Καρκίνος

Καρκινικού πόνου: ανακούφιση είναι δυνατή

Μάθετε τι προκαλεί τον πόνο του καρκίνου και πώς μπορείτε να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να εξασφαλίσει τον πόνο του καρκίνου σας ελέγχεται.

Όχι ο καθένας με την εμπειρία του πόνου του καρκίνου του καρκίνου, αλλά 1 στα 3 άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία του καρκίνου κάνει. Αν έχετε προχωρημένο καρκίνο - ο καρκίνος που έχει εξαπλωθεί ή επανεμφανίστηκαν - η ευκαιρία σας να βιώνει τον πόνο του καρκίνου είναι ακόμη υψηλότερο.

Καρκινικού πόνου εμφανίζεται με πολλούς τρόπους. Ο πόνος σας μπορεί να είναι βαρετή, άλγη ή αιχμηρά. Θα μπορούσε να είναι συνεχής, διακοπτόμενη, ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Timothy Moynihan, MD, ένας ειδικός στον καρκίνο στο πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ της Μινεσότα, προσφέρει κάποια στοιχεία σχετικά με τον πόνο του καρκίνου, τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι δεν θα μπορούσε να πάρει τη θεραπεία του πόνου που χρειάζονται και τι μπορούν να κάνουν γι 'αυτό.

Τι προκαλεί τον πόνο του καρκίνου;

Πόνος καρκίνου μπορεί να προκύψει από τον ίδιο τον καρκίνο. Ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει πόνο από την καλλιέργεια μέσα ή την καταστροφή των ιστών κοντά στον καρκίνο. Ο πόνος του καρκίνου μπορεί να προέλθει από την πρωτοπαθή καρκίνο ίδιο - όπου ο καρκίνος άρχισε - ή από άλλες περιοχές του σώματος, όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί (μεταστάσεις). Ως όγκος μεγαλώνει, μπορεί να ασκήσει πίεση στα οστά νεύρα, ή όργανα, προκαλώντας πόνο.

Πόνος καρκίνου δεν μπορεί να είναι μόνο από τη φυσική επίδραση του καρκίνου σε μια περιοχή του σώματος, αλλά επίσης και λόγω των χημικών ουσιών που ο καρκίνος μπορεί να εκκρίνουν στην περιοχή του όγκου. Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να βοηθήσει τον πόνο σε αυτές τις καταστάσεις.

Θεραπείες για τον καρκίνο - όπως η χημειοθεραπεία, ακτινοβολία και χειρουργική επέμβαση - είναι μια άλλη πιθανή πηγή του πόνου του καρκίνου. Χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι επώδυνη και μπορεί να πάρει χρόνο για να ανακάμψει. Ακτινοβολία μπορεί να αφήσει πίσω της μια αίσθηση καψίματος ή επώδυνες ουλές. Και η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει πολλές δυνητικά οδυνηρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων έλκη στο στόμα, διάρροια και νευρική βλάβη.

Πώς μπορείτε να τη θεραπεία του πόνου του καρκίνου;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για τη θεραπεία του πόνου του καρκίνου. Ο ιδανικός τρόπος είναι να αφαιρέσετε την πηγή του πόνου, για παράδειγμα, μέσω της χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή κάποια άλλη μορφή θεραπείας. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, παυσίπονα μπορεί να ελέγξει συνήθως τον πόνο. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν:

  • Over-the-counter και συνταγογραφούμενα αντοχής παυσίπονα, όπως η ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.α.) και την ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.)
  • Ασθενής οπιοειδών (που προέρχεται από το όπιο) φάρμακα, όπως η κωδεΐνη
  • Ισχυρή οπιοειδή φάρμακα, όπως η μορφίνη (Avinza, κ. Contin, άλλοι), οξυκωδόνη (Oxycontin, Κοχίοοάοηε, κ.ά.), υδρομορφόνη (Dilaudid, Exalgo), η φαιντανύλη (Actiq, Fentora, κ.α.) ή μεθαδόνη (Dolophine, Methadose)

Αυτά τα φάρμακα μπορεί συχνά να λαμβάνεται από το στόμα, έτσι είναι εύκολο στη χρήση. Φάρμακα μπορεί να έρθει σε μορφή ταμπλέτας, ή μπορούν να γίνουν για να διαλυθούν γρήγορα στο στόμα σας. Ωστόσο, αν είσαι σε θέση να λάβει τα φάρμακα από το στόμα, μπορούν επίσης να λαμβάνονται ενδοφλεβίως, από του ορθού ή μέσω του δέρματος χρησιμοποιώντας ένα έμπλαστρο.

Εξειδικευμένη θεραπεία, όπως μπλοκ νεύρων, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν. Μπλοκ νεύρων είναι ένα τοπικό αναισθητικό που χορηγείται με ένεση γύρω από ή μέσα σε ένα νεύρο, το οποίο εμποδίζει τα μηνύματα του πόνου που ταξιδεύουν κατά μήκος αυτής της οδού νεύρου από την επίτευξη του εγκεφάλου. Άλλες θεραπείες όπως ο βελονισμός, acupressure, μασάζ, φυσιοθεραπεία, χαλάρωση, διαλογισμό και το χιούμορ μπορεί να βοηθήσει.

