Καρκίνος

Έλκη στο στόμα προκαλείται από τη θεραπεία του καρκίνου: πώς να αντιμετωπίσουν

Κατανοήστε πώς να διαχειρίζεται τις συνέπειες της θεραπείας του καρκίνου, ενέργειες, που περιλαμβάνουν έλκη στο στόμα, έτσι ώστε να μπορείτε να αισθάνονται περισσότερο στον έλεγχο που θα περάσουν από τη θεραπεία του καρκίνου.

Εάν είστε έτοιμος να ξεκινήσετε τη θεραπεία του καρκίνου, πρέπει να γνωρίζουν ότι ορισμένες θεραπείες μπορεί να προκαλέσει έλκη στο στόμα (στοματική μυκητίαση). Έλκη στο στόμα μπορεί να είναι επώδυνη και οδυνηρή. Μπορούν να κυμαίνονται από μια απλή ενόχληση σε μια σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να σας κάνει να αδυνατεί να συνεχίσει τη θεραπεία του καρκίνου σας.

Τι είναι ο καρκίνος σχετίζονται με έλκη στο στόμα;

Καρκίνου που σχετίζονται με έλκη στο στόμα είναι πληγές ή έλκη που σχηματίζονται στο εσωτερικό επένδυση της στο στόμα σας ή στα χείλη σας. Οι πληγές στο στόμα φαίνεται έγκαυμα-όπως και μπορεί να είναι οδυνηρή, γεγονός που καθιστά δύσκολο να φάνε, να μιλήσει, να καταπιεί και να αναπνεύσει. Πληγές μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε από τις μαλακούς ιστούς των χειλιών σας ή το στόμα σας, συμπεριλαμβανομένων των ούλων σας, η γλώσσα σας, ή την οροφή και το δάπεδο του στόματός σας. Πληγές μπορεί επίσης να επεκταθεί μέσα στο σωλήνα (οισοφάγου) που μεταφέρει την τροφή στο στομάχι σας.

Πώς θεραπείες για τον καρκίνο προκαλέσει έλκη στο στόμα;

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία - μεμονωμένα ή σε συνδυασμό - μπορεί να προκαλέσει έλκη στο στόμα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι θεραπείες για τον καρκίνο που προορίζονται να σκοτώσει ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα - όπως τα καρκινικά κύτταρα. Ορισμένα υγιή κύτταρα στο σώμα σας, επίσης διαιρέσει και να αναπτυχθούν με ταχείς ρυθμούς, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων που βρίσκονται στο εσωτερικό του στόματός σας. Δυστυχώς, αυτά τα υγιή κύτταρα επίσης έχουν καταστραφεί από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία. Βλάβες στα κύτταρα στο στόμα σας καθιστά δύσκολο για το στόμα σας για να θεραπεύσει τον εαυτό του και να αποκρούσει τα μικρόβια, που οδηγούν σε πληγές και μολύνσεις.

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τόσο μικρόβιο για την καταπολέμηση του συστήματος του σώματός σας (ανοσοποιητικό σύστημα). Με μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, οι ιοί, τα βακτήρια και οι μύκητες μπορούν πιο εύκολα να μολύνει το στόμα σας, προκαλώντας έλκη στο στόμα ή πληγές στο στόμα κάνει χειρότερα.

Μυελού των οστών ή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων και μπορεί να οδηγήσει σε έλκη στο στόμα, αν έχετε αναπτύξει μοσχεύματος έναντι ξενιστή (GVHD). Στην GVHD τα μεταμοσχευμένα κύτταρα ή βλαστοκύτταρα προσπαθήσει να απορρίψει τα φυσιολογικά κύτταρα του σώματός σας. Τα μεταμοσχευμένα κύτταρα δείτε κύτταρα του σώματός σας ως ξένο και να τους επιτεθούν. Έλκη στο στόμα είναι μόνο ένα σημάδι της GVHD.

Εδώ είναι τι μπορείτε να ζήσετε με κάθε είδος της θεραπείας του καρκίνου.

Χημειοθεραπεία
Είτε θέλετε να αντιμετωπίσετε πληγές στο στόμα, ενώ υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και τη δόση του φαρμάκου που λαμβάνετε, καθώς και πόσο συχνά θα λάβετε τη θεραπεία σας. Τα φάρμακα χημειοθεραπείας πιο πιθανό να προκαλέσει έλκη στο στόμα περιλαμβάνουν:

 • Η καπεσιταβίνη (Xeloda)
 • Σισπλατίνη
 • Κυταραβίνη (Cytosar-U)
 • Δοξορουβικίνη (Adriamycin, Doxil)
 • Etoposide
 • Φθοριοουρακίλη
 • Η μεθοτρεξάτη (Rheumatrex, Trexall)

Έλκη στο στόμα που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία αναπτύσσουν συνήθως λίγες μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας και υποχωρούν μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες μετά τη διακοπή της χημειοθεραπείας. Οι πληγές στο στόμα συνήθως φθάνουν στο αποκορύφωμά τους γύρω από την έβδομη ημέρα μετά τη χημειοθεραπεία τέλος της θεραπείας.

Κεφαλής ή του λαιμού ακτινοθεραπεία
Μόνο ακτινοβολία με στόχο το κεφάλι ή το λαιμό σας προκαλεί έλκη στο στόμα. Είτε θεραπεία με ακτινοβολία σας θα προκαλέσει έλκη στο στόμα εξαρτάται από το πόσο πολύ ακτινοβολία που λαμβάνετε και αν είστε λάμβαναν επίσης χημειοθεραπεία ταυτόχρονα. Μπορείτε να αρχίσουν να βιώνουν πόνο στο στόμα δύο με τρεις εβδομάδες μετά την ξεκινήσετε ακτινοβολία. Περισσότερα-έντονες δόσεις ακτινοβολίας θα προκαλέσει έλκη στο στόμα για να αναπτυχθούν ταχύτερα. Έλκη στο στόμα από την ακτινοβολία μπορεί να διαρκέσει τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά την τελευταία θεραπεία με ακτινοβολία σας.

Μυελού των οστών ή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων
Πληγές στο στόμα που σχετίζεται με GVHD αναπτύξει δύο έως τρεις εβδομάδες μετά από ένα μυελό των οστών ή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Άτομα που λαμβάνουν μοσχεύματα συνήθως λαμβάνουν υψηλή δόση χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας για να προετοιμάσουν το σώμα τους για τη μεταμόσχευση. Δεδομένου ότι αυτές οι θεραπείες επίσης να προκαλέσει έλκη στο στόμα, μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε αν οι πληγές είναι από την επεξεργασία προετοιμασία μεταμόσχευση ή GVHD. Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει τα κύτταρα από το στόμα σας για να καθορίσει τι προκαλεί έλκη στο στόμα σας.

Βλέπε επίσης

Έλκη στο στόμα προκαλείται από τη θεραπεία του καρκίνου: πώς να αντιμετωπίσουν

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε έλκη στο στόμα;

Παρόλο που δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος για την πρόληψη έλκη στο στόμα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης τους. Συζητήστε με το γιατρό σας για τον κίνδυνο ανάπτυξης έλκη στο στόμα και το κατά πόσον θα πρέπει να προσπαθήσετε προληπτικά μέτρα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ότι:

 • Πάρτε μια οδοντιατρική εξέταση. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία του καρκίνου να ασχοληθούν με τυχόν εκκρεμή οδοντικά προβλήματα, όπως η ουλίτιδα, κοιλότητες ή τα δόντια που πρέπει να τραβηχτεί. Κάθε πόνος ή μολύνσεις στο στόμα σας θα επιδεινωθεί τη στιγμή που θα ξεκινήσετε τη θεραπεία.
 • Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε ιστορικό έλκη στο στόμα. Εάν έχετε δοκιμάσει επαναλαμβανόμενα έλκη στο στόμα και στο παρελθόν, ενημερώστε το γιατρό σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των τύπων των στοματικών ελκών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που βιώνουν συχνά έλκη στο στόμα που οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα μπορεί να λάβει ένα αντι-ιική φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των ελκών στο στόμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 • Φροντίστε τα δόντια σας. Αποκτήστε τη συνήθεια του βουρτσίσματος των δοντιών σας και το ξέπλυμα το στόμα σας αρκετές φορές την ημέρα. Ελέγξτε τις ετικέτες για στοματικές πλύσεις και να αποφευχθεί προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα. Floss κάθε μέρα, ειδικά μετά το φαγητό. Αναπτύσσοντας μια ρουτίνα για τη φροντίδα του στόματος σας τώρα θα είναι πιο εύκολο να συνεχιστεί καθ 'όλη τη θεραπεία σας.
 • Σταματήστε το κάπνισμα. Εάν καπνίζετε, εγκαταλείψτε. Κάπνισμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα κάνει δυσκολότερη για το στόμα σας για να θεραπεύσει τον εαυτό του.
 • Φάτε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Vary διατροφή σας να περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά. Θα χρειαστείτε τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν για να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Ανάλογα με καρκίνο και τη θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλες τεχνικές για τη μείωση του κινδύνου σας από έλκη στο στόμα, όπως:

 • Κρύα θεραπεία (κρυοθεραπεία). Εάν λαμβάνετε φθοριοουρακίλη, μερικές φορές ονομάζεται 5-FU ή melphalan (Alkeran) ως μέρος της χημειοθεραπείας σας, θα μπορούσε να βοηθήσει να το θρόισμα τσιπ πάγο ή κρύο νερό γύρω από το στόμα σας για το πρώτο εξάμηνο ώρα από τις θεραπείες σας. Το κρύο περιορίζει την ποσότητα του φαρμάκου που φθάνει το στόμα σας, μειώνοντας τον κίνδυνο των ελκών στο στόμα.
 • Φαρμακευτική αγωγή για να επιδιορθώσει τα κύτταρα του στόματος. Palifermin (Kepivance) διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων στην επιφάνεια του στόματός σας. Εάν τα κύτταρα από το στόμα σας να ανακτήσει γρήγορα, είστε λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρές πληγές στο στόμα. Palifermin έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για χρήση σε άτομα με λευχαιμία και λέμφωμα που λαμβάνουν μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών.

Πώς μπορείτε να τη θεραπεία έλκη στο στόμα;

Παρά τις προσπάθειες για την πρόληψη έλκη στο στόμα, μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα. Θεραπεία έλκη στο στόμα κυρίως περιλαμβάνει την ελαχιστοποίηση του πόνου σας, μέχρι τα κύτταρα του στόματός σας θεραπεύσει και να αρχίσει η αναγέννηση μετά τη λήξη της θεραπείας του καρκίνου σας.

Καρκίνος. Κεφαλής ή του λαιμού ακτινοθεραπεία.
Καρκίνος. Κεφαλής ή του λαιμού ακτινοθεραπεία.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε ευαισθησία στο στόμα σας ή παρατηρήσετε κάποια πληγές που σχηματίζουν. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπείες, όπως:

 • Παράγοντες επικάλυψης. Αυτά τα φάρμακα παλτό το σύνολο της επένδυσης το στόμα σας, που αποτελούν μια ταινία για την προστασία των πληγών και την ελαχιστοποίηση του πόνου μπορεί να νιώσετε, ενώ το φαγητό ή το ποτό.
 • Επίκαιρα παυσίπονα. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας σε έλκη στο στόμα σας. Το στόμα σας μπορεί να μουδιάζουν όταν χρησιμοποιούν παυσίπονα, οπότε να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε ή βουρτσίζετε τα δόντια σας, γιατί δεν θα είναι σε θέση να αισθάνονται αν προκαλούν μεγαλύτερη ζημία στο στόμα σας.

Εκτός από τα φάρμακα, μπορείτε να πάρετε απλά βήματα για να μειώσει τον πόνο που αισθάνεστε από έλκη στο στόμα. Ίσως:

 • Αποφύγετε την οδυνηρή τρόφιμα. Μείνετε μακριά από όξινες τροφές και τα πικάντικα τρόφιμα που θα μπορούσε να ερεθίσει περισσότερο το στόμα σας. Αποφύγετε την απότομη και τραγανά τρόφιμα, όπως πατατάκια, κράκερς και κουλούρια, και αντί να επιλέξουν πιο ελαφριές τροφές, κομμένο σε μικρά κομμάτια. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να ερεθίσει το ήδη πόνο στο στόμα, έτσι ώστε να μην πίνετε αλκοόλ. Φάτε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς ζεστή, αφού ζεστά ή κρύα φαγητά μπορεί να είναι επώδυνη για να φάει.
 • Τρώτε μικρά γεύματα πιο συχνά. Κόψτε το φαγητό σας σε μικρά κομμάτια και να τρώτε αργά.
 • Χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι. Ένα καλαμάκι για το πόσιμο μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τα υγρά μακριά από την πληγή περιοχές στο στόμα σας.
 • Συνεχίστε καθαρίζετε το στόμα σας. Εάν είναι πάρα πολύ οδυνηρό να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα, ρωτήστε ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας ή τον οδοντίατρό σας για τις ειδικές επιχρίσματα αφρού, τα οποία είναι πιο εύκολο για τα ούλα σας. Ξεπλύνετε το στόμα σας αρκετές φορές την ημέρα. Αποφύγετε στοματικά διαλύματα που περιέχουν οινόπνευμα. Αναμίξτε ένα ασθενές διάλυμα θαλασσινού νερού για να θρόισμα γύρω στο στόμα σας ή να δοκιμάσετε ένα συνδυασμό από μαγειρική σόδα και ζεστό νερό.

Τι θα συμβεί αν έλκη στο στόμα γίνει σοβαρή;

Εάν το στόμα προόδου πληγές σας, μπορεί να γίνει σοβαρή και να προκαλέσει άλλες επιπλοκές. Μερικές φορές αυτές οι επιπλοκές γίνονται τόσο σοβαρές που θα πρέπει να σταματήσετε τη θεραπεία του καρκίνου σας προσωρινά. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Λοίμωξη. Στόμα πληγές προσφέρει ένα βολικό τρόπο για τα μικρόβια να πάρει στο σώμα σας. Από την θεραπεία του καρκίνου μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, σοβαρή λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει. Συνεχίστε τον καθαρισμό των δοντιών και το στόμα σας κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία για να μειώσουν τον κίνδυνο της λοίμωξης.
 • Αιμορραγία. Χημειοθεραπεία μειώνει την ικανότητα του αίματος να πήξει. Αιμορραγία από το στόμα σας μπορεί να κυμαίνεται από ήπια, με κάποιες κηλίδες αίματος όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, έως σοβαρή, με την αιμορραγία που είναι δύσκολο να σταματήσει. Όταν οι πληγές στο στόμα σας αιμορραγούν, συνεχίστε τον καθαρισμό το στόμα σας όσο καλύτερα μπορείτε - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μόλις το ξέπλυμα με νερό.
 • Δυσκολία στην σίτιση και την κατάποση. Επώδυνες πληγές στο στόμα μπορεί να τρώνε και να πίνουν δύσκολη. Αν τρώτε μικρά γεύματα των μαλακών τροφών δεν βοηθά και χάνεις βάρος γρήγορα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια σωλήνα σίτισης για να σας πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Οι ερευνητές εργάζονται για να αναπτύξουν νέους τρόπους για την πρόληψη έλκη στο στόμα, την ανακούφιση του πόνου και την πρόληψη της περαιτέρω επιπλοκές. Μέχρι τότε, η εργασία με την ομάδα φροντίδα της υγείας σας και τον οδοντίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το στόμα σας είναι σε καλή κατάσταση, όπως σας προετοιμάσει για τη θεραπεία. Αν και έλκη στο στόμα μπορεί να είναι οδυνηρό, είναι προσωρινή και ο πόνος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί.

Βλέπε επίσης

Καρκίνος