Βραχυθεραπεία του προστάτη

Ορισμός

Βραχυθεραπεία του προστάτη (πέδησης-e-ΛΛΑ-UH-κατούρημα) είναι μια μορφή της ακτινοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Βραχυθεραπεία του προστάτη περιλαμβάνει την τοποθέτηση συσκευών που περιέχουν ακτινοβολία στον αδένα του προστάτη, κοντά στα καρκινικά κύτταρα.

Βραχυθεραπείας του προστάτη ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της ακτινοβολίας που θα λάβετε. Προσωρινή προστάτη βραχυθεραπεία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ραδιενεργών καλώδια στον αδένα του προστάτη για μερικά λεπτά πριν αφαιρεθούν τα καλώδια. Μόνιμη προστάτη βραχυθεραπεία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ραδιενεργών κόκκων στον αδένα του προστάτη σε μόνιμη βάση, όπου απελευθερώνουν αργά ακτινοβολία.

Ο στόχος του προστάτη βραχυθεραπεία είναι να τοποθετήσετε την ακτινοβολία κοντά στα καρκινικά κύτταρα, όπου η ακτινοβολία μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα ενώ προκαλούν μικρότερη βλάβη σε υγιείς ιστούς κοντά. Βραχυθεραπεία του προστάτη παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην ούρηση και στυτική δυσλειτουργία.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Βραχυθεραπεία του προστάτη είναι ένας τύπος της θεραπείας με ακτινοβολία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Αν έχετε πρώιμο καρκίνο του προστάτη σταδίου, βραχυθεραπεία μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία που χρησιμοποιείται. Για μεγαλύτερες μορφές καρκίνου του προστάτη βραχυθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως η εξωτερική ακτινοβολία ή ορμονική θεραπεία.

Βραχυθεραπεία του προστάτη δεν είναι γενικά χρησιμοποιείται για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη που έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Βραχυθεραπεία του προστάτη παρενέργειες αιτίες, όπως οι εξής:

 • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
 • Συχνά αισθάνεστε επείγουσα ανάγκη για ούρηση
 • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
 • Αίμα στα ούρα
 • Ανάγκη για ούρηση τη νύχτα
 • Δεν είναι σε θέση να αδειάσετε την κύστη σας εντελώς
 • Στένωση του σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη σας έξω από το σώμα σας (ουρήθρα)
 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Αιμορραγία από το ορθό
 • Αίμα στα κόπρανα
 • Διάρροια

Οι γιατροί χρησιμοποιούν φάρμακα για να μειώσει τις παρενέργειες της θεραπείας. Οι παρενέργειες της βραχυθεραπείας του προστάτη μπορεί να γίνει λιγότερο αισθητή την πάροδο του χρόνου.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Για να προετοιμαστεί για βραχυθεραπεία του προστάτη θα:

 • Συνάντηση με ακτινοογκολόγο. Ακτινοογκολόγο είναι ένας γιατρός που χρησιμοποιεί ακτινοβολία για τη θεραπεία του καρκίνου. Ο ογκολόγος ακτινοβολίας θα εξηγήσει τις διαθέσιμες διαδικασίες και τους πιθανούς κινδύνους. Μαζί μπορείτε να αποφασίσετε εάν βραχυθεραπεία του προστάτη είναι η καλύτερη θεραπεία για εσάς.
 • Υποβάλλονται σε σαρώνει το σχέδιο για τη θεραπεία. Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία, θα υποβληθεί σε τομογραφία του προστάτη σας, όπως το υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία (CT) και η μαγνητική τομογραφία (MRI). Αυτές οι σαρώσεις βοηθήσει ακτινοογκολόγο σας και τα άλλα μέλη της ομάδας σχεδιασμού θεραπείας αποφασίσει τη δόση και την τοποθέτηση της ακτινοβολίας.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της βραχυθεραπείας του προστάτη
Τι μπορείτε να περιμένετε κατά τη διάρκεια της βραχυθεραπείας του προστάτη εξαρτάται από το είδος της βραχυθεραπείας θεραπεία που θα λάβετε.

 • Μόνιμη βραχυθεραπεία του προστάτη. Προστάτη βραχυθεραπεία που μένει στο σώμα σας σε μόνιμη βάση ονομάζεται χαμηλής δόσης-βραχυθεραπεία ή εμφυτεύματα σπόρων. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορεί να τεθεί υπό αναισθησία, ώστε να μην είναι ενήμεροι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και δεν θα αισθανθείτε πόνο. Ένα ραβδί-όπως όργανο εισάγεται στον πρωκτό σας. Το μέσο αυτό δημιουργεί υπερηχογράφημα φωτογραφίες του προστάτη σας. Η βοήθεια εικόνων καθοδηγήσει μια μεγάλη βελόνα που χρησιμοποιείται για να τοποθετήσει πολλούς σπόρους, όπως ραδιενεργών εμφυτευμάτων στον προστάτη σας. Η βελόνα εισάγεται μέσω του δέρματος μεταξύ του οσχέου και του πρωκτού σας (περίνεο) και σε προστάτη σας. Οι σπόροι, σχετικά με το μέγεθος των κόκκων ρυζιού, θα εκπέμπουν ακτινοβολία για μερικούς μήνες και θα παραμείνει στο σώμα σας μόνιμα.

  Μόλις οι σπόροι τοποθετούνται στο σώμα σας, θα περάσετε κάποιο χρονικό διάστημα σε μια περιοχή ανάκτησης, και στη συνέχεια μπορείτε να πάτε σπίτι. Τα χαμηλά επίπεδα της ακτινοβολίας στους σπόρους γενικά δεν είναι επικίνδυνες για τους άλλους, αλλά και ως προληπτικό μέτρο, αποφύγετε τη στενή επαφή με τα παιδιά και έγκυες γυναίκες για σύντομο χρονικό διάστημα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να φορούν προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή.

 • Προσωρινή βραχυθεραπεία του προστάτη. Προστάτη βραχυθεραπεία με ακτινοβολία που μένει στο σώμα σας για μερικά λεπτά σε μια στιγμή που ονομάζεται υψηλή δόση-rate (HDR) βραχυθεραπεία. Κατά τη διάρκεια της HDR βραχυθεραπείας θα είστε υπό αναισθησία, έτσι ώστε να μην είναι ενήμεροι και δεν θα αισθανθείτε πόνο. Οι Thin σωλήνες εισάγεται μέσω του περινέου και σε προστάτη σας σε συγκεκριμένες θέσεις. Οι σωλήνες συνδέονται με ένα μηχάνημα που τροφοδοτεί τα καλώδια που περιέχουν ακτινοβολίας εντός του προστάτη. Τα ραδιενεργά καλώδια παραμένει στη θέση του για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, συνήθως μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούνται τα ραδιενεργά καλώδια. Οι σωλήνες παραμένουν στη θέση τους και μπορεί να περάσουν τη νύχτα στο νοσοκομείο και να επαναλάβετε τη διαδικασία την επόμενη μέρα. Οι περισσότεροι άνδρες υποβάλλονται σε μερικές θεραπείες. Μόλις θεραπείες σας είναι πλήρεις, αφαιρούνται οι σωλήνες.

Μετά τη διαδικασία
Μετά βραχυθεραπεία του προστάτη, μπορείτε να περιμένετε κάποιο πόνο και πρήξιμο στο περίνεο, όπου οι βελόνες εισήχθησαν ακτινοβολίας. Μπορείτε να βρείτε ανακούφιση με την τοποθέτηση ένα πακέτο πάγου πάνω από την περιοχή ή τη λήψη ακεταμινοφαίνη (Tylenol, άλλοι). Ενημερώστε το γιατρό σας εάν τα μέτρα αυτά δεν έχουν τον έλεγχο του πόνου σας.

Βραχυθεραπεία του προστάτη. Συνάντηση με ακτινοογκολόγο.
Βραχυθεραπεία του προστάτη. Συνάντηση με ακτινοογκολόγο.

Μπορείτε να επαναλάβει τις συνήθεις δραστηριότητες όταν αισθάνεστε επάνω σε αυτό. Αποφύγετε την έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο, ή δραστηριότητες που μπορεί να ερεθίσουν το περίνεο, όπως η οδήγηση ενός ποδηλάτου, μέχρι την περιοχή όπου η ακτινοβολία εισήχθη δεν είναι πλέον προσφορά.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Μετά βραχυθεραπεία του προστάτη μπορεί να υποβάλλονται σε παρακολούθηση εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση του επιπέδου του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα σας. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να δώσει στον γιατρό σας μια ιδέα για το αν η θεραπεία ήταν επιτυχής. Ρωτήστε το γιατρό σας, όταν μπορείτε να περιμένετε να μάθετε εάν ο καρκίνος του προστάτη σας ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Βλέπε επίσης