Τι είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία για τον πόνο του καρκίνου;

Δυστυχώς καρκινικού πόνου είναι συχνά undertreated. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό, μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Απροθυμία των ιατρών να ρωτήσω για τον πόνο ή προσφέρουν θεραπείες. Μερικοί γιατροί και άλλοι επαγγελματίες του τομέα της υγείας δεν μπορούν να ζητούν ρητά για τον πόνο, η οποία θα πρέπει να είναι ένα κανονικό μέρος της κάθε επίσκεψη με το γιατρό σας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο θα πρέπει να ερωτηθούν εάν έχουν καθόλου πόνο. Αν είναι, ο γιατρός θα πρέπει να σταματήσει εκεί και να ασχοληθεί με το θέμα. Μερικοί γιατροί δεν γνωρίζουν αρκετά για την κατάλληλη αντιμετώπιση του πόνου. Αν αυτή είναι η περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό πόνο. Άλλοι γιατροί μπορεί να ανησυχούν για συνταγογράφηση φαρμάκων πόνο, επειδή τα φάρμακα αυτά μπορεί να γίνει κατάχρηση. Ωστόσο, οι άνθρωποι στον πόνο είναι πολύ πιθανό να κάνουν κατάχρηση φάρμακα για τον πόνο.
  • Απροθυμία των ασθενών να μιλήσει για τον πόνο. Ένας δεύτερος παράγοντας που θα μπορούσε να είναι το δικό απροθυμία ενός ατόμου. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην θέλουν να "ενοχλεί" τους γιατρούς τους με τις πληροφορίες, ή μπορεί να φοβούνται ότι ο πόνος σημαίνει ότι ο καρκίνος τους επιδεινώνεται. Κάποιοι είναι απρόθυμοι να το αναφέρετε ή να το αναφέρουμε ως καλά όσο θα έπρεπε, επειδή ανησυχούν για το τι οι γιατροί ή άλλοι μπορεί να σκέφτονται τους αν διαμαρτύρονται. Μπορεί να αισθάνονται ότι επειδή πάσχουν από καρκίνο, που υποτίθεται ότι έχουν τον πόνο και να είναι σε θέση να ασχοληθεί με το θέμα. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια.
  • Ο φόβος του εθισμού. Ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι ο φόβος ενός ατόμου εθίζονται στα φάρμακα για τον πόνο. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε ότι τυπικά δεν συμβεί αν παίρνετε φάρμακα για τον πόνο. Αν τα πάρετε, όταν δεν είστε στον πόνο ή να πάρει υψηλή, τότε, ναι, μπορείτε να εθιστείτε. Όμως, ο κίνδυνος του εθισμού για τα άτομα που παίρνουν φάρμακα για τον πόνο με τον κατάλληλο τρόπο - για τον πόνο - είναι πολύ χαμηλή, έτσι αυτό δεν πρέπει να είναι μια ανησυχία.
  • Ο φόβος των παρενεργειών. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται τις παρενέργειες των φαρμάκων πόνου. Πολλοί φοβούνται ότι υπνηλία, είναι σε θέση να επικοινωνούν με την οικογένεια και τους φίλους, που ενεργεί παράξενα, ή να εκληφθεί ως εξαρτώνται από τα φάρμακα. Οι άνθρωποι είναι επίσης μερικές φορές φοβούνται ότι η λήψη μορφίνης μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής τους. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη της οποιαδήποτε από αυτές συμβαίνουν αν το φάρμακο δοσολογείται κατάλληλα. Και αν και τα ισχυρά παυσίπονα μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία όταν παίρνετε για πρώτη φορά, ότι η παρενέργεια πηγαίνει συνήθως μακριά με σταθερή δοσολογία.

Βλέπε επίσης

Καρκινικού πόνου: ανακούφιση είναι δυνατή

Ποιες είναι οι παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου του πόνου, και τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτούς;

Κάθε θεραπεία του πόνου μπορεί να συνοδεύεται από το δικό του μοναδικό παρενέργειές της. Για παράδειγμα, θεραπείες ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και αίσθημα καύσου στο δέρμα. Και, ανάλογα με το ποιο μέρος του σώματος η ακτινοβολία εφαρμόζεται, η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πληγές στο στόμα ή άλλα προβλήματα, όπως η κόπωση. Χημειοθεραπεία σίγουρα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ναυτία, κόπωση, μόλυνση και απώλεια μαλλιών, αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου, αν συρρικνώνει τον όγκο. Υπάρχουν φάρμακα για να βοηθήσει με ναυτία. Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Πόνος φάρμακα το καθένα έχει τη δική του μοναδική παρενεργειών τους, που θα πρέπει να αναθεωρηθούν με το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. Μία από τις συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες από τα ισχυρότερα φάρμακα για τον πόνο είναι η δυσκοιλιότητα - κοινή στα οπιοειδή. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα σχήματα του εντέρου, όπως ορίζεται από το γιατρό σας, όπως η προσθήκη ενός σκαμνί μαλακτικό και κάτι για να διεγείρει το έντερο. Η πρόληψη της δυσκοιλιότητας είναι πολύ πιο εύκολη από τη θεραπεία αυτή, έτσι ώστε ο καθένας που παίρνει αυτά τα ισχυρά παυσίπονα θα πρέπει να ξεκινήσει αυτόματα ένα σχήμα για να κρατήσει τα έντερά τους που διακινούνται. Μερικές από τις άλλες παρενέργειες των ισχυρών φάρμακα για τον πόνο περιλαμβάνουν σύγχυση, λήθαργο και υπνηλία. Η σοβαρότητα αυτών των επιδράσεων ποικίλλει από άτομο σε άτομο και εμφανίζεται συνήθως με τις πρώτες αρκετές δόσεις. Αλλά μόλις μια σταθερή ποσότητα του φαρμάκου παραμένει στο σώμα σας, οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνήθως υποχωρούν. Ψευδαισθήσεις και τις αλλαγές συμπεριφοράς είναι ασυνήθιστο.

Καρκίνος. Απροθυμία των ιατρών να ρωτήσω για τον πόνο ή προσφέρουν θεραπείες.
Καρκίνος. Απροθυμία των ιατρών να ρωτήσω για τον πόνο ή προσφέρουν θεραπείες.

Τα λιγότερο ισχυρά φάρμακα για τον πόνο στην πραγματικότητα μπορεί να έχει περισσότερες παρενέργειες, η οποία επίσης θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. Για παράδειγμα, η κοινή over-the-counter αναλγητικά μπορεί να βλάψουν τους νεφρούς σας, να προκαλέσει έλκη ή να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική αιμορραγία, και η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.ά.) μπορεί να προκαλέσει βλάβη του ήπατος, αν πάρετε πάρα πολύ.

Πότε θα πρέπει να συζητήσετε καρκινικού πόνου με το γιατρό σας, και ποια σημεία θα πρέπει να φέρει επάνω;

Αναφέρετε κάθε ενοχλητικό πόνο στο γιατρό σας. Εάν υπάρχει ένα μικρό πόνο που πηγαίνει μακριά, μην ανησυχείτε γι 'αυτό. Αλλά αν ο πόνος επηρεάζει την ζωή σας ή είναι επίμονη, θα πρέπει να αναφερθεί και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Αν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλος ο πόνος μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς, οι περισσότεροι πόνος μπορεί να μειωθεί μέχρι το σημείο όπου μπορείτε να είστε άνετα.

Μπορεί να βοηθήσει να παρακολουθείτε τον πόνο σας σημειώνοντας πόσο ισχυρό είναι, όπου βρίσκονται, αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα, αυτό που φέρνει, τι κάνει καλύτερα και οτιδήποτε άλλο που συμβαίνει όταν έχετε τον πόνο. Ένας πόνος-rating κλίμακα από 0 έως 10 - με το 0 να υπάρχει πόνος και το 10 είναι ο χειρότερος πόνος που μπορείτε να φανταστείτε - μπορεί να είναι χρήσιμη στην αναφορά του πόνου με το γιατρό σας. Επιπλέον, να δώσουν προσοχή σε ό, τι συμβαίνει όταν προσπαθείτε να ανακουφίσει τον πόνο σας. Εάν πάρετε το φάρμακο, νιώθεις οποιεσδήποτε αρνητικές επιδράσεις από αυτό; Σημειώστε οποιεσδήποτε αρνητικές επιδράσεις των φαρμάκων πόνου σας. Αν πρόκειται για ένα μασάζ, ζεστά ή κρύα επιθέματα, ή σωματικής κάτι που ανακουφίζει από τον πόνο, αυτά είναι σημαντικά για την έκθεση, πάρα πολύ.

Τι μέτρα μπορείτε να πάρετε για να εξασφαλίσει είστε που λαμβάνουν επαρκή θεραπεία του πόνου του καρκίνου;

Πρώτον, μιλήστε με το γιατρό σας ή τον επαγγελματία υγείας, αν έχετε πόνο. Δεύτερον, εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να θέσει ως στόχο για τη διαχείριση του πόνου και την παρακολούθηση της επιτυχίας της θεραπείας κατά του εν λόγω στόχου. Ο γιατρός σας θα πρέπει να παρακολουθείτε τον πόνο με μια κλίμακα πόνου, εκτίμηση πόσο ισχυρό είναι. Ο στόχος πρέπει να είναι να κρατήσει τον πόνο σε ένα επίπεδο με το οποίο είστε άνετα. Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, μιλήστε με το γιατρό σας. Εάν δεν είστε να πάρει τις απαντήσεις που χρειάζεστε, να ζητήσει την παραπομπή σε εγκατάσταση πιο εξειδικευμένο στη φροντίδα του πόνου, ιδιαίτερα ένα σημαντικό κέντρο καρκίνου. Όλα τα μεγάλα αντικαρκινικά κέντρα έχουν προγράμματα διαχείρισης του πόνου. Για το μεγαλύτερο μέρος, τα φάρμακα και τη θεραπεία για τον πόνο που καλύπτονται από την τυπική ασφάλιση.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος