Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία και η απώλεια μαλλιών: τι να περιμένουμε κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Μάθετε τι να περιμένουμε όταν πρόκειται για την χημειοθεραπεία και την απώλεια μαλλιών. Σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την ενέργειά σας να παραμείνουν υγιείς, αντί να ανησυχείτε για το πώς το βλέπει κανείς.

Μπορεί να μην σκεφτούμε πόσο σημαντικό είναι τα μαλλιά σου είναι μέχρι να το πρόσωπο αυτό χάνει. Και αν έχετε καρκίνο και πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, η πιθανότητα της απώλειας μαλλιών είναι πολύ πραγματική. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αναφέρουν τριχόπτωση ως μία από τις παρενέργειες που φοβούνται περισσότερο, αφού διαγνώστηκε με καρκίνο.

Το αν δεν έχετε απώλεια μαλλιών από τη χημειοθεραπεία σας εξαρτάται κυρίως από το είδος και τη δόση του φαρμάκου που λαμβάνετε. Αλλά αν μπορείτε να διατηρήσετε μια υγιή εικόνα του σώματος μετά την απώλεια των μαλλιών εξαρτάται πολύ από την στάση σας και την υποστήριξη των φίλων και της οικογένειάς σας.

Η χημειοθεραπεία και η απώλεια μαλλιών: γιατί συμβαίνει;

Χημειοθεραπευτικά φάρμακα είναι ισχυρά φάρμακα που επιτίθενται ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα καρκίνου. Δυστυχώς, αυτά τα φάρμακα επιτίθενται και σε άλλες ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα στο σώμα σας - συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στις ρίζες των μαλλιών σας.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών σε όλο το σώμα σας - όχι μόνο στο τριχωτό της κεφαλής σας. Μερικές φορές βλεφαρίδων σας, τα φρύδια, μασχάλη, εφηβαίου και άλλες τρίχες στο σώμα πέφτει επίσης. Μερικά φάρμακα χημειοθεραπείας έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, καθώς και διαφορετικές δόσεις μπορεί να προκαλέσει τίποτα από μια απλή αραίωση για να ολοκληρωθεί φαλάκρα. Συζητήστε με το γιατρό ή το νοσηλευτή σας σχετικά με τα φάρμακα που θα πρέπει να λαμβάνουν. Ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας μπορεί να σας πει τι να περιμένουμε.

Ευτυχώς, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τριχόπτωσης από τη χημειοθεραπεία είναι προσωρινή. Μπορείτε να περιμένετε να αναγεννηθούν τα μαλλιά τρεις σε 10 μήνες μετά τη θεραπεία σας, σας τελειώνει, αν τα μαλλιά σας μπορεί προσωρινά να είναι μια διαφορετική απόχρωση ή την υφή.

Η χημειοθεραπεία και η απώλεια μαλλιών: Τι πρέπει να περιμένουμε;

Μαλλιά αρχίζει συνήθως πέφτει έξω μια έως τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας. Θα μπορούσε να πέσει έξω πολύ γρήγορα σε συστάδες ή σταδιακά. Θα παρατηρήσετε πιθανόν συσσωρεύσεις χαλαρή τρίχα στο μαξιλάρι σας, στην βούρτσα ή χτένα σας, ή στο νεροχύτη σας ή διαρροή ντους. Τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να αισθάνονται προσφορά.

Η απώλεια των μαλλιών σας, θα συνεχιστεί καθ 'όλη τη θεραπεία σας και μέχρι λίγες εβδομάδες αργότερα. Είτε λεπταίνει τα μαλλιά σας ή να γίνει εντελώς φαλακρός θα εξαρτηθεί από τη θεραπεία σας.

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μετά τη θεραπεία για τα μαλλιά σας να ανακάμψει και να αρχίσει να αυξάνεται και πάλι. Όταν τα μαλλιά σας αρχίζει να αυξάνεται πάλι, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι λίγο διαφορετικό από τα μαλλιά που χάσατε. Αλλά η διαφορά είναι συνήθως προσωρινή. Νέα μαλλιά σας μπορεί να έχει μια διαφορετική υφή ή το χρώμα. Θα μπορούσε να είναι curlier ό, τι ήταν πριν, ή θα μπορούσε να είναι γκρι έως ότου τα κύτταρα που ελέγχουν την χρωστική ουσία στα μαλλιά σας να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά.

Η χημειοθεραπεία και απώλεια μαλλιών: μπορεί τριχόπτωση να προληφθεί;

Δεν υπάρχει θεραπεία που μπορεί να εγγυηθεί τα μαλλιά σας δεν θα πέσει έξω κατά τη διάρκεια ή μετά τη χημειοθεραπεία. Ο καλύτερος τρόπος για να ασχοληθεί με την επικείμενη απώλεια μαλλιών είναι να προγραμματίσουν το μέλλον και να επικεντρωθεί στην καθιστώντας τον εαυτό σας άνετα με την εμφάνισή σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου σας.

