Βραχυθεραπεία

Ορισμός

Βραχυθεραπεία (πέδησης-e-ΛΛΑ-UH-κατούρημα) είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την τοποθέτηση ραδιενεργών υλικών μέσα στο σώμα σας. Η βραχυθεραπεία είναι ένας τύπος της θεραπείας με ακτινοβολία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου. Η βραχυθεραπεία είναι μερικές φορές ονομάζεται εσωτερική ακτινοβολία.

Βραχυθεραπεία επιτρέπει στους γιατρούς να προσφέρουν υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας σε πιο συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, σε σύγκριση με τη συμβατική μορφή της θεραπείας με ακτινοβολία (εξωτερική ακτινοβολία), που προβάλλει την ακτινοβολία από μια μηχανή έξω από το σώμα σας. Βραχυθεραπεία μπορεί να προκαλέσει λιγότερες παρενέργειες από ό, τι εξωτερική ακτινοβολία, και η συνολική διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως μικρότερη με βραχυθεραπεία.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Βραχυθεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως οι εξής:

 • Καρκίνου του χοληφόρου πόρου
 • Ο καρκίνος του μαστού
 • Ο καρκίνος του τραχήλου
 • Ο καρκίνος του ενδομητρίου
 • Καρκίνου του ματιού
 • Κεφαλής και τραχήλου
 • Ο καρκίνος του πνεύμονα
 • Ο καρκίνος του προστάτη
 • Καρκίνος του ορθού
 • Καρκίνος του δέρματος
 • Το μαλακό ιστό καρκίνου
 • Ο καρκίνος του κόλπου

Βραχυθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για τον καρκίνο. Για παράδειγμα, βραχυθεραπεία χρησιμοποιείται μερικές φορές μετά από χειρουργική επέμβαση για να καταστρέψει οποιαδήποτε καρκινικά κύτταρα που μπορεί να παραμένουν. Βραχυθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ακτινοβολία εξωτερικής δέσμης.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Οι παρενέργειες της βραχυθεραπείας είναι ειδικά για την περιοχή που αντιμετωπίζεται. Επειδή η βραχυθεραπεία εστιάζει την ακτινοβολία σε μια μικρή περιοχή της θεραπείας, μόνο η περιοχή επηρεάζεται. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ευαισθησία και πρήξιμο στην περιοχή της θεραπείας. Ρωτήστε το γιατρό σας τι άλλες παρενέργειες μπορεί να αναμένεται από τη θεραπεία σας.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πριν ξεκινήσετε βραχυθεραπεία, μπορείτε να συναντηθεί με έναν γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία του καρκίνου με ακτινοβολία (ακτινοογκολόγο). Μπορεί επίσης να υποβληθούν σε τομογραφίες για να βοηθήσει το γιατρό σας να καθορίσει το πρόγραμμα θεραπείας σας. Διαδικασίες, όπως ακτίνες-Χ ή αξονική τομογραφία (CT) μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την βραχυθεραπεία.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Βραχυθεραπεία θεραπεία περιλαμβάνει την εισαγωγή ραδιενεργού υλικού στο σώμα σας κοντά στον καρκίνο. Πώς θέσεις γιατρό σας ότι ραδιενεργό υλικό στο σώμα σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της θέσης και της έκτασης του καρκίνου, τη γενική υγεία σας, και τους στόχους της θεραπείας σας. Η τοποθέτηση μπορεί να είναι μέσα σε μια κοιλότητα του σώματος ή σε ιστούς του σώματος:

 • Ακτινοβολίας τοποθετείται μέσα σε μια κοιλότητα του σώματος. Κατά τη διάρκεια της κοιλότητος βραχυθεραπεία, μια συσκευή που περιέχει ραδιενεργό υλικό τοποθετείται σε ένα άνοιγμα του σώματος, όπως η τραχεία ή του κόλπου. Η συσκευή μπορεί να είναι ένας σωλήνας ή κύλινδρο κατασκευασμένο για να ταιριάζει στο συγκεκριμένο άνοιγμα του σώματος.

  Ακτινοβολία σας ομάδα θεραπείας μπορεί να διαθέσει το βραχυθεραπεία συσκευή με το χέρι ή να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρονική μηχανή για να βοηθήσει μέρος της συσκευής. Τον εξοπλισμό απεικόνισης, όπως ένα σαρωτή CT ή μηχάνημα υπερήχων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλιστεί η συσκευή τοποθετείται με τον πλέον αποτελεσματικό τοποθεσίας.

