι πιο συχνά συνδέεται με την απώλεια μαλλιών και εμετό, καθώς και ένα μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιακής βλάβης όταν χορηγείται σε υψηλές δόσεις. Εάν έχετε μια υπάρχουσα κατάσταση της καρδιάς, ο γιατρός σας μπορεί να αποφύγει μια βασιζόμενη σε ανθρακυκλίνες σχήμα.
 • Αλκυλιωτικούς παράγοντες. Η κυκλοφωσφαμίδη είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενη από αυτούς τους παράγοντες. Κυκλοφωσφαμίδη εργάζεται για να σταματήσουν τα καρκινικά κύτταρα από την αναπαραγωγή. Είναι συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μια ανθρακυκλίνη, μεθοτρεξάτη (Trexall) ή 5-FU. Μεθοτρεξάτη και 5-FU είναι αντιμεταβολίτες που παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων υποκαθιστώντας βασικά δομικά στοιχεία πρωτεΐνης. Οι υψηλές δόσεις κυκλοφωσφαμίδης ενέχουν κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμίας πολλά χρόνια αργότερα και πιθανή βλάβη της ουροδόχου κύστης.
 • Ταξάνες. Ταξάνια (Taxol, Taxotere) αναστέλλουν τη μίτωση, η φάση σε έναν κύκλο κυττάρου όπου το κύτταρο χωρίζεται στα δύο. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων. Ταξάνια είναι μερικά από τα πιο πρόσφατα φάρμακα χημειοθεραπείας. Είναι συχνά προστίθενται σε μια βασιζόμενη σε ανθρακυκλίνες σχήμα για να αυξήσει το συνολικό όφελος επιβίωσης. Ταξάνια τείνουν να προκαλούν λιγότερες παρενέργειες, όπως ναυτία και έμετο, αλλά συνδέονται με νευρική βλάβη σε υψηλές δόσεις.

Σε περίπτωση που η χημειοθεραπεία δίνεται
Οι Χημειοθεραπεία συνεδρίες συνήθως δίνεται σε μια βάση εξωτερικών ασθενών. Οι περισσότερες συνεδρίες χημειοθεραπείας του καρκίνου του μαστού λαμβάνουν χώρα σε ένα από αυτά τα μέρη:

 • Το γραφείο ενός γιατρού
 • Μια μονάδα εξωτερικών ασθενών σε ένα νοσοκομείο ή κλινική

Πώς χημειοθεραπεία δίνεται
Χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορεί να δοθεί σε μια ποικιλία τρόπων, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών που λαμβάνουν στο σπίτι. Αλλά τις περισσότερες φορές από όπου και αν δίνονται με ένεση σε μία φλέβα (ενδοφλεβίως ή IV). Αυτό μπορεί να γίνει μέσω:

 • Μια βελόνα IV και το σωλήνα (καθετήρα) στο χέρι ή τον καρπό σας.
 • Μια θύρα καθετήρας εμφυτεύεται στο στήθος σας πριν από τη χημειοθεραπεία αρχή. Αυτή η θύρα παραμένει στη θέση του κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας σας και να εξαλείφει την ανάγκη να βρεθεί μια κατάλληλη φλέβα σε κάθε θεραπευτική συνεδρία.

Μια τυπική συνεδρία χημειοθεραπείας
Δεν είναι όλες οι συνεδρίες χημειοθεραπείας είναι ομοειδή, αλλά μια τυπική συνεδρία μπορεί να ακολουθήσει αυτή τη σειρά:

 • Θα συναντηθεί με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης που είναι χορήγηση χημειοθεραπείας.
 • Θα υποβληθεί σε σύντομη φυσική εξέταση για να ελέγξετε τη θερμοκρασία, παλμό και την αρτηριακή πίεση.
 • Έχετε την ενδοφλέβιος καθετήρας εισάγεται.
 • Έχετε ένα δείγμα αίματος που για μια γενική εξέταση αίματος και άλλες εξετάσεις αίματος.
 • Θα συναντηθεί με τον γιατρό σας για να επανεξετάσει το αίμα τα αποτελέσματα των δοκιμών και αξιολογεί τη γενική υγεία σας.
 • Ο γιατρός σας διατάσσει την χημειοθεραπεία.
 • Θα λάβετε φάρμακα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως η ναυτία, άγχος ή φλεγμονή.
 • Μπορείτε να λάβουν τα φάρμακα χημειοθεραπείας. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετές ώρες (σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως εάν είστε στο νοσοκομείο, τα φάρμακα μπορεί να δοθεί επί αρκετές ημέρες με συνεχή έγχυση).

Μετά από μια συνεδρία χημειοθεραπείας
Μετά από μία συνεδρία χημειοθεραπείας, μπορείτε να:

 • Έχετε καθετήρα σας αφαιρεθεί.
 • Έχετε ζωτικά σημεία σας ελέγχεται.
 • Επανεξέταση ανεπιθύμητες ενέργειες με το παροχέα υπηρεσιών υγείας σας.
 • Λάβετε συνταγές για τα φάρμακα που μπορείτε να πάρετε στο σπίτι για να βοηθήσουν με τις παρενέργειες.
 • Να συνιστάται να πίνουν πολλά υγρά.
 • Λαμβάνουν οδηγίες για το σωστό χειρισμό των σωματικών υγρών, όπως ούρα, κόπρανα, εμετό, το σπέρμα και κολπικές εκκρίσεις, καθώς αυτά μπορεί να περιέχουν μερικά από τα φάρμακα χημειοθεραπείας για τις επόμενες 48 ώρες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει απλά έξαψη της τουαλέτας δύο φορές μετά τη χρήση.

Μερικές γυναίκες αισθάνονται μια χαρά μετά από μια συνεδρία χημειοθεραπείας και μπορεί να επιστρέψει στο κανονικό πρόγραμμά τους, αλλά άλλοι μπορεί να αισθάνονται παρενέργειες πιο γρήγορα. Μπορεί να θέλετε να μεριμνήσει για κάποιον να σας μεταφέρει στο σπίτι αργότερα, τουλάχιστον για τις πρώτες συνεδρίες, μέχρι να δείτε πώς αισθάνεστε κατόπιν.

Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας
Μετά από μερικές συνεδρίες, μπορεί να είστε σε θέση να προβλέψει με μεγαλύτερη ακρίβεια όταν θα νιώθετε μια χαρά και πότε μπορεί να χρειαστεί να περικόψει τις δραστηριότητες. Σήμανση ημερολόγιό σας ή τη διατήρηση ενός περιοδικού μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε γενική απάντηση σας σε συνεδρίες χημειοθεραπείας και να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε τα γεγονότα αναλόγως.

Μετά το σχέδιο θεραπείας σας στενά είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε το μεγαλύτερο όφελος από τη χημειοθεραπεία σας. Αν οι παρενέργειες γίνει πολύ ενοχλητική, συζητήστε με το γιατρό σας. Είναι πιθανό αυτός ή αυτή θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν τη δόση ή το είδος των φαρμάκων χημειοθεραπείας που λαμβάνετε ή να συνταγογραφήσει άλλα φάρμακα για να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των παρενεργειών.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Αφού ολοκληρώσετε την χημειοθεραπεία, ο γιατρός σας θα προγραμματίσει επισκέψεις παρακολούθησης - συνήθως κάθε τέσσερις έως έξι μήνες αρχικά και στη συνέχεια λιγότερο συχνά όσο περισσότερο παραμένουν καρκίνος-ελεύθερος. Αυτό θα πρέπει να γίνει για να σας παρακολουθεί για μακροπρόθεσμες παρενέργειες και να ελέγξει για υποτροπή του καρκίνου του μαστού. Δοκιμές και διαδικασίες κατά την παρακολούθηση και φροντίδα περιλαμβάνουν:

 • Μια προσεκτική εξέταση του ιατρικού ιστορικού σας, ειδικά σημεία ή συμπτώματα που βιώνουν μετά από χημειοθεραπεία
 • Η φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης του μαστού
 • Ετήσια μαστογραφία
 • Οστική πυκνότητα δοκιμές

Οι δοκιμές, όπως δοκιμές δείκτη όγκου, δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας, σπινθηρογραφήματα οστών και ακτινογραφίες θώρακος γενικά δεν συνιστάται εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη. Οι επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις συνήθως χρειάζονται μόνο όταν η επανάληψη είναι ύποπτο.

Βλέπε επίσης