Αρκετές θεραπείες έχουν ερευνηθεί ως πιθανούς τρόπους για να αποφευχθεί η απώλεια μαλλιών, αλλά κανένας δεν έχει απολύτως αποτελεσματικές, όπως οι εξής:

  • Υποθερμία κεφαλής (κρυοθεραπεία). Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας σας, οι παγοκύστες ή παρόμοιες συσκευές που τοποθετούνται στο κεφάλι σας για να επιβραδύνει τη ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής σας. Με αυτό τον τρόπο, τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν επίδραση στο τριχωτό της κεφαλής σας. Μελέτες υποθερμία τριχωτού της κεφαλής έχουν βρεθεί λειτουργεί κάπως την πλειοψηφία των ανθρώπων που το έχουν δοκιμάσει. Ωστόσο, η διαδικασία προκαλεί επίσης ένα μικρό κίνδυνο καρκίνου και πάλι στο τριχωτό της κεφαλής σας, καθώς η περιοχή δεν θα λαμβάνουν την ίδια δόση της χημειοθεραπείας, όπως το υπόλοιπο σώμα σας. Άτομα που υποβάλλονται σε τριχωτό της κεφαλής έκθεση υποθερμία αισθάνεται άβολα κρύο και έντονους πονοκεφάλους.
  • . Minoxidil (Rogaine) Εφαρμόζοντας minoxidil - ένα φάρμακο έχει εγκριθεί για τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες - στο τριχωτό της κεφαλής σας, πριν και κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας δεν είναι πιθανό να αποφευχθεί η απώλεια μαλλιών σας, αν κάποια έρευνα δείχνει ότι μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη των μαλλιών σας. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε αν μινοξιδίλη είναι αποτελεσματική στην ανανεώσιμων μαλλιά μετά τη θεραπεία του καρκίνου.

Βλέπε επίσης

Η χημειοθεραπεία και η απώλεια μαλλιών: τι να περιμένουμε κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Η χημειοθεραπεία και η απώλεια μαλλιών: πώς να κάνει το καλύτερο από αυτό

Η απώλεια των μαλλιών σας γενικά δεν μπορεί να προληφθεί ή να ελέγχεται, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα διάρκεια της θεραπείας σας για να ελαχιστοποιήσει την απογοήτευση και το άγχος που συνδέεται με την απώλεια μαλλιών.

Πριν από τη θεραπεία

  • Να είναι ευγενής με τα μαλλιά σας. Αποκτήστε τη συνήθεια του να είναι είδος προς τα μαλλιά σας. Μην χλωρίνη, το χρώμα ή περμανάντ τα μαλλιά σας - αυτό μπορεί να αποδυναμώσει. Air-στεγνώνετε τα μαλλιά σας όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφεύγουν τις συσκευές θέρμανσης, όπως curling σίδερα και ζεστό κυλίνδρους. Ενίσχυση των μαλλιών σας μπορεί να είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στο κεφάλι σου λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο κοπής τα μαλλιά σας. Σύντομη μαλλιά τείνει να φαίνονται πληρέστερα από τα μακριά μαλλιά. Έτσι όπως τα μαλλιά σας πέφτει έξω, δεν θα είναι τόσο αισθητή, αν έχετε κοντά μαλλιά. Επίσης, αν έχετε μακριά μαλλιά, πρόκειται σύντομα να σας βοηθήσουν να κάνετε μια καλύτερη μετάβαση σε ολική απώλεια μαλλιών.
  • Σχέδιο για ένα κάλυμμα στην κεφαλή. Τώρα είναι η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περούκες, κασκόλ ή άλλα καλύμματα κεφαλής. Είτε επιλέξετε να φορέσετε ένα κεφάλι που καλύπτει για να κρύψει την απώλεια μαλλιών σας είναι στο χέρι σας. Αλλά είναι πιο εύκολο να σχεδιάσετε για το τώρα και όχι αργότερα. Ρωτήστε το γιατρό σας για να γράψει μια συνταγή για μια περούκα, το κόστος των οποίων μπορεί να καλύπτεται από την ασφάλιση υγείας σας.
Χημειοθεραπεία. Υποθερμία κεφαλής (κρυοθεραπεία).
Χημειοθεραπεία. Υποθερμία κεφαλής (κρυοθεραπεία).