 • Βραχυθεραπεία. Ακτινοβολίας τοποθετείται μέσα σε μια κοιλότητα του σώματος.
  Βραχυθεραπεία. Ακτινοβολίας τοποθετείται μέσα σε μια κοιλότητα του σώματος.

  Ακτινοβολίας εισάγεται σε ιστό του σώματος. Διάμεση διάρκεια βραχυθεραπεία, οι συσκευές που περιέχουν ραδιενεργό υλικό τοποθετείται εντός ιστού σώματος, όπως εντός του μαστού ή του προστάτη. Οι συσκευές που παρέχουν διάμεση ακτινοβολία στην περιοχή θεραπείας περιλαμβάνουν σύρματα, μπαλόνια και μικροσκοπικούς σπόρους, το μέγεθος των κόκκων του ρυζιού.

  Ένας αριθμός από τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή των συσκευών βραχυθεραπεία στον ιστό του σώματος. Ακτινοβολία σας ομάδα θεραπείας μπορεί να χρησιμοποιήσει βελόνες ή ειδική συσκευασία. Αυτά τα μακρά, κοίλοι σωλήνες φορτώνονται με τις βραχυθεραπεία συσκευές, όπως σπόρους, και εισάγεται εντός του ιστού, όπου απελευθερώνονται οι σπόροι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στενούς σωλήνες (καθετήρες) μπορεί να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και αργότερα γεμίζουν με ραδιενεργό υλικό κατά βραχυθεραπεία συνεδρίες. Αξονική τομογραφία, υπερηχογράφημα ή άλλες απεικονιστικές τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν τις συσκευές στη θέση του και για να διασφαλίσει ότι τοποθετούνται στα πιο αποτελεσματικά σημεία.

High-ρυθμού δόσης έναντι χαμηλής δόσης βραχυθεραπεία
Τι θα αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της βραχυθεραπείας εξαρτάται από τη συγκεκριμένη θεραπεία σας. Ακτινοβολία μπορεί να δοθεί σε μια σύντομη συνεδρία θεραπείας, όπως και με υψηλή δόση ποσοστό βραχυθεραπεία, ή μπορεί να αφεθεί στη θέση του πάνω από ένα χρονικό διάστημα, όπως με χαμηλή δόση ποσοστό βραχυθεραπεία. Μερικές φορές η πηγή ακτινοβολίας τοποθετείται στο σώμα σας σε μόνιμη βάση:

 • Υψηλής δόσης βραχυθεραπεία. Υψηλής δόσης βραχυθεραπεία είναι συχνά μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών, το οποίο σημαίνει ότι κάθε θεραπευτική συνεδρία είναι σύντομη και δεν απαιτεί ότι θα πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της υψηλής δόσης ποσοστό βραχυθεραπεία, ραδιενεργό υλικό τοποθετείται στο σώμα σας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα - από λίγα λεπτά έως 20 λεπτά. Μπορείτε να υποβληθούν σε μία ή δύο συνεδρίες την ημέρα πάνω από ένα αριθμό ημερών ή εβδομάδων.

  Θα ξαπλώσετε σε μια άνετη θέση κατά τη διάρκεια της υψηλής δόσης βραχυθεραπεία. Ακτινοβολία Η ομάδα σας θεραπείας θα τοποθετήσετε τη συσκευή ακτινοβολίας, στην περίπτωση της κοιλότητος βραχυθεραπεία, ή η ακτινοβολία-εκμετάλλευση της συσκευής μπορεί να είναι ήδη σε ισχύ, εάν είστε έχοντας διάμεση βραχυθεραπεία. Το ραδιενεργό υλικό εισάγεται στη συσκευή βραχυθεραπεία με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού μηχανήματος.

  Ακτινοβολία Η ομάδα σας θεραπείας θα αποχωρήσει από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της βραχυθεραπείας συνεδρία σας. Θα παρατηρήσουμε από ένα κοντινό χώρο όπου μπορούν να δουν και να ακούσουν σας. Δεν πρέπει να αισθανθείτε οποιοδήποτε πόνο κατά τη διάρκεια της βραχυθεραπείας, αλλά εάν αισθάνεστε άβολα ή έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, φροντίστε να ενημερώσετε τους φροντιστές σας.

  Μόλις το ραδιενεργό υλικό έχει αφαιρεθεί από το σώμα σας, δεν θα εκπέμπουν ακτινοβολία ή είναι ραδιενεργά. Δεν αποτελούν κίνδυνο για τους άλλους ανθρώπους, και μπορείτε να πάτε για τις συνήθεις δραστηριότητές σας.

 • Χαμηλή δόση ποσοστό βραχυθεραπεία Κατά τη διάρκεια της χαμηλής δόσης ποσοστό βραχυθεραπεία, μια συνεχής χαμηλή δόση ακτινοβολίας που απελευθερώνεται συναρτήσει του χρόνου. - Από αρκετές ώρες έως αρκετές ημέρες. Θα μείνετε στο νοσοκομείο, ενώ η ακτινοβολία είναι στη θέση του.

  Ραδιενεργό υλικό τοποθετείται στο σώμα σας με το χέρι ή με μηχανή. Βραχυθεραπεία συσκευές μπορούν να τοποθετηθούν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η οποία μπορεί να απαιτεί αναισθησία ή καταστολή για να σας βοηθήσει να εξακολουθούν να παραμένουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και να μειώσει την ταλαιπωρία.

  Ακτινοβολίας εισάγεται σε ιστό του σώματος. High-ρυθμού δόσης έναντι χαμηλής δόσης βραχυθεραπεία.
  Ακτινοβολίας εισάγεται σε ιστό του σώματος. High-ρυθμού δόσης έναντι χαμηλής δόσης βραχυθεραπεία.

  Θα παραμείνουν πιθανότατα σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της χαμηλής δόσης βραχυθεραπεία. Επειδή το ραδιενεργό υλικό παραμένει μέσα στο σώμα σας, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ότι θα μπορούσε να βλάψει τους άλλους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, οι επισκέπτες θα πρέπει να περιοριστεί. Τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να σας επισκεφτούν στο νοσοκομείο. Άλλοι μπορεί να επισκεφθεί μία φορά σύντομα μια ημέρα ή έτσι. Ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα σας δώσει ακόμα τη φροντίδα που χρειάζονται, αλλά μπορεί να περιορίσει την ποσότητα του χρόνου που περνούν στο δωμάτιό σας.

  Δεν θα πρέπει να αισθάνονται τον πόνο κατά τη διάρκεια της χαμηλής δόσης βραχυθεραπεία. Κρατώντας ακόμα και την παραμονή στο δωμάτιο του νοσοκομείου σας για τις ημέρες μπορεί να είναι δυσάρεστη. Εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε ενόχληση, ενημερώστε ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας.

  Μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, το ραδιενεργό υλικό έχει αφαιρεθεί από το σώμα. Μόλις βραχυθεραπεία θεραπεία είναι πλήρης, είστε ελεύθεροι να έχουν οι επισκέπτες χωρίς περιορισμούς.

 • Μόνιμη βραχυθεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως με τον καρκίνο του προστάτη βραχυθεραπεία, ραδιενεργό υλικό τοποθετείται στο σώμα σας μόνιμα. Το ραδιενεργό υλικό είναι συνήθως τοποθετείται με το χέρι με την καθοδήγηση ενός τεστ απεικόνισης, όπως υπερηχογράφημα ή CT. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο κατά την τοποθέτηση των ραδιενεργών υλικών, αλλά δεν θα πρέπει να αισθάνονται καμία ενόχληση όταν είναι στη θέση του.

  Το σώμα σας θα εκπέμπουν χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας από την περιοχή που αντιμετωπίζεται από την πρώτη. Συνήθως, ο κίνδυνος για τους άλλους είναι ελάχιστη και δεν μπορούν να θέτουν περιορισμούς σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι κοντά σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να σας ζητηθεί να περιορίσουν τη διάρκεια και τη συχνότητα των επισκέψεων με τις έγκυες γυναίκες ή παιδιά. Το ποσό της ακτινοβολίας στο σώμα σας θα μειώνεται με το χρόνο, και οι περιορισμοί θα πρέπει να διακόπτεται.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει σαρώσεις μετά από βραχυθεραπεία να προσδιοριστεί αν η θεραπεία ήταν επιτυχής. Τι τύπους σαρώσεων που υποβάλλονται θα εξαρτηθεί από το είδος και τη θέση του καρκίνου σας.

Βλέπε επίσης