Καρκίνος

Συμπληρωματική θεραπεία: θεραπεία για να κρατήσει τον καρκίνο από την επιστροφή

Κατανοήστε τις επιλογές σας προτού να αποφασίσετε αν επικουρική θεραπεία είναι για σας. Ισορροπήστε τις παρενέργειες με τα οφέλη της θεραπείας κατά τη λήψη της απόφασής σας.

Έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να πάρουν όγκο σας, και ο χειρουργός σας λέει ότι ο καρκίνος αφαιρέθηκε. Ωστόσο, έχετε αναφερθεί σε άλλο γιατρό να εξετάσει πιο θεραπεία - που ονομάζεται επικουρική θεραπεία. Μπορείτε να αναρωτηθείτε γιατί θα πρέπει να έχετε πρόσθετη θεραπεία, όταν ο καρκίνος σας έχει ήδη αφαιρεθεί.

Ακόμη και αν η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής όσον αφορά την άρση όλων των ορατό καρκίνου, μπορεί να υπάρχει μια πιθανότητα ότι ο καρκίνος σας θα μπορούσε να επιστρέψει. Οι γιατροί αισθάνονται αυτό μπορεί να οφείλεται σε μικροσκοπικά κομμάτια του καρκίνου που μπορούν να παραμείνουν και να είναι ανιχνεύσιμο με τις τρέχουσες μεθόδους. Ανάλογα με την συγκεκριμένη περίπτωση σας, μπορείτε να ωφεληθείτε από επικουρική θεραπεία, δεδομένου ότι η πρόσθετη θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ότι ο καρκίνος σας θα επιστρέψει.

Επικουρική θεραπεία χρησιμοποιείται μετά την πρωτογενή θεραπείες, όπως η χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία. Αλλά το προστιθέμενο όφελος της επικουρικής θεραπείας δεν έρχεται χωρίς μια τιμή - οι παρενέργειες μπορεί να είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα ήσσονος σημασίας.

Καρκίνος. Αριθμός κόμβων που εμπλέκονται λεμφαδένες.
Καρκίνος. Αριθμός κόμβων που εμπλέκονται λεμφαδένες.

Δεν έχουν όλοι τα οφέλη από την επικουρική θεραπεία. Εργασία με το γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν επικουρική θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς.

Ποιες θεραπείες χρησιμοποιούνται ως βοηθητικές θεραπείες;

Τύποι της θεραπείας του καρκίνου που χρησιμοποιούνται ως επικουρική θεραπεία περιλαμβάνουν:

 • Χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Χημειοθεραπεία θεραπεύει ολόκληρο το σώμα, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, ανεξάρτητα από το πού μπορεί να βρίσκεται. Επικουρική χημειοθεραπεία δεν είναι χρήσιμη σε όλες τις καταστάσεις, έτσι ώστε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το αν αυτή η θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς και πόσο από ένα όφελος που μπορεί να παρέχει.
 • Ορμονοθεραπεία. Ορισμένοι καρκίνοι είναι ευαίσθητοι στις ορμόνες. Για αυτές τις μορφές καρκίνου, οι θεραπείες να σταματήσει την παραγωγή ορμονών στο σώμα σας ή να μπλοκάρουν την επίδραση των ορμονών στον καρκίνο σας μπορεί να είναι χρήσιμη. Καρκίνους που είναι συνήθως ευαίσθητα περιλαμβάνουν ορμόνη του μαστού, της μήτρας και του προστάτη. Καρκίνος σας θα πρέπει να αναλυθούν για να δούμε αν είναι ευαίσθητη σε ορμόνες. Αν είναι, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη θεραπεία με αυξητική ορμόνη. Ορμονική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.
 • Ακτινοθεραπεία. Ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής ισχύος ακτίνες της ενέργειας, όπως είναι ακτίνες Χ, για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Η θεραπεία ακτινοβολίας μπορεί να δοθεί εσωτερικά ή εξωτερικά. Η συμπληρωματική θεραπεία ακτινοβολίας επικεντρώνεται στην περιοχή γύρω από την αρχική ιστοσελίδα του καρκίνου να μειώσει τον κίνδυνο ότι ο καρκίνος θα επανεμφανιστεί σε αυτόν τον τομέα.
 • Ανοσοθεραπεία. Ανοσοθεραπεία συνεργάζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας να καταπολεμήσει εναπομείναντα κύτταρα του καρκίνου. Ανοσοθεραπείας μπορεί είτε να διεγείρει τις άμυνες του σώματός σας ή να τα συμπληρώνει.
 • Στοχευμένη θεραπεία. Στοχευμένη θεραπεία έχει ως στόχο να αλλάξει συγκεκριμένες ανωμαλίες σήμερα στο εσωτερικό των κυττάρων του καρκίνου. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με έναν τύπο καρκίνου του μαστού που κάνει πάρα πολύ από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ανθρώπινο υποδοχέα του αυξητικού παράγοντα 2 (HER2) μπορεί να επιλέξει μια στοχευμένη θεραπεία φαρμάκων που αναστέλλει τη δράση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Αυτά τα φάρμακα στοχεύει την συγκεκριμένη πρωτεΐνη εντός αυτών των καρκινικών κυττάρων. Περισσότερα στοχευμένες θεραπείες είναι υπό ανάπτυξη και μπορεί μια μέρα να είναι διαθέσιμα για χρήση ως επικουρική θεραπεία.

