Η βιοψία διά βελόνας

Ορισμός

Μια βελόνα βιοψία είναι μια διαδικασία για να λάβει ένα δείγμα κυττάρων από το σώμα σας για εργαστηριακές δοκιμές. Κοινή βελόνα βιοψίας περιλαμβάνουν αναρρόφηση με λεπτή βελόνα και τον πυρήνα βελόνα βιοψία. Βελόνα βιοψία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να λάβει ιστού ή υγρού δείγματα από τα οστά τους μυς και τα όργανα, όπως το ήπαρ ή τους πνεύμονες.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια βελόνα βιοψία για να βοηθήσει στη διάγνωση κάποια ιατρική πάθηση ή να αποκλείσει μια ασθένεια ή πάθηση. Μια βελόνα βιοψία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση της προόδου της θεραπείας.

Το δείγμα από τη βελόνα βιοψίας μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να προσδιορίσει τι προκαλεί:

 • Μια μάζα ή κατ 'αποκοπή. Βιοψία με βελόνη, μπορεί να αποκαλύψει αν μια μάζα ή κατ' αποκοπή είναι μια κύστη, μια μόλυνση, ένας καλοήθης όγκος ή καρκίνο.
 • Μια μόλυνση. Ανάλυση από μια βελόνα βιοψία μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να καθορίσει ποια μικρόβια προκαλούν τη λοίμωξη, έτσι ώστε τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
 • Φλεγμονή. Βιοψία με βελόνη δείγματος μπορεί να αποκαλύψει τι προκαλεί εμπλέκονται φλεγμονή και ποια είδη κυττάρων.

Μπορεί επίσης να υποβληθούν σε εξετάσεις απεικόνισης, όπως η αξονική τομογραφία (CT scan) ή υπέρηχο, πριν από τη βελόνα σας βιοψία. Μερικές φορές αυτά τα τεστ χρησιμοποιούνται επίσης κατά τη βιοψία με βελόνα διαδικασία εντοπίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια την περιοχή που θα βιοψία.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Η βιοψία διά βελόνας φέρει ένα μικρό κίνδυνο αιμορραγίας και λοίμωξης στο σημείο όπου η βελόνα εισήχθη. Μερικά ήπιο πόνο μπορεί να αναμένεται μετά βιοψία με βελόνα, αν και συνήθως ελέγχεται με over-the-counter αναλγητικά ή φάρμακα συνταγών.

Καλέστε το γιατρό σας αν έχετε:

 • Πυρετός
 • Πόνος στο σημείο της βιοψίας που χειροτερεύει ή δεν βοήθησε από τα φάρμακα
 • Πρήξιμο στο σημείο της βιοψίας
 • Αποχέτευση από την τοποθεσία βιοψία
 • Αιμορραγία που δεν σταματά με την πίεση ή έναν επίδεσμο

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Οι περισσότεροι βελόνα βιοψίας δεν απαιτούν καμία προετοιμασία από την πλευρά σας. Ωστόσο, μπορεί να σας ζητηθεί να σταματήσετε να παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin) ή ασπιρίνη, τις ημέρες πριν από βιοψία σας. Ανάλογα με το ποιο μέρος του σώματός σας, θα πρέπει να γίνεται βιοψία, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να μην φάτε ή να πιείτε πριν από τη διαδικασία. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν είτε ισχύει για εσάς.

Βιοψία με βελόνα. Προετοιμασία για καταστολή ή γενική αναισθησία.
Βιοψία με βελόνα. Προετοιμασία για καταστολή ή γενική αναισθησία.

Προετοιμασία για καταστολή ή γενική αναισθησία
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να λάβετε ενδοφλέβια (IV), ηρεμιστικά ή γενικά αναισθητικά πριν βελόνα σας βιοψία. Αν αυτή είναι η περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσω να γρήγορα η ημέρα πριν από τη διαδικασία σας. Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν φάρμακα που παίρνετε, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να διακόψετε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων πριν από υποβάλλονται σε αναισθησία.

Δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους αμέσως, εάν βελόνα βιοψίας γίνεται υπό καταστολή IV ή γενική αναισθησία. Ανάλογα με τα καθήκοντά σας, μπορείτε να είστε σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία μέσα σε 24 ώρες. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πότε είναι ασφαλές να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Κάνετε τις ρυθμίσεις ή να ζητήσει από τους φίλους ή την οικογένεια για να:

 • Οδηγήστε το σπίτι σας
 • Μείνετε μαζί σας για 24 ώρες
 • Βοήθεια με δουλειές του σπιτιού για μια ημέρα ή δύο

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη βελόνα βιοψίας
Ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα σας θέση κατά τρόπο που να καθιστά εύκολο για το γιατρό να αποκτήσετε πρόσβαση στην περιοχή όπου η βελόνα θα εισαχθεί. Μπορεί να σας ζητηθεί να ξαπλώσετε σε μια επίπεδη τραπέζι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υποβληθούν σε διαδικασίες απεικόνισης, όπως η αξονική τομογραφία ή υπέρηχο. Αυτά επιτρέπουν στο γιατρό σας για να δείτε την περιοχή του στόχου και να σχεδιάσουν τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουμε. Οι διαδικασίες απεικόνισης γίνει μερικές φορές πριν από τη βελόνα σας βιοψία και μερικές φορές εκτελείται κατά τη διάρκεια της βιοψίας. Τι είδους απεικόνισης που θα υποβληθούν, ενδεχομένως, θα εξαρτηθεί από το τι μέρος του σώματός σας είναι να βιοψία.

Ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα καθαρίσει την περιοχή του σώματός σας, όπου η βελόνα θα εισαχθεί. Ένα αναισθητικό μπορεί να εγχέεται μέσα στο δέρμα γύρω από την περιοχή για να μουδιάσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα λάβετε μια ενδοφλέβια (IV), ηρεμιστικά ή άλλα φάρμακα για να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μερικές φορές γενική αναισθησία χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια μιας βελόνας βιοψίας. Αν αυτή είναι η περίπτωση, θα λάβετε φάρμακα μέσω μιας φλέβας στο χέρι σας, που θα σας χαλαρώσει και θα σας βάλει σε μια κατάσταση υπνηλίας.

Κατά τη διάρκεια της βελόνας βιοψίας. Αναρρόφηση με λεπτή βελόνα.
Κατά τη διάρκεια της βελόνας βιοψίας. Αναρρόφηση με λεπτή βελόνα.

Κατά τη διάρκεια της βελόνας βιοψίας, ο γιατρός καθοδηγεί μια βελόνα μέσω του δέρματός σας και στην περιοχή ενδιαφέροντος. Ένα δείγμα των κυττάρων συλλέγεται και η βελόνα αποσύρεται. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές έως ότου συλλέγονται αρκετά κύτταρα.

Οι κοινοί τύποι της βελόνας βιοψίας τεχνικές περιλαμβάνουν:

 • Αναρρόφηση με λεπτή βελόνα. Αυτό το είδος της βελόνας βιοψίας χρησιμοποιεί μια λεπτή, κοίλη βελόνα να επιστήσει κύτταρα από το σώμα σας.
 • Πυρήνα βελόνα βιοψία. Αυτό το είδος της βελόνας βιοψίας χρησιμοποιεί ένα ευρύτερο βελόνα από ό, τι αναρρόφηση με λεπτή βελόνα. Η βελόνα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια ενός πυρήνα βελόνα βιοψία είναι ένας κοίλος σωλήνας που επιτρέπει στο γιατρό να εξάγει ένα πυρήνα των ιστών για τη δοκιμή.

Μπορεί να αισθανθείτε ήπια ενόχληση κατά τη διάρκεια της βελόνας βιοψίας, όπως αίσθηση πίεσης στην περιοχή. Πείτε ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας εάν αισθάνεστε άβολα.

Μετά τη βιοψία με βελόνα
Μόλις ο γιατρός σας έχει συγκεντρώσει αρκετά κυττάρων ή των ιστών για ανάλυση, βελόνα σας διαδικασία βιοψία είναι πλήρης. Δείγμα βιοψίας σας αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαθέσιμες σε λίγες ημέρες, αν και πιο τεχνικές δοκιμές μπορεί να απαιτεί περισσότερο χρόνο. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο καιρό μπορείτε να περιμένετε να περιμένετε.

Ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας μπορεί να εφαρμόσει έναν επίδεσμο πάνω από την περιοχή όπου η βελόνα εισήχθη. Μπορεί να σας ζητηθεί να ασκήσουν πίεση στην επίδεσμο για αρκετά λεπτά για να εξασφαλίσει ότι υπάρχει ελάχιστη αιμορραγία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να αφήσετε όταν η βελόνα της διαδικασίας σας βιοψία έχει ολοκληρωθεί. Είτε μπορείτε να αφήσετε αμέσως ή αν θα χρειαστεί να μείνει για παρατήρηση εξαρτάται από ποιο μέρος του σώματός σας έγινε βιοψία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας μπορεί να θέλετε να έχετε παρατηρήσει για μερικές ώρες για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν επιπλοκές της βιοψίας σας. Αν λάβατε ένα IV ηρεμιστικό ή γενική αναισθησία, θα πρέπει να ληφθούν για ένα άνετο μέρος για να χαλαρώσετε, ενώ το φάρμακο εξασθενεί.

Σχέδιο για να το πάρετε εύκολο για το υπόλοιπο της ημέρας. Προστατέψτε την περιοχή όπου θα λάβει τη βελόνα βιοψίας, κρατώντας τον επίδεσμο στη θέση του για όσο χρονικό διάστημα οδηγίες, όπως. Μπορεί να αισθανθείτε κάποιο ήπιο πόνο ή δυσφορία στην περιοχή, αλλά αυτό θα πρέπει να επιλυθεί σε μια ημέρα ή δύο.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Παθολόγοι - οι γιατροί που ειδικεύονται στη μελέτη κύτταρα και δείγματα ιστών για σημάδια της ασθένειας - θα μελετήσει το δείγμα της βιοψίας στο εργαστήριο και να κάνουμε μια διάγνωση. Παθολόγοι δημιουργήσετε μια έκθεση παθολογίας για το γιατρό σας. Μόλις ο γιατρός σας λαμβάνει την έκθεση, θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τα αποτελέσματα.

Μπορείτε να ζητήσετε αντίγραφο της παθολογίας έκθεσή σας από το γιατρό σας. Οι εκθέσεις παθολογίας συνήθως γεμάτο με τεχνικούς όρους, ώστε να μπορείτε να το βρείτε χρήσιμο να έχουν το γιατρό σας επανεξετάσει την έκθεση μαζί σας.

Παθολογία έκθεσή σας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Μια περιγραφή του δείγματος βιοψίας. Αυτό το τμήμα της παθολογίας έκθεσης, μερικές φορές ονομάζεται το ακαθάριστο περιγραφή, περιγράφει το δείγμα βιοψίας σε γενικές γραμμές. Για παράδειγμα, μπορεί να περιγράψει το χρώμα και την συνοχή των ιστών ή υγρών που συλλέγονται από την διαδικασία της βελόνας βιοψίας. Ή μπορεί να πει πόσες διαφάνειες υποβλήθηκαν για εργαστηριακή ανάλυση.
 • Μια περιγραφή των κυττάρων. Αυτό το τμήμα της έκθεσης παθολογίας περιγράφει πώς τα κύτταρα εμφανίζονται κάτω από ένα μικροσκόπιο. Αυτή η ενότητα μπορεί να περιλαμβάνει πόσα κύτταρα και ποια είδη κυττάρων παρατηρήθηκαν. Πληροφορίες σχετικά με ειδικές βαφές που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των κυττάρων, προκειμένου να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάγνωση και τις καλύτερες θεραπείες μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν.
 • Διάγνωση του Ιατροδικαστή. Αυτό το τμήμα της έκθεσης παθολογίας παραθέτει τη διάγνωση του Ιατροδικαστή. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις, όπως εάν συνιστώνται άλλες δοκιμές.

Τα αποτελέσματα της βιοψίας διά βελόνας σας θα καθορίσει τα επόμενα βήματα στην ιατρική φροντίδα σας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι αποτελέσματα σας σημαίνει για εσάς.

Βλέπε επίσης