Να πάρει έγκυος

Γονιμότητα συντήρηση: κατανοήσουν τις επιλογές σας πριν από τη θεραπεία του καρκίνου

Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη γονιμότητα. Πάρτε τα γεγονότα σχετικά με τη γονιμότητα επιλογές διατήρησης τόσο για τους άνδρες και τις γυναίκες - και ξέρετε πώς να επιλέξετε αυτό που είναι σωστό για εσάς.

Εάν υποβάλλεστε σε θεραπεία για τον καρκίνο, μπορεί να έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη διατήρηση της γονιμότητας. Μάθετε πώς η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος ή ο πατέρας ενός παιδιού, καθώς και τι μέτρα διατήρησης γονιμότητας, μπορείτε να κάνετε πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία του καρκίνου.

Πώς η θεραπεία του καρκίνου επηρεάζει τη γονιμότητα;

Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο - συμπεριλαμβανομένης της χειρουργική αφαίρεση των αναπαραγωγικών οργάνων σας ή χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία που επηρεάζει τα αναπαραγωγικά σας όργανα - μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα σας ή στειρότητα αιτία. Τα αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη, μπορεί να συμβεί άμεσα ή σε κάποιο σημείο μετά τη θεραπεία. Η πιθανότητα ότι η θεραπεία του καρκίνου θα βλάψει τη γονιμότητα σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι εξής:

  • Τύπο του καρκίνου και της θεραπείας του καρκίνου. Ανδρική γονιμότητα μπορεί να θιγούν από τη χειρουργική αφαίρεση των όρχεων ή χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες που βλάπτουν την ποσότητα του σπέρματος, τη δομή, την κινητικότητα ή DNA. Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί επίσης να προκαλέσει εκσπερμάτιση ή ορμονικά προβλήματα. Γυναικεία γονιμότητα μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από θεραπείες για τον καρκίνο που περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση της μήτρας ή των ωοθηκών. Θεραπεία του καρκίνου μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη των αυγών, τα επίπεδα ορμονών, ή τη λειτουργία των ωοθηκών, σαλπίγγων, μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας. Οι γυναίκες που είναι αρχικά γόνιμη μετά τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας εξαρτάται από το φάρμακο ή το μέγεθος και τη θέση του πεδίου ακτινοβολίας, η δόση, η ένταση της δόσης και τον τρόπο θεραπείας δίνεται - από το στόμα ή ενδοφλεβίως. Η πιο σοβαρή βλάβη προκαλείται όταν η ακτινοβολία εφαρμόζεται στις ωοθήκες ή όρχεις και από φάρμακα χημειοθεραπείας που ονομάζονται αλκυλιωτικοί παράγοντες.
  • Ηλικία κατά την ώρα της θεραπείας. Ο κίνδυνος ανάπτυξης πρόωρη εμμηνόπαυση μετά από ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο αυξάνεται όπως την ηλικία σας. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε μόνιμη βλάβη των ωοθηκών.

Πότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό μου για τη διατήρηση της γονιμότητας;

Εάν σχεδιάζετε θεραπεία για τον καρκίνο και θέλουν να λάβουν μέτρα για να διατηρήσουν τη γονιμότητά σας, μιλήστε με το γιατρό, ογκολόγος σας ή αναπαραγωγική ειδικό σχετικά με τις επιλογές σας το συντομότερο δυνατόν. Λάβετε υπόψη ότι η γονιμότητα σας μπορεί να καταστραφεί από μια συνεδρία θεραπεία του καρκίνου και για τις γυναίκες, κάποιες μέθοδοι διατήρησης της γονιμότητας μπορεί να γίνει μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων φάσεων του έμμηνου κύκλου. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η λήψη μέτρων για την προστασία της γονιμότητας μπορεί να βελτιώσει την αντιμετώπιση και ενδεχομένως αποτρέψει συναισθηματική δυσφορία.

Πώς μπορούν οι γυναίκες να διατηρήσουν τη γονιμότητά πριν από τη θεραπεία του καρκίνου;

Οι γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία του καρκίνου έχουν διάφορες επιλογές, όταν πρόκειται για τη διατήρηση της γονιμότητας. Για παράδειγμα:

  • Κρυοσυντήρηση εμβρύων. Σε αυτή την εξωνοσοκομειακή χειρουργική διαδικασία, τα αυγά συλλέγονται από τις ωοθήκες σας, γονιμοποιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), καταψύχεται και αποθηκεύεται. Κατά την έναρξη της έμμηνου κύκλου σας, θα αρχίσετε καθημερινές ενέσεις συνθετικές ορμόνες για να τονώσει τις ωοθήκες σας και να αυξήσει την πιθανότητα ότι πολλαπλά αυγά μπορούν να συλλεχθούν κατά τη διάρκεια ενός κύκλου. Οι ενέσεις συνήθως δίνεται για μέχρι και δύο εβδομάδες. Τα αυγά αφαιρούνται λίγο πριν από την ωορρηξία μέσα από μια βελόνα εισάγεται στην ωοθήκη σας μέσα από τον κόλπο σας. Μπορεί να είναι ναρκωμένος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Στη συνέχεια, τα αυγά σε συνδυασμό με το σπέρμα - παρέχεται από ένα δότη σπέρματος ή συνεργάτη - και κατεψυγμένα. Αυτή η μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας έχει την υψηλότερη πιθανότητα επιτυχίας για τις γυναίκες. Τα έμβρυα μπορούν να επιβιώσουν από την κατάψυξη και απόψυξη διαδικασία περίπου 95 τοις εκατό του χρόνου. Ωστόσο, η ανάγκη να χρόνος ωοληψία μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της θεραπείας του καρκίνου με δύο έως έξι εβδομάδες.
  • Κατάψυξη ωαρίων (κρυοσυντήρηση ωαρίων). Παρόμοια με την κρυοσυντήρηση εμβρύων, θα πάρετε ενέσεις ενός φαρμάκου για την διέγερση των ωοθηκών σας και στη συνέχεια να έχουν τα αυγά σας συγκομίζονται κατά τη διάρκεια μιας εξωνοσοκομειακή χειρουργική διαδικασία. Στη συνέχεια καταψύχονται μη γονιμοποιημένα αυγά σας. Περίπου το 75 με 80 τοις εκατό των αυγών επιβιώσει κατάψυξη και απόψυξη, και ένα παρόμοιο ποσό θα γονιμοποιηθούν με επιτυχία. Λάβετε υπόψη ότι τα ποσοστά εγκυμοσύνης μπορεί να είναι χαμηλότερη όταν χρησιμοποιούνται κατεψυγμένα αυγά, σε σύγκριση με φρέσκα ή κατεψυγμένα έμβρυα.
  • Γονάδων θωράκιση. Προσεκτικά τοποθετημένα ασπίδες μπορεί να μειώσει την έκθεση αναπαραγωγικά σας όργανα »στην ακτινοβολία.
  • Μεταφορά των ωοθηκών (oophoropexy) Κατά τη διάρκεια αυτής εξωνοσοκομειακή χειρουργική διαδικασία -. Συνιστάται αν είστε έχοντας ακτινοβολία εφαρμόζεται σε λεκάνη σας και χωρίς χημειοθεραπεία - οι ωοθήκες σας χειρουργικά επανατοποθετηθούν λίγο πριν την ακτινοθεραπεία, έτσι ώστε να είμαστε όσο πιο μακριά γίνεται από την προγραμματισμένη πεδίο ακτινοβολίας. Μετά τη θεραπεία, μπορεί να χρειαστεί να έχετε ωοθήκες σας επανατοποθετηθεί ξανά ή να χρησιμοποιήσετε εξωσωματική γονιμοποίηση να συλλάβουν.
  • Τραχηλεκτομή Αν έχετε πρώιμα στάδια του καρκίνου του τραχήλου, αυτή η ενδονοσοκομειακή χειρουργική διαδικασία -. Το οποίο περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουν τη γονιμότητά σας.

Άλλες μέθοδοι διατήρησης γονιμότητας για τις γυναίκες εξακολουθούν να ερευνηθούν περιλαμβάνουν κρυοσυντήρηση ωοθηκών - κατά την οποία ωοθηκικού ιστού έχει αφαιρεθεί χειρουργικά, καταψύχονται και στη συνέχεια επανεμφυτεύονται - και η καταστολή των ωοθηκών πριν από την θεραπεία του καρκίνου, στο οποίο οι ορμονικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για να καταστείλουν λειτουργία των ωοθηκών και την προστασία των αυγών κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου.

Τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να διατηρήσουν τη γονιμότητά πριν από τη θεραπεία του καρκίνου;

Οι άνδρες μπορούν επίσης να λάβουν μέτρα για να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους πριν υποβάλλονται σε θεραπεία του καρκίνου. Για παράδειγμα:

  • . Κρυοσυντήρηση σπέρματος, πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία του καρκίνου, θα παρέχει δείγματα σπέρματος μέσω αυνανισμού ή άλλη μέθοδο, όπως όρχεων φιλοδοξία - η χρήση μιας βελόνας για την εξαγωγή σπέρματος κατευθείαν από τον όρχι. Τα δείγματα καταψύχονται και μπορούν να αποθηκεύονται για χρόνια. Τυπικά, οι τρεις συλλογές που λαμβάνονται με ένα διάστημα 48 ωρών μεταξύ των συλλογών.
  • Γονάδων θωράκιση. Προσεκτικά τοποθετημένα ασπίδες μπορούν να μειώσουν την έκθεση τους όρχεις σου »στην ακτινοβολία.

Άλλες μέθοδοι διατήρησης της γονιμότητας για τους άνδρες εξακολουθούν να ερευνηθούν περιλαμβάνουν ορχικού ιστού - στην οποία ορχικού ιστού έχει αφαιρεθεί χειρουργικά, κατεψυγμένα και αργότερα επανεμφυτεύεται - και των όρχεων καταστολή πριν από τη θεραπεία του καρκίνου - η χρήση ορμονικών θεραπειών για την προστασία ορχικού ιστού κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου.

Βλέπε επίσης

Γονιμότητα συντήρηση: κατανοήσουν τις επιλογές σας πριν από τη θεραπεία του καρκίνου

Μπορεί γονιμότητας διατήρηση μειώσετε την πιθανότητα να έχουν επιτυχή θεραπεία του καρκίνου ή να αυξήσουν τον κίνδυνο των επαναλαμβανόμενων καρκίνου;

Έρευνα σχετικά με το εάν, λαμβάνοντας μέτρα για τη διατήρηση της γονιμότητας μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία της θεραπείας του καρκίνου και τον κίνδυνο των επαναλαμβανόμενων καρκίνου είναι περιορισμένη. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι τρέχουσες μέθοδοι διατήρησης της γονιμότητας μπορεί να έθετε σε άμεσο κίνδυνο την επιτυχία της θεραπείας του καρκίνου. Ωστόσο, θα μπορούσε να θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχία της θεραπείας σας, εάν καθυστερήσει χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία για να συνεχίσει τη διατήρηση της γονιμότητας. Ενώ φαίνεται να υπάρχει αυξημένο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου που σχετίζεται με τις περισσότερες μεθόδους διατήρησης της γονιμότητας, περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για να καθοριστεί αν η διέγερση των ωοθηκών μπορεί να βλάψει τις γυναίκες που έχουν ορμονικά ευαίσθητων όγκους, όπως σε ορισμένους τύπους καρκίνου του μαστού.

Μπορεί θεραπεία του καρκίνου ή τις μεθόδους διατήρησης της γονιμότητας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας σε παιδιά που έχουν συλληφθεί αργότερα;

Εφ 'όσον μην εκθέτετε το μωρό σας σε θεραπείες για τον καρκίνο στη μήτρα, δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι θεραπείες για τον καρκίνο ή παρεμβάσεις γονιμότητας αυξάνουν τον κίνδυνο συγγενείς διαταραχές ή άλλα προβλήματα υγείας για το μέλλον των παιδιών.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να διατηρηθεί η γονιμότητα ενός παιδιού που πάσχει από καρκίνο;

Η λήψη μέτρων για τη διατήρηση της γονιμότητας του ενός παιδιού που πάσχει από καρκίνο μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή αυτός ή αυτή δεν μπορεί να κατανοήσει τις συνέπειες της μειωμένης γονιμότητας. Εάν το παιδί σας έχει αρχίσει στην εφηβεία, οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν εμβρύων, ωαρίων ή κρυοσυντήρηση σπέρματος. Η συγκατάθεσή σας και του παιδιού σας μπορεί να απαιτηθεί. Οι προσπάθειες για τη διατήρηση της γονιμότητας ενός παιδιού που δεν έχει αρχίσει την εφηβεία θεωρείται πειραματική.

Πώς μπορώ να προσδιορίσω την καλύτερη επιλογή για τη διατήρηση της γονιμότητας για μένα;

Εάν σκέφτεστε τη λήψη μέτρων για να διατηρήσουν τη γονιμότητά σας πριν από τη θεραπεία του καρκίνου, μιλήστε με το γιατρό, ογκολόγος σας ή αναπαραγωγική ειδικό σχετικά με τις επιλογές σας. Ιατρική ομάδα σας θα εξετάσει το είδος του καρκίνου που έχετε, το πρόγραμμα θεραπείας σας και το χρόνο που έχετε πριν από την έναρξη της θεραπείας για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την καλύτερη προσέγγιση για σας.

Να πάρει έγκυος. Τύπο του καρκίνου και τη θεραπεία του καρκίνου.
Να πάρει έγκυος. Τύπο του καρκίνου και τη θεραπεία του καρκίνου.

Η διάγνωση του καρκίνου και της θεραπείας μπορούν να είναι συντριπτική. Ωστόσο, αν είστε ανησυχούν για το πώς η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα σας, έχετε επιλογές. Μην περιμένετε. Παίρνοντας πληροφορίες για τις μεθόδους διατήρησης της γονιμότητας πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να σας βοηθήσει να προβούν σε τεκμηριωμένη επιλογή.

Βλέπε επίσης