Βλέπε επίσης

Συμπληρωματική θεραπεία: θεραπεία για να κρατήσει τον καρκίνο από την επιστροφή

Πόσο αποτελεσματική είναι η επικουρική θεραπεία;

Επειδή καμία από αυτές τις θεραπείες είναι εντελώς αβλαβές, είναι σημαντικό για τον προσδιορισμό των κινδύνων της επικουρικής θεραπείας έναντι των οφελών. Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να σας βοηθήσει και ο γιατρός σας καθορίσει αν επικουρική θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς και, αν ναι, ποιο είδος:

 • Τύπο καρκίνου. Θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου με επικουρική θεραπεία μπορεί να είναι πολύ ευεργετική. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Για ορισμένους άλλους τύπους καρκίνου, ίσως να μην υπάρχει ένα όφελος.
 • Στάδιο του καρκίνου. Στάδιο Α του καρκίνου αναφέρεται στην έκταση του καρκίνου. Εάν ο καρκίνος βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο - πριν είχε τον χρόνο να εξαπλωθεί - τότε η πιθανότητα του καρκίνου που επαναλαμβάνεται μετά από χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι πολύ μικρή. Η συμπληρωματική θεραπεία μπορεί να προσφέρει μικρό όφελος σε αυτή την περίπτωση. Εάν ο καρκίνος είναι σε μεταγενέστερο στάδιο - αν πρόκειται για ένα μεγαλύτερο όγκο ή εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες - τότε η πιθανότητα ότι ο καρκίνος θα επανεμφανιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον είναι πολύ μεγαλύτερη. Επικουρική θεραπεία μπορεί να είναι πιο ευεργετικό σε αυτή την περίπτωση.
 • Αριθμό των κόμβων που συμμετέχουν λέμφου. Οι περισσότερους κόμβους που εμπλέκονται λεμφαδένες, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ότι τα καρκινικά κύτταρα θα μείνει πίσω μετά την τοπική θεραπεία, όπως η χειρουργική επέμβαση.
 • Ορμόνη δεκτικότητα. Ορμονική θεραπεία δεν θα είναι αποτελεσματική αν όγκος σας δεν είναι ορμονικά ευαίσθητο.
 • Άλλα καρκίνο συγκεκριμένες αλλαγές. Ορισμένοι καρκίνοι μπορούν να έχουν συγκεκριμένες αλλαγές στο εσωτερικό των κυττάρων τους, που δείχνουν την πιθανότητα ότι ο καρκίνος σας θα επιστρέψει. Αν οι εξετάσεις δείξουν τον καρκίνο σας, είναι απίθανο να επαναληφθεί, επικουρική θεραπεία μπορεί να προσφέρει μικρό όφελος. Αν οι εξετάσεις δείξουν τον καρκίνο σας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επαναληφθεί, έχετε περισσότερες πιθανότητες να επωφεληθούν από επικουρική θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει ειδικές δοκιμές των καρκινικών κυττάρων σας για να καθορίσει εάν επικουρική θεραπεία θα ήταν επωφελής.

Λαμβάνουν επικουρική θεραπεία δεν εγγυάται ο καρκίνος σας δεν θα επαναληφθούν. Μπορεί, ωστόσο, να βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο ότι ο καρκίνος σας θα έρθει πίσω.

Είναι συμπληρωματική θεραπεία για σας;

Όπως έχετε αποφασίσει αν επικουρική θεραπεία είναι σωστή για σας, ίσως να θέλετε να συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα με το γιατρό σας:

 • Ποιες διαδικασίες σκέφτεστε; Μάθετε τι ακριβώς θα πρέπει να αναμένεται από εσάς κατά τη διάρκεια της επικουρικής θεραπείας. Θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας για ενέσιμα ή θα παίρνετε τα χάπια στο σπίτι;
 • Ποιες είναι οι παρενέργειες; Τι παρενέργειες είστε πρόθυμοι να ζήσουν με; Ποια θα είναι πάρα πολύ για σας να ανέχεται; Σκοπεύετε να εργαστούν ή να παραμείνουν δραστήριοι κατά τη διάρκεια της θεραπείας; Θα μπορούσε παρενέργειες παρεμβαίνουν με τα σχέδιά σας;
 • Ποιες είναι οι πιθανότητες που θα μείνουν καρκίνος-ελεύθερος; καταλάβετε πόσο πιθανό είναι ότι ο καρκίνος σας θα επιστρέψει, αν αποφασίσουν να μην περαιτέρω θεραπεία και πόση βελτίωση μπορεί να αντιμετωπίσετε, εάν δεν υποβληθούν σε περαιτέρω θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να εκτιμήσει πόσο καλά λειτουργεί η θεραπεία σας θα λειτουργήσει με βάση συγκρίσεις με τα δεδομένα από τις μελέτες των άλλων ανθρώπων με το ίδιο το είδος του καρκίνου, στο ίδιο στάδιο και να επιφυλάσσουν την ίδια μεταχείριση.
 • Πώς είναι η γενική υγεία σας; Οι άνθρωποι που είναι κατά τα άλλα υγιείς μπορεί να εμφανίσουν λιγότερες παρενέργειες κατά τη διάρκεια της επικουρικής θεραπείας και είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από τη θεραπεία. Οι άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της επικουρικής θεραπείας και μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να επωφεληθούν από τη θεραπεία.
 • Ποια είναι η προτίμησή σας; Μερικοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να μειώσει την πιθανότητα ότι ο καρκίνος τους θα επιστρέψουν, ανεξάρτητα από τις παρενέργειες. Άλλοι επιλέγουν να μην ανεχθεί επιπλέον παρενέργειες, αν είναι πιθανό να είναι μικρό όφελος. Συζητήστε τις προτιμήσεις σας με το γιατρό σας.

Μαζί εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να ζυγίσει αυτούς τους παράγοντες και να αποφασίζουν κατά πόσον τα οφέλη της επικουρικής θεραπείας υπερτερούν των κινδύνων για σας.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος