Καρκίνος

Θεραπεία του καρκίνου για τις γυναίκες: πιθανές σεξουαλικές παρενέργειες

Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να προκαλέσει σωματικές αλλαγές που κάνουν σεξ πιο δύσκολη.

Sex μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας όπως εσείς αρχίσετε να σκέφτεστε σχετικά με τις επιλογές θεραπείας του καρκίνου και να αρχίσει να αντιμετωπίσουν το άγχος που έρχεται με τη διάγνωση του καρκίνου. Αλλά, όπως μπορείτε να αρχίσετε να αισθάνεστε πιο άνετα κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου και αργότερα, θα θελήσετε να πάρετε πίσω σε μια «φυσιολογική» ζωή όσο μπορείτε. Για πολλές γυναίκες, αυτό περιλαμβάνει την επανάληψη σεξουαλική οικειότητα.

Μια στενή σχέση με έναν εταίρο μπορεί να σας κάνει να αισθάνονται αγαπούσε και να υποστηρίζεται, καθώς θα περάσουν από τη θεραπεία του καρκίνου σας. Αλλά σεξουαλικές παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου μπορεί να ξαναρχίσουν το σεξ πιο δύσκολη. Μάθετε αν είστε σε κίνδυνο σεξουαλικών παρενεργειών κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου και ποιες θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν αυτές τις παρενέργειες.

Ποιος είναι σε κίνδυνο της σεξουαλικής παρενέργειες;

Οι γυναίκες με το μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικής παρενέργειες περιλαμβάνουν εκείνες που υποβάλλονται σε θεραπεία για:

 • Καρκίνος της ουροδόχου κύστης
 • Ο καρκίνος του μαστού
 • Ο καρκίνος του τραχήλου
 • Καρκίνο του παχέος εντέρου
 • Ο καρκίνος των ωοθηκών
 • Καρκίνος του ορθού
 • Καρκίνο της μήτρας
 • Ο καρκίνος του κόλπου

Η θεραπεία για κάθε ένα από αυτούς τους καρκίνους ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσουν φυσικές αλλαγές στο σώμα σας. Αλλά έχοντας καρκίνου επηρεάζει επίσης τα συναισθήματά σας, δεν έχει σημασία τι είδος του καρκίνου που έχετε. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεστε ανήσυχοι και φθαρμένα σχετικά με τη διάγνωση σας, η θεραπεία σας ή την πρόγνωση σας. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί επίσης να επηρεάσει τη στάση σας απέναντι στο σεξ και την οικειότητα με τον σύντροφό σας.

Σεξουαλικές παρενέργειες Ποιες είναι οι πιο συχνές;

Η θεραπεία που λαμβάνετε και τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου σας θα καθορίσει αν θα αντιμετωπίσετε σεξουαλικές παρενέργειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μεταξύ των γυναικών περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία κορυφώνεται
 • Λιγότερη ενέργεια για σεξουαλική δραστηριότητα
 • Η απώλεια της επιθυμίας για σεξ
 • Ο πόνος κατά τη διείσδυση
 • Μειωμένο μέγεθος του κόλπου
 • Κολπική ξηρότητα

Δεν είναι όλες οι γυναίκες θα βιώσουν αυτές τις παρενέργειες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για το αν ειδική θεραπεία σας θα προκαλέσει κάποιο από αυτά.

Βλέπε επίσης

Θεραπεία του καρκίνου για τις γυναίκες: πιθανές σεξουαλικές παρενέργειες

Πώς η θεραπεία του καρκίνου προκαλεί σεξουαλικές παρενέργειες;

Θεραπείες για τον καρκίνο που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σεξουαλικές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

Χημειοθεραπεία
Πολλές γυναίκες βιώνουν μια απώλεια της λίμπιντο κατά τη διάρκεια και μετά τη χημειοθεραπεία. Συχνά, οι παρενέργειες της θεραπείας, όπως η κόπωση, ναυτία, απώλεια μαλλιών και απώλεια ή αύξηση βάρους, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ελκυστική. Οι παρενέργειες που συνήθως υποχωρεί μόλις τελειώνει θεραπεία. Αλλά μπορεί να πάρει χρόνο για να ξαναχτίσουν την αυτοπεποίθησή σας για να φέρει πίσω την επιθυμία σας για σεξ.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει μια ξαφνική απώλεια της παραγωγής οιστρογόνων στις ωοθήκες σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως μια λέπτυνση κόλπου (κολπική ατροφία) και κολπική ξηρότητα, δύο από τα οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της διείσδυσης.

Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το τι μπορείτε να περιμένετε από φάρμακα χημειοθεραπείας σας, όπως μερικοί μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη των ωοθηκών. Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων - που ονομάζεται επίσης ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση - να μειωθούν οι σεξουαλικές παρενέργειες που αντιμετωπίζετε. Τοπικές κρέμες οιστρογόνων εφαρμόζεται στην περιοχή του κόλπου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, οι γυναίκες με ορμονο-ευαίσθητου καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών θα πρέπει να συζητήσει οποιοδήποτε είδος ορμονικής θεραπείας με τους γιατρούς τους.

Ακτινοθεραπεία
Σεξουαλικές παρενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία με ακτινοβολία είναι πιο συχνή σε γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία για την πυελική περιοχή. Ακτινοβολία στη λεκάνη προκαλεί:

 • Ζημιές στις ωοθήκες. Το ποσό της ζημιάς και αν αυτό είναι μόνιμο εξαρτάται από την ισχύ και το χώρο των θεραπειών ακτινοβολίας σας. Κατεστραμμένα ωοθήκες δεν παράγουν οιστρογόνα. Αυτό προκαλεί την εμμηνόπαυση και συναφών σημείων και συμπτωμάτων της, όπως η κολπική ξηρότητα ή εξάψεις. Εάν έχετε ήδη περάσει την εμμηνόπαυση, που πιθανόν δεν θα παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα.
 • Αλλαγές στην κολπική επένδυση. Θεραπεία ακτινοβολίας μπορεί να ερεθίσει υγιή ιστό στην πορεία του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την επένδυση του κόλπου σας να γίνει φλεγμονή και προσφοράς. Διείσδυση κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να είναι άβολα κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για μερικές εβδομάδες αργότερα. Δεδομένου ότι η επένδυση του κόλπου σας θεραπεύει, μπορεί να γίνει παχύρρευστο και σημαδεμένο, προκαλώντας τον κόλπο σας για να σφίξετε και να αντισταθούν το τέντωμα κατά τη διάρκεια της διείσδυσης. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη χρήση ενός κολπικού διαστολέα για την πρόληψη διαμόρφωση του ουλώδη ιστού μετά την ακτινοθεραπεία.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι μπορείτε να περιμένετε από συγκεκριμένες θεραπείες ακτινοβολίας σας. Μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προληφθούν. Για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση για να μετεγκατασταθούν οι ωοθήκες σας σε ένα άλλο μέρος του σώματός σας μπορεί να τους απαλλάξω από τη ζημία της ακτινοβολίας και να διατηρήσουν τη γονιμότητά σας. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας.

Χειρουργική
Είτε χειρουργική επέμβαση επηρεάζει την ικανότητά σας να κάνετε σεξ θα εξαρτηθεί από το είδος του καρκίνου που έχετε, όπου βρίσκονται και το μέγεθός του. Χειρουργικές επεμβάσεις που είναι πιθανό να προκαλέσουν σεξουαλικές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

 • Ριζική υστερεκτομή. Μια γυναίκα με καρκίνο του τραχήλου μπορούν να επιλέξουν για μια ριζική υστερεκτομή για την αφαίρεση της μήτρας και των σχετικών συνδέσμων, καθώς και τον τράχηλο και μέρος του κόλπου. Μια σύντομη κόλπο συνήθως δεν αλλάζει την ικανότητά σας να κάνετε σεξ, αν μπορεί να πάρει κάποια προσαρμογή. Οι γυναίκες μπορούν επίσης να έχουν αφαιρεθεί οι ωοθήκες τους κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Αν είστε πριν την εμμηνόπαυση, όταν οι ωοθήκες αφαιρούνται σας, θα δοκιμάσει την εμμηνόπαυση.
 • Ριζική κυστεκτομή. Σε αυτή τη λειτουργία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ο χειρουργός αφαιρεί την κύστη σας, μήτρα, ωοθήκες, σάλπιγγες, τον τράχηλο, το μπροστινό τοίχωμα του κόλπου σας και την ουρήθρα σας. Ο χειρουργός σας αναπλάθει τον κόλπο σας, αν και μπορεί να είναι μικρότερη ή στενότερη από ό, τι ήταν πριν από την επέμβαση. Αυτό μπορεί να κάνει σεξ επώδυνη. Αν δεν έχετε περάσει την εμμηνόπαυση, η αφαίρεση των ωοθηκών σας θα προκαλέσει την εμμηνόπαυση.
 • Κοιλιοπερινεϊκές (AP) εκτομή. AP εκτομή χρησιμοποιείται αν έχετε παχέος εντέρου ή του καρκίνου του ορθού. Ο χειρουργός αφαιρεί χαμηλότερο του παχέος εντέρου και του ορθού σας. Χωρίς το μαξιλάρι του ορθού, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στο κόλπο σας κατά τη διάρκεια της διείσδυσης. Μερικές γυναίκες που έχουν μια εκτομή AP, επίσης, έχουν αφαιρεθεί οι ωοθήκες τους. Αν είστε προεμμηνοπαυσιακές, αυτό θα προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση.
 • Vulvectomy. Μπορείτε να υποβληθούν vulvectomy εάν πάσχετε από καρκίνο του αιδοίου. Χειρουργός σας αφαιρεί το σύνολο του αιδοίου, περιλαμβανομένων των εσωτερικών και εξωτερικών χειλέων, καθώς και την κλειτορίδα. Αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική διέγερση στις γυναίκες. Αφαίρεση του αιδοίου και την κλειτορίδα μπορεί να κάνει την περιοχή λιγότερο ευαίσθητοι και να είναι πιο δύσκολο για σας να φτάσουν σε οργασμό.