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας

  • Μωρό υπόλοιπα μαλλιά σας. Συνέχεια ήπια στρατηγικές για τα μαλλιά σας κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα. Πλύνετε τα μαλλιά σας μόνο όσο συχνά χρειάζεται. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό σαμπουάν.
  • Σκεφτείτε ξύρισμα του κεφαλιού σας. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι κρανία τους αισθάνονται φαγούρα, ευαίσθητο και ερεθισμένο κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους και ενώ τα μαλλιά τους να πέσει έξω. Ξύρισμα του κεφαλιού σας μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό και να σώσει την αμηχανία της αποβολής. Μερικοί άνδρες ξυρίζουν τα κεφάλια τους, επειδή αισθάνονται ότι φαίνεται καλύτερα από την αποσπασματική απώλεια μαλλιών που μπορεί να αντιμετωπίζετε.
  • Προστατέψτε το τριχωτό της κεφαλής σας. Αν το κεφάλι σας πρόκειται να εκτεθεί στον ήλιο ή σε κρύο αέρα, την προστασία με αντηλιακό ή ένα κάλυμμα της κεφαλής. Τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να είναι ευαίσθητοι, όπως θα περάσουν από τη θεραπεία, τόσο ακραίο κρύο ή τον ήλιο μπορεί να ερεθίσει εύκολα. Που δεν έχουν μαλλιά ή που έχουν λιγότερα μαλλιά μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε κρύο, έτσι, ένα κεφάλι που καλύπτει μπορεί να σας κάνει πιο άνετα.

Μετά τη θεραπεία

  • Συνεχίστε την απαλή φροντίδα των μαλλιών. Νέα αύξηση τρίχας σας θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και ευάλωτη των ζημιών που προκλήθηκαν από προϊόντα styling και συσκευές θέρμανσης. Κρατήστε μακριά για χρωματισμό ή αποχρωματισμό νέα μαλλιά σας μέχρι να δυναμώνει. Επεξεργασία μπορούσε να βλάψει τα καινούρια σας μαλλιά και να ερεθίσει το ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής σας.
  • Να είστε υπομονετικοί. Είναι πιθανό ότι τα μαλλιά σας θα επανέλθει αργά και ότι δεν μπορεί να μοιάζει φυσιολογική αμέσως. Η ανάπτυξη όμως απαιτεί χρόνο, και χρειάζεται επίσης χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από τη θεραπεία του καρκίνου σας.

Η χημειοθεραπεία και η απώλεια μαλλιών: καλύπτετε το κεφάλι σας

Καλύπτοντας το κεφάλι σας και τα μαλλιά σας πέφτει έξω είναι μια καθαρά προσωπική απόφαση. Για πολλούς τα μαλλιά των γυναικών συνδέεται με τη θηλυκότητα και την υγεία, έτσι ώστε να επιλέξουν να διατηρήσουν αυτό το βλέμμα, φορώντας μια περούκα. Άλλοι επιλέγουν καπέλα και κασκόλ. Ακόμα άλλοι επιλέγουν να μην καλύπτουν τα κεφάλια τους σε όλα.

Ρωτήστε το γιατρό σας ή έναν κοινωνικό λειτουργό του νοσοκομείου σχετικά με τους πόρους στην περιοχή σας για να σας βοηθήσει να βρείτε το καλύτερο καλύπτουν το κεφάλι για σας. Look Good... Feel Better είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που παρέχει τα μαλλιά και την ομορφιά makeovers και συμβουλές για τις γυναίκες με καρκίνο. Οι τάξεις αυτές προσφέρονται σε όλη την Ευρώπη και σε πολλές άλλες χώρες. Πολλά μαθήματα που προσφέρονται μέσω των τοπικών κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Look Good... Feel Better προσφέρει επίσης μαθήματα για εφήβους με καρκίνο, καθώς και μια ιστοσελίδα ειδικά για τους άνδρες.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών

Ακτινοθεραπεία επιθέσεις και γρήγορα αναπτυσσόμενα κύτταρα στο σώμα σας, αλλά σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία, επηρεάζει μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή όπου η θεραπεία είναι συγκεντρωμένη. Αν έχετε την ακτινοβολία στο κεφάλι σας, θα χάσετε πιθανό τα μαλλιά στο κεφάλι σας.

Τα μαλλιά σας αρχίζει συνήθως αυξάνεται πίσω μετά τις θεραπείες τέλος σας. Αλλά αν μεγαλώνει πίσω στο αρχικό πάχος του και την πληρότητα εξαρτάται από τη θεραπεία σας. Διαφορετικοί τύποι της ακτινοβολίας και διαφορετικές δόσεις θα έχουν διαφορετικές επιπτώσεις για τα μαλλιά σας. Οι υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια μαλλιών. Συζητήστε με το γιατρό σας για το τι δόση θα πρέπει να λαμβάνουν, έτσι ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε.

Ακτινοθεραπεία επηρεάζει επίσης το δέρμα σας. Η υπό θεραπεία περιοχή είναι πιθανό να είναι κόκκινο και μπορεί να φανεί καεί από τον ήλιο ή μαυρισμένο. Εάν η θεραπεία ακτινοβολίας σας στο κεφάλι σας, είναι μια καλή ιδέα για να καλύψει το κεφάλι σας με ένα προστατευτικό καπέλο ή μαντήλι, επειδή το δέρμα σας θα είναι ευαίσθητα στο κρύο και το ηλιακό φως. Περούκες και άλλα είδη για τα μαλλιά μπορεί να ερεθίσει το τριχωτό της κεφαλής σας.

Βλέπε επίσης