Ορμονική θεραπεία
Αν έχετε μια ορμόνη-ευαίσθητο καρκίνο, μπορείτε να λάβετε ορμόνες κλείδωμα θεραπεία μέσω φαρμάκων, όπως η ταμοξιφαίνη ή αναστολείς της αρωματάσης, ή μέσω της χειρουργικής επέμβασης, όπως η αφαίρεση των ωοθηκών σας (ωοθηκεκτομή). Εάν ο καρκίνος σας είναι ευαίσθητο στις ορμόνες, οι ορμόνες κλείδωμα θεραπείες μπορεί να είναι αποτελεσματική στη συρρίκνωση ή τη θανάτωση του καρκίνου και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου.

Και οι δύο φάρμακα και χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία ορμονικής προκαλούν εμμηνόπαυσης σημεία και συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής ατροφίας και ξηρότητα. Αφαίρεση ωοθήκες σας προκαλεί μόνιμη εμμηνόπαυση. Οι παρενέργειες των φαρμάκων θεραπεία με αυξητική ορμόνη συνήθως υποχωρούν μετά σταματήσετε τη λήψη τους. Οι γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία για τον καρκίνο συνήθως λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα για πέντε χρόνια ή περισσότερο.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακτήσει τη σεξουαλική σας λειτουργία;

Γνωρίζοντας τι σεξουαλικές παρενέργειες να περιμένουμε πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να σας βοηθήσει να είναι πιο έτοιμοι για την αντιμετώπισή τους. Εάν αντιμετωπίσετε σεξουαλικές παρενέργειες, μάθετε τόσο πολύ όπως μπορείτε για το τι εμποδίζει τη σεξουαλική σας λειτουργία. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθάνονται περισσότερο στον έλεγχο και να βοηθήσει να σας καθοδηγήσει τις επιλογές θεραπείας. Μπορεί επίσης να θέλετε να:

 • Συζήτηση με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας. Μπορεί να αισθάνονται άβολα να μιλήσουν για τις σεξουαλικές παρενέργειες. Αν μιλάμε για το σεξ μπορεί να είναι δύσκολη, δεν είστε πιθανό να βρείτε μια λύση, αν δεν αφήσει κάποιος ξέρει τι αντιμετωπίζετε. Γράψτε τις ερωτήσεις σας, αν σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα. Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να είναι αμηχανία ή διστάζουν να μιλήσουν για το σεξ. Αν αυτή είναι η περίπτωση, να ζητήσει να παραπεμφθεί σε ειδικό ή να ζητήσει την υποστήριξη από τα άλλα μέλη της ομάδας υγείας σας, όπως νοσηλευτές και οι σύμβουλοι.
 • Συζητήστε με το σύντροφό σας. Αφήστε το σύντροφό σας, ξέρετε τι αντιμετωπίζετε και πώς αυτός ή αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η χρήση ενός λιπαντικού διευκολύνει κολπική ξηρότητα ή την αλλαγή θέσεων σας βοηθά να αποφύγετε τον πόνο των γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια του σεξ. Μαζί μπορείτε να βρείτε λύσεις για τη διευκόλυνσή σας πίσω σε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.
 • Δείτε άλλους τρόπους είναι οικεία. Επαφή δεν είναι η μόνη επιλογή για την εγγύτητα με τον σύντροφό σας. Σκεφτείτε ξοδεύουν περισσότερο χρόνο μαζί μιλάμε, αγκαλιάζοντας ή χαϊδεύει. Σύνδεση με άλλους τρόπους μπορεί να βοηθήσει να σας κάνει να αισθανθείτε πιο άνετα και λιγότερο άγχος για τις σεξουαλικές παρενέργειες που αντιμετωπίζετε.
 • Συζητήστε με άλλους επιζώντες του καρκίνου. Ιατρική ομάδα σας να είναι σε θέση να σας κατευθύνουν σε μια ομάδα υποστήριξης στην πόλη σας. Διαφορετικά, συνδεθείτε με άλλους επιζώντες του καρκίνου σε απευθείας σύνδεση. Εάν είστε στενοχωρημένοι για συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο σεξ με αγνώστους, το online περιβάλλον σας προσφέρει ανωνυμία. Ξεκινήστε με Καρκίνο Δίκτυο Επιζώντων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρκίνου.

Μπορεί να πάρει απλά χρόνο για να ανακτήσει τη σεξουαλική σας λειτουργία μετά τη θεραπεία του καρκίνου. Ενώ αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό, να θυμάστε ότι αν είχε μια θετική και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή πριν από τον καρκίνο, θα επαναλάβει πιθανό ότι μετά τη θεραπεία σας.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος